Оригинал или кавър?

• 115 134
  • 619
  •   1
Отговори
# 555
Историята на една велика и вечна песен.
Оригинала - групата е Badfinger, песента е Without You, годината е 1970. Написана и композирана е от членовета на групата Pete Ham и Tom Evans

И се почва голямото крадене. 1971 г. Harry Nilsson взема песента и никъде не споменава че е песен на Badfinger

И върхът на кражбата на песента - Mariah Carey 1994г. изпява песента и естествено пак никъде не се споменава кой е оригинала. Песента става световен хит и целия свят знае че това е песен на Mariah Carey, а тя не е. Дори по разни музикални формати като Мюзик Айдъл, Гласът на България и т.н. винаги изписват песента като песен на Mariah Carey.

# 556
Darvo12, писали сме вече за тази песен, и то два пъти, без да използваме думата "кражба". Ти какво разбираш под "крадене на песен"?

# 557
В миналото (60-те,70-те години...) музикант или "банда" изпълнили чужда песен,не са плащали авторски права,понеже не се е считало за кавър,а нов "прочит" на песента...

# 558
  • София
Боже, Марая Кери е осакатила песента. Joy

# 559
В миналото (60-те,70-те години...) музикант или "банда" изпълнили чужда песен,не са плащали авторски права,понеже не се е считало за кавър,а нов "прочит" на песента...
Няма такова нещо. Може да е имало опити за заобикаляне на авторски права, някои са се отървавали, някои – не, но в никакъв случай не е било правило. Всъщност до началото на '60-те години са се изпълнявали почти само чужди песни, така е била устроена музикалната индустрия. Имало е автори на песни и отделно – изпълнители, които са си купували готов продукт от тях, затова и е имало много изпълнители на едно и също парче. В края на '50-те и началото на '60-те вече се появяват изпълнители, които си и пишат песните, напр. Бъди Холи. С появяването на Бийтълс това се превръща в норма и вече всички – или поне повечето – певци и групи започват да пишат собствени песни. Бийтълс също започват с кавъри, защото тогава е било масово, тоест било е необичайно да пееш песни, които ти си написал. Едва третият им албум (A Hard Day's Night) е с изцяло авторски песни. Това обаче не означава, че са "крали" и не са си плащали авторските права. Пиша за тях, защото там съм по-запозната. Навсякъде са посочени авторите на оригиналните песни, на които правят кавъри.

Относно Хари Нилсън и Марая Кери – къде точно да напишат кои са авторите на песента, за да не бъдат възприети като крадци? Хари Нилсън ги е написал на сингъла, Марая Кери със сигурност също не ги е пропуснала, така че малко по-внимателно трябва да се борави с мятането на обвинения.
Скрит текст:
П.П. Ето и за Марая Кери – първата обложка, която ми попадна:
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 15:49 от Ditto.

# 560
Darvo12, писали сме вече за тази песен, и то два пъти, без да използваме думата "кражба". Ти какво разбираш под "крадене на песен"?
Ами например това, че под оригиналния клип на песента, всеки втори пост започва с "Ама това ли е оригинала на песента, аз си мислех че това е песен на М. Кери..."
Например това че в официалния канал на М. Кери в Ютуб, песента е представена само като песен на М. Кери и никъде не се споменава че това не е нейна песен и авторите на песента. Ето снимка

Да виждаш някъде споменати авторите на песента, няма ги.
Ето например как изглежда един кавър на една също много известна песен на Металика, изпълнявана от стотици групи - Nothing Else Matters.

Изрично са си посочили хората че това е кавър още в заглавието на песента. И след това в описанието също изрично пише че е кавър и на кого е оргинала. На кака ти Марая да виждаш нещо такова, няма нали?

# 561
Сравняваш някаква кавър група с Марая Кери? Естествено, че ще пишат чий кавър правят, с това си изкарват прехраната. И в YouTube  не знам да има изискване да се пише чии са оригиналите. Там отиваш, за да слушаш музика, ако се интересуваш повече, ще намериш информация от друго място . Боже мой, били нагли крадци, защото там не написали кой е авторът. По тази твоя логика Металика са окрали най-нагло изпълнителите, на чиито песни са направили кавъри, но не са ги споменали.

Някъде да виждаш да са написали автора на песента?

А тук?

И тук?

Засега ще подмина "кака ти Марая".

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 16:12 от Ditto.

# 562
Оригинал:

Кавър версия:

# 563
Искам да попитам нещо, не се сърдете - тази песен не е кавър, но голяма част от мелодията ми напомня за друга песен (вероятно американска), но не мога да се сетя коя? Ако имате някакви идеи, дайте предложение, защото искам да се сетя, а не мога?
Скрит текст:

# 564
На мене в една част ми прилича на I'm Still Standing на Елтън Джон, не знам дали нея имаш предвид.

# 565
Вярно, че има прилика. В момента не мога да кажа дали ми напомня точно за нея или за някоя друга.
Благодаря за отговора!

# 566
  • София
Пипи, прилича ми на една руска или украинска песен от 90-те години. Определено не е американска.

# 567
# 568
Определено!
На български ми харесва повече.

# 569
За мене има някаква прилика, но не голяма. Simple Smile

А тези как ви звучат? Съвсем различни песни са, от различни автори. Puttin' on the Ritz е написана през 1929 г., ето я в изпълнение на Фред Астер (1930 г.):

И Istanbul (Not Constantinople), написана през 1953 г., това изпълнение е на They Must Be Giants от 1990 г.:

И един mashup от двете песни – Puttin' on the Ritztanbul (Not Constantinople):

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 17:41 от Ditto.

Общи условия

Активация на акаунт