Коледа 2017

• 139 086
  • 956
  •   1
Отговори
# 135
Абе аз да взема да я запомня, че е срамота. Хем е с малко продукти. И съм в правила достатъчно много пъти. Като отворя рецептата и виждам, че я помня, ама все гледам да не объркам нещо.
Въобще НЕ Е срамота. Не можеш да помниш всичко - ние ползваме толкова много рецепти в живота си. За готвене основните иди-дойди; но за месене.......особено сладкиши АБСУРД (поне за мен)

Момичета, снабдихте ли се с масло всичките? 
Някоя от вас питаше как да си направи захаросани цитрусови корички.....
Скрит текст:
Захаросани цитрусови корички
Кори от лимон, портокал, лайм, мандарина, грейпфрут (може да се събират дълго време в хладилника), захар в количество, равно на корите
Нарязаните на парчета кори се сваряват във вода за 2 часа. Отцеждат се от водата, премерват се и се връщат в тенджерата. Долива се прясна вода и се слага захар в количество, равно на това на захарта. Кипва се при непрекъснато бъркане. Сваля се от котлона и се оставя за една нощ.
На другия ден се кипва отново и се оставя да къкри бавно, докато течността се изпари почти напълно.
Корите се изваждат и се оставят да се изсушат върху решетка. Сухите кори се нарязват на парченца или ивички. Съхраняват се в херметически затварящ се буркан в хладилник.

* А ето инещичко за тези, които не могат да си намерят/купят марципан
Варен марципан (рецептата е лесна дори и за мен - пишман сладкар)
Скрит текст:
2 яйца, 175 г пудра захар, 350 г смлени бадеми, 4 капки ванилова есенция, 1 ч. л. лимонов сок
Яйцата се разбиват леко и се смесват с пресятата захар. Купата се поставя над тенджера с кипяща вода (водна баня) и продуктите са разбиват на пухкава смес.
Сваля се от котлона и се прибавят смлените бадеми, ваниловата есенция и лимоновия сок. Разбива се с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените. Тя се изважда върху поръсена с пудра захар повърхност.
Меси се първо с дървена лъжица, а после с ръце, докато сместа се охлади и стане гладка

# 136
  • София

Момичета, снабдихте ли се с масло всичките? 
* А ето инещичко за тези, които не могат да си намерят/купят марципан
.......................
Смятам , че това е една много добра рецепта за марципан. Преди години нямаше готов марципан, не се продаваше и аз си го правих сама, но не помня рецептата, но я имам записана. Беше нещо подобно, но не съвсем, пак имаше смлени бадеми и захар, но по спомен имаше и белтък за да направи спойка. Но тази като че ли е по-добра, защото мен специално ме притесняваше този белтък, защото марципана оставаше, той се прави на количество, и аз го съхранявах във фризер, а пишеше че не се слага там,  а тук няма никакви яйца и е още по-добре. Чудесна си sem!  bouquet
Рецепти не помня. Абсурд!  Mr. Green  Имам си тефтерчета и всичко пише там, от салати до Сангрия.  Simple Smile

# 137
  • София
Благодаря за споделените рецепти на всички и особено на Марчева (емотикон гуш).

# 138
Всички рецепти ги имам на компа и на флашка. Отделно тези, които са били одобрени от цялата фамилия, т.е подлежат и на по-нататъшно правене, са разпечатани заедно със снимка и са подредени тематично в един класьор.

Цитрусови корички държа в буркан в хладилника. Измивам много хубаво с четка плодовете. После ги беля с белачка за картофи като гледам да няма изобщо от бялата част. Нарязвам на ситно и слагам в буркан - ред корички, ред захар и така докато напълня буркана. Захарта трябва да е плътен слой. Издържат няколко месеца в хладилник.

# 139
Цитрусови корички държа в буркан в хладилника. Измивам много хубаво с четка плодовете. После ги беля с белачка за картофи като гледам да няма изобщо от бялата част. Нарязвам на ситно и слагам в буркан - ред корички, ред захар и така докато напълня буркана. Захарта трябва да е плътен слой. Издържат няколко месеца в хладилник.

