Веганството - да споделим опит - тема 19

  • 64 644
  • 600
  •   1
Отговори
# 390
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Февруари бях в България и на тръгване купих едно голямо шише боза със захар. Беше добра, напомняше ми вкуса от детството (когато бозата беше от 6, 9 и 12 ст.). Не можахме да изпием 1 л. за няколко дни и извадих шишето от хладилника да го хвърля остатъка. Постояло е няколко часа преди да го отворя и да излея съдържанието за да хвърля пластмасовото шише в съответния контейнер. Тогава последва гръм- бозата яко се беше вкиснала.
На Хармоника бозата не ми харесва- много е рядка.

# 391
  • Мнения: 9 992
Аз съм вземала и други бози било и не био, но търся да са със захар и без консерванти. Винаги с по-скъпи от аспартамките, не са лоши. Също толкова трудно откривами като хармониката. Само чат пат с късмет се намира някъде.

# 392
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз преди си правех боза от просо и препечен ориз.
само от просо не ми хареса вкуса, липсваше малцовата нотка. понеже не консумирам глутен, затова препеках на сух тиган пълнозърнест ориз, после слагам малко количество към просото при варене. ползвам го като подправка.
стана по-автентично.

пробвала съм да сложа малко от цвика на млечния ми кефир за по-бърза ферментация, но вкусът се променя.
при мен в началото отне доста време, докато ферментира (може би, защото слагам много малко захар), но после е стояла по 20 дни в хладилника и още си беше добра за консумация или закваска.
по някое време загубих закваската (от стоене стана много резлива и се промени вкуса), та сега нямам.

# 393
  • София
  • Мнения: 1 416
При ферментиране на храни и напитки всеки един фактор е важен - тип продукт, завъдени бацили, температура преди, по време на и поддържане, количество захар (при напитките) и т.н. Така че се минава през много проби-грешки, записване и следене на записките, промени само на един фактор и т.н. Едва тогава, след дълго време, човек може да си направи изводи кое как става при ферментацията да бъде малко по-категоричен в изводите си.

# 394
  • София
  • Мнения: 5 346
Правя редовно коприва с вода. Кипва за 1 минута. Яркозелена красота!
Водата пием като чай, копривата като лукс гарнитура към всичко Simple Smile

# 395
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Бозата ферментира най-накрая.
До ден-два, ще е резлива.
Удря малко повече на просо, но забравих да сложа ориза.
Какво се слагаше, за да не се утаява?

# 396
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 972
Купих веган закваска за кисело мляко и реших да експериментирам с бадемовото мляко без захар от Била. Досега съм правила със соевото, но реших че може би трябва да огранича соята.
Имам уред за кисело мляко, и след 12 часа то изглеждаше като пресечена течност на парцали в бурканчетата. Реших, че ще опитам да спася поне някаква част, и го прецедих през плик за ядково мляко в купа. За моя изненада, се прецеди почти цялото количество, почти нищо не остана по плика. В бурканчетата имаше някаква малка утайка, около милиметър, която не ставаше за нищо и изхвърлих. Прецеденото количество се оказа на вкус като айрян или кефир, съвсем хомогенно и приятно на вкус. Прехвърлих го в кана, и сега имам чудесна на вкус подквасена напитка, подходяща за веган баницата. Изобщо, изненадите на веганската кухня!

# 397
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 350
Соевото мляко е по-подходящо за подкавсаване, защото е с повече протеини. Купеното бадемово мляко кой знае колко бадеми има?! Според мен ще да е оскъдно количество. Затова и нищо не ти е останало на цедката. Затова квася само соево мляко,купено, а останали ядкови млека си ги правя сама, но само за пиене. Особено обичам конопено. И лешниково. Мммм

# 398
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 972
Соевото мляко е по-подходящо за подкавсаване, защото е с повече протеини. Купеното бадемово мляко кой знае колко бадеми има?! Според мен ще да е оскъдно количество. Затова и нищо не ти е останало на цедката. Затова квася само соево мляко,купено, а останали ядкови млека си ги правя сама, но само за пиене. Особено обичам конопено. И лешниково. Мммм
Ами подквасения айрян, (или може би кефир?) който се получи, също не беше лош. И въпреки че стоеше пресечено в бурканчетата, като мина през торбичката, стана хомогенна течност, нямаше даже и утайка като престоя в каната. Много интересно.
Като се има предвид колко е скъп веган кефира (купих един от Балевбио за 5 лева в мъничка бутилчица), наистина е приятно да пийнеш нещо наистина млечно-кисело.

# 399
  • София
  • Мнения: 5 346
За нелющен коноп имате ли начин за консумация ?

# 400
  • In the land of Never Never
  • Мнения: 1 972
Ядково мляко става от нелющен коноп.

# 401
  • Мнения: 1 254
Ама от лющения става по-вкусно. А и от нелющения няма никаква полза, защото така или иначе е обработен, в смисъл не е суров, за да не покълва. Просто защото е коноп, не за друго

# 402
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 350
Ама от лющения става по-вкусно. А и от нелющения няма никаква полза, защото така или иначе е обработен, в смисъл не е суров, за да не покълва. Просто защото е коноп, не за друго
Вярно, че от лющеният коноп става по-вкусно. Но нещо не разбрах останалата част от поста:"А и попитам нелющеният няма никаква полза....." в какъв смисъл?!

# 403
  • Мнения: 9 992
Ама от лющения става по-вкусно. А и от нелющения няма никаква полза, защото така или иначе е обработен, в смисъл не е суров, за да не покълва. Просто защото е коноп, не за друго
Вярно, че от лющеният коноп става по-вкусно. Но нещо не разбрах останалата част от поста:"А и попитам нелющеният няма никаква полза....." в какъв смисъл?!
Че го обработвали по начин да не покълва,.щото бил коноп/марихуана. Макар аз да не виждам логика, да не може беления да покълне. Също то този, който е разрешен за консумация няма наркотик в него. Има много сортове коноп/канабис/марихуана.

# 404
  • Мнения: 2 355
Здравейте! До сега не съм писала в темата. След малко ще се върна да изчета първия пост.
Искам да се похваля, че преди веганството кръвната ми захар на гладно беше 6.17, сега 4 месеца по късно е 4.7.
След 1 час 5.3, след 2 часа 4.9

Искам да попитам как подквасвате соевото мляко

Общи условия

Активация на акаунт