Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 189
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
От хигиенна гледна точка е добре да се почисти и дезинфекцира основно и да се удари един латекс (или тапети). Принципно модата на банята и кухнята сигурно ще е малко стара, но не чак толкова за 7-8 години. Вероятно е тогава да са сложили плочки и ламинат, които са били горе-долу лукс за наем за онова време, но вече са нещо обичайно.

Ама мебелите се похабяват, а понякога уредите остаряват бързо, ако са нисък и среден клас. Пример - пералнята в квартирата ми е по-нова от тази на майка ми, а нейната си работи чудесно. Тук е вече раздрънкана, от време на време се чупи, много функции ми липсват... Но за наем - толкова.

# 466
Наемите се вдигнаха през последните само 5 години, и ако подновят всичко с лукс, могат да искат и двоен наем.

Никакво подновяване не му правят, нали аз за това говоря и се възмущавам - че са минали години от както е пипнато нещо по апартамента, а му искат по-висок наем 10евро/квадрат. Буквално има два пъти по-големи в съседни улици на същата цена, които не изглеждат по-зле поне на снимки.

# 467
Наемите се вдигнаха през последните само 5 години, и ако подновят всичко с лукс, могат да искат и двоен наем.

Никакво подновяване не му правят, нали аз за това говоря и се възмущавам - че са минали години от както е пипнато нещо по апартамента, а му искат по-висок наем 10евро/квадрат. Буквално има два пъти по-големи в съседни улици на същата цена, които не изглеждат по-зле поне на снимки.

Вие защо толкова се интересувате и вълнувате? Оставете човека да прави каквото си иска с жилището си... Ако иска да го пусне и на 25евро/квадрат... Негова си работа!

# 468
Явно пеперудката люта завист я тресе, че човека си дава имота без ремонт.
Иначе за какво ще доуточнява вече трети ден в темата?

# 469

Ако това е наистина така, тогава неговият ще стои празен. А ако не е, ще се отдаде за тази цена и това е.
Това е свободен пазар, наемодателят може да си го предлага  за колкото иска и при каквито иска условия, а  наемателят е свободен да го наеме или да не го наеме при тази цена и условия. Разбира се, е възможно да се договарят цени и условия, но това е индивидуална преценка за всеки конкретен случай.

Наистина защо толкова сте се загрижили за колко го предлага бившият ви хазаин?  Негова си работа, ако е преценил добре, ще го даде за новата цена, ако не е, няма да го даде. Няма никакви претенции тук, просто пазарна конюнктура.

# 470

В такъв случай бих приела, че наемодателят ми е направил услуга като ми е вдигнал наема. Ще си взема два пъти по-голямо жилище на съседна улица на същата цена!

# 471
Aз пък много се радвам на такива наемодатели, които следят пазара и си актуализират наема според него. Който иска да се възмущава, че не са правили ремонт.

# 472
Не е завист, просто както бяхме в страхотни отношения с тия хора 4 години в последния 1 месец след като казах, че се изнасям ми изкараха нервите с претенциите си. Играх им по свирката цял месец с цел да не си разваляме отношенията и накрая пак не бяха доволни. Писах в темата, защото видях разни коментари, които бяха точно в техен тертип "искам, искам искам, направи, направи, направи...", пък от тяхна страна нищо.

# 473
peperudka, не се ядосвай. Хиляди случаи са такива, и отношенията наематели-наемодатели в Бг като цяло костват много нерви и разочарования. Малко ме притесни, че скоро и аз трябва да кажа на хазяите, че се изнасям, ама се надявам всичко да мине гладко Simple Smile

# 474
Не е завист, просто както бяхме в страхотни отношения с тия хора 4 години в последния 1 месец след като казах, че се изнасям ми изкараха нервите с претенциите си. Играх им по свирката цял месец с цел да не си разваляме отношенията и накрая пак не бяха доволни. Писах в темата, защото видях разни коментари, които бяха точно в техен тертип "искам, искам искам, направи, направи, направи...", пък от тяхна страна нищо.
Аз нещо не съм разбрала какво толкова са искали искали искали, и вие сте направили, направили... newsm78

# 475
Да не влизам в подробности,  но дребните ремонти по апартамента, които неминуемо се налагат след едно дълго пребиваване в него, се правиха докато аз още живеех там, като половината от тях практически аз ги правих. До преди да се изнеса, търсенето на нов наемател пак на мой гръб падна. Практически ситуацията беше все едно е мое жилището и аз ще го отдавам под наем.

# 476
Да не влизам в подробности,  но дребните ремонти по апартамента, които неминуемо се налагат след едно дълго пребиваване в него, се правиха докато аз още живеех там, като половината от тях практически аз ги правих. До преди да се изнеса, търсенето на нов наемател пак на мой гръб падна. Практически ситуацията беше все едно е мое жилището и аз ще го отдавам под наем.

Всякакъв вид наложителен ремонт, възлизащ до 20% от цената на наема, е за сметка на наемателя! (поне така е вписано в моя договор за наем). Ако самия ремонт не е наложителен, но на Вас ви се иска да бъде направен - то той е изцяло за Ваша сметка! Вие сте наели апартамент, в който да живеете, който Вие използвате и е нормално след едно дълго пребиваване, да има нужда от подмяна на дребни неща. След като не Ви харесва, че е трябвало да смените от време на време нещо си, намерете хотел, в който да живеете - там всичко е за сметка на хотела!

Последна редакция: сб, 06 яну 2018, 14:59 от arrival

# 477
извинявай - какво може да се включи в тези 20% + наложителност?
благодаря ти

Освободихме един офис наскоро - и съвсем добросъвестно купуихме 3 изгорели крушки по 10 лв, нова четка за тоалетната, и нов кош за тоалетната. Оставихме огледалото и препаратите. Изчистихме всичко перфектно - включително стъклата от вън. И поизметох и тротоара, отвън.
Не ни костваше кой знае колко много нито пари, нито време, но хазаинът изключителноп много съжалява, че напуснахме. Сега ни обеща да не дава офиса под наем на никого за 6 месеца, с надеждата да се върнем.
Wink

Та, мисълта ми е, че не винаги стува много да се върне имота в перфектно състояние, и да покажеш уважение към хазаина.

# 478
извинявай - какво може да се включи в тези 20% + наложителност?
благодаря ти

Всичко, на което ремонта (или подмяната) му е до 20% от наема. Ако, примерно, се развали пералнята и подмяната на частта, както и труда на работника, е 80лв, а наема е 500лв, си е за сметка на наемателя (разбира се, това трябва да го включите в договора и да го изговорите). Всичко може да включите в договора - нали Вие сама си го изготвяте? На който не му допадне Вашия договор - ще се появи в темата и ще пише седмици колко сте зле и колко сте безочлива... И как на съседната улица, за идентичен на Вашия апартамент, договора е друг...

# 479
хах, ясно
благодаря.
ами за мен звучи разумно - защото и дори жилището да е твое собствено, пак си поемаш разходите по смяна на частите на пералнята. Освен ако не е в гаранция. И някак, човек е по-склонен да пази имуществото, като отговаря финансово не само до размера на депозита.

Питах, защото в други договори под наем е посочена определена сума - ремонти и подмяни за на стойност до .. лева, са за сметка на наемателя.

Остава въпросът - как се определя дали е "наложително". Може би също е въпрос на договорка.

Общи условия

Активация на акаунт