2в1 - виж това още по-лесно! Аз ги обичам леееко да ми "хрускат" когато са за гарнитура на крем, сладолед. А варените за пълнеж ги ползвам. НО не горчат ли така? Нали при варенето идеята е да се махне горчивината. Но пък там аромата им изчезва - УФФ.....сега и капризна станах.

# 140
  • Бургас
За Нова година съм решил да направя и от тези бисквити. Пълнежът им може да бъде различен.

Понеже за пълнежа са посочени сушени смокини + чаша вода, би ли станало добре, ако се заменят двете със сладко/мармалад от смокини?

# 141
Моят мъж след два месеца канене и чудене най-накрая реши предколедно да ми обърне кухнята с краката нагоре.....    #2gunfire   май само печката и  хладилника са си на местата.  Та, освен нещо печено за вечеря нищо друго не мога да сътворя.....Което от своя страна пък си има и добра страна-няма да започвам отсега да ям "коледно".    Laughing
Та, ще съзерцавам тук вашите красиви творения и само ще се облизвам засега.    Grinning
А как ми се хапват едни домашни кантучиниии.....   Wink

# 142
sem22, нагарчат лекичко, но както нагарчат да кажем бадемов аперитив, аперол, куантро. Захарта е доста и тя убива голяма част от горчивината. Аз ги ползвам повече за ароматизиране на теста и плънки, а не за директна консумация.

armeria, според мен спокойно можеш да замениш плънката с мармалад от смокини. Само трябва да е по-гъст, за да не изтича.

# 143
  • Русе
За Нова година съм решил да направя и от тези бисквити. Пълнежът им може да бъде различен.

Понеже за пълнежа са посочени сушени смокини + чаша вода, би ли станало добре, ако се заменят двете със сладко/мармалад от смокини?

Да, само да е гъст, както е посочено по горе. В рецептата има снимка с пълнеж от пестил от сини сливи и ябълки.
Разни желета също стават.

# 144
  • България-Варна
Благодаря за новата тема ще следя с интерес.

# 145
  • София

Скоро ми донесоха 2 кутии бисквити амарето от Италия. Имат ужасно силен и натрапчив вкус, чак накъртват, никой вкъщи не ги харесва. Някой има ли идея в какво да ги претворя, така че да не им е толкова силен вкусът?

Правя няколко вкусотии с амарети. Може нещо да ти хареса:

Сладкиш с праскови и амарети

Бял Бунет (Bunet bianco)

Крем с маскарпоне, амарети и шоколад

Селски сладкиш с панетоне или козунак

# 146
Всяка година за Коледа приготвям Коледно пънче.

Преди години бях направих  Rocky road, много бърз и вкусен сладкиш.

# 147
  • München, Deutschland
В четвъртък при нас ще започне намаление за хубавото алпийско масло  newsm44. Не ща Kerrygold и Meggle, ако мога да си ползвам това алпийското. Президент се намира трудно тук, не е масово. Всякакви краварки и Маркенбутери съм ги изключила за печива. Мисля да заредя поне 2кг, защото си го замразявам и си го ползвам после през следващите месеци, пък рядко е с намаление от 37%. Simple Smile

Остава само да намеря къде ще го има наистина, защото не съм очаквала да видя такова нещо след 90-те години и в развита страна, но, ето, останало е по едно кашонче масло от вид, а моето го няма изобщо в този Кауфланд. Много потискаща гледка (снимката е от снощи). Няма масло и туйто.

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 21 ное 2017, 10:12 от chrissy

# 148
И аз тази сутрин станах собственик на половин кг масло Президент, 10 царевични нишестета и по 400 гр сушени боровинки и манго-него слагам в щолена.

# 149
Момичета, помогнете ми с рецепта за маслени сладки.
Миналата година правих и се получиха чудесно, но някъде изгубих рецептата Confused

Общи условия

Активация на акаунт