Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 76 621
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Моето жилище се отдаде под наем веднага преди седмица. Flushed Не веднага. Още преди "веднага". Не беше напълно готово ( след ремонта) и не съм пускала обява изобщо. От ухо на ухо се беше чуло, че се отдава. Тоз онзи пита, първите които влязоха се съгласиха.  Двустаен за 550 лева, обзаведен. Дойдоха ( двойка без деца) почти нищо не коментираха през целия оглед, аз се скъсах да говоря, те мълчаха....... викам си - или са супер очаровани или супер зле фрапирани от цена или друго. Grinning
Искат го веднага, без да се пазарят много .... нагледали се били на ужасии.
Първо си помислих "каква съм късметлийка"  GrinningGrinning   После "каква съм глупачка" - явно е бил нисък наема .... Grinning
Като финализираме и ако всичко е ок, ще пиша по - подробно, сега да не урочасам....

Ако не е тайна колко квадрата е двустайният апартамент и в кой квартал е?

# 556
  • София
Моето жилище се отдаде под наем веднага преди седмица. Flushed Не веднага. Още преди "веднага". Не беше напълно готово ( след ремонта) и не съм пускала обява изобщо. .
Първо си помислих "каква съм късметлийка"  GrinningGrinning   После "каква съм глупачка" - явно е бил нисък наема .... Grinning
Като финализираме и ако всичко е ок, ще пиша по - подробно, сега да не урочасам....

70 кв, три стаи са, Слатина ...

# 557
Честито Yangdze  bouquet

# 558
Моето жилище се отдаде под наем веднага преди седмица. Flushed Не веднага. Още преди "веднага". Не беше напълно готово ( след ремонта) и не съм пускала обява изобщо. .
Първо си помислих "каква съм късметлийка"  GrinningGrinning   После "каква съм глупачка" - явно е бил нисък наема .... Grinning

70 кв, три стаи са, Слатина ...

Ако е напълно обзаведен, спокойно може да искаш и по-висок наем.

Допълвам: Цената е добра за потенциалните наематели. Ти пък се осигури добре в договора. Ако напуснат по-рано от 12 месеца, депозитът да остава в твоя полза. Евентуално два наема депозит и т.н. Успех в отдаването!

Последна редакция: ср, 10 яну 2018, 15:45 от :::

# 559
  • София
Уф, благодаря ! Ще видим как ще успея да договоря детайлите.
Лошото е , че момичето ми хареса . Пфу ! Ако беше някоя нахална щеше да ми е по - лесно.
И както казах, те не се пазариха за нищо, едва ли не, каквото им казах се съгласиха , до тук... как да имаш 100 претенции и супер подробен договор... ще се хапя някой ден де ! Да видим Confused

# 560
yangdze, не се коси, щом изглеждат добри хората, е добър знак. Аз съм на принципа по-добре по-малко, но сигурно, отколкото да ти се сменят наематели често. Някои успяват и двете, евала! А за договора, тук се споменаха някои страхотни клаузи, но аз още съм на мнение, че ако хората са свестни договор не ви трябва (преносно, винаги си имайте договор), а ако хората искат да направят мръсно, и най-добрият договор няма да ви спаси. Например, имах познат, който при напускане на квартирата сряза кабелите на печката и пералнята. Да, хазайката беше кофти, но аз например съм такъв човек, че такава мизерия никога дори и няма да ми хрумне през главата, камо ли да я направя.
По огледи съм била в жилища с надписи със спрей за графити по стените, стрелички от дартс във вратите, нарочни дупки във вътрешна изолация (която се поправя само със цялостна смяна).
 Та с такъв сценарий и с 2 наема да сте се "подсигурили", ако попаднете на такъв, ще си духате супата яко.

# 561
Ще попитам и тук - ако някой отдава под наем стая или едностаен в близост до метрото или на комуникативно място, може да ми пише. Не пуша и нямам домашни любимци

# 562
  • София
Подценила си наема. Майка ми преди месеци отдаде двустаен без балкон в Манастирски Ливади за 600лв. Огледите бяха насрочени за събота. Още първите го взеха, а вторите като им каза, че е отдаден вече, почнаха да искат да дават 50лева отгоре без изобщо да са влезнали вътре, само по снимки. И те така. Ние за нашия четиристаен не успяхме да вземем 1200 лева както ме съветваха тук. Намалихме с над 10% цената за да почнат изобщо огледи. В София се търсят едностайни и двустайни, за останалите е безсмислено...

# 563
  • София
Да, така е явно, щом още първите го взеха , без дори някакви претенции да имат. Поне се надявам да са свестни и да нямам ядове, щото то цената е важна ама хората и дали са коректни е по - важно. Confused

# 564
Понеже сте доста добре запознати да питам вас:
Ще купувам помещение. Проверих колко ще ми излезе сделката с калкулаторите, които има качени он-лайн. Има 3 кантори, в които преди съм сключвала сделки. Преди не съм проучвала цените, но този път сравних. Питах и в четвърта кантора. Само последната, която не съм ползвала до момента ми даде цена максимално близка до калкулатора обаче, защо така?
Искам да питам и при Вас как сте се договаряли за таксите по сделката? Ние веднъж сме поемали изцяло, но ни бяха смъкнали доста от цената на имота за сметка на това. Другите пъти сме делили...

