Чумата

• 44 900
  • 531
  •   1
Отговори
# 255
  • град-държава
Хайде де, ти сериозно ли? 😂
Това дори не е хлъзгаво, помъчи се още малко, иначе е скучно.
Ако поведението ти като обвързана спрямо противоположния пол е същото, както преди да се обвържеш и човекът до теб е Ок, чудесно.
Но са се обвържеш с един човек с цел да го превърнеш в някой друг за мен е нещо съвсем различно. Поведените след смяна на статуса, подлежи на някакви задръжки, 'се пак и останалото е чисто лицемерничене. Промяната лично аз я свэрзвам с други неща -  к@рва-монахиня, разсипник-спестовник, купонджия-домошар и т.н. Взимаш едно с цел да го превърнеш в нещо друго.

# 256
  • Куциндрел
basila, ти пък какви колеги и шефове имаш.  Joy Joy Joy

Ние на работа не се черпим един друг често, но като го правим, то зад това не стоят кексуални намерения.
Шефът ни, като реши да черпи, черпи всички.

# 257
Сега всеки селянин, който не се сеща да ти отвори вратата може да се брои феминист. Боже, боже...
Селянин е човек, който живее на село Simple Smile Нищо лошо няма, солта на земята - папото, което си купувате в супермаркета, се прави от селяните. Може би имате предвид селяндур. Обаче нерде задържане на вратата (което възпитаният човек прави спрямо всички, не само жени), нерде плащане на сметка.

Всъщност не си спомням през живота си да съм плащал сметка на жена на първа (че и първи) среща. Първоначално не съм се замислял просто, били са все момичета с родители, които им осигуряват повече от достатъчно лични средства. После стана нещо като тест, но тъй като тестът никога не попадна на момиче, което да не си плаща сметката, се обезсмисли. От много много години не бих си го позволил от уважение към жените - дори само предложението ми да платя аз сметката предполага, че жената би приела подобно нещо, което ми се струва обидно спрямо жените, с които общувам Simple Smile

За сметка на това винаги съм се опитвал да черпя приятели (случвало се е така, че са били мъже, може би защото почти нямам приятели жени), които са финансово затруднени, но те пък хич не се кефят и избягвам да го натрапвам. С един много добър приятел гледам като се напие да взема 2-3 поредни рунда примерно, така че да не се усети или да се хвана на някой бас, който да загубя или нещо подобно. Изобщо достойните хора си имат гордост и трудно приемат подаяния - дори човек да има желание, трябва да стане безкрайно внимателно.

Не мисля, че иде реч за щатите или за България, просто ценностите се променят. На жената не се гледа вече като на стока, която се купува/продава/разменя и съответно обичаите свързани с тази ѝ роля са доста демоде Simple Smile И по-скоро ,нвсъщност съм забелязал, че се тачат точно на село, както и сред циганите примерно и подобни общности, пазещи традиционните си възгледи за нещата Wink

То, вярно, сигурно е супер притеснително и за горките жени, и за горките приятели в нужда, ако някой индивид им намеква, че ще им плати сметката, защото са финансово притеснени.

Разбираемо е, че повечето жени ще си извадят портмонето, за да си платят сметката, а няма да вдигат скандали, че очакват някой да им я плати, но тук е моментът, когато един добре възпитан мъж ще я плати тактично и без излишна показност. Самият факт, че нито един от приятелите ти не е приел да го почерпиш, означава, че го правиш по безкрайно грешен и унизителен за въпросните приятели начин. Иначе, не се съмнявам, че всички жени минават "теста" ти - логично е все пак, след като се правиш на приятно разсеян, но коефициентът ти на повторна среща с една и съща жена вероятно е по-нисък от средностатистическия. И не защото си нямал желание за втора и следваща среща.

# 258
  • София

Та как го докарвате на леки, неангажиращи почерпки с колеги не знам. На мен не ми се е получавало.

То е въпрос на други обстоятелства. Пак казвам, човек над 16 години може да прецени с какъв човек си има работа. Самата покана със заявка някой да почерпи е идиотска ако е без повод. Приемливата почерпка не е нито нещо показно, нито непремерено като мащаб, нито нещо повече от това някой да ти отвори вратата, за да влезеш/излезеш първа. Дали ще пусне монета в автомата за кафе или ще плати кафето в кафенето, но това не е нещо, което бие на очи. Бие ли на очи, повдигне ли се като въпрос, минава в друга графа.

