Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 277
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
Защото, Макарон, ти звучиш по един начин, други потребители звучат по друг начин. bouquet Арогантен. И този тон дразни, съответно провокира тези реакции. То е ясно, че наемодателят е в по-изгодна позиция, но къде е човешкото отношение?! Ето примера на Yangdze с кривундела - има начин без да се държиш грубо, да кажеш че искаш хората да се събуят. Въпреки че и това е грубо. Като толкова искаш да не ти цапат, просто СИ КУПУВАШ калцуни и ги предлагаш на хората.

Иначе, ако условията се представят нормално, не виждам никакъв проблем с това кой какви изискания има. Въпросът е двете страни да се споразумеят. Аз лично не бих имала нищо против да покажа трудов договор. А най-добре е това да си го пише още в обявата, за да не се губи времето на хората, които нямат желание да разкриват такава информация.  Peace

# 331
Въпросите ми бяха реторични. Аз за себе си съм решила, Помислете обаче вие като плескате 100 изисквания.
Аз твърдя че такива наематели няма , дето ще отговорят на 100 те изисквания . Особено глутница наематели, дето ще си избирате от тях.  Пък и ще живеят дълго и ще се съобразяват с всичко. Ако ги има, сигурно няма да пишете тук. Пък ако е толкова идеален един човек и с хубава позиция и трудов договор, защо да ви наема жилищата? Той би си купил. Това отдавна не е проблем. Сами влизате във филми, като онзи с калцуните ( не случайно се сетих за него )    Stuck Out Tongue Winking Eye
Хем сърби , хем боли ! Иначе ви желая успех с идеалните наематели !

Вие сама влизате във филми и се мислите за много УМНА, че купувате имот със заем за 20-30-40 години, докато други, далеч по-умни от Вас, живеят под наем. 100 изисквания на бг-мамите са нищо в сравнение с тези в Германия. Отдавна им казвам да искат повече от 1 наем депозит - аз съм дал 3 наема депозит за ПРАЗЕН апартамент.
Няма как някой да иска наемателите му да живея дълго в жилището, след като гледа да го отдаде за 1-2 дена. И по-рано в предишна тема споменах, че за жилището, в което ще се местя януари, огледите започнаха лятото на тази година. Жилище, било то за покупка или за наем, СПОРЕД МЕН, се избира внимателно - местенето през година по квартири надали е много приятно! 
Имам добра позиция, държавна работа (разбирайте, че тази работа е за цял живот - никой не напуска, докато не стане време да се пенсионира) и не съм си купил имот, защото не изпитвам нужда да имам свой собствен. Наема няма да го коментирам - щом съм наел дадено жилище, значи че наема е ОК за мен. И да, ако купя жилище подобно на това с кредит, вноската ми ще е поне 400евро по-малка, отколкото наема.

Това, че лицето Х работи за 800лв, не значи че лицето Y трябва да пусне жилището си за 150лв!

# 332
Цялата работа с наемите е трагедия, аз поне се отвратих от това за шестте години живот под наем.
Но хора всякакви ...
Последният ни хазяйн / сменила съм само две квартири, но простащината на хазяите ще ми държи влага цял живот/ още на огледа ни каза, че не иска деца и домашни любимци, като разбра че съм бременна, при положение, че раждането се очакваше доста след предвиденото ни напускане, веднага вдигна вопъл до Бога да напуснем / януари месец/.
Но се оказа, че човечеца не е платил нито лев данък печалба за наема та беше "принуден" да ни държи до май.
Депозита не ни върна.
Разказваше наляво и надясно, че сме наводнили жилището, / което беше лъжа/ и даже беше дал ключ на съседа си от апартамента, в който ние живеехме / да го наглежда/. Той сам ни го върна от страх след като стана един обир в блока, да не би да го набедят него / ако случайно ни обграбят и нас/.
Чога ферман да напиша за невероятната постащина на хазяите си, така ми беше писнало, че се нанесохме в къщата още без врати и кухня, само баните и настилките бяха готови, при това бременна в седми месец.
Имаме частична ипотека, плащаме си я всеки месец, няма грижи. Сега ще предоговаряме с банката сваляне на лихвата и съкращаване на срока за изплащане на ипотеката.
С банката винаги сме имали наистина бизнес отношения, с хазяите - никога. Простотия беше до шия!

