Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 310
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
  • Бургас
И аз съм показвала.

# 241
С последния ми наемател се е получила много неприятна ситуация. Бях казала на брокера, че комисионна няма да платя. Прие условието, но е взел от наемателя 80% от наемната цена. Е, това вече е безобразие. #2gunfire
Аз съм давала и 100% и то за 3 разговора и сумарно около 1 час (да огледаме апартамента и да ѝ дадем парите). Беше някакъв специален апартамент. Звънях за друг, тя каза, че го няма, но може да ми предложи много хубав за същите пари. Мислех, че пак ме баламосват. Исках снимки, каза, че няма.... Накрая наистина се оказа много хубав.

# 242
Наемодател би ли изисквал трудов договор от наемател, защото предпочитам първо да си осигуря жилище и  след това да подпиша договора с работодателя?

# 243
  • Бургас
Редно е да изиска. Лично аз не съм изисквала, но подробно разучавам "трудовата" история - къде работи, от колко години, къде е работил преди това и пр.

# 244
По принцип първо трябва човек да има доход и след това може да си позволи да плаща наем, така че да - редно е да го искат.
Мен лично никога не са ми искали самия договор, но са ме разпитвали какво и от колко време работя.

# 245
По принцип първо трябва човек да има доход и след това може да си позволи да плаща наем, така че да - редно е да го искат.
Мен лично никога не са ми искали самия договор, но са ме разпитвали какво и от колко време работя.

Ако квартирата ми е необходима, защото започвам работа в друг град, как точно да действам? Защото надали има вариант да подпиша договора с работодателя и той да ми даде гратисен период докато намеря

# 246
Започвате работа в нов град и живеете на хотел докато си намерите квартира.На мен този вариант ми се струва далеч по -вероятен и успешен,отколкото наличие на квартира в град ,където да се търси работа.Все пак плащането на квартирата е следствие от наличието на средства за това, а не обратното.

# 247

Ако квартирата ми е необходима, защото започвам работа в друг град, как точно да действам? Защото надали има вариант да подпиша договора с работодателя и той да ми даде гратисен период докато намеря
Намирате нещо на първо време, да видите града устройва ли ви, работата ще потръгне ли...когато сте убеден, че искате в този град и този район, тогава търсите жилище според вашите критерии и подписвате договор.
Аз не бих наела жилище на ново място, където не знам ще се задържа ли или не.

# 248

Намирате нещо на първо време, да видите града устройва ли ви, работата ще потръгне ли...когато сте убеден, че искате в този град и този район, тогава търсите жилище според вашите критерии и подписвате договор.
Аз не бих наела жилище на ново място, където не знам ще се задържа ли или не.

Първоначално мисля да наема стая от апартамент. Доколкото съм забелязал някои включват всички наематели в договора, някои не. Затова имах неясноти.

Започвате работа в нов град и живеете на хотел докато си намерите квартира.На мен този вариант ми се струва далеч по -вероятен и успешен,отколкото наличие на квартира в град ,където да се търси работа.Все пак плащането на квартирата е следствие от наличието на средства за това, а не обратното.

Плащането на хотела също, даже още по-големи, отколкото квартирата

# 249
Трудовият договор е конфеденциална информация между работодател и работник, не съм чувала по-нелепа идея да се представя на хазяин!
Това са пълни глупости!
Що за глупост да живееш на хотел, за да видиш дали работата ще потръгнела?!
Много фирми даже дават на ръка пари за наем на служителите си.
Търсете си място за живеене под наем при нормални хазяи, освен договор и депозит, нямат право да ви искат нищо повече!

# 250
Трудовият договор е конфеденциална информация между работодател и работник, не съм чувала по-нелепа идея да се представя на хазяин!
Това са пълни глупости!
Търсете си място за живеене под наем при нормални хазяи, освен договор и депозит, нямат право да ви искат нищо повече!

Много правилно! Ако някой ви покаже трудовия си договор, трябва да е идиот. Достатъчно е да си плаща навреме наема и сметките, и това, че е оставил депозит.

# 251
Не съм имала до момента наемател на ТД, така че не знам как бих постъпила. При всички положения бих обсъдила с потетнциалния наемател как той ще ми покаже и докаже, че притежава съответните доходи, позволяващи му да плаща наем и сметки. Ако не иска, наематели много. Достатъчно случаи има на прелитащи наематели, които не плащат нито наем, нито сметки и сменят жилище през няколко месеца. Не желая и аз да им ставам спонсор.

Сегашната ми наемателка ми донесе студентска книжка и договор от документите си за стипендия. Впрочем наемът ми го плаща организацията, която й е отпуснала стипендията, а тя само си плаща сметките. Нямаше проблем и не е правила фасони да ми покаже всичко, каквото й поисках.

# 252
Нотариалния акт пък е конфеденциална информация  м/у купувач и продавач. По вашата логика не би трябвало наемодателя да го показва ,но го правим с разбирането че не всички неща в тази област са регламентирани със закони ,но искаме  нашите наемодатели да се чувстват спокойни. Нормално е след като едната страна проявява разбиране в името на спокойствието на другата ,да и се отвърне по същия начин. Аз поне бих го очаквала. Не забравяйте че в този бизнес рисковете са изцяло за сметка на отдаващия. И да Макарон е напълно права .

Малко са наемодателите отдаваши дългосрочно  ,които биха се съгласили да отдават за месец ,два .Свързано е с разходи за почистване и ремонти почти задължителни след всеки наемател. Нормално цените при такова краткосрочно отдаване са съвсем различни.
Чудно! Този месец ви ги дадат, следващия също ,а ако по-следващия вземат та забравят? Но всеки с главата си. Аз няма да търпя загуби ,за дето някой младеж е проявил глупостта да не си подсигури нещата. За другите не мога да кажа.
Успех!
П.П. Принципно ,ако кандидат наемател ми ''подскача'' по този начин бих си направила извод че е с неуравновесен характер или незрял .Такова поведение трудно се осъвместява с постоянна работа, кариера, последователност в целите и изобщо стабилност и постоянство. Качества на които всеки наемодател би искал да разчита  у своя наемател по понятни причини.

Последна редакция: пн, 11 дек 2017, 08:50 от mamamari

# 253
  • София
Ако кандидат-наемодател ми изиска трудов договор, много бързо ще приключим преговорите. Къде работиш и какво работиш е достатъчно за средно интелигентен човек да си направи изводите за диапазона на доходите.
Представям си ако се уцели някой Бай Ганьо и му покажеш 5к заплата (примерно). Каква би била гаранцията, че няма да разиграва впоследствие циркове с увеличения щото "С тая заплата ехееей...".
Както и нотариален акт не съм искала, никога, данните от проектодоговора и левче за справка са напълно достатъчни.

# 254
Обичайно хората на позиции с възнаграждение над 1К са напълно наясно ,че размера на наема се определя единствено и само
от пазарната му стойност и се регламентира посредством договор.
Но за мен бе много забавно ,да прочета как според някои наематели се ценообразуват наемите.
Пропуснахте да обясните кое би накарало този наемател да приеме да плаща такъв не пазарен наем ,вместо да се премести ,а би било интересно.

Общи условия

Активация на акаунт