Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 152
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
Много ми хареса това с ракията! Laughing

Мишелин наистина е напрегната и изпитва необясним, за мен, страх от брокери.
За големите градове не виждам начин да имаш наемтели без агенции.
Аз пък се радвам, че ги има. Нямам нерви да се занимавам сама.

# 151
То, хубаво ракия, но съм въздържател Joy Освен да ида да изпуша една цигара Grinning

Ох, Дева, то не е точно страх... Просто не ми е приятно да общувам с нахални хора. Писала съм и преди, оприличавам ги на автоджамбазите, които се опитват да ти пробутат трошката от Германия, която е закрепена, колкото да минете нотариус, КАТ и изскачат проблемите. Като си търсих кола, филтрирах по частни лица. Никоя сила не може да ме накара да си купя кола от автокъща...

# 152
  • Пловдив
Жилището, което даваме под наем, успяваме да го дадем без брокер в рамките най-много на седмица. Даже по-скоро за 3-4дни от пускането на обявата. Последният път пуснах обява в ОЛХ и там я беше видял наемателят, който и досега живее в апартамента. Това беше преди около три години...

# 153
Ще изчакам още няколко дена и ще сменям подхода.

Иначе да, ноември, декември не са най-доброто време за търсене на квартири.
Наистина е най- неподходящото време. Точно миналата година , около 20-ти ноември , моите любими наематели ме известиха , че освобождават. И имах готовност , защото ми бяха споделяли , че си търсят поединично други квартири.  Доверих се на брокерка , тя организираше огледите в рамките на месеца , самата тя ми споделяше , че много ббезнадеждни хора търсят. Най- читавите /леле , какво последва Flushed, споделяла съм / , бяха двама юнака-братя , работещи , софиянци. Чисти , възпитани . Заподозрях аз , че щом предният им хазаин ги гони скорострелно , има някакви причини . Макар и да не ми споделиха. Това беше най-лошият избор , който направих , навръх коледа . Дадох им шанс , ама не трябваше. Трябваше да изчакам.
Миш , нищо не сменяй , просто бъди търпелива. И най-вече , не смъквай цената , ако е адекватно определена.
Аз през лятото се измъчих , повече от месец имаше огледи . Дори се замислях да го отдам на студенти /компромис/ . Щото ми беше писнало Tired Face.
Точно тогава се явиха моите хора.
Рано е да сменяш условията . Според мен.
Успех , момиче.

# 154
Здравейте! Малко встрани от темата за наемите, но все пак е свързано с тях. Ремонтира се апартамент, който ще бъде отдаван за около десетина години под наем. Ремонтът на кухня, дограми и баните е качествен, но идва време на интериорните врати. Въпросът е дали да се поставят такива, които да са тип "Практикер" /дори и да ги разбият наемателите за това време няма да е голяма загуба/ и когато дойде време жилището да се ползва от собствениците, да се сложат хубави или пък направо да се монтират качествени, които обаче са около три пъти по-скъпи, за които пък няма гаранция, че през годините ще продължат да изглеждат и да служат добре след сблъсъка им с наематели. Въпросът е към хората, които отдават за по-дълго време апартаменти, как стоят нещата с вратите. Става въпрос за тухлено жилище, ако това има значение.

# 155
Не мисля, че има значение дали е наемател или Вие. Вашите врати у дома от като ги монтирахте до сега имат ли разлика?
Моите определено се начукаха тук там и то не от наематели, а от нас, а аз вкъщи всички ги строявам.... В този ред на мисли предполагам и обзавеждането за наемателите ще се подмени. Единственото, което бих заложила като за моя употреба и вярвам няма да се смени в това жилище след 10 г е дограмата и разпределението на ключове и контакти. Те ако се променят се кърти мнооого.

Та бих сложила евтини врати да изкарат 10 г и после в кофата ако трябва. Сега се монтират с пяна, а не се коват като едно време... Няма обръщане като при дограмата, абе чиста и лесна работа е да се махнат.