# 333
Poppea, аз съм работила в 3 фирми досега. И в трите имам подписана декларация, че няма да разпространявам сведения за заплатата.
Дори вкъщи не ми знаят заплатата. Simple Smile Сериозно! Peace
И никога не отговарям на въпрос колко получавам. Naughty
Кредити никога не съм имала, в банките ме карат само да попълвам декларация за произход на парите, като вложител. Simple Smile

Да си похваля единия наемател. Днес ми плати наема за декември, датата е 25, но заради празниците искал  по-рано да ми даде парите, плюс половината наем за януари. Simple Smile

И 68 страници договори да напишете, пак може да случите на несериозни хора и да имате проблеми.

А да питам как действате с ТД от сивия сектор? Осигуровки на МРЗ, а реално в пъти повече. Рискувате ли да вярвате, че ще плащат?

Нищо обидно не намирам в искането за калцуни. Даже е задължително да се ползват.

# 334
Poppea, аз съм работила в 3 фирми досега. И в трите имам подписана декларация, че няма да разпространявам сведения за заплатата.
Дори вкъщи не ми знаят заплатата. Simple Smile Сериозно! Peace
...

Ама вкъщи не ти дават имот под наем  Grinning Сериозно, ако ти се беше наложило, със сигурност щеше да намериш начин с работодателя да ти даде документ за дохода.  Peace

А за ТД очаквам да е на реалната заплата. Смятам, че е крайно време работодателите да се научат да спазват закона и правата на служителите си.

# 335
  • София
Калцуни обуват разни майстори, като посещават домовете на клиенти.
Аз съм обувала и в 1 дентална клиника.
Нищо странно няма и по огледи да се спазва.

В 21 ви век , ще ме посреща противен стар ерген , и ще ми съска на вратата да си събуя обувките първо преди да прекрача прага на безценното му жилище, и ще ми иска 100 хил евро ( 2012 ста година) Кога ? Още не беше казал Добър ден !
Никога не съм карала гостите си да се събуват у дома, освен ако не желаят сами. За мен това е обида към хората. Ако толкова треперя за чистенето, няма да ги каня. В 21 ви век има прахосмукачки роботи вече ! Grinning особено като искаш да вземеш едни 100 хил евро.
Пък и да държа да се събуват ще кажа любезно, ще се извиня, ще предложа калцуни.
Кога ще вляза в преговори с тоя човек аз? Никога. Независимо от жилището. Бизнес било. Какъв бизнес с човек без възпитание. Еснаф от село. ( то и жилището му стоеше с месеци не продадено и беше озлобен от това и ни гледаше като нахалници).  Затова казах и направих връзка с хазяи, като са ви толкова безценни жилищата си ги стискайте и лъскайте. А не 100  изисквания към наематели. Сънища някакви.

Давам обратния пример - давахме пак апартамент под наем, след като платихме 200лв за почистване, защото предният ни наемател, публична личност, твърдеше, че няма нужда от фирма, майка му го била почистила. Както и да е.
Оставихме две кофи - една с чисти калцуни и една за мръсни. Поредния огледвач като ги видя се изсмя - "това да не е болница", фръцна се и си замина. Та сега ти ми кажи - ако му дам апартамента на такъв какво уважение да очаквам към МОЯТА собственост?

# 336
Въпрос - а какво правите, когато наемателят сменя работа, заплатата му се промени и т.н.? Досега не се е случвало да ме питат какво работя и колко вземам, може би защото все през познати се е случвало или отивам като съквартирантка на момиче, което се е показало като коректен наемател.

Вероятно ако давам под наем и аз ще се интересувам какво работи човека, но наистина, има фирми, в които не можеш да разпространяваш заплата, осигуровки и т.н . В Германия може и да се прави, но тук си в България, правилата са различни. В Германия може би договорите се спазват и от двете страни, а не ти се залепя бележка "До края на месеца трябва да напуснете". Цитирам реален случай от две различни квартири.

А, да, и в Германия сигурно всеки си декларира прихода от наем и плаща данъци.

# 337
Ами какво да правя? Едва ли ще ме черпи за всяко увеличение.
Наема си е наем, няма да му го  вдигна, дори и да разбера.

# 338
Въпрос - а какво правите, когато наемателят сменя работа, заплатата му се промени и т.н.? Досега не се е случвало да ме питат какво работя и колко вземам, може би защото все през познати се е случвало или отивам като съквартирантка на момиче, което се е показало като коректен наемател.

Вероятно ако давам под наем и аз ще се интересувам какво работи човека, но наистина, има фирми, в които не можеш да разпространяваш заплата, осигуровки и т.н . В Германия може и да се прави, но тук си в България, правилата са различни. В Германия може би договорите се спазват и от двете страни, а не ти се залепя бележка "До края на месеца трябва да напуснете". Цитирам реален случай от две различни квартири.

А, да, и в Германия сигурно всеки си декларира прихода от наем и плаща данъци.

Ами крайно време е да започнем да се доближаванме до Германия, мисля аз. И от двете страни. И ако има едномесечено предвивестие в договра, еми значи, трябва да напуснете.

Нищо, разбира се. Неговата заплата има общо с наема дотолкова, доколкото осигурява достатъчна сума за плащането му.  Размерът на наема се определя от търсене и предлагане на аналогични жилища, а не от заплатата на наемателя.  Ако иска, и 10 000 да взема, ако пазарният наем е 500 лева, той си е пак толкова. И обратно, няма как наемът да се определя от това, че лицето Х взема 800 лева заплата.

Стига с този топ-сикрет - никой не говори за разпространяване на информация, а за елементарно обезпечение от страна на наемодателя. Наемането на жилище не е като да си купиш баничка и съм сигурна, че работодателят, ако е свестен, ще подходи аналгично като при теглене на кредит и ще съдейства.

# 339
  • София-в сърцата на моите деца

Аз пък искам да си купя калцуни за гостите си ,защото не исакм да ги карам да се събуват в тази кал при нас. Даже ще им е по-удобно. Не виждам нищо лошо. И в този ред на мисли: Къде продават калцунКи? Laughing

# 340
  • София
В аптеките - 100 броя - 4-5лв  Wink

# 341

Аз пък искам да си купя калцуни за гостите си ,защото не исакм да ги карам да се събуват в тази кал при нас. Даже ще им е по-удобно. Не виждам нищо лошо. И в този ред на мисли: Къде продават калцунКи? Laughing
Само че, ако ще стоят дълго, доста се запаряват краката с тези калцуни сложени върху обувката, защото реално през тях крака не диша. И ако ходят напред назад често се прокъсват особено при по ръбати токове.

Както писаха вече си е грешка на брокера, че още на вратата не дал калцуни и не е казал, след като се отива в обитаем имот! При нас, който е идвал на оглед винаги брокерът ни му е давал калцуни. Един намръщен и възмутен не е имало.

Аз винаги моля да се събуят посетителите вкъщи (тези, които не са се сетили сами). Имам килими и малки деца. Докато дребният пълзеше не мисля, че беше нормално с дрешки и ръчички да обира всичката мизерия от родните ни улици! Въобще не го намирам за срамно. Това за мен си е въпрос на лична хигиена. Както и върху леглата не се хвърляме с обувките, а американците го правят и това.... Аз самата дори да ми кажат да не се събуя винаги го правя. За мен това е проява на уважение към дома на хората.

Последна редакция: чт, 14 дек 2017, 13:17 от drago_2008

# 342
Един въпрос - предстои ми изнасяне от квартирата и вкъщи почнаха да идват на огледи в търсене на следващия наемател. До колко имам задължение да предоставям достъп за тия огледи. Защото отначало нямах нищо против, но вече почвам малко да се изнервям. Хазяите са пуснали апартамента на цена, която според мен е висока. Съотвено не изглежда да се намери наемател бързо, както аз се надявах и почвам да мисля да им кажа, като се изнеса тогава да си идват на огледи колкото искат. Единствено ме спира, че до момента сме в добри отношения с хазяите и да не си ги развалим накрая и да ми приберат незаслужено депозита.

# 343
Изобщо не си длъжна да осигуряваш достъп. Има си предизвестие, спазва се.
После да си търсят нови наематели.
Аз давам 2 апартамента, но никога не съм и помисляла да влача бъдещи кандидати.
То нали трябва да се освежи след предишните. А и да обяснявам, кое от нещата е на сегашните и  кое е мое и остава.
За мене е неудобно, чакам да напуснат и тогава.
А пък да ангажирам друг в свободното му време - абсурд.

# 344
Един въпрос - предстои ми изнасяне от квартирата и вкъщи почнаха да идват на огледи в търсене на следващия наемател. До колко имам задължение да предоставям достъп за тия огледи. Защото отначало нямах нищо против, но вече почвам малко да се изнервям. Хазяите са пуснали апартамента на цена, която според мен е висока. Съотвено не изглежда да се намери наемател бързо, както аз се надявах и почвам да мисля да им кажа, като се изнеса тогава да си идват на огледи колкото искат. Единствено ме спира, че до момента сме в добри отношения с хазяите и да не си ги развалим накрая и да ми приберат незаслужено депозита.
Ако е упомената в договора, че имаш това задължение и ти си се съгласила, сега няма как да възразяваш, но ако не е и нямаш по договор това задължение не е редно да те притесняват.

Общи условия

Активация на акаунт