# 565
Договорете се да си поделите разноските.
Успех.
Цените при нотариусите се повишиха  Wink

# 566
Договорете се да си поделите разноските.
Успех.
Цените при нотариусите се повишиха  Wink
От всички взех цени днес. На едното място 360 лв, а на друго 540 лв... Става въпрос за малко складово помещение с ниска цена, но разликата в нотариалните такси е доста голяма.

# 567
  • През девет планини в десета...
Здравейте,
повечето от вас сте наемодатели и съответно гледате от вашата страна нещата. Имам нужда от вашето мнение за следното положение. В края на септември синът ми и негов приятел наеха апартамент в София. И двамата работят, непушачи са и без домашни любимци. Хазяинът не живее в София, от провинцията е. Апартамента го наеха с брокер, който организира огледа и до 2 часа трябваше да платят момчетата два депозита и комисионна на брокерката. Всичко стана много бързо и неочаквано тъй като търсенето беше огромно през септември и трябваше бързо да реагираме. Брокерката буквално на пътя направи договора докато синът ми трябваше да търси 2300 лв до час за да стане сделката тъй като имаше и други хора за оглед. Синът ми сам видя апартамента, без другото момче /то пък беше за първи ден на работа и не можеше да излезе за огледа/, та по  описанието и снимките каза че е съгласно и веднага да го наемат. Брокерката и хазяинът оформят документите в едно кафене в близост до апартамента, синът ми през този час време което му дадоха трябваше да търчи за сумата и така... Успя да донесе парите и подписаха в самото кафе договора. Хазяинът беше дошъл само за огледа в София и трябваше да си отива в провинцията. Имаше опис на мебелите и уредите както си му е реда. И оттук нататък започнаха да изкачат дразнещи неща. След няколко дни се нанесоха момчетата и забелязват при първото пране, че вратичката на пералнята е счупена и не се затваря плътно /направо се откача цялата вратичка и ако искаш да переш я закрепяш с някакъв "чалъм"/ . Обадиха се по телефона на хазяина за да му кажат за пералнята. Казал им да снимат вратичката и модела на пералнята, щял да търси втора употреба да я смени. От тогава минаха 4 месеца... В душ кабината канала се отчита много бавно, буквално докато се къпеш мръсната вода ти стига до кокалчетата на краката. Доста препарати купихме за отпушване на каналите за наша сметка, но резултат няма досега. В апартамента има 30 лунички по таваните, половината от които не светят. Тази седмица момчетата си купиха от практикер за 60 лв лампички за тяхна сметка и си ги смениха сами. Изглежда има нещо нередно в инсталацията, тъй като още на втория ден отново започнаха да изгарят лампичките. Дивана в хола е от изкуствена кожа, която много странно лепне. Не е от мръсотия, просто от многото препарати за почистване кожата се е разложила и няма какво да се направи по въпроса. Дръжката в банята отвътре не се затваря, само отвън. Нали се сещате колко е неприятно.... Тези битови проблеми не се забелязват по време на огледа така че в договора всичко е изрядно. За някои неща трябва време докато забележиш че има проблем. Но това е нищо в сравнение с проблема за който тръгнах да пиша. В договора пише, че всички сметки до момента ще бъдат погасени от хазяина, но се оказа друго. Беше платен само тока. Момчетата получиха в пощата писмо, че имат задължение към софийска вода и топлофикация около 3000 лв. Веднага са уведомили хазяина, който обещал че до дни ще плати старите задължение. И все още не е платил нищо. Момчетата в момента си плащат само тока. Искаха да плащат и водата, но им казали че не може за определен месец ,трябвало първо предишните задължения да се изчистят. И така те не могат да си плащат парното и водата даже и да искат /а те искат/ вече 4 месеца. А се трупат и лихви..... Хазяина е казал, че в момента води дело с топлофикация и затова не се разплаща с тях. Казал им е да си отделят пари за водата и парното в буркан и да му датат парите след време. Наема го превеждат по банков път, тока си го плащат сами, не са виждали хазяина от деня на подписването на договора. Моля ви, кажете как да процедираме занапред.... Момчетата са от 5 години в София, но за първи път са на свободен наем и не сме се сблъсквали с хазяи...

# 568
Трябва да се разделите с хазаина.
Няма да ви е лесно и няма да мине без скандали.
Подгответе се.
 Направете си една консултация с адвокат и ще стане по лесно и бързо разделянето.

Последна редакция: чт, 11 яну 2018, 12:55 от oblazi

# 569
Зелено камъче, не може некоректният наемодател да очаква от вас коректност. Не знам как са уредени нещата в договора относно поддръжките и ремонтите. Момчета трябва да плащат тока, за да не им го спрат. В края на отоплителния сезон бих се изнесла без предизвестие и без да плащам вода, топла вода и ТЕЦ. Двата депозита ще му покрият сметките поне частично. Никакви допълнителни пари на ръка да не му дават, а наемът - само срещу разписка. Оглеждайте се за квартира. Зимата няма търсене и ще е по-спокойно. Като се изнесете, поставете го пред свършен факт.

Направо не вярвам какво пиша. Не бих допуснала мои наематели да правят това, което съветвам, но съм изключително коректна и  светкавично уреждам каквито и да било проблеми в имота си. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт