Чумата

• 44 805
  • 531
  •   1
Отговори
# 420
  • Насред хаоса
Ох, добре, че е еманципацията, че да имат основание невъзпитаните простаци да си се държат като такива. Простаци и възпитани мъже е имало винаги, има ги и сега. Драма голяма с тая еманципация, да вземем тогава всички да се откажем от права и еманципация и да се оставим на милостта на мъжете. Ама важното е, че пък ще ни отварят вратите. Голям келепир, няма що.

# 421
  • София
Ох, добре, че е еманципацията, че да имат основание невъзпитаните простаци да си се държат като такива. Простаци и възпитани мъже е имало винаги, има ги и сега. Драма голяма с тая еманципация, да вземем тогава всички да се откажем от права и еманципация и да се оставим на милостта на мъжете. Ама важното е, че пък ще ни отварят вратите. Голям келепир, няма що.
А пък аз, понеже съм нахална, смятам, че можем да имаме и права, но и да ни отварят вратата. Не е нужно да сме все в дилеми между две крайности. Засега равноправието е само на теория, де, но пак сме по-напред отпреди 50-60 години.

# 422
  • Насред хаоса
Дали ще я отваря или не, си зависи от възпитанието му. Ако я отвори, добре, ако не, няма да си разплета чорапите от мъка и да седна да се тръшкам. То и по арабско жените не са еманципирани и нямат кой знае какви права, ама това не прави от мъжете възпитани кавалери с обноски, ами напротив.

# 423
  • София
Дали ще я отваря или не, си зависи от възпитанието му. Ако я отвори, добре, ако не, няма да си разплета чорапите от мъка и да седна да се тръшкам. То и по арабско жените не са еманципирани и нямат кой знае какви права, ама това не прави от мъжете възпитани кавалери с обноски, ами напротив.
В Ориента, включително и тук, в семейството командва жената. Не, че това и дава права в обществото, но е факт. А възпитанието е отделна тема. Просто и аз казвам, че между еманципацията и кавалерството няма връзка. Не е нужно да се плаща с робство едното отваряне на врата Wink

# 424
  • София

Драмата е голяма с еманципацията, наистина.

Част от жените я разбират като еднаквост с мъжете, а не като равноправност.
Затова не им са важни жестовете на уважение и специфичното джентълментско отношение, ами са готови и на кафе да канят мъжете, и вратите да им отворят, само и само да не останат по- назад от " силния пол".

Е, при това положение, не само простаците ще се държат с тях като с мъже, а всеки мъж, който иска да
им зачете еманципираността, но както знаем, мъжете помежду си не си говорят на " мила".......... Mr. Green

# 425
  • Насред хаоса
Просто и аз казвам, че между еманципацията и кавалерството няма връзка. Не е нужно да се плаща с робство едното отваряне на врата Wink
Мисля по същия начин, затова и написах горния пост. Не виждам какво пречи еманципацията на възпитаното отношение.
Пък и като най-нахална си държа да имам права както в семейството, така и в обществото, освен това нямам амбиции да командвам в семейството, нито желание да ме командват, тъй че хич не ме блазнят "привилегиите" с командването в Ориента.

Драмата е голяма с еманципацията, наистина.

Част от жените я разбират като еднаквост с мъжете, а не като равноправност.
Затова не им са важни жестовете на уважение и специфичното джентълментско отношение, ами са готови и на кафе да канят мъжете, и вратите да им отворят, само и само да не останат по- назад от " силния пол".

Е, при това положение, не само простаците ще се държат с тях като с мъже, а всеки мъж, който иска да
им зачете еманципираността, но както знаем, мъжете помежду си не си говорят на " мила".......... Mr. Green
Кой как възприема и какво мисли, си е негова работа. Ако искат, ще канят мъже, ако искат, и круизи ще им плащат, щом им харесва. Както казах, не ми е чак толкоз от жизнено значение - ако ми отвори вратата, добре, но пък няма да ми се срути светът, ако не я. Конкретно с мъжете от моята среда нямам проблем да си имам еманципацията и правата и същевременно да се държат възпитано независимо от това.

Последна редакция: сб, 02 дек 2017, 10:51 от La Sombra

# 426
  • Countryside
Янечек, такива са ми впечатленията. Естествено сравнението с казармата беше малко или много в кръга на шегата. Мъжете 80' и нагоре набор са ми отваряли врати, държали палтото да се облека, черпили са ме кафе/питие, носили са ми чанти/торби и т.н. нормални джентълменски прояви. Мъжете между 80' и 90' са на късмет има и вежливи кавалери има и темерути, виж след 90' набор никой не се сеща за подобни нещо. Щото нали сме равни. Може пък и да е от демокрацията незнам.

# 427
Аз такива мъже нито съм виждала, нито съм чувала. Да си дават цялата заплата вкъщи и да просят от колеги. От моето обкръжение е: кой каквото изкара, плащат се обикновено сметките и разходите по децата, както се разберат. Но не познавам нито един мъж на който му взимат заплатата. Ако някой се опита да властва над другия обикновено следва развод. Но във форума съм чела за много отдадени на жените си мъже. В реалността повечето хора около мен са сами - или разведени или не женени без деца. Говоря за хора на възраст около години. Тези които са в брак са доста толеранти един към друг. Тоест не взимат заплата на партньора си и прочие.

# 428
Истината е, че някои мъже си търсят точно жени, които ги командват. Simple Smile И ако един представител на силния (хм?) пол още в началото се покаже слаб, то вече за него спасение няма и винаги ще бъде командван. Имаме познато семейство, в което нейният натиск е толкова видим и брутален, че мъжът отстрани изглежда като... скопен. Тя решава всичко и той е като безгласна буква. Мъжът е от по-малък град и тя не стъпва там, но същевременно не иска и родителите му да им ходят на гости. Като цяло е грозна гледка. Аз лично като жена никога не бих изпитала влечение към такъв тип смазан мъж...

# 429
Скрит текст:
Хайде да не преувеличаваме сега, още малко в затвора ще ги вкарат и двамата за тази карта. Rolling Eyes Не вярвам да ходи да плаща с картата, най-вероятно я ползва само за теглене на банкомат и на Гугъл спестяванията, ако има такива, надали са точно там. И аз моята карта си я държа при мен, въпреки че сме женени, но не защото ме е страх че ММ ще ми прибере парите и няма да ми дава или защото има риск да ни арестуват, а просто защото по-често пазарувам аз, с изключение на тежките неща. Така че стига сте плашили момичето.
Да, именно. Simple Smile

А с каква цел си държи картата в мъжа си?

Целта е ясна, въпросът е чия е била идеята.  Confused
Моя.

В момента е по-удобно така и за двамата. Надявам се, че няма да ни вкарат в затвора. Grinning Никога не ми се е налагало да си искам джобни. Винаги има достатъчно изтеглени, а ако ми потрябва за някаква по-голяма покупка, просто му казвам. Досега не сме спорили за нищо такова. Не става дума, че са ми чак толкова широки пръстите, просто той прави бюджета, в момента се опитваме заедно да спестяваме повечко, защото ни висят на главата едновременно ремонт и ипотека и гледаме поне да знаем с какво разполагаме и за кое колко харчим. Много по-лесно е това да се прави от един човек, а той действително е много добър с финансовия план. Това не значи, че ако нещо случайно изскочи и аз (или той) има нужда от пари било то за обувки, дрехи, лекарства, абе каквото се сетите, седим и се стискаме. Просто се вписва да си знаем къде са отишли тези пари. Когато човек въобще не си прави сметката, накрая винаги харчи повече, отколкото му е необходимо.

Не седя без пари, просто крупната сума не седи в мен.

Впрочем аз също знам всички пинове на неговите карти включително кредитната и при необходимост мога да си изтегля.

Хайде да ти дам моята (непоискана) гледна точка.
Бях сигурен, че идеята е твоя. Защото така е по-удобно ЗА ТЕБЕ. Не че за него е задължително неудобно. Напротив, вместо да губи време да ти обяснява "очевидни" неща, ще ги направи сам и бързо. При това наистина както ТОЙ смята за честно и правилно. В крайна сметка честното и правилното е едно и също за всички, нали? ДАЛИ?
Мъжът ти обаче не е следващото татенце, което поема грижата за малката принцеса, а твой равен. И ако е на място, ще иска да участваш като равна и в решенията, и в планирането им и в осъществяването на тези решения. Съвместния живот се гради и от двамата, живее и от двамата, а не се прехвърля на плещите на "по-опитния" или "по-удобния". Иначе неминуемо настъпва момента, в който между двамата лежи пропаст.
И после четем много постове, за това, как хората се променяли. Променят се. Но може да се променят заедно. Ако не ги мързи толкова.

Извън темата:
Скрит текст:
Бтв, струва ми се, че от както няма казарма мъжете се еманципираха и кавалерството им умря. Или просто днешната младеж не подлежни на подобна школовка, понеже мама не дава.
Казармата, ако не е военно училище, не учи на кавалерство, а на други определящи мъжа неща. Но на тази дискусия не и е мястото в женски форум. Както и на темата за "бременост, кърмене и раждане" в мъжки.

Последна редакция: вт, 05 дек 2017, 22:27 от Ezhko

# 430
  • гр.Пловдив
Аз такива мъже нито съм виждала, нито съм чувала. Да си дават цялата заплата вкъщи и да просят от колеги. От моето обкръжение е: кой каквото изкара, плащат се обикновено сметките и разходите по децата, както се разберат. Но не познавам нито един мъж на който му взимат заплатата. Ако някой се опита да властва над другия обикновено следва развод. Но във форума съм чела за много отдадени на жените си мъже. В реалността повечето хора около мен са сами - или разведени или не женени без деца. Говоря за хора на възраст около години. Тези които са в брак са доста толеранти един към друг. Тоест не взимат заплата на партньора си и прочие.

Цитат
Да си дават цялата заплата вкъщи и да просят от колеги.

Кристина,много хора са така ,млади коло 40-те мои колеги и колежки не съм ги виждала за 10 г едно кафе или вафла да си купят нито вода,нито обяд в стола или някъде другаде ,направо незнам как издържат с това цепене на стотинката ....А са свестни и интелигентни хора,в час,с много добри доходи,но изглежда начина на живот с половинките ги е превъзпитал ,та затова нищо не ме учудва вече,но за такива героизми Бога ми се изисква желязна дисциплина ,то и резултатите са на лице и двамата ми колеги са с по 50,60 К на депозит в банка ,а аз изплащам 10 г ипотека и живея на кредит Smiling Imp

# 431
Скрит текст:
Хайде да не преувеличаваме сега, още малко в затвора ще ги вкарат и двамата за тази карта. Rolling Eyes Не вярвам да ходи да плаща с картата, най-вероятно я ползва само за теглене на банкомат и на Гугъл спестяванията, ако има такива, надали са точно там. И аз моята карта си я държа при мен, въпреки че сме женени, но не защото ме е страх че ММ ще ми прибере парите и няма да ми дава или защото има риск да ни арестуват, а просто защото по-често пазарувам аз, с изключение на тежките неща. Така че стига сте плашили момичето.
Да, именно. Simple Smile

А с каква цел си държи картата в мъжа си?

Целта е ясна, въпросът е чия е била идеята.  Confused
Моя.

В момента е по-удобно така и за двамата. Надявам се, че няма да ни вкарат в затвора. Grinning Никога не ми се е налагало да си искам джобни. Винаги има достатъчно изтеглени, а ако ми потрябва за някаква по-голяма покупка, просто му казвам. Досега не сме спорили за нищо такова. Не става дума, че са ми чак толкова широки пръстите, просто той прави бюджета, в момента се опитваме заедно да спестяваме повечко, защото ни висят на главата едновременно ремонт и ипотека и гледаме поне да знаем с какво разполагаме и за кое колко харчим. Много по-лесно е това да се прави от един човек, а той действително е много добър с финансовия план. Това не значи, че ако нещо случайно изскочи и аз (или той) има нужда от пари било то за обувки, дрехи, лекарства, абе каквото се сетите, седим и се стискаме. Просто се вписва да си знаем къде са отишли тези пари. Когато човек въобще не си прави сметката, накрая винаги харчи повече, отколкото му е необходимо.

Не седя без пари, просто крупната сума не седи в мен.

Впрочем аз също знам всички пинове на неговите карти включително кредитната и при необходимост мога да си изтегля.

Хайде да ти дам моята (непоискана) гледна точка.
Бях сигурен, че идеята е твоя. Защото така е по-удобно ЗА ТЕБЕ. Не че за него е задължително неудобно. Напротив, вместо да губи време да ти обяснява "очевидни" неща, ще ги направи сам и бързо. При това наистина както ТОЙ смята за честно и правилно. В крайна сметка честното и правилното е едно и също за всички, нали? ДАЛИ?
Мъжът ти обаче не е следващото татенце, което поема грижата за малката принцеса, а твой равен. И ако е на място, ще иска да участваш като равна и в решенията, и в планирането им и в осъществяването на тези решения. Съвместния живот се гради и от двамата, живее и от двамата, а не се прехвърля на плещите на "по-опитния" или "по-удобния". Иначе неминуемо настъпва момента, в който между двамата лежи пропаст.
И после четем много постове, за това, как хората се променяли. Променят се. Но може да се променят заедно. Ако не ги мързи толкова.

