Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 226
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
Обичайно комисионната е 50% от наемната страна и от двете страни.Наемателят е търсил с агенция ,зачи дължи комисионна за сделката.Подписали са договор-значи са съгласни с каузите по него.Кой го е съчинил -какво значение има в случая?Договор между наемател и агенция-за търсене и намиране на квартира-да.За ползване на квартира договорът ясно е между наемател и наемодател.

# 181
  • София
Здравейте, имам следния въпрос относно намиране на квартира във Варна (не за мен).
Търсено е с агенция, тя е намерила някаква партерна стаичка с усвоена за кухня тераса, наемателите са го харесали, дотук добре. Обаче нещо не са се разбрали кой да плати комисионната. Агенцията е твърдяла, че наемодателят трябва да плати 50% наем, той е твърдял, че трябва да плати 25%, другото от наемателя. В крайна сметка брокерът "се отказал да спори", наемодателят е извадил свой договор и този договор е подписан между него и наемателя. Агенцията обаче е прибрала все пак комисионната - от наемателя - а защо? Не трябва ли договорът да е между агенция и наемател в случая?
Тези неща наемодателят трябва да ги уговори преди това с агенцията. Малко е некоректно след като му намерят наемател, той да отказва да плати половината от комисионната, която стандартно е 50%.
Ние работим с агенция, което ни взима по 2% при продажби и при 30% при наеми. Но това сме го уговорили предварително.  Wink

# 182
Наемателят в случая е ползвал агенцията да му намери жилище, така че е редно да си поеме комисионната, но никакъв договор няма с тази агенция. От агенцията не искали да се карат с наемодателя и не искали да поемат отговорност за този договор (!!!), щом нямало този човек да им плаща. Мен това ме озадачава - някакви хора си говорят някакви неща и взимат едни пари, без дадават документи за това. Исках да си сверя часовника дали е нормално.
Иначе - аз наистина мислех, че когато наемодател работи с агенция, наемателят всъщност подписва договора за наем с агенцията. Явно съм в грешка по този параграф, но пък сега друго ме учудва. Какъв е смисълът да се ползва агенция, щом в крайна сметка наемодателят си действа самостоятелно и агенцията не може (а и не иска, щом не желае да поема отговорност) да повлияе по никакъв начин на отношения наемател-наемодател? Примерните договори из нета (какъвто и аз съм подписвала) нямат нищо общо с това, което чета, че вие ползвате. Аз лично предпочитам подробен, макар и ограничаващ договор, но да е ясно разписано всичко, а не "ще се разберем". В историята, която разказах - както ми я разказаха на мен, доста неща са останали за "доуговаряне", ама устно. Иначе уж договор има.

# 183
А за 2-ст необзаведен, но иначе след луксозен ремонт, люлин 4?
И на същото място, но 4-ст?
Лавината, плочки, гипс картон, нови бани, врати,прозорци, външни щори, сот.

Благодаря!
Румка, щом има ламинат и гипсокартон, това не  е никакъв лукс - лукс значи да има минимум алуминиева дограма, истинския лукс е да е дървен стъклопакет - от масивно дърво - бук, дъб или орех с алуминиева вложка под дървото, не Пвс, пък колкото ще да е камерна тази пластмаса. Мебелите да са от масивно дърво - орех, дъб, бук, и то ръчна изработка,  а не само например вратичките на кухненските шкафове, а и корпуса да е такъв, гарнитурите да са от естествена кожа. Пода да е най-малкото мрамор, не теракот или фаянс, чист лукс си е да е гранит - даже гранитогреса не е лукс, по стаите не ламинат картонен, а да е трислоен дъбов или орехов паркет, в краен случай буков, но той не спада към действително лукс облицовките или корков паркет. Таваните окачени, но не гипсокартона, който събира мухъл и влага..., по стените да не е гол студен латекс, а поне скъпи тапети, копринени, даже има едни, които са изолационни тапети, като се пипнат се усеща акумулирането на топлина или коркови. Не щори, а пердета и то двойни, скъпи. Вратите да са от масивно истинско дърво, не ПДФ и МДФ-ите, които масово у нас, в Б-я ги водят за "лукс". Баните също трябва да са изцяло от мрамор или гранит, като трябва обзавеждането им да е поръчково, но не МДФ или ПДЧ шкафчета с пластмасово покритие, уж, издържащо на влага, смесителите и душа, Ви К, да е хром с позлата...В кухнята плотовете да са изцяло от гранит. Осветление, отопление, влажност на въздуха, всичко - да се регулира електронно. И т.н....

Моля, не го смятайте написаното за заяждане, просто у нас, в Б-я страшно много бъркат "лукс" с действителния ЛУКС. Истински лукс в Б-я много малко имоти могат да го предложат, това нещо са много-много разходи.

Последна редакция: сб, 02 дек 2017, 22:36 от хадзапи

# 184
А за 2-ст необзаведен, но иначе след луксозен ремонт, люлин 4?
И на същото място, но 4-ст?
Лавината, плочки, гипс картон, нови бани, врати,прозорци, външни щори, сот.

Благодаря!
Румка, щом има ламинат и гипсокартон, това не  е никакъв лукс - лукс значи да има минимум алуминиева дограма, истинския лукс е да е дървен стъклопакет - от масивно дърво - бук, дъб или орех с алуминиева вложка под дървото, не Пвс, пък колкото ще да е камерна тази пластмаса. Мебелите да са от масивно дърво - орех, дъб, бук, и то ръчна изработка,  а не само например вратичките на кухненските шкафове, а и корпуса да е такъв, гарнитурите да са от естествена кожа. Пода да е най-малкото мрамор, не теракот или фаянс, чист лукс си е да е гранит - даже гранитогреса не е лукс, по стаите не ламинат картонен, а да е трислоен дъбов или орехов паркет, в краен случай буков, но той не спада към действително лукс облицовките или корков паркет. Таваните окачени, но не гипсокартона, който събира мухъл и влага..., по стените да не е гол студен латекс, а поне скъпи тапети, копринени, даже има едни, които са изолационни тапети, като се пипнат се усеща акумулирането на топлина или коркови. Не щори, а пердета и то двойни, скъпи. Вратите да са от масивно истинско дърво, не ПДФ и МДФ-ите, които масово у нас, в Б-я ги водят за "лукс". Баните също трябва да са изцяло от мрамор или гранит, като трябва обзавеждането им да е поръчково, но не МДФ или ПДЧ шкафчета с пластмасово покритие, уж, издържащо на влага. В кухнята плотовете да са изцяло от гранит.

Моля, не го смятайте написаното за заяждане, просто у нас, в Б-я страшно много бъркат "лукс" с действителния ЛУКС. Истински лукс в Б-я много малко имоти могат да го предложат, това нещо са много-много разходи.

В България никой не обзавежда за под наем с лукс материали, никой. Глупаво е, няма смисъл...след като няма закон да ти защити вложените средства.
И последно, Люлин и лукс... newsm78

# 185
  • София
И то Люлин 4, гетото.
Поне да беше около Била и КФС, в ново блокче.....
От Люлин до Люлин разликата е голяма, град в града.
Гореизброения лукс и в личния си апарт. не бих си го причинила.

# 186
То и затова ЛУКС в нашата България, биха могли да си го позволят около 5 % сигурно, не повече.
Извинявайте, затова го и написах горното, защото, като напише някой "лукс" у нас, в България и опише какво има като обзавеждане и какъв е ремонта, то става смешно.
Малко хора си позволяват лукс за личния си дом и то повечето Лукса подхожда за къща или апартаменти от затворен тип, с много голяма квадратура и то на обособени места - напр. в София, да ми каже някой за лукс-изпълнение на апартамент в Докторска градина, старата част на "Лозенец", някъде в "Изток", "Изгрев", една част от "Гео Милев" около Плиска и Външното министерство, Бояна, Драгалевци и някои къщи в Симеоново, тук-там в Бистрица, идеалния център в София, около Орлов мост, около парка "Заимов", и то пак по тези квартали - пак на определени места само.

Последна редакция: сб, 02 дек 2017, 22:37 от хадзапи

# 187
  • София
Айде и тоя Мрамор ми идват спомени за стари комунистически почивни станции. Има камъни по 250-300 лв м2 и се харчат като топъл хляб. Лично знам за баня, която струва над 100 000 лева. Разбира се не на случаен човек, но достатъчно комплексиран да не му пука  Wink

# 188
Изпуснала съм ви.  ooooh!

Да кажа за комисионната за агенцията. За мен етичният подход е, че който е ангажирал услугите на брокера, той следва да му плати.

В моя случай аз изрично бях записала в обявата, че не работя с брокер и не предлагам комисионна. Не, че не ми звъннаха да наглеят, но просто им отказах оглед. Отдадох спокойно без да давам комисионна. Наематлката беше решила, че има нужда от брокер, плати му и толкова.

Наемателката засега е много симпатична, но е леко в културен шок. Беше потресена, че веднъж беше спрял тока, вчера - и топлата вода. Ходихме с нея до разни институции, аз превеждах, после тя си забравила портфейла в трамвая, ходихме до бюро Изгубени вещи, полицията. Малко като личен асистент го раздавам.  Laughing За сметка на това поддържа жилището чудесно (засега), няма оплаквания от съседите и плаща редовно поне седмица предварително. На туристическа обиколка в страната е - Пловдив, Търново и Мелник, лятото ще ходи на море тук - по няколко дни във Варна, Несебър, Балчик и Созопол. Много е ентусиазирана да опознае страната и да учи езика. Леко се тревожа дали това скъсяване на дистанцията с нея няма да ми изиграе лоша шега в бъдеще, но засега сякш е ОК.

