За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 57

• 49 221
  • 800
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
Здравейте,

Въпрос към майките, които захранват по ЗВБ -  в самото начало на захранването само веднъж на ден ли предлагате плод/зеленчук?

Не непременно. И по 2х на ден съм предлагала, а някои дни не съм давало нищо.  Понякога се е случвало да предложа плод за закуска, зеленчуци за вечеря.. както дойде

Тео, много благодаря за отговора! Flowers Tulip

# 301
  • София
mardji 1 Благодаря за отговора.

# 302
  • София
Някой може ли да обясни какво означава да се захласва?
афективно-респираторен пристъп, при който въздухът не достига до белите дробове. Една от причините е незрялостта на нервната система.
При тежки пристъпи детето може да загуби съзнание.

Дъщеря ми много се захласваше по време на плач. Отпускала се е, но не е губила съзнание.

# 303
Моят педиатър твърди, че е вредно духването в лицето по време на захласване. Твърди, че по този начин нервната система свиква, че има кой да я “вади” от състоянието и не се развива подсъзнателен рефлекс, че дишането е по важно от плача. За първи път синът ми се захласна при него, по време на преглед. Обясни ми тогава тия  работи и категорично забрани да му духам в лицето преди да съм преброила до 10 или не е засинял.
По същия начин е и с кашлянето- не всяко закашляне е задавяне и в повечето случаи децата се справят с попадналата на грешното място вод/храна само с кашляне. То самото е симптом, че детето се опитва да се справи само и не е нужно тупане м/у плешките. В случай на задавяне детето не кашля, направо засинява. Тогава именно се прилага техниката с тупането по гърба- еднократно и силно  и когато главата на детето е по-ниско от тялото му, за да може да изхвърли погълнатото.

# 304
За пръв път чувам първата теория на педиатъра ти, навсякъде пише точно обратното.
Иначе за закашлянето, да. То и възрастен човек не трябва да се тупа така по гърба, камо ли бебе. Бебетата имат нещо като рефлекс още в началото на захранването, който ги предпазва от задавяне (на теория).

# 305
  • София
Аз съм духала в лицето на дъщеря ми. Сепваше се и вдишваше.
Веднъж на улицата я обърнах с главата надолу, защото духването не помогна. Не знам от де намерих сили да го направя. Тя вече беше доста тежичка.
При нея отшумя към 3тата година.

Синът ми като се задави изобщо не направи опит да кашля. Спря да диша и почервеня.
Даже не плака след спасителната процедура от моя страна. Ревна едва след като се разревах като магарица (когато всичко беше вече ок и адреналина ми дойде в повече).

# 306
Лейди -не твърдя, че има научност зад нея, защото не съм чела подробно, и на мен все ми беше набивана обратната информация, че трябва да го духнеш. Факт е, обаче, че синът ми доста бързо след това започна да преодолява тези си състояния.

# 307
Аз съм чувала същото като foxy, че не е хубаво да им се духа в лицето. Даже на някоя лекция за родители са го казвали. Слава богу, не ми се е налагало още да го ползвам. И за кашлянето съм абсолютно съгласна.

# 308
  • Стара Загора
И аз съм духвала, просто сега започна да има слюнки, и не знае какво да прави с тях и се задавя често. Направо ми скъсява живота с всяко закашляне.

# 309
  • София
Малкият много се давеше в началото с кърма. Явно едната гърда пускаше по-силна струйка и първите дръпвания му бяха с по-силна струйка. Вдигах го и за секунда го обръщах на краката си, хоризонтално, но с лицето надолу. Нещо такова, но на крака ми, а не във въздуха.

Скрит текст:

После се научих да изцеждам леко от гърдата преди да му дам, но като цяло е полезно да се знае и при други задавяния.

Пак се започна с тези зъби. Цяла нощ се върти, мрънка, лапа си ръцете, а през деня е неспокоен. Преден резец долу ще избие до дни (каза лекарката), но си бърка и навътре в устата. Явно избиват през определен период по няколко. Мажа с Teetha, bonjela, давам "Камилия", но не виждам някакъв ефект. Чесалки давам, но не ги иска. Изчерпах вариантите, дайте идеи. Rolling Eyes

# 310
Мишенце,
за съжаление с нищо не мога да помогна за зъбите. При нас май кътниците я мъчат, последно педиатърката така ми каза, иначе на мен не ми дава да погледна, но също не иска чесалките, явно и от тяй я боли. Единственото, което като че ли малко облекчава е Осанит, но и за него не съм съвсем сигурна. Но последните две вечери като дам от него се буди по 3- 4 пъти само, което да речем е добре на фона на 10 и нагоре. Wink
Дано скоро и при вас, и при нас пробият, че съм се запътила към лудницата вече. Недоспиването ме прави много зла.

# 311
Единственото, което действа при моето дете за зъби е Панадол. Давам 2,5 мл, това е по-малко от половинка доза за неговата възраст и кг. При много мрънкане през деня съм натърквала венците само. Пробвах всякакви прахчета, хапченца и други тъпизми от къде ли не... спира да се храни и това допълнително го изнервя, та за всеобщо спокойствие и здрав сън това е решението при нас.

# 312
момичета, синът ми се стресирва от музик мобила. гледа го стреснато и почва да плаче, а уж трябвало да го успокоява. по принцип искам да го ползвам, за да се научи да следи и да различава цветове, но не знам защо така се изнервя от него...някой имал ли е подобно преживяване?

също така колко гурели точно са нормални при бебенце? изобщо никакви ли не трябва да има? има някакво подобрение от почистването чакам резултатите във вторник, дано се размине антибиотика... Sad

# 313
момичета, синът ми се стресирва от музик мобила. гледа го стреснато и почва да плаче, а уж трябвало да го успокоява. по принцип искам да го ползвам, за да се научи да следи и да различава цветове, но не знам защо така се изнервя от него...някой имал ли е подобно преживяване?

също така колко гурели точно са нормални при бебенце? изобщо никакви ли не трябва да има? има някакво подобрение от почистването чакам резултатите във вторник, дано се размине антибиотика... Sad
Доста амбициозно подхождаш към новородено. Какви цветове искаш да различава на 1 месец, то още не знае на кой свят е? Като цяло е рано за играчки, щом реве от тази кола, просто не му я давай.
За гурелите - най - добре питай педиатъра на детето.

# 314
не не, не става дума за кола, а за онзи тип играчки, които се въртят с музика над главите им. уж помагат трекинга и цветоразпознаването, даже успокоявали. да ама не. 

Общи условия

Активация на акаунт