Извън темата:
Скрит текст:
Бтв, струва ми се, че от както няма казарма мъжете се еманципираха и кавалерството им умря. Или просто днешната младеж не подлежни на подобна школовка, понеже мама не дава.
Казармата, ако не е военно училище, не учи на кавалерство, а на други определящи мъжа неща. Но на тази дискусия не и е мястото в женски форум. Както и на темата за "бременост, кърмене и раждане" в мъжки.
Ама какъв бърз психо профил. С нулева странична информация.
И двамата сме доста заети хора като често си помагаме един на друг. Няма никакъв смисъл всеки от двамата да си води отделен ексел с едни и също разходи/приходи, защото това е точно загуба на време. Спокойно, участвам съвсем пълноправно в решенията, в планирането, и в осъществяването им.

Например, преди половин година купихме апартамент с ипотека. От двама ни аз се занимавах с брокерите, с издирването на жилище, с първичните огледи, с хилядите обяви в нета, с разглеждането на подходяща банка, от която да изтеглим кредита, къде условията са най-добри в момента, каква такса ще ни е ОК да поемем, за колко години, дали няма под наем да ни е реално по-изгодно, наема ще бъде ли по-нисък от лихвата... и тн., и тн. От него исках да каже дали усеща даден апартамент като бъдещ дом и да седнем заедно в крайна сметка в банката да обсъдим с кредитните консултанти какво и как. Да кажа ли, че е бил мързелив и не е участвал? Ами не, той си е имал друга работа през това време. Защо и двамата да висим в имот.бг и да звъним един през друг на брокери? В едно семейство хората са екип. Екип значи да се допълват, не всеки да трепери да не се прецака.

ПП. Ако обичаш, хайде без "малка принцеса" и прочие дълбокомислени обидни епитетчета. Видяхме ти мненията на тема плащане на сметка и как ще извъртиш всичко само и само да се окаже, че да почерпиш някоя жена с лев и 50 за кафе е обидно спрямо нея и ако я накараш сама да си плати всъщност си кавалер и я приемаш за равна. Хора с твоето мислене действително се ужасяват, че може да се прецакат - било то с труд, пари или време. В някои семейства, обаче, нещата не седят така и добре че.

# 432
  • София - Рим и обратно
Ама Гугъл, кво ти пука как те определя някой мъж в женски форум. Боже, и аз съм малка принцеса, колко хубаво! Flutter Мразя да се занимавам с бюджети и не го правя. Имам карта, която се зарежда от общи пари и към която са прикрепени режийните и вноските за колата. С нея пазарувам и харча за семейни и лични нужди. Дотам е моят принос към финансовите дела в семейството. Мъжът ми има други карти,които ползва за най-различни неща, много е добър в планирането на разходите. Аз правя и планирам други неща.

# 433
Една жена трябва да може да бъде ако не друго, то поне самостоятелна. Другиден ако се разболея и легна на легло? Какво? От глад ли ще умираме, защото нямам заплата?
А тази Гугъл е стигнала дъното... да си давала картата. Това в каменната ера се е правило.
Как така няма да имам карта с финанси в себе си? Ако нещо се случи и  ми се наложи, ще се обаждам на "милото" да тича с картата ли? Е няма такъв смях просто. Ако аз или тя е в друга държава? Без карта? Вие хахо хихи ли сте бе?
Този въпрос с бюджетите общ или разделен изобщо не съществува ако двамата изкарвате достатъчно добре, че да не успявате да си харчите целите заплати. Тогава си се натрупват средства по естествен път и всичките тези дребни глупости изчезват. Като ти се насъберат хиляди левове си е друго.
А това издребняване с месечните сметки... смях, голямото ви постижение, плащате месечни сметки по електронен път... събрали се лелите и бабите, да се хвалят, че могат да плащат по елкетронен път. Уау Simple Smile

Последна редакция: чт, 07 дек 2017, 12:37 от DonJon

# 434
Как е мъжкият аналог на "чума", някой знае ли? Чум?

Общи условия

Активация на акаунт