Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 49

• 68 629
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
Според мен лекарите се въздържат от препоръка на този режим на хранене, защото, да си го кажем честно, не малко хора не са стриктни и не го спазват напълно. Получава се хранене с много мазнини, но и с въглехидрати  тук там или дори честичко и резултата е по-скоро лош. Амбицираните хора така или иначе си намират инфо и го спазват стриктно и наблюдават има ли, няма ли ефект.
Единствено ми се вижда разумно да се споделя честно с лекаря, а той пък да не се държи като паднал от Марс, ми да има предвид И режима на хранене при определяне на терапията, а не да си мисли, че хапчето се пие и действа...

# 571
При мъжа ми някак по-лесно се справихме с кръвната захар с този режим, но триглициридите и ХДЛ са му доста зле, както и пикочната киселина. Така че и за тях пие лекарства засега. Все си мисля, че и алкохолът, колкото и да е малко (не повече от 50 грама на вечер, и то не всяка вечер), влияе. Иначе е спрял всички захари, хляб в къщи не се яде от 2 години. Той няма Хашимото и няма да досаждам в тази тема с неговите проблеми, просто го давам за пример на момичетата, които освен Хашимото, имат и ИР.

# 572
Тези които го пият за ИР и диабет, в 90% не спират лекарствата, докато ако е за корекция на тегло се спира и не искам да казвам, какво се случва след това.

Ааа, Merelenda, как така. Laughing Няма такова нещо. В темата за ИР гледам, че всички пием лекарства определено време и после прекъсваме приема на Метформин. Тези хапчета категорично не са за цял живот. Според мен, даже и за повече от няколко месеца не са. Доста кофти увреждат стомаха. Който пък е с гастритни проблеми, изобщо не знам как се решава да ги пие.

Най-добре без хапчета - напълно възможно е, просто се иска яка воля. Peace
При спиране има ли спазване на някакъв режим на хранене? Питам, защото темите не следя от години. По времето, в което следях, беше една тема за Сиофор-а, пиеха високи дози от по 3000 мг, сваляха бързо килограми, но после не знам какво се е случвало.
При мен с поставяне на диагнозата, в същия ден минах на ВМ хранене и спрях да следя такива теми, защото по него време водеха спорове, че въглехидратите са важни, че трябвало да се консумират 50% в дневното меню, защото пият високи дози лекарства... и зарязах следенето.

Та какво се случва после ми е интересно. Аз спрях хапчетата по време на ВМ режим за мисля 3 пъти (по причини, които Грета е писала) и последния, най-дълъг период на спиране, имаше влошаване при мен.
Ако целта на метформина при започнали го заради ИР е сваляне на килограми, значи има и друг начин, вместо хапчета. Но ако целта не е килцата, а да се пие известно време и да се спре, тогава може ли някой да ми обясни защо се започва и какво се очаква от прием на метформин в случая? Как помага и с какво?
Да, промяната в начина на хранене и живот е важна и ако не е налице такава след спиране на хапчетата, логично е какво следва.
Около мен никой не е спирал този вид хапчета. (Не говоря за диабет, а за нарушения в захарта и ИР). Май само аз съм ги спирала и то защото и без тях ми е разбит стомаха, а с тях не ми се говори...
Вярно, не пия висока доза, ама пия. Някои пият по 500 мг. Но не са малко, които пият повече.

При мен полза от метформин имаше според доктора в подобряване яйчниковата функция, регулиране на цикъла. Тегло с тях НЕ СВАЛЯМ - категорично заявявам. Свалям само с режим на хранене. От години пия метформин, имам база за сравнение с режим, без, с хапчета, без. Не съм повишавала тегло като не пиех хапчетата и докато бях на ВМ, но веднага промяна в цикъла настъпи. Въпреки свалените килца и нормализиране на захарта.
Вероятно при ИР и заради това предписват, ако някои има поликистозни яйчници?

Последна редакция: пн, 11 дек 2017, 12:13 от Merelenda

# 573
  • София
Само искам да вметна, че доколкото знам повишената пикочна киселина може да е заради твърде много месо в менюто и в този ред на мисли НВ ВМ хранене не е много подходящо.

# 574
Жгмъц, не е така, има по-нова информация от последните десетилетия. Пикочната киселина се повишава при ИР, двете неща са тясно свързани. Двете основни неща, които я повишават, са 1) захар, но по-точно фруктозата; 2) алкохол. Има статии по въпроса, ето тази е много хубава: http://paskaleva6.blogspot.bg/search/label/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0 … D0%B3%D1%80%D0%B0 А за месото и подаграта е препоръчителна тази: http://www.diagnosisdiet.com/got-gout-but-love-meat/ (на английски е, мислех, че я има и на български, но не я откривам).

# 575
Не сме в темата за ИР и се надявам да не досаждам с писаници. Blush

Има няколко дами, списващи от доста отдавна, които редовно споделят, че са пили Метформин, само докато са отслабвали. След прекратяване на приема, при достигане на оптимално тегло, са спрели хапчетата, но разбира се, са продължили със здравословния режим на хранене и спорта. Оптималната диета си е за цял живот вече, няма как.