# 189
Аз докато четях горните описания си представях по-скоро кич, отколкото лукс, особено частта с тапетите. Явно е въпрос на възприятие, аз под лукс разбирам да е нещо пипнато от добър интериорен дизайнер, според съвременните тенденции + последен модел всякаква техника и устройства. Качествени материали - да, но старинно изглеждащи мебели например не бих свързала с лукс, както и гранитен плот - моят е такъв, та то един технически камък е по-скъп например.

# 190
Аз докато четях горните описания си представях по-скоро кич, отколкото лукс, особено частта с тапетите. Явно е въпрос на възприятие, аз под лукс разбирам да е нещо пипнато от добър интериорен дизайнер, според съвременните тенденции + последен модел всякаква техника и устройства. Качествени материали - да, но старинно изглеждащи мебели например не бих свързала с лукс, както и гранитен плот - моят е такъв, та то един технически камък е по-скъп например.

На Вас като пример горното ми описание, Ви изглежда като кич, обаче явно не сте виждали как действително богатите хора и то разбиращите, почитат действително антикварните мебели, истинския антиквариат, и съвременните неща да са само естествени материали, и да, за Вас тапетите било кич, обаче за действително разбиращите богаташи, точно скъпата категория тапети са лукс, защото голите стени, от каквито и дизайнери да съставят нещо по тях, просто са студени, тапетите носят топлина и уют.
Технически камък има по-скъп от някои гранити (прави се като мозайка, отлива се и после се полира, той се полира по-лесно от гранита, тъй като има слепващи материали и е по-мек, може да се правят всякакви форми от него), китайския гранит е евтин, но той поема влага... Качествения, действително скъп гранит, влага не поема и той е в пъти по-скъп от всякакъв технически камък. Но Вие имате ли си представа какви средства отиват, за да се направи например една колона от гранит, качествен, естествен гранит, и да отлеете една такава колона от технически камък, разликата е огромна, пример да струва гранитната колона около 50 000 лв, а от техн. камък може би ще е около 3 000 лв. по днешни цени?! Гранитната колона трябва да се намери първо огромен блок гранит, който да няма вътрешни пукнатини, после започва обработката му, на специални огромни стругове, с диамантени глави, започва свалянето на излишния материал, докато придобие формата на колона, после започва полирането, което е минимум 10 ръце, с 10 поне различни вида диамантени шкурки. И гранита се работи със скъпи обработващи инструменти, на основата задължително на диаманти.
А мрамора е тип варовик, поема влага, той за под не е добър, използва се заради красотата на шарките, и то основно за стени. Но някой като си сложи мрамор, напр. ползват го за някои новоспостроени блокове в общите части на стълбищата и етажните площадки и стои много неприятно - го водят за лукс имоти, и като сложат парапетите от инокс, които се разбиват бързо-бързо, заради некачествено монтиране, направо става пълен "лукс".
Напр. ако си сложите оникс, той е с пропусклива светлинна функция и отвътре, ако се осветли, ще видите какъв ефект става, цената му е "само" 500 лв. квадрата и даже не се води от скъпите и всичко зависи от дебелина, прозрачност, колкото е по-прозрачен, толкова е по-скъп.

Последна редакция: сб, 02 дек 2017, 23:20 от хадзапи

# 191
Ние вчера подписахме договора. Пожелавам си късмет и си пожелавам човекът да се чувства добре в новия си дом  Crazy Иначе продължавам да мисля, че наемът е леко надценен, което ми създава известен дискомфорт. Ще видя дали ще успея да го преглътна или ще поема поне интернет и кабелна, примерно.

Ние също като Макарон писахме в обявата, че не дължим комисиона, но в крайна сметка решихме да дадем "под масата" 100 лв на брокера в знак на благодарност и защото ни се видя свестен и симпатичен. Не знам какъв процент от комисионата би получил, но бях чела лоши неща за собственика на фирмата и щеше да ме яд част от парите ми да отидат при него.

# 192
Честито!Днес може да ти се струва надценен,но утре вече няма да е.

# 193
Честито Мишелин!

# 194
Мишелин, честито! И стига си се чувствала неудобно. Човекът е преценил, че това е цената на имота ти и не го е коментирал, а ти не си сигурна... Дано излезе свестен, но като не е писано, че ще му осигуриш това и онова не се набутвай. Ами ако не дай си боже излезе после, че имаш да покриваш щети... Я се радвай на успешната сделка и стига си го мислила толкова наемателя. Ако останеш доволна от него и се задържи купи му е дна коледна кошница догодина в знак на благодарност, че се грижи за имота например Simple Smile

Последна редакция: сб, 02 дек 2017, 23:37 от drago_2008

Общи условия

Активация на акаунт