Професия учител - 3

• 180 535
  • 1 500
  •   1
Отговори
# 120
  • Ямбол
Местата не се пускат, а се обявяват. Обичайно преди началото на учебната година. Но преди това може да е за заместване или по някаква друга причина, но е по-скоро рядко. Аз например започнах през февруари, защото колежка ми се обади, че се мести в друго училище и ходих да говоря с директора и останах. А тя защо се местеше вече не помня.

# 121
  • Пловдив
Вчера в сайта на РУО-Пловдив имаше 8 страници с обяви за работа - по различни предмети, в Пловдив и региона. Възможно е и да се пенсионира някой, макар че шансът не е много голям, но го има.

# 122
че как няма да има обяви за Пловдив. а и стоят и стари обяви. Така че "не намирам никакви обяви" нещо звучи недостоверно.

# 123
Здравейте, видях,  че сте обсъждали програмата Заедно в час. Аз мисля да кандидатствам, сега съм последна година бакалавър по Педагогика на обучението по история и география. Ако ме одобрят какво се очаква да преподавам? История и география ли?

# 124
Здравейте, видях,  че сте обсъждали програмата Заедно в час. Аз мисля да кандидатствам, сега съм последна година бакалавър по Педагогика на обучението по история и география. Ако ме одобрят какво се очаква да преподавам? История и география ли?
Здравей,аз преминах всички интервюта,но се отказах.Оказа се,че след приключване на обучението (ако имаш пед. правоспособност или предстои да имаш) не получаваш никакъв документ.Ако няма училище в района което да търси учители по тази програма те изпращат някъде,незнайно къде.Ако откажеш да се преместиш дължиш неустойки за 2-те седмици обучение.Така беше миналата година,сега може и да е различно.Като цяло идеята е добра, но не и за хора които тепърва създават дом и семейство (поне в моя случай е така) .

# 125
Имам един въпрос към учителите по БЕЛ. Пишат ли се текущи оценки отделно по бълг. език и по литература в отделни графи? Или всички изпитвания, контролни и пр. фигурират в една графа в дневника като оценки по БЕЛ. В бележника също - уточнява ли се дали конкретното изпитване е по бълг. език или по литература? За срочни и годишни е ясно, че е една оценката по предмета.

# 126
  • Пловдив
Отдавна май е само една графата. За бележника - може би си зависи от учителя и то ако детето си го даде веднага, за да му напишат оценката. Аз като класен пиша БЕЛ, защото няма как да знам дали е по БЕ, или по литература.

# 127
Интересно така не се ли случва някой да е изпитван примерно само по български, то като не се пише по какво е оценката...Учителят как знае кого по какво е изпитал. Ясно, че е един предмет, но все пак съставен от два модула

# 128
  • Пловдив
Часовете по предмета са 5 на седмица. От колежката на моя клас знам, че са разпределени - 2 часа БЕ/3 часа литература първия срок, а втория срок е обратното - 3/2. Било изискване отгоре. Така че ако това се спазва от всички, то и учителите, и учениците знаят кога имат БЕ, кога - литература.

# 129
  • Ямбол
Учителят си записва, например в неговия бележник.

# 130
Срещали ли сте квалиф. Курсове с кредити, но да са само дистанционно?

# 131
Срещали ли сте квалиф. Курсове с кредити, но да са само дистанционно?
Ами то от такъв едва ли ще има полза освен да се каже че е курс.
Чл. 49.(3) Един квалификационен кредит се присъжда за:
1. участие в обучение с продължителност 16 академични часа, от които не
по-малко от 8 академични часа са присъствени;

# 132
С новото РМС за училищните бюджети нашият директор ни съобщи на общо събрание на колектива, че с увеличаването на работните заплати, ФРЗ става прекалено голям спрямо издръжките на училището в бюджета. Няма да има въобще пари за квалификация, за текущ ремонт, за консумативи за принтери и т.н. Сега предлага на синдикатите да се откажат от общинското КТД, където процентът прослужено време е 1.1% и да се придържа към отрасловото КТД, където този процент е 1%. Това рефлектира особено много върху възнагражденията на персонала, като се има предвид, че преобладаващата част от учителите са с голям стаж и възраст.
При вас как се връзва бюджета на училището? Имате ли затруднения?
Нашият град попада и в такава група според местоположението, че коефициентът е 0, както в София.

# 133
Как се изчислява допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит? 1,1% на година ли?

# 134
  • Ямбол
При нас е 1,2%. Не са казали, че ще имаме проблем с бюджета.
А синдикатите какво казват? Ако се съгласят, то няма смисъл от синдикати. Напускайте ги.

Общи условия

Активация на акаунт