Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 285
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Навсякъде е така по света.
Сега говоря с дъщерята - и в Англия, и в сегашната държава никой наемодател не им е показвал нотар. акт.
Изобщо не става дума за това, независимо дали с брокер или сами търсят.
Но пък на наемателите искат изредените горе документи.
Дават ги безропотно, не се репчат.
Че и чакат да мине кастинга дали ги одобряват.

# 301
Много сме далеч от цивилизованите страни, че ТД да основният въпрос.
И все пак щом имаш пари да предплатиш за година, ти дават, без да гледат произход на парите. 😉

# 302
То и ако някой реши да предплати за година напред, пак ще го гледат странно... hahaha особено българин ако е... Crazy

# 303
Не бих си показала на никого ТД, освен на БТ или НОИ.
Това е конфиденциална информация.
НА казах, че го показвам на брокера, не на наемателя.

Е, й? Ако ползвам брокер, нека да си покаже ТД (или някакъв друг документ за дохода, ако не е на ТД) на брокера - това какво променя дали на мен или на моя брокер?

Кой каза, че е конфиденциална, в кой закон го пише? Хайде стига глупости. Може да не е прието да се пита и казва насам-натам колко ти е заплатата, но не е забранено и не е конфиденциално. И да питам, защо никой не протестира, като го показва на банката, щом е конфиденциално? И тук става въпрос за бизнес отношения по абсолютно съшия начин, и за доказване на доход. Това, че някой получавал собственост след н години няма значение за бизнес-отношенията, защото за банката цената е лихвата точно по същия начин, по който за наемодателя цената е наема. Който иска, влиза в отношения с банката, който не иска - с наемодател. Но в същността си тези отношения са едни и същи.

Ама разбира се, че нямам никакъв проблем с 1 година предплата, и следващата пак така, докато си имаме бизнес отношенията - тогава за какво ми е трудов договор?! За мен е важно да си получавам наема като част от договора (разбира се, има и други точки в договора). Тя и банката не пита за произхода, след като си получава вноските.
Навсякъде е така по света.
Сега говоря с дъщерята - и в Англия, и в сегашната държава никой наемодател не им е показвал нотар. акт.
Изобщо не става дума за това, независимо дали с брокер или сами търсят.
Но пък на наемателите искат изредените горе документи.
Дават ги безропотно, не се репчат.
Че и чакат да мине кастинга дали ги одобряват.

Точно така е!  Peace В големите градове на Зап. Европа, където има работа, е трудно да се наеме квартира, защото търсещите са повече от предлагащите, съответно има кастинги, искат препоръки и документ за дохода.  В София също има работа и също е трудно да се наеме квартира, затова и условията са подобни. Пак казвам, който не иска, просто няма да вземе жилището и това е.

Последна редакция: пн, 11 дек 2017, 22:10 от Анонимен

# 304
Разбира се, че това което пише в ТД е конфиденциално, в някои случаи дори се подписват декларации, че няма да си казваш заплатата.
 Доходът за наем може да не идва от ТД.

# 305
А, едва ли някой ще откаже ако му преведат наем за 1 година напред.  Laughing

Случва се  и да откажат предплата за такъв голям период-аргументът беше,че с плащането на наемната цена се запащат и консмативите, а те няма как да се константни.И добре се получи ,защото след три месечно пребиваване наемателката внезапно си отиде.
Скрит текст:
почина

# 306
Разбира се, че това което пише в ТД е конфиденциално, в някои случаи дори се подписват декларации, че няма да си казваш заплатата.

Именно.
Значи, ако имам богат любовник, който да ми плаща наема, не мога да наема жилище?
Много глупости пишете!
Искам да знам как наличието и показването на ТД гарантира редовно плащане?

# 307
 Не е задължително предплащането в Англия, може и с гарант, в Ирландия и Шотландия е много по-трудно и скъпо.
Но реалностите тук и там са много различни.
Тук е трудно да се намери квартира с добра локация, прилично състояние и нормален наем, иначе е пълно с празни апартаменти отдавани под наем.
В чужбина не ти искатоткъде са ти парите,, а да видят парите в сметка или някой да гарантира за теб - не навлизат толкова дълбоко в личното ти пространство.
Пак казвам по-малко емоции, това е бизнес сделка

