Професия учител - 3

• 180 587
  • 1 500
  •   1
Отговори
# 135
Синдикатите са в процес на преговори с директора. Утре ще имаме общо събрание на синдиката. Сигурна съм, че повечето колеги няма да съгласни да направят отстъпки.

# 136
  • Ямбол
Че кой ще е съгласен доброволно да си намалява заплатата. Да си търси от другаде икономии, ама че наглост.

# 137
При вас квалификациите с кредит точките кой ги плаща? Директорката ли, или ви казва сами да ги плащате под предлог, че тя е разпределлила процента от парите за квалификация към заплатите?
и ако така ви казва  -вярно ли е?

Имам колежки от други училища, където всичко е точно - как намират техните начлнички пари да ходят на групови обучения и екскурзии, пък на другаде - плащай си сам обучението?

# 138
Досега при нас квалификационните курсове ги изплащаха от бюджета на училището.  Дори сме имали и колективни обучения на всички учители. Но от тази календарна година няма да има квалификации. Поради ограниченията на бюджета.
Аз съм събрала досега 3.5  кредита от курсове за една учебна година.

# 139
това с половината кредит, не знам дали вече е валидно. не са ли вече само "цели" кредитите?
радвам се, че при вас  нещата до сега са се развивали добре.

хо, хипотетично - има ли шанс да ви задължат, да вземете друг кредит, за своя сметка? доколкото четох и разбрах - е необходимо да се вземат кредити по поне 1, в последователни години.
с други думи-имането на 3 - 4 кредита за 1 година, отменя ли ангажимента за вземане на кредит в следващите

# 140
Нямам представа дали може да ни задължат да вземем кредити за своя сметка. То това никой и не го знае.

# 141
  • Пловдив
Синдикатите не могат да се откажат от никое КТД, то е подписано на по-горно ниво и си важи. Има си и закон, който гласи, че при няколко сключени КТД се има предвид това, което е по-изгодно за работещите.
След това - никой не може да ти намали работната заплата без твое съгласие. Вече ако ти се съгласиш и се подпишеш - никой не ти е виновен.
Кредитите не са за година, а се смятат общо. До атестирането всеки трябва да има определен брой кредити. Много учители вече са ги надхвърлили. Училищата организират обучения с кредити, но всеки има право да отиде и самостоятелно и да си плати ако има желание. Към Просвета имаше безплатни обучения с кредити, аз имам един от там.

# 142
Зла вещица, благодаря за споделеното мнение!
Имам такъв въпрос?
Кой е този нормативен документ, според който при няколко подписани КТД важи най-изгодното за работещите?
Но пък всичко подлежи на договаряне.
Да, заплатите на учителите и без това са си малки. Вдигнали са ги реално с 15% брутно.
Останалото до още 100%, както твърдеше правителството, се очаква да бъде на диференциран принцип.
Процентът прослужено време е много важен при по-голям стаж. И се отразява след това на размера на пенсията. Нали така?

# 143
  • European Union
Не мисля, че има подобен закон, всичко си е казано в КТД-то. В националния договор пише, че на по-ниско ниво не могат да се договарят по-лоши условия. В общинския договор пише същото, т.е на училищно ниво може да се договори по-висок процент, но в никакъв случай по-нисък. Директорът измисля някакви ходове да не се съгласява с общинския договор и тук е мястото на синдикалната организация - училищната, общинската и т.н. да се намесят.

Румка, според мен не е възможно парите за квалификация да се разпределят към заплатите. Или директорът лъже, или при ревизия яко ще увисне.

# 144
В чл.12 на Наредбата за структурата и организацията на РЗ  пише, че минималният размер на ДТВ за трудов стаж и проф.опит се определя с КТД на отраслово ниво, а конкретният му размер се определя с КТД и Вътр.правила за РЗ в училището, както и в индивидуалния трудов договор.

# 145
  • Пловдив
Перото за квалификация/обучение няма как да се пипне за каквото и да е друго.

Аз си пуснах миналия ден онлайн заявка за едно обучение към ПУ през междусрочната ваканция. Мисля да си го платя сама, лични причини.

# 146
  • София
Shkolo.bg
Какво ви е мнението? Ние вече ще го ползваме.

# 147
  • Майничка
Добре замислен продукт, макар че има неща за доизчистване. Примерно, ако се вкара погрешна или непълна програма, а после оценки или отсъствия, после не може да се промени програмата за съответния периодр без намеса на одминистратор от сайта, дори бележките и отсъствията да бъдат изтрити. Освен това, всякакви периодични часове, като модули през седмица и подобни, следва да бъдат много добре обмислени като график преди да се заложат - въведат ли се на четна/нечетна седмица, няма как да бъдат отразени ваканциите, ако те променят поредността, т.е., вървят по календарни, не по учебни седмици.

Много ми харесва възможността за допълнителни бележки към оценката и достъпността на някои статистики.

# 148
  • София
Благодаря!😘

# 149
идеята е - че процентът за квалификация се запазва. но вместо директорката да се ангажира да оргарнизира обучения - дава парите към заплатата, и всеки да се оправя самостоятелно.
аз мисля, че е законосъобразно, но дали е - един вид - морално незнам. Защото така колективът бива ощетен.

Общи условия

Активация на акаунт