Коледа 2017

• 139 099
  • 956
  •   1
Отговори
# 750
  • Пловдив
Здравейте!
Да се запиша и аз в най-хубавата тема. Чудесни неща показвате. Поздравления за всички.
Аз направих локумки и меденки на Джемма, меденките на Джули, линцери и рохлички от Наталина. Предстои още да направя мини щоленчета на Лабрекс и напукани шоколадови сладки. Ако ми остане време и портокалови бисквити с парченца шоколад.
Имам въпрос към Наталина. Преди време бяхте показала меденки направени с релефна точилка, а украсата беше с пудра захар и още нещо и се потупва с парченце плат върху меденките, като заскрежени изглеждаха. Как само го обясних, дано ме разберете.  Моля, да ми припомните, че не мога да открия публикацията. Или да ме посъветвате как да украся такива меденки, направени с релефни формички.
Благодаря!

Извинявам се, че  отговарям едва сега, но не ми беше много добре в последно време, пък и украсвах меденки или пък съм по цял ден на работа.
Да, преди още да се изрежат меденките или в случая бяха "Капучиновите звезди на Габи", се минават с релефна точилка, след това се изрязват с формички, пекат се и след изпичането аз бях нанесла с гъбичка много разредена белъчена глазура, но мисля че ще стане и само с пудра захар, леко разредена с вода.

Иначе успях да поукрася малко меденки които показвам, но имам още и ще снимам и по-нататък. Дано смогна с всичко, което съм планирала, защото както писах имам и здравословен проблем.

Вие сте както винаги чудесни, ентусиазирани и пълни с идеи! Браво, дами! Sparkling Heart
Ето малко меденки от мен:

Наталина, благодаря много!

# 751
  • Czech Republic
Имам странен проблем. Снощи замесих два вида тесто и сега се чудя дали на едното съм сложила яйце или съм забравила. И се чудя, ако съм забравила, това как ще се отрази на сладките? Ще станат ли по-трошливи или нещо друго. Голяма съм патка така като за някое нещо се зачудя направила ли съм го или не. Обикновено съм го направила, ама ей на, сега нямам никакъв спомен, а не ми се ровеше в коша да видя колко черупки от яйца има.

Ако тестото е маслено, изглежда добре и не е сухо и ронливо, няма защо да се притесняваш - мятай ги във фурната. Има много рецепти без яйца. Ако не се получат добре (форма, вид и т.н.) ги смели в блендър или начукай и ги използвай като основа за чийзкейк или за непечени сладки (сладък салам, скалички или бонбони).

# 752
Благодаря. Едни вече станаха за блат на торта, че много се разляха, тези ще ги видя довечера ще станат ли или не.

# 753
Изпекох 3 дози двойно шоколадови напукани, останаха 2. Малкия не спря да яде, а една част дадох на една приятелка +малко изрисувани меденки - звездички и снежинки. Остават ми сладки тарталетки(кошнички) и  солени, но празни без пълнеж и сладки с вафлени кори.

# 754
Благодаря. Едни вече станаха за блат на торта, че много се разляха, тези ще ги видя довечера ще станат ли или не.
нямам идея какво е тестото ти и вариантите, които е предложила Нат са идеални, добаеям още една идея-ако са малки кръгчета можеш да ползваш за сладоледени сандвичи

# 755
olenka63, може ли рецепта за сладки с вафлени кори, че имам едни излишни вкъщи, моите хора не ги харесаха за торта.

# 756
  • Mediterraneo
Меденки, рохлички, локумени пурички, орехови кошнички и канелени кравайчета. Това ми е отчетът. Вчера украсихме част от меденките за коледния базар в училището на малката.
Отивам на пазар, ще купя дулсе де лече, понеже съм планувала тези- http://www.kulinarno-joana.com/2014/06/alfahores/. Скоро пробвах "оригинални", приготвени от аржентинци, и ми харесаха ужасно много. Дано успея да ги направя.

