Център за асистирана репродукция (ЦАР) - тема 27

• 89 892
  • 744
  •   2
Отговори
# 375
  • Бургас
Ами според нормативите, нови нормативи, ако не си вземеш заповедта в 3месечен срок, то има давност и кандидатстващ наново. И при все, че е обнародвано.....

# 376
Добре, успокоих се. Вероятно това е причината. Защото аз също ще сменям клиника и ако трябва да доказвам, че няма промяна в обстоятелствата става сложно. На мен не ми казаха за АМХ...да се надяваме, че не трябва.

# 377
  • Варна
Ако наново се налага да кандидатствам, ще се побъркам... Дано не се налагат подобни изпълнения. И на мен ми предстоеше лапаро за прекъсване на тръбите, което решихме да направим най-добре след като се приберем в Бг ( така и направихме ноември ), и сметнахме за по-добре да им се обадим след НГ за получаване на заповедта...и сега не знам какво ще се случи.., така съм притеснена...На 22.01. сме при д-р Стефанов, ще видим....

Последна редакция: чт, 18 яну 2018, 12:57 от Буба.

# 378
  • София
И аз чакам да ми се обасят за заповед, защото до мен има 20тина номера, Обачеееее не знам какво да правя.
Документите са ми пуснати от една клиника, а каквото и да правя ще е в друга. Кога и как сменям клиниката за фонда.
Освен това нещо не ми е ясно с тези 3 месеца и една година.
Да речем ми се обаждат февруари и си взема заповедта. На сайта им четох снощи, че имам една година да направя процедурата. Правилно ли съм разбрала?

# 379
  • Бургас
Аз съм 30 номера до заветното обаждане. В момента в който ти се обадят им казваш в коя клиника искаш да смениш. Имаш ли документ от новата клиника, че те поемат? Ако имаш им го носиш, когато взимаш заповедта, като пак повтарям, трябва да им кажеш да ти сменят името на клиниката, когато ти звъннат.

Ако отложиш взимането, според новите правила, трябва да е с не повече от 3месеца, иначе кандидатстващ наново. Това е. В момента в който вземеш заповедта имаш право да я използваш 1 година.

# 380
  • София
А при забременяване преди взимане на заповедта, може да я отложиш до навършване на 43г, нали така беше?

# 381
  • Бургас
това беше преди, сега вече не е така, според новият правилник. Може да отложиш взимането до 3м, след това кандидатстващ наово

# 382
  • София
Cherry, не намирам тази промяна в ДВестник... дали знаеш къде е упомената?

# 383
Явно аз съм някакъв тотален карък.... Звъня дава ми заето, звъня пак след около 5мин. свободен сигнал и никой не ми вдига....
Хубаво е да се пусне едно официално съобщение какво се случва, защото и за двете страни е доста изнервящо всичко в момента. Кой по какви правила подавал, пък отлагал, пък ще взима...
Честно казано освен да се надявам на някво спонтанно чудо, ама този пък докрая, друго не знам какво да правя Disappointed Relieved

# 384
  • Бургас
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2018/01/09/pravil … pravilnik-car.pdf

2. Създава се нова ал. 7:
„(7) Погасяват се правата за организационно и финансово подпомагане на заявителите,
които не са получили заповедите за одобрение по съответното заявление в срок до 3 месеца
от крайния срок, посочен от центъра по реда на ал. 6.“
3. Създават се ал. 8 и 9:
„(Sunglasses В случаите по ал. 7 запов едта не се връчва и лицето може да подаде ново заявление
за организационно и финансово подпомагане съгласно чл. 31, ал. 5, съответно чл. 32, ал. 1,
т. 1 и чл. 32, ал. 4.

# 385
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2018/01/09/pravil … pravilnik-car.pdf

„(7) Погасяват се правата за организационно и финансово подпомагане на заявителите,
които не са получили заповедите за одобрение по съответното заявление в срок до 3 месеца
3. Създават се ал. 8 и 9:
„(Sunglasses В случаите по ал. 7 запов едта не се връчва и лицето може да подаде ново заявление
за организационно и финансово подпомагане съгласно чл. 31, ал. 5, съответно чл. 32, ал. 1,
т. 1 и чл. 32, ал. 4.

и това влиза в сила от? и важи от? защото миналата година като подавах нямаше и намеци за такива промени?

# 386
  • Бургас
Вече е влезнало в сила с промените.

http://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/zapovedi-pravilnitsi-instruktsii/

# 387
и това важи със задна дата за отложилите миналата година? защото на мен краен срок при отлагането не ми е посочен?

# 388
  • Бургас
Ето го въпросният член, според него вие вече имате издадена заповед от комисията, взела решение, на база заявлението ви, за издаване на заповедта са финансиране. 3 месеца текът ал. 6, т.е от момента в който ви го заявят на вас/според тази алинея/ и със новите изменения се погасява давността, ако не си я вземете....измислили са го

Чл. 39. (1) Въз основа на решението на обществения съвет директорът на фонда в тридневен срок от заседанието, на което е взето решението, издава заповед за организационно и финансово подпомагане на заявителя, в която посочва размера на отпусната парична сума, избраното от лицето лечебно заведение, срока, до който да бъде извършена процедурата, или прави мотивиран отказ.
(2) Заповедите по ал. 1 се издават в срок един месец от подаване на заявлението.
(3) Когато директорът на фонда констатира непълноти и неточности в заявлението, приложената документация или изготвения доклад, връща документите в обществения съвет за тяхното отстраняване.
(4) В случаите по ал. 3 срокът по ал. 2 спира да тече до отстраняване на непълнотите и неточностите.
(5) Размерът на отпусканата парична сума е до 5000 лв. и включва средства за провеждане на медицински изследвания, ин витро процедура и за лекарствени продукти.
(6) Съобщаването на заповедите се извършва от звеното за подпомагане на фонда.
(7) Заповедите по ал. 1 подлежат на оспорване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

# 389
Но по отношение на заварените процедури, същите би следвало да се довършват по стария ред. А цитираните норми следва да се прилагат занапред, след влизането им в сила.

Общи условия

Активация на акаунт