Така веднъж говорих с една колежка на тема събуване по домовете. Питаше не се ли цапа ако се ходи с обувки, а ако някой ти нанесе кал. Ами, не ти нанася, да си с мръсни обувки е невъзпитано. Хората навремето са имали галоши, някои си носят обувки, ако навън е виелица и трябват ботуши и тн. В страните със солидна зима пък по тази причина е прието да се събуваш.

Всичко, което е възпитано е естествено. И черпенето, и нечерпенето. И приемането, и отказите някой да те почерпи нещо.

Единствено невъзпитано е да плюеш половинката си в работата. Независимо от пола. За мен такива хора са дъното на човешкия род. По-голямо дъно са само хората, които си плюят децата.

# 259
  • Куциндрел
Сега зачетох теста на бгтаткото. Joy Joy Joy
За мен такъв тест би го приложил само един мухльо. Такива мъже за мен веднага попадат в категорията - не-мъже и започвам да ги третирам като приятелки.
А кой накрая ще плати сметката е друг въпрос.

# 260
basila, ти пък какви колеги и шефове имаш.  Joy Joy Joy

Ние на работа не се черпим един друг често, но като го правим, то зад това не стоят кексуални намерения.
Шефът ни, като реши да черпи, черпи всички.
Имах, Ceca, имах. За радост вече не съм из техните среди. Неслучайно, ама който си има уроци да учи, учи ги. Simple Smile Животът е пъстър, от всичко има, само да не става човек всеядно, че става страшно.

# 261
  • MI
Гугъл, хубаво дребни промени, но да нямаш право да платиш кафе или сандвич на колега, с който сте в приятелски отношения не е дребна естествена промяна. Защото това е контекста на цитата. Свободните електрони могат, защото явно се предполага че свалят така, женените - не по същата причина.
Това вече са забрани поради ревност. Ако толкова нямаш доверие на половинката ти, че да гледаш всеки като потенциален конкурент, за какво ти е?!

Иначе изглежда уж невинно,, неприятно ми е мм да се отнася с други като с мен. Но това може да значи много неща - от да не е толкова интимен и близък с други (нормално), до да не си позволява да почерпи друг или да не посмее да има въобще приятели о т женски пол.

# 262
Така веднъж говорих с една колежка на тема събуване по домовете. Питаше не се ли цапа ако се ходи с обувки, а ако някой ти нанесе кал. Ами, не ти нанася, да си с мръсни обувки е невъзпитано. Хората навремето са имали галоши, някои си носят обувки, ако навън е виелица и трябват ботуши и тн. В страните със солидна зима пък по тази причина е прието да се събуваш.
Всичко, което е възпитано е естествено. И черпенето, и нечерпенето. И приемането, и отказите някой да те почерпи нещо.
Единствено невъзпитано е да плюеш половинката си в работата. Независимо от пола. За мен такива хора са дъното на човешкия род. По-голямо дъно са само хората, които си плюят децата.
Тук сме на едно мнение. Но, както се вижда и от моите примери, аз тръгвам без предразсъдъци, изхождам от чистотата и добронамерените намерения на хората. Точно защото не страдам от предразсъдъци. И точно тогава съм получавала като бонус не дотам чистите им намерения. И точно затова допускам и двата варианта. А и аз като цяло съм скептична – не поставям нещата на една плоскост само. А за едни едно е естествено, друго не е. Тук няма универсалност.

А иначе – мъж, коментиращ жена си с други хора е наистина дъно. Това май пуска кепенците на темата.
Децата са друга тема. Там има други психози и те обикновено са от страна на жените.

# 263
  • MI
А на въпроса на Вермилион - не съм си променила толкова държанието. И преди, като свободна, като черпех приятел не бе за да му намеквам нещо. И тогава не съм имала неколегиални очаквания и намеци към колеги. Wink

Абе вие как си го представяте, да дойде някой, да се изтъпани о да каже Ела да те водим да те черпим ли?!! Обикновено просто единия плаща скришно от другите сметката като има повод или е благодарен за нещо. Например отивайки до тоалетната. Или плащайки директно два сладоледа например. Иначе е просто потресаващо.

