Професия учител - 3

• 180 589
  • 1 500
  •   1
Отговори
# 150
  • Ямбол
Тези пари са квалификации, т.е. отделно перо. Как после се отчита разходването им?

# 151
е, аз не знам такива подробности. само казвам какви са практиките в някои училища при нас.

# 152
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Да попитам - през 2016 година имам изкарани три курса (следдипломна квалификация) към ФНПП СУ - БДП - 30 часа, Енвижън - 16 часа, Бяла дъска - 24 часа. Имам удостоверения от СУ. Дали тези курсове могат да се приравнят и да бъдат начислени към тях кредити? Къде мога да се обърна за компетентен отговор? Благодаря!

# 153
Не може, кредитите влизат в сила от началото на 2017

# 154
Удостоверенията за получен кредит заверяват ли се в РУО, колеги?

# 155
  • Ямбол
Не съм ги заверявала моите. Мисля, че няма такова изискване.

# 156
  • Добрич
При нас директорът плаща някои курсове, но и сама си плащам, когато темата ми хареса. На съвет шефът спомена, че трябва да внимаваме някой да не остане без кредити. Насочи и към обученията на Просвета, защото са безплатни. Не зная, когато вече имам кредитите, а други колеги нямат все още, дали директорът ще реши да ми плати за нов курс. Ние в момента имаме в колектива и колеги без нито един кредит от периода на наредбата.

Цитат
чл.49 (5)   За всеки период на атестиране всеки учител, директор или друг педагогически специалист е длъжен да придобие не по-малко от 3 квалификационни кредита от участие в обучения за повишаване на квалификацията по програми на организациите, посочени в чл. 43, ал. 2.

Есента даже попълвах някаква онлайн анкета за миналите обучения.

За прослужено време в нашето училище се плаща 1% на година.  Имаме синдикати, даже два.

# 157
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри

Благодаря за отговора!

# 158

Благодаря за отговора!

Аз  мисля, че наредбата за кредитите е от 01.09.2016г. На мен ми зачитат кредити , придобити след тази дата .

# 159

Благодаря за отговора!

Аз  мисля, че наредбата за кредитите е от 01.09.2016г. На мен ми зачитат кредити , придобити след тази дата .

Да, може и така да е, но моите курсове са от януари и февруари 2016 година ... Ще отида другата седмица до РУО да питам, но нямам надежда Simple Smile Така или иначе, ще направя исканите кредити тази година, но пък си мислех, защо и да не се зачетат и тези удостоверения, след като са действително изкарани и платени от мен курсове ...

# 160
  • Добрич
То си го пише в края на наредбата:

Цитат
§ 11. Първото атестиране на учителите, директорите и другите педагогически специалисти при условията и по реда на раздел IX „Атестиране на дейността на педагогическите специалисти" се извършва през учебната 2020/2021 г.

И още:

Цитат
Чл. 77. (1) Учителите, директорите и другите педагогически специалисти се атестират на всеки 4 години.

А иначе - да кредитите се отчитат след 01.09.2016 год., когато влиза в сила наредбата.

# 161
Не е вярно
Има някакъв списък на учебните фирми
Той е валиден от началото на 2017
В този списък са вписани обученията Кото дават кредит
И фирмите които са одобрени за дейността
В смисъл, не виждам чогиката да са валидни преди таЗи дата??

# 162
  • Добрич
Кредити се даваха и преди наредбата, но няма да се броят при атестирането. Когато съм посещавала курс
винаги съм гледала да ми е интересна темата, без да се интересувам има ли кредити и колко са. То и сега ще е така, защото кредитите през 2017 ги направих.

Изведнъж фирмите, които дават кредити се увеличиха. Например изд. Просвета... Нормално е да са регламентирани в списък.  

# 163
  • Майничка
Май имаше нещо, че до февруари месец в РУО се подаваха заявления за признаване на обучения, направени в предходната година в организации, различни от тези, присъстващи в списъка, при нас предупредиха нещо такова колегите. Имам предвид участия в международни форуми с изнасяне на доклади, успешно участие в конкурси и т.н.
Не обърнах много внимание, защото с повечето от колегите вече направихме по 3 кредита и ни предстои четвърти, като с организацията се занимава изцяло училищната комисия за квалификация.

# 164
  • European Union
Аз подавах в РУО. Нито един кредит не ми признаха. Имах и международни курсове и от организации, които не са в списъка. За всяка една по отделно си намират оправдание - или, че темата не е в списъка, или че организацията не е в списъка, или липсват хорариум, ако има хорариум - им липсва съдържание и т.н. А най-интересното оправдание беше за една публикация, за която също се присъждат кредити. Там не са ми присъдили, защото е лошо качеството на снимката на корицата на списанието и не може със сигурност да се каже, че името е мое (най-обикновено ксерокопие на корицата).

Общи условия

Активация на акаунт