# 308
Пак май не стана ясно за какъв имот иде реч.
Едно е да се отдават голи стени ,а съвсем друго нов ремонтиран имот с хубава техника и мебели.
Проблема е в това че пазара е наложил депозита да е горе долу до 1000 лв за да е възможен за тукашния наемател ,но пък не е достатъчна гаранция за другата страна съразмерно със стойността на това което тя предоставя.
Аз не виждам нищо обидно в това наемодател показвайки собствените си документи и предоставяйки такава скъпа вещ  , да поиска повече гаранции.
Ако другата страна се почувства обидена е свободна да се оттегли от преговорите .Не разбирам защо така скачат тук разни потребители. В същност като се замисля единствената ощетена страна от едно такова стечение на обстоятелствата  би бил брокера, но в тази тема брокери няма Wink.
Може би представлява интерес за потребителите  факта че в реалността  и за  по спретнатите имоти този така болезнен в темата проблем за гаранциите не съществува. Мои наематели са образовани  хора на високи позиции  с много  високи (за столицата) доходи и честно ви казвам седейки на масата на по кафе и обсъждайки параметрите на договора никога с никой не съм се държала неуважително  ,а и хората са проявявали разбиране.
Въобще в реалността такъв проблем не съществува.
Отхвърляла съм предложение от чужденец за предплата за една година  за много скъп имот ,защото държа да имам наблюдения и контрол върху начина по който ще се използва имота, а той не прие  клаузите за ограничение в това колко гости и за какъв период от време е допустимо в имота ми. Разделихме се без ничие достойнство да пострада. Има имоти за които биват превръщани в казармени спални ,но не всеки е длъжен да се съгласи ,а и аз лично много държа на добрите отношения със съседите и не бих им причинила подобно нещо.
Нито в моя отказ нито в неговия да приеме моите условия нямаше нищо обидно.
Говорим че сме големи хора ,а не правим разлика между обида и не приемане на вашите условия.
Отказа не е обида. Това е право ,от което всяка от преговарящите страни има право да се възползва.
КОГО и ПРИ КАКВИ условия ще пусна в имота си имам пълното право да реша без да дължа никому обяснения.
Чий имот ще наеме и на какви условия ще се съгласи пък е право на всеки търсещ наемател.
Съжалявам за дето това причинява известни неудобства на брокера и осъзнавам че в реалността е длъжен да мълчи , но не мисля че воплите в темата ще променят нечии позиции.
Като брокер би трябвало да е наясно колко трудно се намира и купува наистина хубав имот в столицата. В 99% такъв се купува или на зелено с всички рискове и негативи или с пари в брой веднага или на доста солена цена, та нека да не ни наставляват как и при какви условия да ги отдаваме.
Благодаря!

# 309
  • София
Ами то, по тази логика, какъвто и депозит да поискаш, няма да си гарантиран от някой вандал.
От друга страна, ако пък ти е толкова ценен и скъп имота, за какво го отдаваш изобщо. Confused

Помня при един оглед ( беше за покупка на жилище всъщност) отиваме, и вътре един тип- ама подобие на стар ерген, вечно недоволен. И ни заявява на врата императивно да се събуем, ама ще ни бие направо.  Брокерката сконфузно вади калцуни от джоба си и ми ги предлага, след като вижда изумената ми физиономия. Мъжа ми беше потресен. Събухме се, огледахме, но изобщо не ми хрумна,  че мога да вляза в преговори с този тип. Изобщо не го гледах много жилището. Като те посрещне противен човек и край. Даже не беше толкова за събуването, колкото за отношението. Мъжа ми после дори отказа да обсъдим по между си жилището.

Та, ако му е толкова безценно и трябва да му е чисто, за какво се напъва да кани хора на огледи не разбирам  Stuck Out Tongue Winking Eye да си стиска имота и да си го лъска

Последна редакция: вт, 12 дек 2017, 10:09 от Yangdze

# 310
Когато  се купува имот ме интересува локация, качество изложение, етаж ,цена, вида на входа.
Може да е   пълна дупка за тотал ремонт отдавана безогледно  от 8+на брой наследници, които не си говорят.
Не е проблем от кого ,а какво.
Бизнес не емоции!
Намирам за възпитано  когато влизам в нечии чужд дом(за наем или покупка или само оглед ) да не газя с обувки. Нося си калцуни. Намирам за пропуск на брокерката да ви предупреди за такива елементарни неща.

# 311

След като изрично се подписва в някои случаи декларация, това означава, че  в общия случай не е конфиденциално, ако беше, нямаше да има нужда от декларация. А ако някой е подписал такава декларация за ТД си договор, ами да се разбере с работодателя си да му напарви изключение да го покаже, иначе няма да вземе жилището. Ако съшият този отиде в банката за кредит, как така нарушава декларацията си? Значи, има начин.

