Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 76 623
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, може ли да си сверя часовника с вас

Как върви наем на топ място на зъболекарски кабинет. Колко пари е на квадрат? Видях в имота нещо като 7-8 евро?
Със сменен статут, необзаведен (има шкафове, няма зъбарски столове), много хубав и на топ локация.

също ме интересуват вариантите: на 1 фирма ли да отдам и трите помещения, или на 3 отделни специалиста - ако изобщо е възможен такъв вариант?

10х

# 616
  • Sofia

За да са дългосрочни намеренията им, бих ги попитала какво и къде работят, за да установя удобно ли ще им е. Ако са ергени/моми бих била с резерви, защото по-лесно ще се изнесат, но според мен са в таргет наемателската група. Както и двойки, двойки с деца също.
Бих попитала от колко време са на текущата си работа,за да разбера дали са лоялни и съответно дали са в изпитателен срок. Също каква е причината да напуснат предишната квартира и дали са в предизвестие вече. Това ще ми даде информация дали смятат да прецакат предишния наемодател, като се изнесат без предизвестие, защото има доста такива. Не бих взела хора, готови да се нанесат от утре, защото явно живеят на ръба (освен ако няма основателна причина).
И на мен ми предстои отдаване на жилище под наем. Откъде мога да знам дали няма да ме метнат след като задам въпросите за работно място и предишен наемодател....

Искам да попитам още нещо. В имот.бг ли си публикувате обявите за жилище под наем?
Какво ви е мнението за фейсбук групите?

Последна редакция: нд, 14 яну 2018, 20:58 от bubanka

# 617
Ivben, както навсякъде - въпрос на късмет. От имот.бг ме побъркаха брокери, направихме доста огледи за 3-4 дни, но моите наематели са от ФБ-група. Досега са били изключително коректни - на датата в 12 часа всеки месец ми се обаждат за наема, а по време на лятната си почивка ни питаха дали си искаме наема предварително. Много симпатична двойка. Не бих прибързала с извода, че щом са от ФБ-група и не искат да плащат комисионна, са мизерници (както някъде беше писано).

# 618
аз съм забелязала,че във фейсбук групите повечето търсят до супер ниска цена (например самостоятелни жилища в София за 300-400 лв.; апартамент с три спални в широк център за 700 лв.), а пък хората, които отдават, слагат някакви баснословни наеми (панелен двустаен в Илиянци за 700 лв.), на които останалите се подиграват и обиждат имота и собственика. Жилищата, които са на пазарни цени набързо събират доста лайкове и предполагам,че бързо се отдават. Ако гоните бърза сделка, може би групата би била ОК, ако търсите по-висок наем, публикувайте обявата в imot.bg, веднага ще ви налазят брокери, които сигурно имат и по-платежоспособни клиенти.
И се пригответе за доста нерви с брокерите и телефонен тормоз.
@ivben - следиш реакцията на потенциалните наемодатели, ако излъжат, ще си проличи в държанието им, ако са повече от един, другият ще се смути, като чуе някоя лъжа от партньора си най-вероятно и т.н.

# 619
  • София
ФБ групите ги следях известно време, но аз писах, че засега не ми се налага да пускам обяви ( слава на Бога! ) Жилището се нае, от познати на познати, първите които влязоха и го наеха. Simple Smile Така се получи, а още не беше съвсем приключен ремонта.
Във ФБ групите, да ви призная, не намерих нещо интересно, в смисъл там търсят контингента "отчаяни" ( както наематели така и наемодатели) , или така бих обобщила. Grinning Предлагат се често безумно високи цени.........  сега за две стаи в Горубляне, макар и луксозно направени, не е реално 700 лева.
Или търсят жилища хора с изисквания, за 400 лева жилище, което също е нереално
Или някой писал в императивен тон: Търся там и там, това и това, до 500 лева, ПИШЕТЕ САМО АКО ОТГОВАРЯ НА 100 % !! Такива смешки.
Пък доста млади хора търсят, странни типажи, студенти и т.н. Ама като му видиш профила и не бих му дала и котка да гледа пък какво остава да го настанявам у дома. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 620
  • Бургас
И моето мнение за ФБ групите е отрицателно. Не бих търсила наемател том. Без брокер въобще не бих търсила наемател.

# 621
Тинтина, брокерът с какво се наема и ви помага?
Преди много години отдавах двустаен за времето си прилично , да не кажа отлично обзаведен с всичко необходимо и подредено сама и по обяви във вестници най-вече (нямаше друга опция). Вярно, че много народ идваше, голямо беше търсенето. Имах си договор от адвокат (моя приятелка с оправен баща имаше приятел, тя също даваше жилище) Досега още си го имам , като съм прибавила някои точки. Никой не ме излъга, никой не ми съсипа жилището, никой не прескочи дата или не плати сметки. Аз наследих имот в центъра и затова се преместихме там, уж за по-престижно и оставихме всичко както си бяхме живели и направили.
Сега по демокрацията вече е трудно вярно без брокери, хората не знам защо вече не следят обяви примерно в Позвънете вестника или Софийски имоти или по сайтовете някъде дори. Само веднъж ми помогнаха брокери да изгоня един и то с присъствие само , но и на това съм благодарна (този добро, възпитано , хубаво момче уж , а излезе....) Никой друг и за нищо не се помръдва , ако примерно се покрият наемателите, имаш щети, при излизане от жилището да съдействат или за каквото и да било. Ролята им е да доведат клиент и да го уговорят да наеме (както и теб) , да си вземат комисионната . Те дори не ги знаят кои са , какви са , къде са живели, имат ли възможности. При мен и негри идваха да гледат (не съм расистка) ама те не са знаели какви хора ще водят. Просто се уговарят пред блока да се чакат и ги качват при мен. Договорите им са типови и дори не са издържани за мен, ако имаш още условия не се консултират и не ги допълват на място, няма как ако се сключи сделка вадят листа и пишат на място сега и веднага да не размисли някой. Поне при предаване на жилището да имат ангажимента да присъстват като представители , ама никой не го прави. Та питам аз тогава за какво са ми?  Какво са проучили и направили. Проблемът е , че хората не гледат обяви, не четат, забиват се чрез брокери и чакат да им кажат къде да отидат. Това го нямаше преди мнооого години. Сега пак имам проблем , този моя новия стоя една година , каза че ще остане още и продължихме договора до ноември, ама решил сега да си излиза по средата на зимата и отоплителния сезон. Няма лошо , ама ни е чистел, ни нищо, а иска капарото веднага като се изнесе, че заминавал за чужбина. И други неща има , ама да не досаждам. Е, къде са тези сега брокери? А не смея нищо да му кажа да не изпотроши всичко, Дори последните сметки щял да види и по тях да ми оставел пари представете си какво благоволение. Замълчах си , ама пак съм под стрес. Накрая ще врътна ключа и да си гледат работата. Жилището е много мъничко това, аз продавах , купувах , накрая за малко на улицата да остана щото преливам от ум. Накрая с останалите пари едно малко жилище успяхме да вземем да си допълваме мижавия доход и то....  а да каже човек , че съм  нова в "бранша" наемодатели, не съм.
Не разчитам на брокери, ама като няма как им давам процента и така. Нищо друго не очаквам от тях и за мен са грешни пари.

# 622
  • Бургас
Фанфанито, ще споделя моята логика каква е. Отдавам под наем от 2004 г. Досега проблеми с наематели не съм имала. Отдавала съм и необзаведен, и обзаведен във висок ценови клас.
1. Човек, който наема брокер да му търси имот, си цени времето. Щом не му се свиди комисионна за брокер, значи няма проблем да си плаща наема. Това правило досега работи 100% при всичките ми наематели.
2. Наемам брокер и му връчвам ключовете. Той организира огледи, той подбира наематели по моите критерии. Аз се срещам само с избраните. Ами само затова си струва да платя комисионна. Времето, което ще изгубя в разговори, отключване и заключване, струва повече от 250 лв. комисионна. И няма такъв филм не ги знаят какви са и що са. Такъв брокер не бих наела никога, дето не си знае клиентите!
3. За договори на брокери не разчитам. Пиша си ги сама. Типови договори, прибързани сделки на коляно - не!
4. Най-важното - брокерът е подбран и проверен!

# 623
Здравейте, наемодатели и наематели!
Имам спешна нужда от съвет.
Казуса е следният - съществуват подозрения у скъпата ми леля, че хазайката ѝ идва на "гости"  в наетото  жилище в нейното отсъствие. Има договор, жилището е наето чрез брокер, работещ в интерес на хазайката.
Та леля ми желае да си смени патрона на вратата. За целта смята да говори с брокера, той да убеди хазаина.  Това нещо продължава доста дълго, а личното пространство е важно за леля. Тя никога не е отказвала достъп, поддържа идеално жилището, но просто вече не издържа. В договора няма клауза за патрона, може ли да ѝ бъде отказано? Даже не знам как да постъпя, тъй като се опасявам, че ще ѝ бъде отказано. Дали не е по-добре да говоря аз с брокера? На времето аз го намерих все пак?
Или първо да говоря с хазайката?
И въобще, покрай мен е пълно с такива странни казуси, тъй като косвено се запознах с такива хазаи, които  не желаят да сменят патрона, че да успокояват наемателите си, че само те си имат ключ.
Моля, дайте съвет Simple Smile

Последна редакция: вт, 16 яну 2018, 16:00 от Анонимен

# 624
За мен най-естественото е да можеш да си смениш патрона особено ако преди това са живели други хора. Как ще е спокойна като може някой да влезе и да я обере и после спокойно да си заключи. Че те дори в полицията няма да и обърнат внимание. А хазяйката няма никакво право да влиза там докато нея я няма и ако наистина го прави едва ли ще може с нормален разговор да я убеди, че иска нов патрон, защото тя явно не е в ред жената.

# 625
Казуса е следният - съществуват подозрения у скъпата ми леля, че хазайката ѝ идва на "гости"  в наетото  жилище в нейното отсъствие. Има договор, жилището е наето чрез брокер, работещ в интерес на хазайката.

Не сменяйте патрона, а сложете допълнителна брава, от която не давайте ключ на хазяйката преди да се изнесете. Може да посочите, че са се увеличили кражбите в района...

Така като цъфне хазяйката непоканена и попита каква е тази брава, ще трябва да се обяснява какво е  търсила в жилището без предизвестие и защо не е позвънила на звънеца или по телефона.

# 626

Не сменяйте патрона, а сложете допълнителна брава, от която не давайте ключ на хазяйката преди да се изнесете. Може да посочите, че са се увеличили кражбите в района...

Така като цъфне хазяйката непоканена и попита каква е тази брава, ще трябва да се обяснява какво е  търсила в жилището без предизвестие и защо не е позвънила на звънеца или по телефона.

А тази допълнителна брава няма ли да наложи пробиването на дупки във вратата? И цената май им е доста висока, докато един патрон струва 15лв.

# 627

А тази допълнителна брава няма ли да наложи пробиването на дупки във вратата? И цената май им е доста висока, докато един патрон струва 15лв.

Ще наложи дупки, разбира се. От цените не съм се интересувала.

За причина за смяната на патрона би могло да се посочи като причина, че ключът се е счупил вътре...

# 628
Аз не бих била съгласна наемателите да ограничават достъпа ми до жилището чрез смяна на патрон. Не бих влизала, без те да са там, но при форсмажорна ситуация държа да имам достъп.

ПС - какво е накарало леля Ви да заподозре, че някой влиза в жилището, докато я няма? Нещо е липсвало/разместено ли? Аз бих говорила открито с наемодателя - това е моят дом и държа да няма такива своеволни посещения. Едва ли наемодателят ще иска да изпусне добър наемател, който плаща редовно и поддържа жилището, така че би трябвало да се съобрази.

# 629
Определено има признаци за влизане. Леля иска да говори с брокера, той да накара наемодателката да смени патрона с идеята, че при напускането, ще си получи ключовете и патрона ще остане на вратата.
Аз ѝ казах да смени тихомълком, точно както е посочила Kalinu6ka и после да хване по упрека. Нo, тя не е по тези неща. Смята, че така е чесно- защото няма задна мисъл. Уф.

Общи условия

Активация на акаунт