Център за асистирана репродукция (ЦАР) - тема 27

• 89 520
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
  • София
някой освен че се усети че е добре да има фонд се понапъна и направи нещо, не само да мрънка из форуми.
та ако не ви урежда направете нещо  Rolling Eyes

# 466
  • София
Нали бамба.
На никого нищо не му се полага...
Имаш право на финансиране, ама чак да ти се полага...

На никой не му се чака, обаче хем искахме промени, хем да няма сътрсения в работата на фонда.
Фонда е единствената институция в Бг, която наистина работи и то за всички хора еднакво.
В крайна сметка, реално погледнато, никой не ни кара да чакаме фонда.
Мислиш ли, че ако имаме възможност ще чакаме на фонда? Всеки месец чинно си плащаме данъците и осигуровките и никои не ме чака по 2-3-4-5 месеца да им ги дам, ами ми звънят и си ги чакат. Така, че щом държавата като взема пари е много стриктна, би било редно и ние като взимаме да очакваме нещата да се случват в кратки срокове.  
В крайна сметка всеки сам си решава, да чака или да не чака.
По същия начин хората с други проблеми (и медицински и не медицинкки) също искат нещата да се случат на секундата, ама няма как да стане.

# 467
  • Бургас
В демографска криза сме, очеизвадна, редовни платци сме на данъци и имаме основания и медицински показания за финансиране.....направо ни се полага.

А администрацията на Фонда са само изпълнители на нашите права, административни такива. Ако не са ефективни, ние сме в правото си да искаме да работят по-ефективно. Чакам да видя сега как ще спазят срока от 4м за раздаване, акъла ми не го побира.

# 468
През 2016 година са раздавали заповеди до 27.12. 2016 и са подновили 18.01.2017 , а сега спряха 15.12.2017 и все още не са започнали. Каквито и промени да са правени просто доста се замотаха и това си е факт.  Много съм далеч от мисълта да искам да станат нещата на секундата, ама 7-8-9 месеца са си доста сериозно време.

# 469

И ток е нямало , но сега не можем без него Flushed

# 470
здравейте момичета аз съм 39971 заявлението ми е подадено началото на януари и като звъннах във фонда ми казаха до 2 месеца одобрение и до 3-4 месеца за вземането на заповед...това пак прави около 6 месеца та не виждам никакви промени ?кофти е че всички се надяваме все пак и би трябвало да ни уведомят как кога от кога или поне аз така виждам нещата,а за сметка на това всички сме в неведение и очакване .успех на всички ,много прегръдки и по малко чакане

# 471
Чл. 35 (6) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 43 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 4 от 2018 г., в сила от
01.01.2018 г.) На всяко заседание на комисията се разглеждат:
1. всички заявления, които са подадени след датата на предходното и заседание;
Чл. 39. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от
01.01.2013 г., изм. - ДВ, бр. 13 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г.) Въз основа на
решението на комисията директорът на центъра издава заповед за организационно и
финансово подпомагане на заявителката, в която посочва размера на отпуснатата
парична сума и избраното от нея лечебно заведение, или прави мотивиран отказ.
(2) Заповедите по ал. 1 се издават в срок един месец от подаване на заявлението!
Lili та как така пак 6 месеца?

# 472
казах че така ми казаха от фонда та не мога да ти отговоря на въпроса,, как така,,

# 473
  • Бургас
Как така- на така.....натресоха ни го това с АМХ-то и това е......и ще орежат половината жени , за сметка на 4ти опит за други уж....

# 474
на мен нито от фонда нито от клиниката ми казаха за това АМХ  силно се надявам да не ни го искат или ако го искат поне да го прикачим като допълнително а не наново всичко .много е объркана цялата схема затова трябва да има информация на сайта за да си правим сметката все пак

# 475
значи звъннах във фонда и попитах за това АМХ и  момичето каза че или АМХ или ФСХ  един от двата но ако има нещо или ако трябва нещо допълнително ще се обадят да се изпрати,също питах от кога влизат новите промени и тя ми каза че има 2000 номера на който да се раздадат заповедите и след това започват по тях

# 476
  • София
Има много фактори, с които изобщо не сте запознати. Някак си така да се мрънка на общо основание, щото нещо ни се полага, не е гот. И да се хвърля кал върху едни хора, които си вършат работата.
Първо - някой се е преборил със зъби и нокти, за да ни се полага. Второ - непрекъснато се правят подобрение - пак в резултат на борбата на едни хора - добавят се нови случаи, които се финансират, увеличава се бъджетът, скъсява се срокът за чакане. Трето - има доста жени, взели заповеди, които по една или друга причина не стартират процедури - било заради лоши хормони, задържани фоликули, боледуване, наличие на някаква бактерия и т.н. Тези случаи хич не са малко. За тях са раздадени заповеди, т.е. заделени пари, а не са усвоени. Т.е. си има допълнително планиране за евентуалната натовареност на клиниките, които не са безброй - колко случаи могат да поемат горе-долу, както и за разходването на бюджета.
Защото заповед, дадена в 2017, но използвана в 2018г., най-вероятно се финансира от бюджета за 2018г. на фонда.
В общия случай човек борещ се със стерилитет не забременява за 1 месец, а обикновено се бори години. Не разбирам каква е тази излишна драма за това, че ще се обадят с 10 дни по-късно, при положение, че с просто око е видимо, че последните месеци се раздават повече заповеди и се чака по-малко. В крайна сметка има дори опция за приоритетно получаване на заповед за хората, които имат показания за това - навършване на 43 или онкологично заболяване примерно.