Естетсвено, но да покаже откъде идва и колко е, защото от него аз ще чакам наема си. Ако е на свободна професия, попълва данъчна декларация и показва нея.  Това са бизнес отношения и се доказват с документи, точно както за банков заем. Не виждам защо това толкова възмущава наемателите, за мен това е индикация за непочтеност на намеренията.
Не е задължително предплащането в Англия, може и с гарант, в Ирландия и Шотландия е много по-трудно и скъпо.
Но реалностите тук и там са много различни.
Тук е трудно да се намери квартира с добра локация, прилично състояние и нормален наем, иначе е пълно с празни апартаменти отдавани под наем.
В чужбина не ти искатоткъде са ти парите,, а да видят парите в сметка или някой да гарантира за теб - не навлизат толкова дълбоко в личното ти пространство.
Пак казвам по-малко емоции, това е бизнес сделка

А, то в чужбина щото е лесно  Mr. Green И най-вече с "нормален наем", защото понятието е много относително Wink На наемателят винаги му е скъпо, а на наемодателят - евтино.

В коя чужбина - защото от съвсем личен опит в Германия ти искат точно трудовия договор. плюс  рекомендации. И като има опашка от желаещи с график з акастинг, кандидатите чинно всичко си показват.

Пари по сметка не вършат работа, защото мног лесно може да ги вземеш от приятел и да ги лсожиш, и после  да ги изтеглиш. Виж, предплата за една година си е ок.

Последна редакция: вт, 12 дек 2017, 10:36 от Анонимен

# 312
  • София
Да се събувам навсякъде и да си нося калцуни,  да си нося трудовия договор + два депозита ( заради скъпите мебели и уреди) .
Да си донеса и данъчната декларация.
Да подпиша ексклузивен договор с брокер и на него да му дам 100%  наем ( щото хитрата хазяйка не плаща на брокери, и той гледа да избие)
Да не съм самотно живееща, да не съм студентка, да нямам котка или куче, да не пуша  Bowtie
Да подпиша договор от 30 страници, в смисъл - "какво нямам право да правя".

Дали не е нужно и да се съблека преди огледа?

Я, по добре да се разходя до банката. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 313
Скрит текст:
Да се събувам навсякъде и да си нося калцуни,  да си нося трудовия договор + два депозита ( заради скъпите мебели и уреди) .
Да подпиша ексклузивен договор с брокер и на него да му дам 100%  наем ( щото хитрата хазяйка не плаща на брокери, и той гледа да избие)
Да не съм самотно живееща, да не съм студентка, да нямам котка или куче, да не пуша  Bowtie

Това си е твое решение. Желаещи за наемане има предостатъчно и който иска да наеме, се съобразява с изискванията на наемодателя. Който иска, да купува.  

Именно.
Значи, ако имам богат любовник, който да ми плаща наема, не мога да наема жилище?
Много глупости пишете!
Искам да знам как наличието и показването на ТД гарантира редовно плащане?

За конфиденциалнпоостта - къде ги пише, пак те питам? Глупости пишеш ти. Ако беше конфиденциално по подразбиране, нямаше някои работодатели да те карат да подпишеш декларация. Не е конфиденциално, разбира се. А ако има декларация, да се оправя с работодателя си - как успява да го даде на банката, след като е толкова топ-сикрет? Читавите работодатели дори съдействат за наемане на квартира на служителите си. А сервитьори в заведения не са ми таргет - това заради примера назад.  

Глупости за теб, за мен са напълно нормални неща. Ти в Пловдив отдавай както си искаш.

Ами богатият любовник се изръсва с предплата и това е. Иначе той може да те разлюби след 3 месеца и да си залюби друга, а на теб да ти се живее на същото място. И ТД може да бъде прекратен, но никак не е леесно - трябва сериозна причина и има неустойки, обезщетения, предизвестия. А любовникът е нещо съвсем различно.

Последна редакция: вт, 12 дек 2017, 10:55 от Анонимен

# 314
Да се събувам навсякъде и да си нося калцуни,  да си нося трудовия договор + два депозита ( заради скъпите мебели и уреди) .
Да подпиша ексклузивен договор с брокер и на него да му дам 100%  наем ( щото хитрата хазяйка не плаща на брокери, и той гледа да избие)
Да не съм самотно живееща, да не съм студентка, да нямам котка или куче, да не пуша  Bowtie

Ако ще наемаш в някой краен квартал, немебелиран апартамент горното е излишно. Даже и за наема може да се пазариш, и котка и куче да си заведеш. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт