Ежедневните ни кулинарни вдъхновения - снимки и коментари 8

  • 142 119
  • 742
  •   1
Отговори
# 510
  • Мнения: 1 265
Привет девойки, отворили сте приказка за качамак. У дома правиме поне няколко пъти в годината. Но нито е размазня, нито е твърд като полентата (за мен тази дума ми звучи доста странно).
Аз правя качамак по старинна рецепта, предавана в нашето семейство от поколения. След като сложа царевичното брашно (смесвам едро и ситно 2:1) в кипящата солена вода - ТО ври точно 60 минути. След това се обърква много добре и така полученото "тесто" стои хем меко, хем сипкаво. Не е рядко и като се "наложи" с препържено масло и сирене го ядеме с вилица.
* Ето ви и снимка на моя качамак.

# 511
  • София
  • Мнения: 12 221
Привет девойки, отворили сте приказка за качамак. У дома правиме поне няколко пъти в годината. Но нито е размазня, нито е твърд като полентата (за мен тази дума ми звучи доста странно).
Аз правя качамак по старинна рецепта, ................................
Браво sem, чудесен  е !! Няма да стигна до него сега. Полентата която купих вероятно ще я хвърля, не ми трябва повече, но да друго идвам, само аз не се научих да правя дом. майонеза, не става и не става. Пасатор - разкошен, няма бърза скорост, няма бавна, все не става. Заделих от снощи четири жълтъка,  не бяха огромни, добавих 300 г олио, бутнах пасатора точно в/у жълтъци, включих го и........... Sick Хвърлям я! Много се ядосах. Отворих си една на Hellmdnn`s - лека и мирясах.

# 512
  • Мнения: 38
От днес едни коледни бисквити с шоколадова глазура.

# 513
  • София
  • Мнения: 15 830
Марчева, нали знаеш, че пасатора не се вдига от дъното, докато майонезата не се сгъсти?Изобщо не го движиш, докато не сгъсти, тогава може  да го раздвижиш нагоре-надолу.

Аз слагам първо яйцето, после пасатора, олиото, солта , лимонтузуто.И пускам пасатора, без да го вдигам.Винаги ми става направо твърда майонезата, без значение дали с яйце или мляко.

От мен една джолан-чорба.

Последна редакция: пт, 22 дек 2017, 15:55 от Тайна

# 514
  • София
  • Мнения: 12 221
Марчева, нали знаеш, че пасатора не се вдига от дъното, докато майонезата не се сгъсти?Изобщо не го движиш, докато не сгъсти, тогава може  да го раздвижиш нагоре-надолу.

Аз слагам първо яйцето, после пасатора, олиото, солта , лимонтузуто.И пускам пасатора, без да го вдигам.Винаги ми става направо твърда майонезата, без значение дали с яйце или мляко.
Ми......... за трети път се опитвам и не и не.  Ще ме накараш да пробвам пак, ама ще почакам малко да ми мине, че направо прегризах дървото от яд, не за друго, а това , че всички я приготвяте само аз - не! `Б*хти и левите ръце  Crossing Arms

# 515
  • Мнения: 9 052
мисли си за курабийки и сама ще сатне . псукаш пасатора на дъното , както ти казват и се замисляш за сладкиши Simple Smile

# 516
  • София
  • Мнения: 12 221
мисли си за курабийки и сама ще сатне . псукаш пасатора на дъното , както ти казват и се замисляш за сладкиши Simple Smile
Joy Joy

# 517
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 065
 Моята рецепта за майонеза при ,която грешка няма е следната:
 200мл.  олио,1 яйце на стайна температура,сол и 1с.л. лимонов сок.Мноооого бавно изтегляш на горе пасатора,докато олиото свърши

# 518
  • Мнения: 22 867
Скрит текст:
Привет девойки, отворили сте приказка за качамак. У дома правиме поне няколко пъти в годината. Но нито е размазня, нито е твърд като полентата (за мен тази дума ми звучи доста странно).
Аз правя качамак по старинна рецепта, ................................
Браво sem, чудесен  е !! Няма да стигна до него сега. Полентата която купих вероятно ще я хвърля, не ми трябва повече, но да друго идвам, само аз не се научих да правя дом. майонеза, не става и не става. Пасатор - разкошен, няма бърза скорост, няма бавна, все не става. Заделих от снощи четири жълтъка,  не бяха огромни, добавих 300 г олио, бутнах пасатора точно в/у жълтъци, включих го и........... Sick
Хвърлям я! Много се ядосах. Отворих си една на Hellmdnn`s - лека и мирясах.