# 264
Нещо не ми е ясно, този човек, колега/приятел, или какъвто е там на автора/, да не е малоумен, че не може да заяви пред жена си какви му жизнените нужди, та от заработеното от него, тя трябва да определя дали и колко има нужда от храна и цигари? И ако тя не му даде пари, или не му купи, той няма да яде, или пуши? Т.е. той чака на нейното благоволение, и търпи това, по собствена воля? Да е мазохист случайно??

Е, ти пък, защо веднага мазохист? Може например той да е главният в семейството, а жена му само да има тежък тиган...  Mr. Green

# 265
  • град-държава
nelig, за право всеки има право на каквото си иска, както и всеки има право да тълкува нещата както си иска. Нали така?
Но ето, значи аз повече съм се променила след брака, защото не съм толкова ларж, колкото преди да се обвържа. Или поне не към мъжете. 😆
Мъжът ми по същия начин. Нищо повече или по-малко от адекватни задръжки в поведението спрямо противоположния пол. Защото както вече казах, всеки има право да тълкува както пожелае и според собствените си норми на възприятие и не е задължително да съвпадат с твоите намерения, от което да последват съвсем неочаквани действия. 😉
А как си представяш да забраняваш на пълнолетен и самостоятелен човек?

Последна редакция: вт, 28 ное 2017, 18:59 от Vermilion`

# 266
  • MI
Няма лошо, важното е да се събират хора със сходни виждания. Аз никога не съм била от флиртуващите, ММ също, няма какво да променям толкова. Освен че съм спряла да търся, но това е друго. Лошото е когато единия иска повече свобода, а другия пробва да го ограничава. Такива случаи колкото искаш. Тогава и двамата се чувстват зле, единия - вързан, другия - предаден. А има и истински случаи на тормоз и от двата пола за съжаление.

# 267
Е, ти пък, защо веднага мазохист? Може например той да е главният в семейството, а жена му само да има тежък тиган...  Mr. Green

Laughing Laughing Mr. Green Добро е. Всякакви дилеми са разрешени. Здрав тиган си трябва.  chef

# 268
  • София
Тук сме на едно мнение. Но, както се вижда и от моите примери, аз тръгвам без предразсъдъци, изхождам от чистотата и добронамерените намерения на хората. Точно защото не страдам от предразсъдъци. И точно тогава съм получавала като бонус не дотам чистите им намерения. И точно затова допускам и двата варианта. А и аз като цяло съм скептична – не поставям нещата на една плоскост само. А за едни едно е естествено, друго не е. Тук няма универсалност.

С времето човек научава типажите по вид възпитание и знае кое как да тълкува, ако не, просто казва не и толкова. И без това не се тръгва по кафенета насаме с напълно непознати, все някакви впечатления има човек. И изненади може да има винаги, неприятни също. Даже и от хора, които не черпят никога.
А предразсъдъците не са непременно лошо нещо. Помагат на човек да се държи към своя вид, където неяснотите би трябвало да са по-малко, съответно и рисковете.

# 269
С времето човек научава типажите по вид възпитание и знае кое как да тълкува, ако не, просто казва не и толкова. И без това не се тръгва по кафенета насаме с напълно непознати, все някакви впечатления има човек. И изненади може да има винаги, неприятни също. Даже и от хора, които не черпят никога.
А предразсъдъците не са непременно лошо нещо. Помагат на човек да се държи към своя вид, където неяснотите би трябвало да са по-малко, съответно и рисковете.
И е така, и не е точно така. Можеш да научиш "типажите" и възпитанието при по-елементарни и предсказуеми хора. Когато имаш насреща си нетрадиционен характер, многолик, всички модели отпадат. За което, между впрочем, аз се радвам.
То не беше да се тръгва с напълно непознати по кафенета казусът, а с колега или поне познат, приятел. С напълно непознат съм ходила на кафе. Няма да го коментирам сега, че Ceca пак ще се смее.

Общи условия

Активация на акаунт