Какъв е процесът по покупка на жилище с ипотечен кредит

• 144
  • 5
  •   6
Отговори
Здравейте!
Младо семейство сме. Тепърва започваме да си търсим дом и имаме много неизвестни в процеса. Знаем, че това са въпроси, които можем да зададем и към съответните институции и ще ги зададем, но ми се иска да ни отговорят и споделят и хора, които евентуално са минали по този път и имат опит.
Идеята е да го вземем чрез ипотечен кредит, като понеже нямаме самоучастие, след разговори с банката стигнахме до решението да ипотекираме и друг имот, за да можем да получим 100% финансиране за покупката. И още от тук ни тръгват въпросите.
1. Ако оценката на двата имота заедно е доста по-висока от покупната цена на втория имот, възможно ли е банката да отпусне 85% от общата оценка без да се съобразява с цената на закупувания или я гледат и отпускат до нея? Идеята е да вземем нещо за лек ремонт и обзавеждане, които също да минат през ипотечния.
2. Такси за комисиона на брокера и прехвърлянето. Тези допълнителни разходи могат ли също да бъдат покрити от ипотечния, ако отговора на горния въпрос е “да” ?
3. На база какво се извършва оценката и възможно ли е да има драстична разлика спрямо пазарните цени на двете жилища ?

И общо взето всякаква друга информация и неща, които може би не знаем и не сме предвидили ще ни бъде полезна.  

Благодарим предварително за информацията!

Последна редакция: нд, 11 окт 2026, 10:02 от Stefie7

# 1
По-добре си задай въпроса на кредитния консултант в тази тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1759934

# 2
Не се разбира точка 1 -- ипотекираш 2 имота, за да купиш трети ли? В случай, че е ипотекираш един съществуваш имот, за да купиш нов, оценка се прави на ипотекирания. Пък дали ще ти стигнат парите е отделна работа, ако не стигнат, ще ти предложат от банката други идеи- потребителски кредит, пари за ремонт и др, Банката трябва да ти отговори колко пари максимално може да ти даде при ипотекиране на този имот. А какво ще си купиш ти е отделна работа, ако няма да прехвърляш после ипотеката на новия апартамент. И то това не е идеята, щом си решила да ипотекираш с твоя имот, ипотеката там ще си остане. Иначе има и вариант да се ипотекира новия, тогава ще му се прави оценка и на него. Идеята е ако ти не плащаш, банката да продаде ипотекирания имот и да си прибере парите.
2.Такси за брокер и адвокат не може да плащаш, трябва да платиш цената по нотариален акт на продавача, пример: ако банката ти даде 100000 ти трябва да покажеш, че тези 100000 са вложени в жилище, защото кредитът е ипотечен.
3.Оценката се извършва от лицензиран оценител, може да се окаже различна от пазарната цена  и по-вероятно е да е различна, Има се предвид някои параметри на жилището-- вид строителство, локация, етаж, разпределение, състояние, обзавеждане, ако има. Оценките са субективни, ако си вземеш 2 оценителя, ще са различни също. Има и оценки по-високи от офертната ти цена, в скучай, че си намерила изгодно предложение.

# 3
От личен опит - ангажирайте си адвокат и кредитен консултант, който НЕ Е служител на банката.

Аз също нямах пари за самоучастие и идеята ми беше да ипотекирам собствен апартамент, за да взема втори. Нищо подобно не се случи. Ипотеката ми е изцяло на новото жилище и нямам тежести на първото. Самоучастието покрих с потребителски кредит от друго банка, изтеглен непосредствено преди сключването на сделката за ипотеката. С ипотеката покрих потребителския и имах предвидени пари за ремонт.

Оценката ми я уреди консултанта. Аз купувах ново строителство на акт 14 и доколкото си спомням в самата оценка имаше цена при акт 14, цена при акт 16 и при пълно завършване на апартамента след ремонт. Аз самата се изненадах от високата оценка.

Самият кредитен консултант си има установени контакти с банките и предварително е уговорил с тях какво може и какво не може. На него не му плащате Вие, плаща му банката. Изобщо, при мен работата с банките я свърши кредитният, аз само ходех да се разписвам. Разбира се, взимат се предвид много неща - от самия имот да нивата на доходите Ви.

Задължително адвокат да провери имота и да Ви ревизира предварителен договор, нотариален акт и пр. Адвокатът на банката защитава интереса на банката, не Вашия.

# 4
Не се разбира точка 1 -- ипотекираш 2 имота, за да купиш трети ли? В случай, че е ипотекираш един съществуваш имот, за да купиш нов, оценка се прави на ипотекирания. Пък дали ще ти стигнат парите е отделна работа, ако не стигнат, ще ти предложат от банката други идеи- потребителски кредит, пари за ремонт и др, Банката трябва да ти отговори колко пари максимално може да ти даде при ипотекиране на този имот. А какво ще си купиш ти е отделна работа, ако няма да прехвърляш после ипотеката на новия апартамент. И то това не е идеята, щом си решила да ипотекираш с твоя имот, ипотеката там ще си остане. Иначе има и вариант да се ипотекира новия, тогава ще му се прави оценка и на него. Идеята е ако ти не плащаш, банката да продаде ипотекирания имот и да си прибере парите.
2.Такси за брокер и адвокат не може да плащаш, трябва да платиш цената по нотариален акт на продавача, пример: ако банката ти даде 100000 ти трябва да покажеш, че тези 100000 са вложени в жилище, защото кредитът е ипотечен.
3.Оценката се извършва от лицензиран оценител, може да се окаже различна от пазарната цена  и по-вероятно е да е различна, Има се предвид някои параметри на жилището-- вид строителство, локация, етаж, разпределение, състояние, обзавеждане, ако има. Оценките са субективни, ако си вземеш 2 оценителя, ще са различни също. Има и оценки по-високи от офертната ти цена, в скучай, че си намерила изгодно предложение.

Не съм го описала както трябва, моя грешка. За ипотека и върху двата става въпрос.

# 5
  • София
Ако нямате наличен кеш, а тепърва ще кандидатствате за две ипотеки, ще трябва да изтеглите потребителски.

Общи условия

Активация на акаунт