# 757
нямам идея какво е тестото ти и вариантите, които е предложила Нат са идеални, добаеям още една идея-ако са малки кръгчета можеш да ползваш за сладоледени сандвичи
Довечера ще ги пека. Тестото е тесто за мини щолени. Ще видим дали ще станат. Правих една доза в събота и свършиха вече. Довечера ще видя, аз все още не съм сигурна сложила ли съм или не яйце Simple Smile

# 758
  • София
Дами, мисля тази година за Бъдни вечер да опитам да направя питка с квас. Бихте ли ме упътили с линк към изпитана рецепта, а също така майсторките да кажат дали съм закъсняла с кваса? Защото чета в нета някакви рецепти, че му трябвала една седмица, а то до празника няма толкова време...

# 759
Здравейте, момичета! Извинявам се, че нахлувам така в темата. Следя ви от самото начало. Страхотни вкусотии. За отчета– направих една доза меденки и една с линцери на Наталина. Само че първата тава ми станаха по дебелички и няма да мога да ги слепя със сладко, но пак са много вкусни. Предполагам, че като постоят в кутия ще поомекнат. Сложих и няколко резена ябълка между тях, така правя с меденките и омекват без проблем.

olenka63, може ли рецептата за двойно напукани шоколадови  Simple Smile

# 760
И аз се чудя за тези напуканите сладки, звучат интересно, но сигурно ще правя и торта за празника, та не знам дали няма да се натрупат много сладки.   

# 761
И аз се чудя за тези напуканите сладки, звучат интересно, но сигурно ще правя и торта за празника, та не знам дали няма да се натрупат много сладки.   

Mирa, каква торта мислиш да направиш? Simple Smile

# 762
Или тази, която sem показа, ако не се лъжа. Може би Рафаело, в краен случай чийзкейк.

# 763
двойно  шоколадови напукани
Двойно шоколадови напукани снежни сладки:

Продукти:
1 и 1/2ч.ч брашно
3/4ч.ч неподсладено какао на прах
2ч.л бакпулвер
Щипка сол
1/2ч.ч масло
3/4ч.ч кафява захар
1/4ч.ч захар
2 яйца
1ч.л течна ванилия
1 и 1/4ч.ч шоколадов чипс или начупен на много малки парченца шоколад
Около 1ч.ч пудра захар, пресята

Приготвяне:
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта.
С миксер разбийте маслото със захарта до гладък крем.
Прибавете едно по едно яйцата и ванилията. Намалете оборотите на миксера и прибавете към масления крем сухата смес. Бъркайте докато се получи меко тесто. Прибамете шоколадовия чипс и объркайте докато се размеси добре с тестото.
Покрийте тестото с фолио и поставете в хладилника за 1 час.

Загрейте фурната до 180С(350Ф).
Покрийте две големи тави с хартия за печене.
Поставете пудрата захар в купа. Извадете тестото от хладилника. Взимайте по 1ч.л от тестото и оформете топчета. Топчетата оваляйте добре в пудрата захар и паставете върху хартията в тавата за печене, на около 4 см едно от друго.

рецептата не е моя, взех я от един страхотен форум, но е много хубава. Стават невероятни , а и са много лесни. Вече два пъти правя и свършват много бързо
рецептата е на tinki 15
Сладки с вафлени кори
500г захар
5 жълтъка
250 грама краве масло
1 буркан от компот с орехи, наситнени с ножа(просто да няма цели ядки) Специално заради Марчева ще измеря колко грама са орехите)  Joy Joy Joy
2 вафлени кори(има ги в руските магазини) правоъгълни, кваратни, не кръгли, че дава много фира.
Маслото, орехите, жълтиците и 250 грама захар се смесват и слагат на много слаб огън и се бърка енергично да се стопи захарта, внимава се да не се пресекът жълтъците. Другата захар, която е също 250 грама се карамелизира и се добавя към първата смес.Пак на лек огън и се бърка енергично за да се смесят добре двете смеси. Ще се получи нещо като гъст карамелен сос със парчета орехи. Тази смес се изсипва върху едната кора, отгоре се слага другата, увива се добре в стреч фолио и се затиска с някаква тежест. След 24 часа е време да се реже и яде. Това е нещо божествено на вкус.  Има вид на нуга халва и вкус на карамел, малко лакта и орехови ядки.

Последна редакция: вт, 19 дек 2017, 12:55 от olenka63

# 764
Или тази, която sem показа, ако не се лъжа. Може би Рафаело, в краен случай чийзкейк.

Която и да е, ще е чудесен избор. Чак ме замисли да направя тази с шоколадовия мус  Blush

Общи условия

Активация на акаунт