Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 76 616
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Аз не бих била съгласна наемателите да ограничават достъпа ми до жилището чрез смяна на патрон. Не бих влизала, без те да са там, но при форсмажорна ситуация държа да имам достъп.

Като наемодател съм напълно съгласна с теб, но никога не бих си позволила да влизам в дома им, бил той и моя собственост, без предварителна уговорка и в присъствието на наемателите.

# 631
Със съгласието на наемодателя сменете патрона. Ако започне да протестира, значи има нещо гнило.

# 632
  • София
Определено има признаци за влизане. Леля иска да говори с брокера, той да накара наемодателката да смени патрона с идеята, че при напускането, ще си получи ключовете и патрона ще остане на вратата.
Аз ѝ казах да смени тихомълком, точно както е посочила Kalinu6ka и после да хване по упрека. Нo, тя не е по тези неща. Смята, че така е чесно- защото няма задна мисъл. Уф.
Що не говори директно и открито. Да обясни на хазяина истината. Така и така , имам натрапчиво чувство че някой влиза у дома и ми е страшно неприятно, не мога да спя спокойно, мисля го, и вече имам параноя.
Не е нужно да го обвинява директно. То, тя не е и сигурна че е хазяина. Ако хазяина държа на нея за наемател ще се съобрази или ще допусне ключалка, ако ли не, значи е някой фрик, и по - добре да се отърве от него и жилището му. (Аз лично бих сложила  една камера, не е трудно, нито толкова скъпо )

# 633
  • Бургас
В моя договор е записано, че посещенията в имота са само с предварителна договорка с наемателите и в тяхно присъствие.
Изключение правят форсмажорни обстоятелства.
Та... един нормален разговор не мисля, че би бил проблем за лелята - тя може да каже на хазайката точно това, което пишеш - че е изряден наемател, но държи на личното си пространство.

# 634
В моя договор е записано, че посещенията в имота са само с предварителна договорка с наемателите и в тяхно присъствие.
Изключение правят форсмажорни обстоятелства.
И при нас така.

Сега се наложи малък ремонт. Наемателката искаше да го направя по празниците, докато тя не е в България. Аз отказах, предпочитам да е в нейно присъствие - не ми е комфортно да влизам в на хората домовете. Стоях в коридора, докато майсторите си свършиха работата, и си тръгнахме.

Между другото, наемателката ми си е сменила предното жилище, защото заварила хазаите си в него един ден. Говореше с много неприятно чувство за случката и я разбирам. Все тая на чие име е нотариалният акт, все едно аз да заваря някой вкъщи.

# 635
Добър съвет е даден за това, че лелята има натрапчиво чувство как някой е влизал в жилището в нейно отсъствие. Може да каже че подозира стари наематели, които са си запазили ключ за жилището и затова иска нова брава. Не бих допуснала да нямам ключ за свое жилище и затова бих предложила нейния ключ в плик запечатан и там където се залепя  - подписи на лелята.Писала съм в темата  - квартиранта в чужбина, водата от наводнение стигнала два етажа под нашия, вратата желязна - иди я разбивай, ами ако нямах ключ?

# 636
Както казах, аз бях предложила тайна смяна. Идеята, първоначално одобрена от нея, беше че аз също ще имам ключ за всеки случай, а когато леля си е в къщи, понеже вратата е с три заключалки, да заключва не новата, а от старите. Само като излиза да заключва единствено новата.
Откакто обаче реши, че вече не издържа и иска да говори не съм на себе си. Трудно е да се намери квартира, от днес за утре, ако х. се опъне. Освен това договора е с клауза, че ако напусне предсрочно, трябва да заплати останалите месеци. За това бях тайно да го направи.

# 637
  • София
Ми щом така, да търпи и това е ! Нали не й яде от салама?

# 638
Не може собственик да няма ключ от жилището. Всичко се случва.
В моя договор пише , че имам право веднъж месечно да влизам. Естествено , че хората са читави и не го спазвам , но когато ходя , предупреждавам. Дори им звъня на домофона , не че нямам ключ. Все пак , отивам в тяхното жилище.
Това с хазайката , която влиза там , е изключително неприятно.
Бих предложила към договора да се изготви анекс , в който да е записано колко пъти месечно , и дали със знание
 и съгласие на наемателя, може да влиза собственикът. Тези подозрения в повече ми идват. Нямат ли си доверие страните ?
И като влиза хазайката там , какво , всъщност , прави ?
Да не би да има заключена стая като част от апартамента , който отдава под наем ?
Друга логика да влиза да инспектира там ,  без знанието на наемателя , ми идва доста подозрително.

# 639
Зловещ договор. В нашия съм записала, че при предсрочно напускане губи депозита. Иначе, аз съм за разговор. Това с тайната смяна може да настрои хазяите срещу лелята - хазяйката винаги може да се оправдае, че спешно съсед е звъннал заради теч (например).

# 640
Аз допълвам предния си пост- винаги сменям брава и патрон след наематели , от съображения са сигурност.
Наскоро с моя позната се случи нещо нелепо. Тя е под наем , влязла в банята и бравата се счупила. Не могла да излезе с часове. Ужасон. Съседката отдолу я е чула вечерта / слава богу/ и е отишла при домоуправителя да сигнализира хазайката. Случват се всякакви неща , не че ключар не е можел да свърши работа. Добре , че ключът не е бил поставен напряко.

# 641
Може да започне да заключва вътрешните врати. Ако са нови, са със секретен ключ. Пък и да не са, старите ключове са 20на вида - какво, хазяйката ще тръгне с връзка като на св.Петър ли?
И на мен ми е интересно какво е навело жената на мисълта, че има такива влизания. Могат да се дадат по-работещи съвети, ако разберем откъде идват притесненията.
Аз съм с рогата напред, ще поставя ребром въпроса.
Сменяла съм патрон, но хазяите бяха уведомени и след смяната нямаха ключ, но и аз скоро след това се изнесох. Не е имало драми.

# 642
Аз допълвам предния си пост- винаги сменям брава и патрон след наематели , от съображения са сигурност.

Аз също, но само патрон.

# 643
Леля откакто живее на квартира, почти винаги е имала възможност да си заключва с нов ключ. И хазаите поне в нейните случаи не са имали проблем. Последната хазайка, когато  с леля се разбираха, кога да се видят за наема, (плаща се на ръка) буквално възкликна - "Само ми кажи, къде са парите, аз ще мина да си взема. А и да не кажеш, ако искам мога да ги намеря и сама". Понеже присъствах, мога да потвърдя, че не бе шега.
По-късно леля забеляза, че оставя изгасено осветление и след часове, при прибирането си намира светнато. Първоначално решихме че е проблем с ключа на лампата, но  проверката на техник опроверга.
После си намери саксията свалена от перваза, като дни по-рано отново в мое присъствие, хазайката беше направила забележка за същата саксия. А реално няма проблем да си седи там саксията, не е тежка.
Като цяло,  след по-дълго часово отсъствие, леля намира "нововъведения". Сега последната седмица не намери договора за квартирата, направо се същиса.
Много е противно.

# 644
В същото време знам, че наемодателите са чувствителни на тема смяна на патрон. Била съм свидетел как една позната яросно спореше че няма начин да смени патрона на новите си наематели, въпреки, че сама призна, че след всеки наемател, влизат бригада за козметични поправки и понеже са проверени хора, видиш ли винаги държат в себе си ключ за това жилище. Виждала съм и други такива случки, и затова казвам, че знам от косвен опит колко трудно се съгласяват.

Общи условия

Активация на акаунт