Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 76 626
  • 739
  •   1
Отговори
# 570
  • През девет планини в десета...
Те момчетата са коректни, искат всичко да е по правилата, не знаят как да процедират със сметките. Може ли по някакъв начин да докажат че са платили за периода в който са живели ако му дадат парите по банков път или е рисковано. Говоря за парното и водата да я платят например като напускат след година... А двата депозита ако не си ги потърсят не са ли много пари. 1800 лв.... не са ли много за една година вода, топла вода и парно. Питам само, може и да са толкова сметките, незнам.... Апартамента е на много хубаво място и е близо до работата та затова не им се иска така лесно да го напускат. Наема е 900 лв., което не е малко за района, така че поне козметичната поддръжка трябва да се разделя според мен

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 13:08 от зелено камъче

# 571
Yangdze, честито ! Дано да те слушат наемателите , пък догодина , ако решат да останат , повдигаш леко цената , ако прецениш. По-добре за по-малко пари , но читави хора , отколкото да ги сменяш на тримесечие и да броиш щети !
И аз съм много възмутена от последния казус. Как може такова безхаберие с този хазаин!
Едномесечно предизвестие и чао. И предизвестието задължително мотивирано ,  с всички данни , които са изложени в поста.
За сметките- да си вземат разпечатките и да ги отделят парите. 1800 само депозитът ли е ? Ако депозитът е 900 лева , ще покрие сметките-парно  и вода за текущите месеци.

# 572
След като превеждат наема по банков път е лесно.
По същия начин му превеждат и сметките за вода и парно.
Но с отделен превод и означено основание - напр. ТЕЦ 01-31,12,2017 г. 120 лв.
А пък той дали ще си погасява задълженията е негова работа.
Може и да се оглеждат за друга квартира.
Но вероятно ще загубят 2та депозита.
За развалените уреди да се разберат със собственика да ги поправят за сметка на наема.
Слабата инсталация и отичането  - няма много какво да се направи. Явно е недостатък при строителството.
И при следващия оглед могат поне да палят и гасят тока, да отварят и затварят врати да включват печката, да отварят хладилника и гардероба, да пробват леглата и диваните на сядане. Ще се научат, нови са още.  

# 573
Те момчетата са коректни, искат всичко да е по правилата, не знаят как да процедират със сметките. Може ли по някакъв начин да докажат че са платили за периода в който са живели ако му дадат парите по банков път или е рисковано. Говоря за парното и водата да я платят например като напускат след година... А двата депозита ако не си ги потърсят не са ли много пари. 1800 лв.... не са ли много за една година вода, топла вода и парно. Питам само, може и да са толкова сметките, незнам.... Апартамента е на много хубаво място и е близо до работата та затова не им се иска така лесно да го напускат. Наема е 900 лв., което не е малко за района, така че поне козметичната поддръжка трябва да се разделя според мен

На влизане в апартамента засякохте ли водомери, електромер и топломер?  1800 лв са много, но тъй като е малка вероятността хазяинът да ги върне, а по договор те са за щети И неплатени консумативи. По тази причина аз не бих плащала на хазяина сметки по банков път. Така щетите накрая ще са по-малко за вас. 4 месеца без пералня? Бих купила нова за сметка на наема, като разбира се, това трябва да се съгласува с наемодателя. Наскоро се мотах в магазин за електроуреди. Спокойно може да се вземе пералня до 500 лева. Има и по-евтини.

В кой квартал се намира жилището?

# 574

Благодаря ви за съветите, от отговорите ви личи, че макар и наемодатели сте разбрани и коректни хора и се поставяте на мястото и на наемателите.  
Ще съм благодарна за още съвети.

# 575
и кое ви притеснява - че хазаинът води дело с Топлофикация ли? Изобщо не е единствен. А вас какво ви бърка щом парното работи?
За останалите неща - ако ап. е добър, прежалете 60 лв за луничките, и си оправете бравата.
Може ако човекът е свестен, и счете че и вие сте свестни, да се съгласи да отбие от наема - за споделяне на текущите ремонти - ако станат много пари.
Инак да ви кажа, и аз съм от провинцията, и аз не бих се заниамвала да сменям лунички. ако са на висока стойност, бих отбила от наема. Ама да ида на място да сменя лунички, при налични двама млади и прави мъже, няма да стане

# 576

Може би ще платят собствените си разходи по банков път като опишат основанието за плащането подробно за доказателство.

Не бързайте с плащането на режийните! Достатъчно голям депозит сте оставили. Като предавам апартамента си всички крушки светят. Пише, че така трябва да ми върнат жилището. Веднъж имах двойка адвокати. Живели са като в пещера - една крушка не са могли да сменят. Удържах им сумата за всички сменени крушки от депозита.

# 577
Те крушките си ги оправиха сами, покриха лепкавия диван с кувертюра, но нали е кожен дивана постоянно се свлича и не е удобно. Пералнята продължават да я ползват така счупена, но винаги са нащрек да не се отвори сама вратичката и да надуят паркета в кухнята. Те могат да си купят пералня и сами, но тази старата няма къде да я държат....
п.п. апартамента е в Младост 1  на ул. Ейрусалим до метрото точно. /пазара/

# 578
Аз пък не видях умисъл за некоректност от страна на наемодателя (може да не съм чела внимателно).
Възможно е дори той самият да не е знаел за замаскираните проблеми. Другото за него е ясно: дава нещо срещу определени пари и някой се е съгласил да ги дава.
Относно сметките - хазяинът не е взел пари за парно и вода, нали? Казал им е да ги събират и да му ги дадат впоследствие, когато делата приключат.
При така създадената ситуация, ако все още си харесват квартирата:
комуникация в писмена форма и със снимки, както и конкретно предложение и срокове за решаване на проблемите (примерно: имаше тези и тези замаскирани щети, прилагаме снимки; подписахме договор за обзаведен апартамент, моля до края на следващата седмица да оправите пералнята, ако не - моля за потвърждение за сметка на следващия наем да купим пералня).

# 579
Румка, аз доколкото схванах повредите са си изначални и са заварено положение. За мен това не е текущ ремонт и задължително следва да е за сметка на наема съгласувано и със знанието на наемодателя да се приспадне.
Проблемът им с парното и водатата е, че не могат да го плащат в момента, заради старите задължения. Не искат накрая да излязат некоректни или хазяинът да има основание да ги изгони по този параграф и да задържи депозита.
Крушките като са ги купили не е болка за умиране, особено ако старите луни са били халогенни, а тези са ЛЕД, за тях ще е доста по-изгодно от към сметки за ток! Щом горят обаче викнете елктротехник явно има проблем, щом бравата/дръжката е повредена от началото ремонтирайте си я. Щом каналът не се оттича викнете ВиК. Има едни дълги телове, с които се отпушват каналите. Да си изброят в писмен вид всички забележки в едно писмо до наемодателя, с уточнение, че забележките са констатирани още непосредствено след наемането на имота и наемодателя е бил известен. Разберете се с него да вземете разписки за всички ремонти и да ги представите (може и сканирани/снимани по мейл) и така. Писмено да има черно на бяло какво се случва. За сметките пак да има писмено, че знае за проблема и или ще му се превеждат на него някакви приблизителни суми, или като си приключи делата ще се разплатят, но да сключат писмена уговорка... Наемът никак не е нисък и имат право да искат нещата да са изрядне еле пък и с депозит от 2 наема.
Вече никакви устни бръщолевеници не признавам!

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 13:48 от drago_2008

# 580
разбирам ви. може хазаинът да не е знаел за тези неща. те мъжете като приемат от предишни наематели, да не мислите - че пускат душа в банята да видят как се оттича? Ми .. то и аз не го правя.
за луничките сиг е забелязал, ама до там.

а ако е характера на ММ - ще е направил следното: пратете ми снимки да видя как е, ако ми харесва - пратете ми и ключа. И вижте да поизметете малко, да му прилича. И тъй на доверие е приел от предните наематели, не е идвал да гледа лунички, да сяда по диваните ..не е длъжно да е направил всичко щото е зъл хазяин Wink

пък .. макар да не звучи сериозно, и в кръга на шегата ... но в договора за наем ако не пише изрично: отдава се под наема баня с перфектно оттичане на водата ... Wink  тогава ... не знам

по-скоро да се подходи така: направихме тези и тези ремонти, струват толкова.  моля да ни направите отстъпка от цената. в замяна - ние не сме ви разкарвали и ангажирали.

отделно - съгласете се да извикаме техник за пералнята и банята, и това да е за ваша сметка.

нещо такова

# 581
Благодаря за отзивите ви, най много се ядосват момчетата че не могат да си платят сметките... а за текущите ремонти да си събират касовите бележки, да ги снимат и да му ги пратят по интернет и да приспаднат от наема сумата така ли..?

# 582
Благодаря за отзивите ви, най много се ядосват момчетата че не могат да си платят сметките... а за текущите ремонти да си събират касовите бележки, да ги снимат и да му ги пратят по интернет и да приспаднат от наема сумата така ли..?

Принципно да, но с предварителното съгласие на наемодателя. Какво пише в договора за ремонтите?

# 583
"Моята", макар и служебна, немска сага продължаша (случаят "имате 2 часа да се изнесете от жилището"):
пристигна фактура за 880 евро, в която са описани всевъзможни гайки, винтчета и драскотини. Най ме радват 500 евро за пребоядисване, защото стената е надраскана от металното легло около 5 см и има 2-3 дупки с диаметър 3-4 см, които после са замазани с нещо гипсоподобно, но никой не може да докаже в кой момент са се появили. Споделям за статистиката Simple Smile 

Допълвам: сетих се за това, защото част от сумата е за почистване на канализацията. Имам чувството, че на Запад си почистват канализациите след всеки наемат (фирмата ни наема десетки жилища за служителите си и току пристигне фактура за запушена канализация.).

# 584
За битовите неуредици не може да се очаква много, но за приблема с ТЕЦ и вода имат основание за разправии. По колко пари да си заделят за вода и парно? Отчита ли се...Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт