Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 8

• 77 250
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
50 лв разлика? т.е 400/450 лева? Ако е 350/500 лв, не мисля, че този на когото му се падат 500 лв би се съгласил. Ама знам ли... Зависи кой се нанася пръв.... А в голямата спалня може да живее и двойка и така наемът да се дели на 3 евентуално? Как ще се калкулира цената за тока обаче?

Според брокера въпросът е на договорка между наемателите. Почти двойна е разликата в размера, та е странно малко

# 376
  • София

Наемът на апартамента е 850 лева. Как според вас двама наематели в двете спални трябва да си поделят наема? Малката е 9 кв, а голямата 16.
Това много ми прилича на разпределение на панелен блок. Ако е така 850 е дооооста голям наем.
Аз ако съм в малката спалня повече от 2/5 от наема не бих дала, все пак на другия му е двойно по-широко  Peace

Едит: сега видях апартамента в група за под наем - тухла е и наистина не е лош, на ххубаво място. Спалнята на мястото на бившата кухня със сигурност няма 9м2  Wink Вътре е само едно единично легло и половин скрин. Ако целта е да го вземете и да търсите съквартирант за тази стая, няма кой да даде повече от 300лева  Wink

Последна редакция: нд, 17 дек 2017, 15:49 от chiana2003

# 377

Наемът на апартамента е 850 лева. Как според вас двама наематели в двете спални трябва да си поделят наема? Малката е 9 кв, а голямата 16.
Това много ми прилича на разпределение на панелен блок. Ако е така 850 е дооооста голям наем.
Аз ако съм в малката спалня повече от 2/5 от наема не бих дала, все пак на другия му е двойно по-широко  Peace

Едит: сега видях апартамента в група за под наем - тухла е и наистина не е лош, на ххубаво място. Спалнята на мястото на бившата кухня със сигурност няма 9м2  Wink Вътре е само едно единично легло и половин скрин. Ако целта е да го вземете и да търсите съквартирант за тази стая, няма кой да даде повече от 300лева  Wink

Да, наистина е хубаво обзаведен. Исках да се ориентирам колко вървят такива стаи като малката, а 50-50 не е много редно

# 378
Мисля, че наемодателят трябва да сложи ред в подялбата.
Аз бих предложила 500/350.
А хола как се поделя?

# 379
Твърде малка е стаята за повече от 300 лв.
Аз пък не разбирам как така удобно наместват някои хора двойка да им понижава наема, докато самите те са в отделна спалничка с повече лично пространство от двойката.

# 380
Мисля, че наемодателят трябва да сложи ред в подялбата.
Аз бих предложила 500/350.
А хола как се поделя?

Каза че наемателите се договарят. Интересно ми е и сметките как се поделят в такива случаи, когато стаите са различни по размери

# 381
А хол/кухня общи ли са?

# 382
А хол/кухня общи ли са?

Би трябвало, поне по други обяви са за общо ползване

# 383
Ми то ако има ТЕЦ за отопляване, си се засича и се плаща. Ток колко да се харчи повече в едната стая? 2 крушки отгоре? Ако другите помещения са за общо ползване, то ток най-много горят кухнениските уреди и пералня (сушилня). Там вече как ще се разбират колко колко пъти е ползвал котлоните и фурната, кой ползва хладилника.... Винаги ми е било странно едно такова съжителство откъм консумация на ток в общите помещения.

# 384
Ми то ако има ТЕЦ за отопляване, си се засича и се плаща. Ток колко да се харчи повече в едната стая? 2 крушки отгоре? Ако другите помещения са за общо ползване, то ток най-много горят кухнениските уреди и пералня (сушилня). Там вече как ще се разбират колко колко пъти е ползвал котлоните и фурната, кой ползва хладилника.... Винаги ми е било странно едно такова съжителство откъм консумация на ток в общите помещения.

Редно е да се дели на две сметката за тока. Едва ли единия ще ползва уредите повече от другия, че да се брои

# 385
Обичайно се делят на две тока, водата и други разходи, ама си е гадно прецакване понякога, да ви кажа. Преди време живеех със съквартиранта, тя в спалня, аз в друга - бившия хол. Обаче моята стая, макар и по-голяма, беше по-неудобна, нямаше никаква нормална мебел. Разтегателен диван, някаква малка секция с витрини и старо шкафче. На практика всичките ми вещи бяха в килерчето, а по тоалетната масичка в коридора все нямаше място за мен. Така че не е само до големината.

А като се окаже, че съквартиранта пуска парно все на максимум, точи вода безконтролно и редовно готви и пере поне веднъж дневно "работни" дрехи, подялбата никак не е справедлива.

# 386
Ами то това вече си е до договорка между съквартирантите. Няма как хазяинът да ти знае ежедневните навици и да каже "ти ще плащаш 60% от тока" примерно.

# 387
Разбира се! Казвам от гледна точка на отношенията между съквартиранти. Имах квартира, в която хазяйката плащаше сметките, ние й давахме пари, тя разделяше поравно - в голямата стая двама, в малката един, разходите ни бяха доста ниски. Всички плащахме еднакъв наем, т.е. деляхме си го на три.

Това е неудобството на живота със съквартиранти, никога не знаеш на какви ще попаднеш. На мен ми е било неудобство съквартирантката да поддържа връзка с хазяите (аз отивам в заварен наем). Как процедирате, ако имате повече от един квартирант? Държите ли да познавате и да си говорите и с другия, който е дошъл като приятел на първия квартирант?

# 388
Как процедирате, ако имате повече от един квартирант? Държите ли да познавате и да си говорите и с другия, който е дошъл като приятел на първия квартирант?

Винаги е хубаво да сте в приятелски отношения. Все пак сте там да работите, а в квартирата търсите почивка. А и се засичате с тези хора в общите помещения. Познатите ми, които са били на квартира споделят че не е имало проблеми със съквартирантите, хранели са се заедно когато имало възможност, гледали тв, излизали по заведения

# 389
  • София
Весела, договора ми винаги  е с 1 човек.
Той/тя да си прецени ще търси ли съквартирант и как ще си делят наем и режийни.
До сега винаги са се събирали с познати или роднини.
Много държа да се спазват изискванията за живот в имота - без животни, ключ, редовно плащане на всичко, да не създават проблеми на съседите.
Ако първия напусне - правя договор с новия титуляр.
Според мене е хубаво да се опознаят и разбират живеещите заедно.
Като студентка преди години също съм била на квартира и все гледах да си говорим, да излизаме заедно ако може. Не съм делила храната си в общия хладилник. То е ясно, че каквото се сложи там може да го хапне и другия. Аз чужда храна не пипам - не ми е приятно. Но не бих вдигнала скандал за 1/2 лютеница и 3 кренвирша напр.

Общи условия

Активация на акаунт