Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 76 635
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
So Lucky, всеки месец идва фактура, знае се колко пари се дължат. Това предложение по-скоро е в ущърб на наемодателя, а не на момчетата.     

# 586
So Lucky, всеки месец идва фактура, знае се колко пари се дължат. Това предложение по-скоро е в ущърб на наемодателя, а не на момчетата.     
Не са нормални такива отношения. Хазаина утре може да каже че те дължат цялата сума, може да не си плати задълженията към ТЕЦ, може да не им върне депозита. Аз бих бягала далече. Колкото и да е изгоден наема, може да им излезе солено нарая.

# 587
И аз така - няма как да имам доверие на човек, който веднъж е бил некоректен. Много, много неприятна ситуация. Предлагам цялата комуникация с този наемодател да е в писмен вид и да се изнасят възможно най-бързо. Не бих разчитала на връщане на депозита от такъв човек, уви.

Умът ми не побира как е възможно да доведеш хора да живеят в жилище, което не е в ред. Нали за да получиш трябва първо да дадеш. Да не говорим за изгарящите крушки в банята - на мен като наемодател основна мисъл ми е била да предложа на наемателите безопасно жилище. Електрическата инсталация я проверихме много внимателно, сложих противоплъзгащи постелки в банята, защото теракотът беше от лъскавия, фиксирах всички високи тежки мебели за стената отзад, както се обезопасява жилище за бебе.

# 588
Има хора небрежни. Има голяма вероятност наистина да не е знаел за неизправностите. Щом не се задържа в София, много е вероятно да предава апартамента така, както е взет. Ако е искал да си завлече наемателите, щеше да им прибира парите за сметките, а не да ги крефитира. Няма как  той впоследствие да иска наемателите да платят и предишните задължения -все пак те са от определена дата, а договорът е сключен след това. Рискът е изцяло за наемодателя.
Според мен би било прибързано да се напуска. Дайте шанс на хазяина. Поставете си условията, вероятността да се съгласи на тях е много голяма, предвид високия наем, който получава.

# 589
Аз също мисля, че е прибързано да се мисли за напускане, още повече, че момчетата го харесват, близо е до работата им.

Имат договор от дадена дата, няма как да им се търсят стари сметки. Наемът се превежда по банков път, т.е. те имат документи за това. Тока се плаща, пак имат разписки. За водата, да събират фактурите, за парното - същото, освен това през април ще има ново засичане. Вярно е, че това е малко объркано и е било по-добре при настаняването да се засекат водомерите и топломера/топломерите, но, явно никой не е предполагал, че има такива заведени дела. Но, това не означава непременно, че наемодателят няма да им върне депозита.

Колкото до ремонтите, да видят колко струва една вратичка за пералнята, бравата, съответно труд за монтаж, за ел.техник, да му изпратят имейл с тези суми и да му предложат те да го организират и да си приспаднат разходите от някой от наемите. Но, да поискат писмено съгласие от негова страна.

# 590
  • През девет планини в десета...
Благодаря ви за съветите Flowers Hibiscus
Аз доколкото знам от сина ми предишните наематели били някакви англичани и си тръгнали преди да си оправят разплащанията. Предполагам че с депозита им хазяинът е можел да покрие голяма част от сметките, но не го е направил. След разговора с вас ми се струва че ще е по добре да си следят момчетата всеки месец водата и парното и да си събират фактурите, но да не дават на хазяина парите а да оставят депозита да покрие сметките и чак след като надвишат сумите да му дадат разликата. Но това може би ще стане като напускат... така мисля че ако собственика по принцип няма намерение накрая да им върне парите поне няма да са набутани.

# 591
Благодаря ви за съветите Flowers Hibiscus
Аз доколкото знам от сина ми предишните наематели били някакви англичани и си тръгнали преди да си оправят разплащанията. Предполагам че с депозита им хазяинът е можел да покрие голяма част от сметките, но не го е направил. След разговора с вас ми се струва че ще е по добре да си следят момчетата всеки месец водата и парното и да си събират фактурите, но да не дават на хазяина парите а да оставят депозита да покрие сметките и чак след като надвишат сумите да му дадат разликата. Но това може би ще стане като напускат... така мисля че ако собственика по принцип няма намерение накрая да им върне парите поне няма да са набутани.

Момчетата ли получават фактурите? Засечени ли са при влизането в апартамента в приемо-предавателен протокол електромерът, водомерите и топломерът?

# 592
За да съм ползена:

И двамата не са си дали труд да се погрижат всичко да е установено и оформено разумно - оглед, опис и засичане на сметки и плащания и нормална юридическа помощ. Всичко, което не е в ред - упоменаване до кога ще бъде оправено, от кого и как + как се гарантира това. Когато реално го правя за клиенти все ми викат, че съм била досадна, е не всички Simple Smile.
При тази фактическа обстановка нещата не са много зле:
ток - редовно се плаща, няма риск от изключване поради неплащане.
Наемодателят е коректен - суми никакви не е изисквал за тец и вода да му дават до момента.
Тец- ако има дело наистина не следва да се плаща без знанието и изричните указания на човека, който води делото, за да не отидат парите за съвсем други периоди + лихви.
Уредите и мебелите - направете оглед сега+ снимайте и изпратете протокол на наемодателя. За всяко нещо, което е различно от очакваното - предлагате какво да се направи , примерна цена и искате мнението му като пишете, че от А до Б не сте имали в имота нормално работещ уред.
За уредите  - горното + пишете, че не е възможно нормално употребление на уреда по основнопто му предназанчение, т.к. вратата не се затваря. Ще струва толкова и толкова. Очаквате отговор до Х ден и после го правите за сметка на наема ( само до работещ уред). Организацията и времето по заниманията с ремонта казвате, че вие ще го поемете (ако той се съгласи) или искате той да идва да си привежда уредите в ред.
Спестеното време и сили в началото  сега ще ги давате.
И за наемодателя доходът от наем иска труд, средства и грижи, не е пасивен доход ( в преобладаващия брой случаи)_
За протокол за състоянието викате и брокера, пари ви е взел и е бил посредник по договора без да ви ориентира за елементарни неща.
За сметките, които се получават -  правят опис за всеки срок и всяка сметка, платена или не, защото по-късно нещата се забравят.

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 12:10 от Deborana

# 593
Преди да се наеме жилище се искат  последните сметки . Документ за собственост. Може апартамента да не е на човека на който давате наем. Доста пари сте дали за  депозит.  Затова ви посъветвах да се консултирате с адвокат.  Защото сте доста незапознати и доста са ви прецакали с този наем.                                 В Германия си има проблем с канализацията. Там доста добре си знаят правата и по всякакъв начин се опитват да  ти вземат пари при изнасянето .Изобщо не всички са коректни.

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 16:41 от oblazi

# 594
Не зная в коя тема да питам , та реших ей те тука . За един"приятел питам".
Приятна госпожа , на около 50 години , наема жилище в центъра. Тя си има нейно , там съхранява скъпи вещи .
Неин роднина и се оплаква , че е изгонен от семейното жилище. Тя му дава ключ , а той се настанява с любовница.
Тя се опитва да смени патрона , той обаче го сменя и сега тя няма достъп до жилището. Хазаинът нищо не знае / все още /:. Тя се плаща наема няколко месеца вече, без да го ползва.
Как да се справи жената и да прокуди тези гълъби , без да забърква хазаина. Естествено , че в договора пише , че наемателят няма право да преотдава жилището. Той и не е преотдаден , всъщност.

# 595
  • София
Хазяина може да ги изгони доста бързо . Друг начин няма И без това 50 годишната няма достъп толкова време, какво й пука, освен срама пред хазяина и може някой лев да загуби от неустойки и санкции по договора, ако има такива. Тя що плаща 2 месеца наем като не влиза там изобщо, аз на 3тата седмица щях да алармирам хазяина да идва с полиция, да сгащи любовника по долни гащи или дори и без тях Stuck Out Tongue
Самонастанил се пък и любов върти ....

# 596
Приятна госпожа , на около 50 години , наема жилище в центъра. Тя си има нейно , там съхранява скъпи вещи .
Неин роднина и се оплаква , че е изгонен от семейното жилище. Тя му дава ключ , а той се настанява с любовница.
Тя се опитва да смени патрона , той обаче го сменя и сега тя няма достъп до жилището. Хазаинът нищо не знае / все още /:. Тя се плаща наема няколко месеца вече, без да го ползва.
Как да се справи жената и да прокуди тези гълъби , без да забърква хазаина. Естествено , че в договора пише , че наемателят няма право да преотдава жилището. Той и не е преотдаден , всъщност.

Да извика жената на роднината. Тя ще ги оправи - и него, и любовницата...

# 597

Да извика жената на роднината. Тя ще ги оправи - и него, и любовницата...
Много точен съвет.

# 598
.

Последна редакция: пт, 12 яну 2018, 18:38 от optimistic22

# 599
  • I want it all and I want it now.
Това е много правилен съвет.😀

Общи условия

Активация на акаунт