Американски колеж - десета тема

• 117 508
  • 779
  •   1
Отговори
# 315
И се оказва, че Ezhko и аз сме имали деца в един клас 8/8 и той не знае за случая.  Вие какво му казвате на това?
Мими,
Бях чувал за случая, но не и в детайли. Благодаря, че ги сподели. Но не бих очаквал от колежа да ги сподели вместо тебе. Все пак има много лични елементи...

Амели, точно в десятката, както винаги. Бих добавил поощряването на детето да развива лични интереси извън училище и дома. Например спорт или благотворителна дейност или ... Борбата със скуката и рутината е много важно нещо.

Ezhko ти написа, че някакво дете е отстранено след сбиване.  Това написа. 

Ако в класа на моето дете има дете, което е взело наркотици (или хапчета, които се използват като такива), 4 часа е било неадекватно в училище и после го е закарала линейка до Пирогов, аз не очаквам да го пише във Файненшъл таймс, но очаквам някой да ме информира.  На тебе направиха ли ти родителска среща, примерно, викнаха ли те, пратиха ли ти един 2редов имейл да ти кажат възникна такъв проблем, отстранен е, говорете с детето си, алармирайте ни, ако това, това или може би това ви направи впечатление?

Значи някой ще 'го вее' буквално 1 месец като обяснява, че го изоставили и казва, че взимал наркотици и никой няма да каже на родителите.  Хубава работа.

Във всички тези чатове имаше нещо, което беше очевидно. Всички деца и "добрите" и "лошите" са много интелигентни, начетени с желание за социален контакт, желание да са необходими.  И когато говорих с бащата на едно от децата, той ми каза, кажете какво да направим, ако си мълчим, колежа ще си мисли, че сме се примирили, децата ще станат наистина наркомани и така докато някой възрастен си пази престижа, позицията в обществото и всички си въобразяваме, че нещата са ОК, ще  загубим децата си.

И категорично не искам академичните успехи на децата да се поставят под въпрос.  Мяра за едно добро общество е как помага на тези, които имат нужда от помощ, когато имат нужда от помощ.  Парадоксално, но аз избрах колежа, защото мислех че ще разшири кръгозора на моя син.  Бях доволна от предишното училище, но класовете са малки и контакта с други деца ми се струваше ограничен.

И да за 12хил на година очаквам в училището да има екип психолози, да има програма за интеграция да има повече спорт включително в междучасията, да има повече контакт с родителите.  А не психолог, който от моя опит е там главно защото май говори английски и който смята че наркотиците са за тъжни хора от лоши семейства.

# 316
Да обобщя едно от престижните училища в София, и с доста висока такса- не ми говорете за стипендии, всеки скромен представител на средната класа, който не е в сивата икономика трудно получава повече от стандартните десет процента off, ще изправи детето ми пред предизвикателства да се научи, че 80% от хората са мързеливи и в живота си няма да работи с  мотивирани и способни колеги???- благодаря!
Май казах нещо за 80% силно мотивирани, но нейсе... А за стипендиите, има ги и още как, сина ми нямаше да учи там ако нямаше финансиране Simple Smile

# 317
  • гр. София

Ще следя с интерес, отговорите на поставените от Фран Ческа въпроси!

Опит за мнение по поставените въпроси:
1. Защо миналата година е имало масово напускане на преподаватели? - преподавателите в колежа са със срочни договори и са тук по програми, в които е заложено да преподават в различни държави - така Дийгън и Шейфър заминаха да преподават в други държави. Нали едно от уникалните неща в Колежа е, че всяка година децата са в различна конфигурация на паралелките, както и с различен преподавател-с изключение на този по втори език!!!
2. Защо АК вече на са на първо място по успех от матурата по БЕЛ? - Мисля, че АК винаги са в челните места по успех от матурата по БЕЛ!!!!!!!
3. Защо преобладават преподавателите, които са българи? - Преподавателите, които са българи преподават на английски език, така че не виждам какъв е проблемът!!!! Може би английският на българите не е същия английски!!!!!
4. Защо в някои от часовете се говори на български език? - Нямам такава информация от 11 - класника!!! По време на сестра му, ако в час някой говори на български, му отнемат 0,5 точки от оценката по предмета!!! Ще го попитам довечера!
5. Защо има възможност за преписване и това се толерира? - Нямам такава информация - не мога да повярвам на твърдението, че някое училище ще толерира преписването и то точно АК!!! Даже в правилника е посочено, че това е нарушение, което строго се наказва!
6. Защо някои от тестовете не се правят в клас, а се дават за домашна работа, при това заедно с отговорите? - Нямам информация за това! Не знам някога някой ученик да е получавал заедно с теста и отговорите!!! Това твърдение много подценява децата и учителите! Несериозно е!
7. Защо някои от тестовете, че дори и файнълите се знаят предварително от учениците? - Нямам такава информация! Като знам как учат по време на файнълите, не мога да си представя, че някой ще има файнъла и ще учи по цели нощи!!!!!
8. Наистина ли децата работят в екип или един ученик прави проектите, а другите спят и ги мързи? - Това е типично за нашите ширини - всеки си мисли, че е най-работещият, най-можещият и другите нищо не правят!!! Нали идеята на училището е да ги научи да си разпределят задачите в екипа и всеки да допринесе за успешното приключване на проекта! Ако някой системно не се включва, просто системата ще го изхвърли и никой няма да иска да работи с него в екип!
9. Защо плагиатството не е наказуемо както преди, а се толерира? - Нямам такава информация! Това е най-голямото провинение, което се наказва много строго в АКС - ако ученик получи такова, то остава в досието му и не се заличава. Не мога да повярвам, че някое разумно дете, ще извърши такова нарушение, ако е мотивирано да успее!

