Чумата

• 44 845
  • 531
  •   1
Отговори
# 300
  • MI
Ох, и аз съм виждала (макар и рядко) такива патологично стиснати хора. Много е грозно, това е някакъв страх да не се минеш с нещо, да не дадеш случайно нещо без да получиш поне толкова в замяна. Наблюденията са ми, че никога не води до добро и съсипва живота на самия скъперник по всякакъв начин с годините... Но преди поне с феминизъм не се оправдаваха мъжете, че не искат (и им свиди) да се грижат за жените.

# 301
  • Насред хаоса
Мисля, че има значителна разлика, когато се говори за сериозна връзка/семейство и колеги/познати/недотам близки.
Също така стиснатият мъж не се разпознава само по това дали плаща почерпки и прочие. На братовчедката мъжът беше мноооого щедър, докато сключиха брак. Сега тя е в положението на героя от темата.
Друг признак на потенциално грозно пинтийство и придружаващите го наклонности на пиявица тарикат към другите е да те покани някой мунчо на кафе и докато сте на кафе, да ти изпуши половината кутия цигари под предлог, че ги отказвал и затова не си купувал.  ritnik
Какви грижи за жените, Нели, такива за себе си се стискат и не се грижат. Един виден пинтия преди време е стигал дотам, да припада от глад насред офиса и да се вика БП, щото му се свиди да даде 1 лв. да си купи нещо да яде. А не е като да няма пари. Много го боли, че това левче ще смени притежателя си и повече няма да е негово да му грее мизерната душица с присъствието си.

# 302
  • град-държава
Вярно, че за всеки влак си има пътници и ако се събират взаимно... 😂 Щедростта и скъперничеството не са въпрос на имане и нямане. И двата случая, които споменах  са хора с възможности, дори сериозни възможности. Така или иначе, това не ми влиза в работа пък и не са ми част от средата. За мен това са черти на личността, които се отразяват на всяко ниво на отношение и държание - емоции, решения, действия спрямо околните и т.н.
Аз бях 20-21 годишна, когато заживяхме заедно с мъжа ми, но на срещи преди него ми се е случвало да платя цялата сметка, като видя мъж да си пресмята неговата част от консумация. Не съм повтаряла, било е ясно че не става за мен.

# 303
La Sombra защо не си е взел коматче от къщи ?

# 304
  • Насред хаоса
Знам ли го, Бандиера. Сигурно щото не върви да се биеш в гърдите колко пари имаш, пък да си носиш коматче от дома. Или току виж някой му поискал залче от коматчето. Жалка работа.

# 305
Може да е бил на диета, но да го е било срам да си признае.

# 306
  • MI
Скрит текст:
Мисля, че има значителна разлика, когато се говори за сериозна връзка/семейство и колеги/познати/недотам близки.
Също така стиснатият мъж не се разпознава само по това дали плаща почерпки и прочие. На братовчедката мъжът беше мноооого щедър, докато сключиха брак. Сега тя е в положението на героя от темата.
Друг признак на потенциално грозно пинтийство и придружаващите го наклонности на пиявица тарикат към другите е да те покани някой мунчо на кафе и докато сте на кафе, да ти изпуши половината кутия цигари под предлог, че ги отказвал и затова не си купувал.  ritnik
Какви грижи за жените, Нели, такива за себе си се стискат и не се грижат. Един виден пинтия преди време е стигал дотам, да припада от глад насред офиса и да се вика БП, щото му се свиди да даде 1 лв. да си купи нещо да яде. А не е като да няма пари. Много го боли, че това левче ще смени притежателя си и повече няма да е негово да му грее мизерната душица с присъствието си.
Да припаднеш защото ти свиди да си купиш нещо е просто потресаващо. Flushed Стана ми любопитно обаче за братовчедка ти - наистина ли не е имало никакви признаци или тя влюбена-загубена не ги е забелязала? Ако е така, най-вероятно е от ревност а не заради скъперничество. Не знам кой е по-ужасния вариант всъщност...
Не е само до почерпката, вярно е, но често тя е първата червена лампичка че има някакъв проблем.  Тръгнах да обяснявам, но видях това и няма как да го кажа по-добре:
За мен това са черти на личността, които се отразяват на всяко ниво на отношение и държание - емоции, решения, действия спрямо околните и т.н.
За колегите - аз просто приемам, че щом се стига до това да ги черпиш с кафе/шоколад/сандвич и т.н., значи са ти и  приятели. Иначе няма логика. А за приятелите логиката е същата.

# 307
  • Насред хаоса
Нели, точно пинтийство е, има разлика с поведението при ревност. Не знам имало ли е признаци или не, тя си знае.
Може да е бил на диета, но да го е било срам да си признае.

Не и когато въпросният смяташе, че шкембето е показател за престиж и материално положение.  Mr. Green Нищо, че това шкембе беше от здраво плюскане веднъж дневно - вечер, и по възможност или от продукти от "дъртите", или възможно най-евтините продукти в магазина.

# 308
  • Куциндрел
И ние имахме колега, който припадаше от глад, ама неговото  беше целенасочено гладуване. Crazy
Освен, че беше неадекватен след седмица гладуване, занимаваше всички колко му е лошо и ако припадне да извикаме БП и да им кажем, че е припаднал, щото гладува.

# 309
хаха цирк. с какво да те почерпи? с медитация и лечебно гладуване ... хаха

# 310
Ceca, този случай е друг. Дзифтарлъкът и "лечебното" гладуване са различни.

Поне имаше ли видим ефект от това изтезание? Laughing

# 311
Човек сам си поставя граници на желанията. Дали да избира по-малкото зло или най-доброто за себе си. Можем да поставим въпроса и така: Кое е по-добре - пестелив (хайде да не казваме стиснат) мъж с добри намерения или щедър мъж с добри обноски?
Според мен трябва щедър мъж с добри намерения Simple Smile Stuck Out Tongue Не виждам защо трябва да има горното противопоставяне Wink

Всъщност въпросът при мен не е до щедрост, те мен ме бъзикат, че съм стиснат - но моят проблем с плащането на сметката е по-скоро принципен, възприемал съм го досега като малко обидно и покровителско спрямо жената. Също така показателно за какво очаква една жена от връзката Simple Smile

Но тази тема определено ми разшири кръгозора - вече съм на мнение, че жени, които биха го приели положително, трябва да бъдат черпени (дискретно, разбира се, не натрапчиво), а жени, които биха се обидили - да не бъдат черпени дори дискретно Simple Smile

Единственият проблем е как да се разбере кой какво очаква и кое точно е дискретно Wink Най-дискретно е да се престориш, че ходиш до тоалетната и да оправиш сметката на бара, ама ми се вижда малко нелепо да лъжеш, ако не ти се ходи. Пък и пак ще се повдигне въпроса като кажеш, че може да се тръгне, без да си поискал сметката първо. Затова ми се щеше да пусна нова тема с въпрос - да се разкаже с малко повече детайли от живота как се покрива сметка - как се плаща дискретно, кое се приема за "ослушване" от страна на мъжа и кое от страна на жената, дамата кога си "вади портмонето", казва ли се нещо, ако ще покриваш и какво е възпитано да се каже, когато ще поемеш сметката. Или просто я взимаш и плащаш и какво правиш и казваш, когато след теб дамата я вземе и тръгне да смята своята и да вади пари? И т.н. Simple Smile Но форумът не ми прие темата - била изтекла сесията ми. И се отказах да пиша Simple Smile

# 312
  • MI
Пусни темата, ще е интересна и ще получиш доста отговори. А по отношение на "показателно за какво очаква една жена от връзката" - показателно е, очаква да може да разчита на теб, да се грижиш за нея и да я подкрепяш, както и тя ще го прави, а не да гърби сама като магаре с извинението че е еманципирана. Не е до парите, а до жеста.

# 313
  • София
възприемал съм го досега като малко обидно и покровителско спрямо жената.
Обидно и покровителствено в едно изречение? Защо? Това е природата на мъжа, както в природата на жената е да носи и ражда живот. Сигурно, за да не се обиди жената като пътувате я оставяш да носи куфара си сама...

# 314
  • Куциндрел
хаха цирк. с какво да те почерпи? с медитация и лечебно гладуване ... хаха
В началото ни черпеше всички с акъл по правилно хранене, после с акъл по правилно гладуване, а имаше и етап на християнски проповеди. Но накрая вече всеки го избягваше.

Ceca, този случай е друг. Дзифтарлъкът и "лечебното" гладуване са различни.

Поне имаше ли видим ефект от това изтезание? Laughing
Да, ставаше все по-дебел и по-дебел. Той го отдаваше на това, че тренира, а ние на това, че след гладуването се наплюсква кат гуси...

Общи условия

Активация на акаунт