Последна редакция: пн, 27 ное 2017, 14:16 от drago_2008

# 156
Според моя опит - възможно най-евтиното.
След 10 г. кой знае какво ще е модерно.

# 157
Тайсче  Hug

# 158
Здравейте! Малко встрани от темата за наемите, но все пак е свързано с тях. Ремонтира се апартамент, който ще бъде отдаван за около десетина години под наем. Ремонтът на кухня, дограми и баните е качествен, но идва време на интериорните врати. Въпросът е дали да се поставят такива, които да са тип "Практикер" /дори и да ги разбият наемателите за това време няма да е голяма загуба/ и когато дойде време жилището да се ползва от собствениците, да се сложат хубави или пък направо да се монтират качествени, които обаче са около три пъти по-скъпи, за които пък няма гаранция, че през годините ще продължат да изглеждат и да служат добре след сблъсъка им с наематели. Въпросът е към хората, които отдават за по-дълго време апартаменти, как стоят нещата с вратите. Става въпрос за тухлено жилище, ако това има значение.
Някакви врати сега от намаленията, не си струва скъпи...може да ги изкъртят, може и да ги запазят, но при първото се вътрите едни пари...ако вратите се съхранят може и след 20 години да се сменят...

# 159
За втори път ми се случва наематели да си тръгват в началото на ноември и в този период намирането на наематели наистина отнема около 2-3 месеца. Разбира се, критериите към тях, както и размера на наема също има значение. Преди 3 г. казах на брокерката ми тя да "отсява" тези, които не отговарят на моите изисквания и така си спестих няколко излишни огледа /румънци, самостоятелна девойка, бременна и 2 г. дете/. Освен това, след като имотът стоя на пазара около месец с искания от мен наем и нямаше никакъв интерес, го свалих с 60 лв. и започна да има запитвания. Тъй като наемателят, който харесах беше сам, намалих с още 40 лв. Сега, заради Нова Година, мисля най-много да направим снимки и агенцията да го качи на сайтовете, които ползват, а огледи ще се правят след НГ. Не че ми се иска да има такава "дупка" от време, но... такава е ситуацията.

Аз все още съм с моята дилема относно каква сума да задържа от депозита по отношение на чистенето и някои щети. Платих сметките за 2 месеца, включих изпирането на 5 килима /48 лв./, подмяната на 10 крушки за около 35 лв., едно счупено голямо стенно огледало /но не помня колко струваше моето, така че сложих 40 лв. "на око" и по-скоро за закръгляване на сумата/. И, сега, може би защото съм малко "мека Мара", а и няма стриктен регламент, освен клаузата в договора, че имотът се връща във вида, в който е бил нает, се чудя дали изобщо си струва да коментирам измиването на 40 кв.м. прозорци и свалянето, изпирането и поставянето на 8 бр. завеси, изтриването на черните следи по стените от бебешката количка. Забърсването на  шкафове, рафтчета, чекмеджета, параван на банята, плочки, врати, котлони, фурна, не ги броя. Много ми се иска да задържа едни 100-ина лева за това, но тъй като те безпроблемно ми оставиха целия депозит, се чувствам малко неудобно да не излезе като един вид злоупотреба.

# 160
  • Бургас
По въпроса за вратите - аз сложих най-евтините на "Порта дор". Не ми се занимаваше с "Практикер" и пр., защото нямам човек за носене и монтаж. Те си ги  донесоха, сложиха, до 10 вечерта хората работеха. Много доволна останах, сега пак от тях поръчвам.

За депозита - питай някоя фирма за почистване колко ще струва посоченото от теб. И си го удържай смело. Чистенето е труд, който не е безплатен.

# 161
Харесахме се един човек. Рабрахме се в петък ще подпишем договор. Все пак, не го считам за приключило, че в подследния момент може да се откаже. Обаче с кеф изтрих обявата и си давам малко почивка от обаждания Simple Smile))

# 162
Харесахме се един човек. Рабрахме се в петък ще подпишем договор. Все пак, не го считам за приключило, че в подследния момент може да се откаже. Обаче с кеф изтрих обявата и си давам малко почивка от обаждания Simple Smile))
Разпита ли го, какво работи, от колко време, колко мисли да остане, сам ли ще живее...всичко. Rolling Eyes

# 163
  • София
Предупреди ли го да не си помисли да довлече домашен лююбимец?
И да го има в договора пак след време удобно забравят.

# 164
  • Бургас
Човек мъж ли значи?
Сам мъж... Само ако е висококвалифициран и добре платен.

Общи условия

Активация на акаунт