Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 146
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
Разследването от НАП не изключва неприятностите с ипотека, тоест може да има и двете..... Абе като гледам, точно този апартамент е на пазара от пролетта и не се е продал, очевидно че и други купувачи виждат проблем с ипотеката, та не се продава на всяка цена и всичко, що излезе на пазара.

# 601
Разследването от НАП не изключва неприятностите с ипотека, тоест може да има и двете..... Абе като гледам, точно този апартамент е на пазара от пролетта и не се е продал, очевидно че и други купувачи виждат проблем с ипотеката, та не се продава на всяка цена и всичко, що излезе на пазара.

# 602
Ако има проблем едва ли е точно с ипотеката.

# 603
  • Бургас
За мен не е проблем да купувам с ипотека. Но много купувачи се плашат, защото не са наясно с процедурите. Точно затова заличихме ипотеката на нашия апартамент, преди да стартираме продажбата.
Много скъпи имоти нямат ипотека, защото едва сега са станали скъпи. Говоря за старите жилища с добра локация.

# 604
Скрит текст:
Аз мога да реша да продам с ипотека, но дали някой ще ми го купи с ипотеката, това юристи между банките не могат да разрешат. И аз купувам, не за да продавам, имам парите, не желая кредит, не желая ипотека, не желая да се моля на банка да я сваля. Че на всичко отгоре и покупката не ми е изгодна финансово, да, добро предложение е, но на висока цена, както и ако го взема чист от тежести. Тоест ако изпусна сделката - голяма работа, обаче ако съм продавач с ипотека, мисля, че имам проблем.
Ще го купят, разбира се. С парите на купувача се погасява ипотеката, процедурата е опростена. От банката свалят ипотеката и имотът е чист, бяха ми обяснявали самата последователност, но не помня подробностите.
Скоро продадохме ипотекиран имот, купувачът го купи пак с ипотека. От неговата банка изискаха писмо-ангажимент от нашата банка, че имаме кредит, остатъкът от главницата, по който е Х лв и след получаването им по сметка У, банката ще вдигне ипотеката. Това се описва и в НА. Парите получихме на два транша - първо погасихме ипотеката, после нашата банка ни даде молба до Съдията по вписвания за заличаване, която занесох на нотариус, който преди да я задвижи, се свърза с управителя на банката и провери пак съгласни ли са да се заличи ипотеката. След два дни си взех документите от нотариуса и представих удостоверение от АВ и копие от молбата за заличаване в банката на купувача. След това ми преведоха остатъка по сделката.

# 605
Бихте ли дали мнение за едностаен апартамент, на партерен етаж, с общи части площта е около 60-62 м2. Цената е добра. За тези пари не знам дали би могло да се вземе нещо по-добро. Преди няколко дена Томева писа за гарсониера в Дружба, за тотален ремонт. Та, за тези пари би могло да се вземе нещо такова. А този едностаен е в хубав блок, много е тихо, нищо, че е на партерен етаж. Има прилична баня и антре

# 606
Скрит текст:
Аз мога да реша да продам с ипотека, но дали някой ще ми го купи с ипотеката, това юристи между банките не могат да разрешат. И аз купувам, не за да продавам, имам парите, не желая кредит, не желая ипотека, не желая да се моля на банка да я сваля. Че на всичко отгоре и покупката не ми е изгодна финансово, да, добро предложение е, но на висока цена, както и ако го взема чист от тежести. Тоест ако изпусна сделката - голяма работа, обаче ако съм продавач с ипотека, мисля, че имам проблем.
Ще го купят, разбира се. С парите на купувача се погасява ипотеката, процедурата е опростена. От банката свалят ипотеката и имотът е чист, бяха ми обяснявали самата последователност, но не помня подробностите.
Скоро продадохме ипотекиран имот, купувачът го купи пак с ипотека. От неговата банка изискаха писмо-ангажимент от нашата банка, че имаме кредит, остатъкът от главницата, по който е Х лв и след получаването им по сметка У, банката ще вдигне ипотеката. Това се описва и в НА. Парите получихме на два транша - първо погасихме ипотеката, после нашата банка ни даде молба до Съдията по вписвания за заличаване, която занесох на нотариус, който преди да я задвижи, се свърза с управителя на банката и провери пак съгласни ли са да се заличи ипотеката. След два дни си взех документите от нотариуса и представих удостоверение от АВ и копие от молбата за заличаване в банката на купувача. След това ми преведоха остатъка по сделката.
В такъв случай купувачът е купил Вашият имот чист, без ипотека, тъй като тя е била свалена в деня на прехвърлянето на собствеността, само е дал някакви пари на предварителен етап, които са послужили за заличаването й, после остатъка е изплатил на Вас, нали така?

# 607
Скрит текст:
В такъв случай купувачът е купил Вашият имот чист, без ипотека, тъй като тя е била свалена в деня на прехвърлянето на собствеността, само е дал някакви пари на предварителен етап, които са послужили за заличаването й, после остатъка е изплатил на Вас, нали така?
Не, в деня на прехвърлянето имаше ипотека. В НА беше описано, че сделката е за определена сума пари Z, но ще получим по сметка N .... Х сумата за погасяването на остатъка от главницата, а У остатъкът от сумата - когато заличим ипотеката, където Х+У=Z. НА излезе на следващия ден и на по-следващия от банката преведоха частта от сумата за погасяване, попълнихме молба за погасяване и нашата банка подготви молбата за заличаване на ипотеката и ние си я придвижихме към нотариус. Всичко се описва в НА, както и откога ще влезе купувачът във владение - след превеждане на пълната сума по сделката или само след първия транш. При нас имаше спокойствие и за двете страни, защото така или иначе бяха замесени две банки, които нямаше да оставят нас да не погасим или купувачът да не преведе остатъка У, след като свалим ипотеката и неговата излезе първа по ред. Иначе при сделката неговата ипотека се вписва втора по ред след нашата и след като ние заличим, трябва да излезе първа по ред, за да се счита кредитът усвоен.
Така или иначе при наличие на готови пари, може да се направи същото, но предполагам е хубаво купувачът да си наеме адвокат.
Също да отбележа, че понеже рефинансирахме преди, процедурата е същата, но някои банки имат тегави срокове. Например Сосиете ни накараха да чакаме над 10 дни, след като парите бяха в сметката, за да погасят кредита, с обяснението, че колегите им не разбрали какво искаме от тях (а молбата е тяхна типова). Всъщност цялата работа беше, за да ни вземат още пари, тъй като лихвата тече всеки ден. После имаха задължителен 14 дневен срок, за да изготвят молбата и така отиде месец. В Райфайзен действаха точно за два дни - в понеделнк пуснахме молбата за погасяване и след по-малко от 24 часа ни дадоха молбата до Съдията по вписване. Но инспектора беше много коректен и ни влезе в положение след сагата със Сосиете. Така че времето между, сключнане на сделката и получаване на пълната сума беше 5 работни дни.

# 608
Много благодаря, беше ми полезен Вашият опит. От написаното си правя извод, че е от голямо значение коя е банката, с която "ще си имаме работа", тоест ипотекарният кредитор.  Защото може те умишлено да протакат, така или иначе имат си длъжник, няма значение кой е той, важното е да се погасява ипотеката.

# 609
О, определено съм изключително разочарована от Сосиете. Клиенти сме им от 10 години и дори съм ги препоръчвала тук. Но накрая много се изложиха. Освен протакането, за да ни вземат лихва, взеха и още пари, за които накрая не можаха да ми кажат за какво са, тъй като ако е само за лихва, сметките не излизат. Сега подготвяме писмена жалба срещу тях.
2007, когато се вдигаха масово лихвите на кредитите във всички банки, тяхната не мръдна, но сега ни костваше изключително много нерви и разправии. Всеки ден ходехме да се разправяме, докато усвоят парите, това беше абсолютно непрофесионално, при това разговаряхме с няколко кредитни инспектора и управителя. Явно си е политика на банката. След това не ми се обадиха за молбата до АВ и накрая отидох, седнах в офиса им и обясних, че 14-те дни са минали и аз ще изчакам докато не ми дадат нужния документ. След два часа се оказа, че въпреки че инспекторката ни е в отпуск, все пак може да го взема и за капак се опитаха да ме пратят при определен от тях нотариус, а не при този, който аз си бях избрала, уж за заверка, която струва 3-4 лв. и после можело да си отида при моя нотариус, а всъщност беше за самата процедура по заичаване. Добре, че ми светна лампичката и хубаво разпитаха помощничката на нотариуса за какво става дума и отказах техните услуги.

# 610
Да, имам основания, и май и купувач имам Simple Smileв

# 611
Томева, на два пъти ми се е случвало като звънна за имот да ми кажат, че имота е наследствен на двама братя и още не могат да се разберат дали искат да продават. И следващият път ми казват че са се отказали. Това дали е пак някакъв трик на брокерите.

