Коледа 2017

  • 138 020
  • 956
  •   1
Отговори
# 105
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 980
Туна, хиляди благодарности за рецептата на шоколадово-пекановите сладки! Flowers Hibiscus
Един технически въпрос - карамелът отгоре с каква консистенция става по тази рецепта? В смисъл, като отхапеш половината, разтича ли се, или стои стегнат отгоре?
(понеже ще си правя карамела сама... обичам да си усложнявам живота Grinning... та да знам в какви пропорции да са захарта и сметаната)

# 106
  • София
  • Мнения: 12 222
Пиши ми на лично..имам от днес два белтъка...ще пробвам...мааалко по грубо ми се струва бадемовото брашно, което имам, незнам дали ще мога да го пресея😂
Няма такъв крем на прах, има в кутии като натурален сок, затопляш си го, защото е лееко желиран и хапваш😂ноо при турците всичко има..там е интернационал и ще намеря нишесте...давай рецептата за соленките утре да намеря работа на шилото Hug
Марчева, и аз ще пробвам макарони, че малката иска. Мисля, че много добре си го обяснила в рецептата, и други тънкости ли има? newsm78

Скрит текст:
Бадемовото брашно е хубаво да се смели в блендер независимо, че на вид е добре смляно. За да НЕ стане на масло се смила на принципа на СТОП-СТАРТ бутона, пускаш- спираш, пускаш.. и т.н няколко пъти. Също се пресява и пудрата захар през цедка, като си помагаш с ръка/шпатула да падат в купата. Става бавно. Прах се вдига... Joy ..............Белтъците нека да отлежат  2 до 5 дни, това е задължително, също така трябва да са на стайна температура, изваждат се 2 ч по-рано. Разбъркването става с широка шпатула от горе на долу, като се върти шпатулата в ръката, едно такова въртеливо да има. На всяко добавяне/завъртания на нова смес се отброява 10 пъти и общо са 50 пъти. Това си е самата истина, не е шега. Трябва да се получи тежка и лъскава, точно да има лъскавина сместа и когато се вдигне с шпатулата да пада обратно тежко, като лава. Работи се с шприц с широк обикновен накрайник около 3 см. Задължително се правят кръгчета/рисуват се в/у хартия, иначе не става, защото не сме толкова умели и поне аз ги правя къде по - големи, къде по-малки...затова рисувани кръгчета. Имам и силиконова подложка  на Wilton, ми... там никога не стават, не знам защо. Стават в/у хартия за печене.  Най-трудното ми е шприцоването им и отделянето им от накрайника, там се заредете с нерви. Трябва да има едно завъртяно движение накрая, преди да се вдигне окончателно накрайника за да се скъса сместа и да остане макарона. Потупването на тавата - задължително! Излизат малки мехурчета въздух. Задължително трябва да засъхнат , при лек допир да не се отбелязва на пръстите и тогава се пече. Ам`ч това е .
.
Отивам да търся бисквитите на Туна - шок.-с пекан. Вече станах разногледа.  Rolling Eyes

