Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 195
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
Човек мъж ли значи?
Сам мъж... Само ако е висококвалифициран и добре платен.

И да проветрява, че аз имах един такъв, добре платен. И много фешън. Mr. Green
Ама не беше отварял изобщо прозореца на кухнята и беше мухлясала едната стена.

# 166
  • София
И ние днес пуснахме обява за четиристайния в Белите брези чрез агенция на познати. Послушах ви за цената, макар и на мен и на моя мъж да ни се струва висока.
Общо взето 1 седмица чистене след четиригодишен наем от човек, който уж се води от хайлайфа. Както и да е - не сме му удържали нищо за чистенето и подмяна на някои неща - беше суперкоректен със сметките и със всичко. Подозирахме и че има проблем с единия водомер на топлата вода, защото последната половин година нямаше консумация - оказа се че е счушен, макар от техем да казват че си работел перфектно, защото им изпращал данни. Един вид ощетили сме съседите... Утре идват да го сменят. Чудя се колко ли още радиоводомери не работят и съседите го отнасят... Както и да е. Стискайте палци да попаднем на свестни хора, немът не е толкова важен  Peace

# 167
Момичета, човекът е пенсионер, чужденец, изглеждаше ми възпитан и интелигентен. Трима човека го одобрихме, дано не сме сбъркали в преценката и не ни е подвела интуицията. То риск винаги си има. Като почваш нова работа, като си купуваш имот, като се хванеш с нов/а мъж/жена... Само, че трябва да мине време, за да разбереш какво не е добре и къде си сбъркал. А това после се нарича опит.

Не искам да го мисля много, защото се филмирам страшно много. Обаче, в едно се убедих, агенциите играят мнооооого мръсни игрички. Затова, за мен си взех решение, следващия път задължително ще работя с ЕДИН брокер, когото аз съм си избрала лично и цялата комуникация минава през него. Просто съм потресена, особено след вчерашния ден...

# 168
Мише, радвам се че сагата приключи. Права си, че е на усет...дано ти е читав човека, и да ползва с внимание хубавото жилище. Предполагам договора ти е изпипан добре, и имаш депозит в приличен размер.

# 169
Благодаря, Лъки. Чакай да мине и петък и тогава вече ще считам, че сагата е приключила. Депозитът е малко повече от един наем. Не посмях да искам два, че стават много пари. Договор имам. Взех един стандартен договор и добавих моите клаузи в него. Обаче! Чудя се колко рестриктивна да бъда Sad Ще се радвам да споделите за клаузи, които мислите, че задължително трябва да ги има.

Нещото, което държа задължително да фигурира в договора и от което не бих се отказала, е че депозитът в никакъв случай не може да бъде ползван за последен наем. Включила съм и една клауза, че трябва да се осигури достъп до климатика за годишна профилактика (по Макарон Hug), другото е за домашни любимци и пушене в имота.

Нещо друго важно да добавите?

# 170
Уточнете как ще плаща сметките, дали той ще плаща и ще представя бележки(може и по вайбър да пуска снимка) или ти ще ги плащаш и той ще ти дава парите с наема. Това е важно. Задължения към етажната собственост, да е ясно че ще плаща за стълбище и т.н. Право всеки месец да влизаш в имота. Предизвестие, срокове. Приемно-предавателен протокол (там файда няма, но за респект поне).

# 171
Благодаря, Лъки. За сметките го питах как предпочита, дали да ги плаща той или аз, избра втория вариант. За входните такси, ако не ги плаща, му се спира чипът за външната врата и асансьора. Не че не може да си извади дубликат преди това... За проверките всеки месец, не съм сигурна дали искам да ги правя Rolling Eyes Приемо-предавателния протокол мислех да е придружен от снимки...

Иначе, стигнах до извода, че не е за мен тази работа. Прекалено съм мека Мария и гледам да не обиждам и засягам хората Simple Smile А в този "бизнес" трябва да си безкомпромисен, защото иначе ще си все на загуба...

# 172
  • София
Мишелин, ти си го впиши влизането в имота.
Не е задължително да го правиш, но така няма да нарушиш договора.
Аз също вписвам и правото да имам ключове за имота.
Никога не съм ги ползвала, но за всеки случай.
За да не ми се налага да разбивам врата ако нещо се обърка.
Депозита се връща след приключване на последните сметки на ползвателя и след като подробно си огледала за щети.

# 173
Aisha, благодаря и на теб. Това за ключа го бях забравила и не съм го включвала. Бях чела в темата, че може да се сложи в плик с подписите на двете страни, които да гарантират, че не се влиза в имота без съгласие или при форсмажорни обстоятелства

# 174
Не само в този бизнес, а и в живота трябва да си твърд...
Пиши и че жилището  се наема от един обитател, при промяна е длъжен да съгласува с теб. Да има.

# 175
Някой може ли да каже актуална наемна цена на читава гарсониера в Сухата река, близо до стадион Герена?
Проверих в Имота, много играят цените там. Затова моля ако някой има актуален опит да сподели.

# 176
Ако е стандартна ол и кухня с една тераса,неозаведена,в прилично състояние-400,00лв.,напълно обзаведена-500,00лв.Но все пак зависи от конкретното и състояние и обзавеждане.

# 177
А за 2-ст необзаведен, но иначе след луксозен ремонт, люлин 4?
И на същото място, но 4-ст?
Лавината, плочки, гипс картон, нови бани, врати,прозорци, външни щори, сот.

Благодаря!

# 178
Здравейте, имам следния въпрос относно намиране на квартира във Варна (не за мен).
Търсено е с агенция, тя е намерила някаква партерна стаичка с усвоена за кухня тераса, наемателите са го харесали, дотук добре. Обаче нещо не са се разбрали кой да плати комисионната. Агенцията е твърдяла, че наемодателят трябва да плати 50% наем, той е твърдял, че трябва да плати 25%, другото от наемателя. В крайна сметка брокерът "се отказал да спори", наемодателят е извадил свой договор и този договор е подписан между него и наемателя. Агенцията обаче е прибрала все пак комисионната - от наемателя - а защо? Не трябва ли договорът да е между агенция и наемател в случая?

# 179
Здравейте, имам следния въпрос относно намиране на квартира във Варна (не за мен).
Търсено е с агенция, тя е намерила някаква партерна стаичка с усвоена за кухня тераса, наемателите са го харесали, дотук добре. Обаче нещо не са се разбрали кой да плати комисионната. Агенцията е твърдяла, че наемодателят трябва да плати 50% наем, той е твърдял, че трябва да плати 25%, другото от наемателя. В крайна сметка брокерът "се отказал да спори", наемодателят е извадил свой договор и този договор е подписан между него и наемателя. Агенцията обаче е прибрала все пак комисионната - от наемателя - а защо? Не трябва ли договорът да е между агенция и наемател в случая?
Ми как агенцията да сключи договор за наем с наемателя. Нали тя не е собственик на имота, нито (предполагам) е упълномощена да го отдава. Договор с аганцията може едната или другата страна да подпише за посредничество и този договор касае комисионната на аганцията.
Иначе по правило комисионна се плаща 50/50 %. Но се случва предлагащата имота страна да се договори да не плати никаква комисионна, от това не следва, че другата страна ще плати по-голяма комисионна...

Общи условия

Активация на акаунт