Девойко, мари юбава, как ще я хвърляш! Печеш си картофки с нея, баница си спретваш, месца, заляти с нея стават също, сигурно още работи, ама сега в момента не се сещам..........и не ми разправяй, че една майонеза ти се опира, някъде нещо бъркаш. Тая с пасатора трябва да е в тясната чашка на пасатора или в тесен съд някакъв, ако е по-широк - не става. Или си я правиш както се прави традиционната с жълтъци - разбиваш с миксер и капеш олиото на капки или тъничка струйка, малко по спомени карам, мисля, че на един жълтък кафена чашка олио ходеше, някакви 80 мл ми се въртят в главата, но понеже отдавна правя само провансалската с пасатора, че ми е лесна, не съм сигурна за мерките. Peace bouquet

Мини щоленки




# 519
  • Мнения: 12 770
Отворили сте тема за качамака. Обожавам го! Буквално съм си закърмена с него.
Правя и с грис, и с брашно, а като бях малка правехме предимно с грис. Обичам да е рядък, както Тайна го харесва. Като се охлади пак се втвърдява, но съвсем леко. Може да се загребе, не да се реже. Направи ми впечатление, не само в темата, а и от друго място, че дълго го варят. Час, имаше рецепта и за 2 часа. Аз го варя за около 5 минути. Най-любим ми е запържен с олио или масло, натрошено сирене и поръска от петмез/или концентриран домашен сироп/, но не отказвам и с червен пипер запържен, понякога и със сланинка. Помня баба слагаше и пържени хлебни хапки.

Аз на отчет с едни медени линцери и хлебче.

Медени линцери



Хляб с пълнозърнесто, ленено и бяло брашно, с едно втасване

# 520
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 858
ей сега ще блесна и светна и аз като баш-кулинарка Simple Smile

Сложи яйце (1 цяло) в бурканче от лютеница, но старата, дето бурканчетата са като в разказа на Елин Пелин "Ветаро" - за който не се сеща прилагам цитат Simple Smile
Цитат
Дуда е най-убава мома у село. Нема кръст, нема половина — от врато до доле равна като бадем за ракия.
ей го и бурканчето


слагаш на върха на лъжичката лимонена киселина, малко повече сол, буташ вътре пасатора и доливаш олио до извивката преди капачката. "чашката" на пасатора влиза в бурканчето почти плътно, между нея и буркана има място само колкото да се завихри олиото.
пускаш пасатора на макс и веднага ще видиш "облачета", вдигай пасатора нагоре докато побелеят и последните капки олио. Simple Smile
безотказно е. след н-на брой опити на любимия да забърка майонеза, както баба му правила навремето - дървена лъжица, олио капка по капка.... му наложих забрана да опитва. Simple Smile
ако ти се види рядко, с една идея лимонена киселина ще се втвърди, но има опасност да киселее. за руска салата не е проблем, но за друго може и да се окаже въз киселка.

Simple Smile

# 521
# 522
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 858
първата от две дози арменски сладки Simple Smile Simple Smile учудващо лесно и вкусно Simple Smile

# 523
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
Добри, дай рецептата за арменските сладки,е нещо не намерих коледната сладка тема.

# 524
  • Мнения: 7 986
Не съм Добри,но ‎m.bg-mamma.com/?topic=1005008.825 това е коледната и в пост 837 съм писала рецептата...не се получи с линка,затова копвам
21 дек. 2017, 16:12 ч.
Преписвам ти я от листчето или да търся линк?
1ч.ч.олио и 1ч.ч.вода завират в тенджерка на котлона.Дърпаш от огъня и слагаш:1ч.л.хл.сода,1щ.сол,3ч.ч.брашно.(като парено тесто,но без яйца).Омесваш топлото тесто,правиш топчета в средата им орехче(локум).Печеш върху хартия за печене в тавата(2 големи от фурната)до розово при 180градуса.Горещи се овалват в пудра захар.
От началният пост http://ilrai.blogspot.bg/2010/12/blog-post_05.html?m=1

Последна редакция: пт, 22 дек 2017, 21:28 от denyil

Общи условия

Активация на акаунт