# 107
  • София
  • Мнения: 12 222
marchеva, пастичките са съвсем прости и обикновени. Пандишпан, маслен крем и меренг.

Скрит текст:
Пастички
Блат:
4 яйца + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
ванилия, щипка сол
* 1 ч.ч. е 200 мл
Фурната се загрява на 180 С. Разбиват се яйцата със захарта докато побелеят и утроят обема си (около 6-7 мин. на най-бързата степен на миксера). Добавят се ванилията, солта и брашното лъжица по лъжица като се внимава да не спадне яйчената смес. Излива се в тавичка покрита с хартия за печене, заравнява се и се пече до суха клечка.
* Дозата е за тавата на стандартна фурна. Блатът не трябва да става много дебел.
* Ако се притеснявате, че блата няма да се наддигне, можете да добавите 1/4 ч.л. бакпулвер към брашното.
Крем:
125 гр. краве масло
200 гр подсладено кондензирано мляко (това е около половин кутийка)
* кондензираното мляко може да се замени с чаша пудра захар
Маслото се разбива и на струйка се добавя кондензираното мляко или пудрата захар.
За овалване:
2-3 с.л. какао
2-3 с.л. захар
топла вода
Какаото и захарта се смесват и се добавя вода, колкото да стана на гъст сироп
За украса:
2 белтъка
5-6 с.л. захар
щипка сол
Белтъците, захарта и солта се смесват и се слагат на водна баня като леко се бъркат, докато се затоплят (внимавайте да не ги възварите, като пипнете с пръст да усетите топло). Отстранявате от водната баня и ги разбивате до твърди връхчета. Отделно правите много светъл карамел от 3-4 с.л. захар + 1 с.л. вода. Започне ли да добива цвят веднага го прибавяте на тънка струйка към разбитите белтъци като разбивате с миксера на най-високата степен.
Допълнително:
Отцедени вишни от сладко, кокосови стърготини

След като блата изстине се изрязват кръгчета с чаша или ринг (диам. около 2-3 см). Всяко кръгче се овалва отстрани първо в какаовия сироп и веднага след това в кокосовите стърготини. Отгоре се намазва с маслен крем. Меренгът се поставя в пош и се шприцова по края на пастичката. В средата се слага вишничка.

Обяснението е повече от колкото самото правене Joy.
Кажи сега и каква е мярката на чашата, 200 г или 250 г Трудно ми е с чаши.

# 108
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 783
Туна, хиляди благодарности за рецептата на шоколадово-пекановите сладки! Flowers Hibiscus
Един технически въпрос - карамелът отгоре с каква консистенция става по тази рецепта? В смисъл, като отхапеш половината, разтича ли се, или стои стегнат отгоре?
(понеже ще си правя карамела сама... обичам да си усложнявам живота Grinning... та да знам в какви пропорции да са захарта и сметаната)

Роца, леко е течен, но не дъвчащ, не се разтича много, мисля, че е добра консистенция, но може би зависи и от бонбоните?

Марчева, грях ти на душата, честна дума, въвеждаш ме в някакви изкушения...Imp Това в кръга на шегата, разбира се, благодаря за подробния списък, как имаш ентусиазъм да пробваш толкова неща, и да даваш линкове и рецепти и съвети...Flowers Hibiscus

# 109
  • Мнения: 1 385
Колко много идеи Heart Eyes
Само не знам как ще преглътна цената на маслото.....Rage

# 110
  • Мнения: 2 841
Марчева, ти нямаш сърце! Open Mouth
Момичета, всичко е прекрасно, само после как ще борим килата Grin

Аз се запесвам къдего има гости, там съм за дегустация Satisfied

# 111
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 980
Туна, благодаря ти, добих представа! Simple Smile

# 112
  • Мнения: 7 975
marchеva, пастичките са съвсем прости и обикновени. Пандишпан, маслен крем и меренг.

Скрит текст:
Пастички
Блат:
4 яйца + 2 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
ванилия, щипка сол
* 1 ч.ч. е 200 мл
Фурната се загрява на 180 С. Разбиват се яйцата със захарта докато побелеят и утроят обема си (около 6-7 мин. на най-бързата степен на миксера). Добавят се ванилията, солта и брашното лъжица по лъжица като се внимава да не спадне яйчената смес. Излива се в тавичка покрита с хартия за печене, заравнява се и се пече до суха клечка.
* Дозата е за тавата на стандартна фурна. Блатът не трябва да става много дебел.
* Ако се притеснявате, че блата няма да се наддигне, можете да добавите 1/4 ч.л. бакпулвер към брашното.
Крем:
125 гр. краве масло
200 гр подсладено кондензирано мляко (това е около половин кутийка)
* кондензираното мляко може да се замени с чаша пудра захар
Маслото се разбива и на струйка се добавя кондензираното мляко или пудрата захар.
За овалване:
2-3 с.л. какао
2-3 с.л. захар
топла вода
Какаото и захарта се смесват и се добавя вода, колкото да стана на гъст сироп
За украса:
2 белтъка
5-6 с.л. захар
щипка сол
Белтъците, захарта и солта се смесват и се слагат на водна баня като леко се бъркат, докато се затоплят (внимавайте да не ги възварите, като пипнете с пръст да усетите топло). Отстранявате от водната баня и ги разбивате до твърди връхчета. Отделно правите много светъл карамел от 3-4 с.л. захар + 1 с.л. вода. Започне ли да добива цвят веднага го прибавяте на тънка струйка към разбитите белтъци като разбивате с миксера на най-високата степен.
Допълнително:
Отцедени вишни от сладко, кокосови стърготини