# 477

И ток е нямало , но сега не можем без него Flushed
Joy Taka е !

Аз ви казах, че декември и януари ще са празни месеци...  Rolling Eyes

Изобщо не са 10 дни забавяне , а 60 дни - не виждам как при това положение ще се взима заповед за 3 месеца. Тоест това изобщо не е Вярно. Става въпрос за това, че не е ефективно да има 2 месеца в годината дупка и никакво раздаване на заповеди - а не че хората са лоши.

Отделно ако се раздават заповеди на 3 пъти повече двойки , аз питам къде ще се правят тия процедури , защото клиниките са си същия брой и сега са претрупани.
Конвейр - не , ами не знам как ще е.
Отделно не знам какви са новите изисквания към клиниките - а може ли да се окажат даже по-малко ? Ако не одобрят моята клиника за работа с фонда ?  newsm78

# 478
Има много фактори, с които изобщо не сте запознати. Някак си така да се мрънка на общо основание, щото нещо ни се полага, не е гот. И да се хвърля кал върху едни хора, които си вършат работата.
Първо - някой се е преборил със зъби и нокти, за да ни се полага. Второ - непрекъснато се правят подобрение - пак в резултат на борбата на едни хора - добавят се нови случаи, които се финансират, увеличава се бъджетът, скъсява се срокът за чакане. Трето - има доста жени, взели заповеди, които по една или друга причина не стартират процедури - било заради лоши хормони, задържани фоликули, боледуване, наличие на някаква бактерия и т.н. Тези случаи хич не са малко. За тях са раздадени заповеди, т.е. заделени пари, а не са усвоени. Т.е. си има допълнително планиране за евентуалната натовареност на клиниките, които не са безброй - колко случаи могат да поемат горе-долу, както и за разходването на бюджета.
Защото заповед, дадена в 2017, но използвана в 2018г., най-вероятно се финансира от бюджета за 2018г. на фонда.
В общия случай човек борещ се със стерилитет не забременява за 1 месец, а обикновено се бори години. Не разбирам каква е тази излишна драма за това, че ще се обадят с 10 дни по-късно, при положение, че с просто око е видимо, че последните месеци се раздават повече заповеди и се чака по-малко. В крайна сметка има дори опция за приоритетно получаване на заповед за хората, които имат показания за това - навършване на 43 или онкологично заболяване примерно.
Първо никои не хвърля кал върху хората, да видя някои да ги обижда или ... Тук говорим за работен процес, които трябва да се организира добре, още повече когато това е кауза да стане жената майка. Защо трябва всички хора да се борят с години ?Чакайки 10-12 месеца за заповед шансовете намаляват, примерно при доста жени. Защо заповед взема 2017 да се използва от бюджета за 2018 , някак няма логика. Издавайки заповед парите би трябвало да налични.  Колко е по-малко времето до тук долу горе 7 месеца . И както не сме запознати изобщо с много фактори , то нещата са видни четейки дори техният им правилник. Чл. 39. (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2012 г., в сила от
01.01.2013 г., изм. - ДВ, бр. 13 от 2014 г., в сила от 01.01.2014 г.) Въз основа на
решението на комисията директорът на центъра издава заповед за организационно и
финансово подпомагане на заявителката, в която посочва размера на отпуснатата
парична сума и избраното от нея лечебно заведение, или прави мотивиран отказ.
(2) Заповедите по ал. 1 се издават в срок един месец от подаване на заявлението!
Къде е този един месец? А защо не се работи нещата да се случват онлайн , не може да се подават документи онлайн или да се вземат така заповеди??? Защо трябва да висим на главите на и без това малкото момичета там. Ама нали ние мрънкаме ... За мен е важно да започна колкото се може по-бързо.

# 479
Момичета, хайде да не мрънкаме и да не плюем (защото за мен последните няколко страници тука си е чисто "плюене") по тези, които искат да ни помогнат. Да сигурно бавно работят, да сигурно няма да се одобрява за 2-3 месеца от подаване на молба, ама няма нищо по-добро от това в БГ, нали? Само да припомня, че точно преди 5 години се чакаше 11-13 месеца за даване на заповед и тогава аз и моята половинка примерно въобще не им покривахме критериите...така че да сме малко благодарни, леко смирени и по-малко акъл да даваме.

Общи условия

Активация на акаунт