Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 243
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
Обмисляме да говорим с хазяина да актуализираме наема, че не е увеличаван от нанасянето. Според вас, как би било по-добре? Да му кажем и той да определи сумата или направо да му предложим 100 лева отгоре?

# 391
А защо трябва вие да му предлагате? Аз имам наематели отпреди 3-4 г. Тогава наемите не бяха толкова високи. След 1-та година те поискаха малко намаляване, имаше минимални подобрения от тяхна страна /подсилени релси на едни чекмеджета, да, мой проблем, комарници на вратите, но заради тяхното бебе/, и аз все пак се съгласих, като казах, че това е за сега. /Май го намалих с 80 лв./. Но, след това започна вдигането на наемите, и сега техният е нисък /освен, че имат и паркомясто/, но аз не коментирам вдигане - изрядни са, предполагам, че апартамента се поддържа /не обичат да ходя там, макар че са в съседния вход/, имат дългосрочни планове да продължават да живеят тук....

Т.е. може и вашият хазяин да разсъждава като мен - защото следват ремонти, освежаване, търсене на нови наематели....

# 392
Неудобно ни е. Той сигурно не актуализира наема, защото ни харесва и се притеснява да не напуснем. Патил си е човекът преди време. Завлекли са го с неплатени сметки към Топлофикация. И се чудя как да подходим, така че наемът да не бъде увеличаван прекалено много, но пък и човекът да вземе някакви пари отгоре. Т.е как агнето да остане цяло, но и вълкът да бъде сит Grinning

# 393
Неудобно ни е. Той сигурно не актуализира наема, защото ни харесва и се притеснява да не напуснем. Патил си е човекът преди време. Завлекли са го с неплатени сметки към Топлофикация. И се чудя как да подходим, така че наемът да не бъде увеличаван прекалено много, но пък и човекът да вземе някакви пари отгоре. Т.е как агнето да остане цяло, но и вълкът да бъде сит Grinning
Изобщо не повдигай ти въпроса. Не е ваша работа това. Ако иска да го увеличава , той ще си каже. На никого не му е приятно да сменя коректни наематели. Предполагам , че и на вашия хазаин- също. Купете му подарък и толкоз.

# 394
Купете му подарък и толкоз.
Това е много добра идея. Може също вместо да му предлагате по-висок наем, да му предложите да направите някакво подобрение за ваша сметка. Второто само, ако се чувствате толкова неудобно, че плащате малко.  Mr. Green

# 395
1. или подарък , или 2. му дайте в повече пари, и така.
няма да се разсърди човекът - гаранция Wink

# 396
  • София
Аз не бих повдигала въпроса изобщо, нито подаръци бих давала. Ако реши хазяина да дойде, да каже, и т.н.
Имате си ( предполагам че има ) договор за наем, има си цена, да си каже ако иска актуализация. Той си има съображения и виждане по въпроса и така. Аз пък, ако съм коректна в наеми и сметки и му поддържам жилището , то и това си има цена, да не кажа е безценно за някой хазяин , който е патил. Grinning
( А и нищо чудно след НГ да се обади сам с предложение за повдигане на наема :Grinning  но пак е по - добре, поискал е + 50 лева, колкото е казал толкова, не вие да предлагате колко да е увеличението )

# 397
Имах предвид наемодателите дали поддържат връзка с всички квартиранти или само с този, който е титуляр на договора Simple Smile Ясно, че като сте съквартиранти в един дом, не е хубаво да се делите постоянно и да си разделяте по конец рафтовете в хладилника.

Мишелин, не бих предлагала повишение. Това си е договор - има имот, понесъл е риска от лоши квартиранти, сега има коректни, това му снижава бъдещи разходи.

# 398
  • София
Само с титулара. Но ако е извън София се е случвало да се разбера за наема с втория човек.

# 399
Благодаря на всички включили се... Ще го помислим още малко. Подозирам, че човекът иска да вдигне наема, но се притеснява от реакцията. Но да, може наистина след/покрай нова година да дойде сам с такова предложение

# 400
Мишелин,
Вие не сте ли на срочен договор ?
В договорите си има кога и как се увеличава наемната цена.
Аз моите ги подновявам с анекси и там пак изрично си пише кое остава непроменено и кое се променя.
Не бих допуснала безсрочен договор аз лично .
Ако идва време за подновяване , може и да ви "изненада". Но инициативата нека изходи от него , а не от вас. И с тези сто лева...много ми се вижда да се "изхвърляте" вие . Да не каже - "Нека да са двеста в такъв случай " Bowtie
Стойте си кротко .

# 401
Има договор, който е безсрочен вече... 100 лв отгоре сме ОК, 200 вече ще загорчи малко  Mr. Green Laughing Иначе аз не съм го виждала и не знам какво пише за актуализиране на наем... Дори и да пише нещо, досега не е имало увеличения на база тази клауза

# 402
Няма безсрочни договори за наем по закон.Максимум 9 г 11м.

# 403
  • София
Търся нещо малко - 1-2 стаи, в Младост.

# 404
Няма безсрочни договори за наем по закон.Максимум 9 г 11м.

А какво се случва после? Имаме следния казус в блока: Договорът е слючен преди повече от 10 г. Отдаваме едно складче етажна собственост, но не са ни плащали наема за 20 месеца горе долу. Идват носят по някой лев и все обещават да изчистят задълженията, ама не се случва. Каква е процедурата знаете ли?

Общи условия

Активация на акаунт