Реалист съм и не си въобразявам, че някога ще имам метаболизма на здрав човек. Знам, че трябва да се науча да се храня изцяло безвъглехидратно и по възможност - с по-маломерни порции, защото при мен преяждането също е сериозен проблем. Дори мъже са ми се чудили колко много храна мога да погълна на едно сядане на масата. Mr. Green Спортът също е наложително да ми стане любимо хоби. Rolling Eyes Мисля, обаче, че няма никакъв проблем да поддържам ниско тегло, без прием на хапчета, стига стриктно да спазвам гореизброеното.

Вероятно при ИР и заради това предписват, ако някои има поликистозни яйчници?
Да, и аз така знам. Ако някоя дама има ПКЯ, може наистина да е наложително да приема Метформин и по тази линия. Както и преди забременяване. Но аз говорех, ако тези проблеми и обстоятелства не са налице.

# 576
Да, не сме в темата за ИР, но съпътства заболяванията ни в голям процент и дано другите нямат против, че се обсъжда и тук.
Благодаря, Гърненце.

# 577
В репродуктивните клиники изписват Метфогама или подобни само за да подобрят качеството на яйцеклетките...

# 578
А, моля, мила. Hug Аз нищо кой знае колко полезно не съм написала.

По отношение на ИР, няма смисъл да се мъчим да откриваме топлата вода - нещата са относително ясни, за разлика от тънкостите на Хашимото. Проблемът е как да приложим действащите механизми на практика. За себе си все още се боря с мисълта, че не трябва никога повече да вкусвам така любимите си вредни храни. Sad Е, хайде, не чак никога, но че не ми е разрешено да ги "употребявам" на редовен принцип. А вече минаха почти 2 г., откакто ме диагностицираха с ИР, не е като да съм свежа и неопитна в материята, та това да ми служи като оправдание за непостоянството. Яд ме е, че съм толкова малодушна, дано се взема в ръце скоро, че психически вече почвам да не се усещам добре с тия болести и наднормено тегло. На моменти направо се побърквам.

# 579
  • София
Жгмъц, не е така, има по-нова информация от последните десетилетия. Пикочната киселина се повишава при ИР, двете неща са тясно свързани. Двете основни неща, които я повишават, са 1) захар, но по-точно фруктозата; 2) алкохол. Има статии по въпроса, ето тази е много хубава: http://paskaleva6.blogspot.bg/search/label/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0 … D0%B3%D1%80%D0%B0 А за месото и подаграта е препоръчителна тази: http://www.diagnosisdiet.com/got-gout-but-love-meat/ (на английски е, мислех, че я има и на български, но не я откривам).

Това с место го чух от лекар миналата година, когато пак бях на операция на другото коляно. Не се отнасяше за мен де.

# 580
Както стана въпрос, лекарите все още знаят много малко за храненето, особено за по-новите неща (не от последните 2-3 години, а от последните 30-40...). Това за месото се повтаря от всеки и навсякъде, но не е вярно.

# 581
  • Варна
Здравейте,момичета.Пак съм аз с молба за помощ и съвет.Тази сутрин реших да проверя как се справям без Т3,еми явно ще трябва пак да го включа или,да вдигна Т4 помагайте,моля.На 125 мкг.еутирокс съм без Т3 и резултати:
ТСХ-2,31/0,27-4,2/
Т3-3,61/3,1-6,8/
Т4-18,52/12-22/

# 582
  • София
Cioccolata, извинявай, че те занимавам, но къде мога да прочета защо от задържане на вода се пълненее. Или пък ако имаш време може да пишеш с 2-3 думи, защото по себе си забелязах как качвам кила за 2-3 дни, смисъл видимо обиколките се увеличават,после седмици не мърдат докато не се случи нещо(напрежение, неядене, някаквии сокове, различни комбинации  Laughing) и "една вода се излива" от мен и обиколките падат драстично! Но после ако се върна в умората и голямото ядене нещата се връщат в същото положение,т.е в по-големия размер Wink И, всъщност, това се случва от това лято, от както качих тсх-то над 3 ; преди го е имало, но в много умерени варианти, но сега е осезаемо и просто исках да знам повече по темата bouquet

# 583
Криси, не съм Cioccolata, но задържане на вода може да се дължи на нисък белтък в организма. Прием на малко протеини и повече въглехидрати, както и употребата на сол, а нея я има скрита в доста продукти.
Освен това тялото трябва да се хидратиращ с прием на вода и то поне 2л.
Африканче, така е! Възможно е да падне и затова ще го следя хормона, за да се коригира.

# 584
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз задържах много вода.
след като спрях глутена (стриктно), за една седмица изпиках 10 (!!!!)кг.  Whistling и си се върнах към нормалното си тегло.
6 седмици след това ме изследваха и хормоните бяха ок (преди това също), само антителата леко завишени.
симптоми иначе имам: студ, падаща коса, суха кожа, удебелена кожа, нервност.

за задържането на вода има доста причини. мен ме изследваха за диабет, сърдечна недостатъчност, бъбреци. и понеже не успяха нищо да открият, ми казаха, че е от възрастта, нормално било да напълнявам. Joy
казах им, че никой не напълнява първо на прасците и зад колената, ама като не могат да открият причината и пляскат глупости само. Whistling

Общи условия

Активация на акаунт