След като блата изстине се изрязват кръгчета с чаша или ринг (диам. около 2-3 см). Всяко кръгче се овалва отстрани първо в какаовия сироп и веднага след това в кокосовите стърготини. Отгоре се намазва с маслен крем. Меренгът се поставя в пош и се шприцова по края на пастичката. В средата се слага вишничка.

Обяснението е повече от колкото самото правене Joy.
Кажи сега и каква е мярката на чашата, 200 г или 250 г Трудно ми е с чаши.

Писала съм, душицо. Чашата е с вместимост 200 мл. Специално сега измерих колко брашно и захар са в грамаж.
Брашното е 120 г, захарта е 160-170 г.
Най-обикновен и простичък пандишпанов блат е. Ако си имаш твоя любима рецепта за такъв можеш да ползваш нея.

# 113
  • София
  • Мнения: 12 222
...............................
Марчева, грях ти на душата, честна дума, въвеждаш ме в някакви изкушения...Imp Това в кръга на шегата, разбира се, благодаря за подробния списък, как имаш ентусиазъм да пробваш толкова неща, и да даваш линкове и рецепти и съвети...Flowers Hibiscus
Въвеждам те аз, не те въвеждам никъде, а се запретвай.... Simple SmileТези рецепти са правени през годините  и са винаги били с успешен резултат, защо да не ги споделя с вас, не ми е проблем, а и са ми под ръка , чукна тук-там и те вземат та излязат  и вие ще ги ползвате, няма само аз да дебелея.... Joy Joy
В интерес на истината много се пазя, хапна  оттук-оттам по някоя бисквитка и толкова, че иначе ще стана една свиня, то масло + масло + захар + захар + захар и накрая ....става страшно. Mr. Green

Писала си, ама къде съм гледала  ooooh! ...дописах.  Може и сега да не ги спретна по Коледа, но са много хубави и нека да си ги имам, аз така обичам, пиша си в един дебел тефтер и когато ми трябва вадя и се започва. Така си събирам разни хубави нещица и в удобен момент съм ги направила, а и в началото на годината около мен имам много празници, нека да си имам готовност.

# 114
  • Мнения: 1 265
Marcheva, а кои са по-хубави? Като форма и вид ми допадат оригиналните, ама пусто къде да търся  царевично нишесте...Сем помагай😉
Джени - във всеки супер + турските! (maizena) - точно до маята, желатина и т.н. Кремчета сухи - колкото искаш има също в суперите; с варене и без. В KIWI на щанда с компота - има кремове, сухи желета в малки кутийки и "Piano". Ако не откриеш, пиши на ЛС.

Марчева - на снимката не разбрах, че "сладкиша на милионера" си го нарязала на малка пастичка - извинявай! И понеже някой предложи вместо торта, пастичка - затова и споменах. А ТОЙ наистина може великолепно да замести "ГараЖа".