# 612
 bouquet
За темата
За пореден път искам да кажа, може и без брокер и да продадеш и да купиш!
Нотариуса е този който пази интереса и на 2 те страни всичко да е изрядно и коректно.
3% са много пари за 4 проведени разговора за среща/оглед между страните Peace

# 613
Tomeva, съгласна съм с позицията за ексклузивността, но за юридическа изрядност да се доверя на брокер ми е доста съмнително. Да, ако брокерът си цени името, ОК, но това са може би 1% от брокерите. Дори и в големите посреднически фирми си позволяват да предлагат имоти, за чиито парцели се водят дела и има възможност да се обявят всички сделки за недействителни. И се взим капаро и комисионна и това не се съобщава на клиента, поне докато не се вземе комисионната, за да се води, че клиента се е отказал. Съжалявам, но професията е прекалено изродена и затова хората не искат да работят с брокери.
Даже и да си цени името един брокер, то неговата юридическа компетентност е доста съмнителна. Даже и най-доброжелателния може да вкара клиентите си в "Страшен филм" серия сто хиляди минимум. На брокерът му липсва юридическа ( и не само) компетентност. Едно слънце огрява небослона му - това на комисиоНа. И той се подвежда по хлъзгавата повтаряемост, безпроблемност до точно този казус, рутинност. И проспива, че изобщо има проблем. И какво му пука на него, той си взима комисиона и отговорността му свършва с прибирането му в портмонето.
Та, народът е много смел да купува така, без да ползва адвокат, който поне да каже дали договорът е наред, не говорим да обследва казуса и дали нещо не намирисва...
Два пъти съм се сблъсвал с цинаската мафия (работеща с апартаменти на наскоро починали самотни хора). Единия път още отначало миришеха нещата, но втория при обстойна проверка ми светна лампичката. И ако бях влязал вътре с доста хиляди, кой щеше да ми помогне, брокера дето е прибрал комисиона ли?! Simple Smile))))
А професията и изродена, защото няма регламент. По света регламентите и стандартите се задават от големите корпорации. Те имат изгода малките риби да не им се месят, работейки не съвсем на светло, в същото време много по-маневрени. Не знам защо у нас не е така. Но от отъркванията ми в големи посреднически фирми имам чувството че те носят проблема, че имат изгода от нерегулиран пазар.

Уважавам мненията на г-жа Томева.
Но от персоналния си опит да споделя, че не винаги така се случват нещата.
Ние в момента продаваме един ап-т. С брокерка, с която договорихме почти ексклузивни права - жената ни намери клиент за сумата ни, Х, ама за Х - 20%. Преговори-мреговори по-късно, склони човекът за Х-15%, ама ние да поемем половината разходи по прехвърлянето.

Благодаря.
Преди няколко дена се задвижих, пуснах си моя обява във всичките сайтове, които знам. Взеха да звънят агенции, естествено - на всички казах, че който го продаде за максимално ниска цена от желаната от мен Х, отстъпвам най-много до Х-3000 евро - ще получи и комисионна.
В момента имаме 2 нови оферти - получени в рамките на 3 дена. Едната е почти желаното, само с 2 000 евро по-ниско.
В понеделник чакаме трета, която считам, че ще е много близо до въпросното Х.

Така че - един брокер с 12 канала, е пак само един. Няма познанията и връзките на останалите 11.

В моя персонален случай, това проработи по-добре.

Естествено, че си права. Това с единия брокер с екслузивните права е мит само да си защити интереса на съсловието!
Брокерите имали 10-12-15 канала. Дрън та пляс. Всечко се изсипва в първичния океан, наречен интернет и само ако нямаш нерви и дупе да се занимаваш, се обръщаш към единствен брокер, който ако е добър психолог, ще ти величае вижданията за пазара, за живота, ще те успокоява като се изнервиш и подобни маньоври. Т.е. - е добър психолог. Е, такъв клиент да се замисли дали не е сбъркал при кого да отиде, има си професионални психолози, пък след като успокои личността си може да си свърши имотните дела много по-успешно!

А бихте ли купили ипотекиран апартамент, ново строителство или вторичен пазар и при какви условия? Мисълта ми е, че имотът е "компрометиран" в някаква степен и купувачът търпи неудобства, може дори заличената ипотека отново да се впише, ако заличаването бъде обявено за недействително и куп други капани.....
Това са ми любимите покупки! Но имам здрав юридически гръб. Човек, на когото да се доверя. Защото в подобни сделки мога да диктувам условия. Другата страна е притисната и аз съм често единствената и надежда!

Последна редакция: нд, 03 дек 2017, 17:55 от bachkator

# 614
В добрите агенции си имат адвокат на договор, който проверява всичко. Simple Smile Нашите определено си разбираха от работата и всичко ни обясниха.

Общи условия

Активация на акаунт