Момичета нека поясня за тези ШВЕДСКИ - Шотландски бисквити!!!!
Миналата година първото показване беше с името "Шведски" и аз така съм ги записала. После Марчева каза че в същност са Шотландски. Аз си направих труда да питам за тази рецепта в Шведския форум - там има същата рецепта с разликата че ги обливат целите със шоколад!
** Затова аз запазих наименованието на Шведски.
** На първа страница Наталина ги е сложила като "Шотландски"
А ето и двата варианта на заливането със шоколад. Между впрочем дали ще са Шведски или Шотландски няма никакво значение. Правят се мнооого лесно и ОЩЕ по-лесно изчезват в устата на малки и големи. Невероятни са!
 Марчева благодаря ти още веднъж за тях! И СЪЖАЛЯВАМ АКО СЪМ СЪЗДАЛА НЕУДОБСТВО

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 17 ное 2017, 16:32 от sem22

# 115
# 116
  • София
  • Мнения: 12 222
Джени[................

Марчева - на снимката не разбрах, че "сладкиша на милионера" си го нарязала на малка пастичка - ..........................
 Марчева благодаря ти още веднъж за тях! И СЪЖАЛЯВАМ АКО СЪМ СЪЗДАЛА НЕУДОБСТВО

..........................
[/quote]
Убедена съм , че Джени не може да види къде е нишестето, няма да го няма, няма такъв вариант, то толкова много се ползва в кремовете там през морета и океани, чак се учудвам да го няма , защото на всеки яйчен крем се поставя определено количество нишесте, а аз винаги този крем го приготвям само с яйца/жълтъци , брашно и никога не слагах нишесте, не смятах че е толкова важен продукт... ми... както показват и така вече приготвям. То се оказало важно, ама знаеш ли защо им е толкова важно това нишесте, защото много бързо се сгъстява, има-няма 2 до 3 мин, а когато крема е само с яйца/жълтъци разбъркването е много  дълго време, мързеливци са, да знаеш, винаги търсят лесното.... мда.... Joy Joy

sem, не си отворила добре рецептата  и на втората снимка съм показала пастичка от сладкиша, не е хубава снимката, но ми е приеха.  Заместването на тортата с този сладкиш е силно подходящо, нещо интересно и нов вкус. Препоръчвам го.  Peace

sem, неудобство - няма. Неудобно е само да си облечеш панталона през главата... Joy Joy това е неудобство, а бисквитите дали са шведски, шотландски или норвежки, ми... все ми е тая, защото е прекрасната бисквита за мен, дали е изцяло с шоколад или наполовина, отново няма никакво значение за мен.  Hug

# 117
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 572
Но за Бъдни вечер  (от моя скромен опит от скитанията ми по света) ще кажа - само в България има този обичай за броя на ястията. Аз вече от години правя само питка и боб.

Много ясно, че само в България, все пак говорим за български нрави, обичаи и традиции. Аз също не се престаравам, даже питката ми често не е постна.

Скоро ми донесоха 2 кутии бисквити амарето от Италия. Имат ужасно силен и натрапчив вкус, чак накъртват, никой вкъщи не ги харесва. Някой има ли идея в какво да ги претворя, така че да не им е толкова силен вкусът?

# 118
  • Мнения: 4 300
Аз съм правила с такива бисквити нещо като сладкиш, ред бисквити , ред заквасена сметана с малко захар че на нас ни бяха и много сладки. Сметаната освежава бисквитите и се получи доста приятно сладкишче.

# 119
  • София
  • Мнения: 12 222
Колко много идеи Heart Eyes
Само не знам как ще преглътна цената на маслото.....Rage
Бъди убедена , че и ние не сме го преглътнали все още, коментирахме, плюВнахме доволно, нарекохме ги мръсници и подобни  епитети, те тези последните са им малко, но...да не вземат да ни блокират, иначе можем и още да кажем. По суперите чета, че на много места има и в прИмоция около 3 лв и нещо. Следи ги, например в Била вчера ли беше или днес са пускали немско масло на тази цена, но много внимавай с качеството , защо много от тях са повече от лоши. Помириши го първо, погледни какъв цвят има и тогава купувай.

Общи условия

Активация на акаунт