Чакам мнение и от други родители!

# 318

Мими,
Информацията ми беше, че дете под въздействие на наркотици на път за колежа се е сбило със съученици на територията на АК и е изключено. Информацията дойде от сина ми, а не от колежа и е напълно възможно и синът ми и аз да не сме доразбрали или разбрали криво нещо.
Аз например сметнах от първия ти пост, че детето ти е пострадало при сбиването. За наркотиците не исках да коментирам, защото нямах потвърдена информация.
Също разбирам, че очакванията са ти се разминали с предлаганото от колежа. Но те моля да разбереш, че засега разполагаме само с твоите мнения тук. Ти говориш за дилъри в колежа, но не ги назоваваш. Не си уведомила за тях полицията, а само колежа. Не се и съмнявам, че имаш основателни причини, но основателни причини може да има и колежа за това, което прави или не прави. Докато не чуя и другата страна, не мога да я съдя. А аз ще я чуя обезателно, защото ще я попитам. Но не мога да свърша всичко от вчера за днес.
Не мога и да разделям учениците в АК на добри и лоши, без да имам фактите, които ти имаш. Следователно не мога да оценя мащаба на проблема, базирано само на твоите твърдения. Моля да ме разбереш отново.
Пожелавам ви отново, да гледате с оптимизъм напред и да оставите неприятната случка, като урок от миналото без трайни вредни последствия.

# 319
  • софия
И се оказва, че Ezhko и аз сме имали деца в един клас 8/8 и той не знае за случая.  Вие какво му казвате на това?
Мими,
Бях чувал за случая, но не и в детайли. Благодаря, че ги сподели. Но не бих очаквал от колежа да ги сподели вместо тебе. Все пак има много лични елементи...

Амели, точно в десятката, както винаги. Бих добавил поощряването на детето да развива лични интереси извън училище и дома. Например спорт или благотворителна дейност или ... Борбата със скуката и рутината е много важно нещо.

Ако в класа на моето дете има дете, което е взело наркотици (или хапчета, които се използват като такива), 4 часа е било неадекватно в училище и после го е закарала линейка до Пирогов, аз не очаквам да го пише във Файненшъл таймс, но очаквам някой да ме информира.  На тебе направиха ли ти родителска среща, примерно, викнаха ли те, пратиха ли ти един 2редов имейл да ти кажат възникна такъв проблем, отстранен е, говорете с детето си, алармирайте ни, ако това, това или може би това ви направи впечатление?

Значи някой ще 'го вее' буквално 1 месец като обяснява, че го изоставили и казва, че взимал наркотици и никой няма да каже на родителите.  Хубава работа.

Във всички тези чатове имаше нещо, което беше очевидно. Всички деца и "добрите" и "лошите" са много интелигентни, начетени с желание за социален контакт, желание да са необходими.  И когато говорих с бащата на едно от децата, той ми каза, кажете какво да направим, ако си мълчим, колежа ще си мисли, че сме се примирили, децата ще станат наистина наркомани и така докато някой възрастен си пази престижа, позицията в обществото и всички си въобразяваме, че нещата са ОК, ще  загубим децата си.

И категорично не искам академичните успехи на децата да се поставят под въпрос.  Мяра за едно добро общество е как помага на тези, които имат нужда от помощ, когато имат нужда от помощ.  Парадоксално, но аз избрах колежа, защото мислех че ще разшири кръгозора на моя син.  Бях доволна от предишното училище, но класовете са малки и контакта с други деца ми се струваше ограничен.

И да за 12хил на година очаквам в училището да има екип психолози, да има програма за интеграция да има повече спорт включително в междучасията, да има повече контакт с родителите.  А не психолог, който от моя опит е там главно защото май говори английски и който смята че наркотиците са за тъжни хора от лоши семейства.

аз съм съгласна с всяка дума на Мими тук. С всяка! В предното училище на малката, а и в 8-9-10 на голямата винаги съм повдигала неудобни въпроси, винаги съм поддържала връзка с родители, светвала съм им сигналната лампичка. Досадна им бях. Еле пък при голямата, защото те нали бяха големи...

Между другото, на мен детето ми каза случая. Учител е говорил с тях моменти след случая. За това и знам, че са две деца. За мен остава въпроса, защо само едното дете е изключено, другото е било временно отстранено. Още по-важния въпрос си остава действията спрямо "доставчиците"!

Децата са изобретателни. Права е Мими. Значи, ще се знае, че някой е зарязан от родителите, че му се събират пари за яке, а никой няма да си направи труда да звънне, да пише един ред на тия хора....Не го разбирам!

# 320
Редактирам се за едно единствено нещо: "Плагиатството се толерира"

Не, не се толерира, просто не се "хваща".
Има си трикове. Питайте децата си. Дори и тези, които не плагиатстват ги знаят!

# 321
  • софия
измежду писанията щях да забравя да попитам - какъв е бил случая миналото лято?

# 322
Децата са изобретателни. Права е Мими. Значи, ще се знае, че някой е зарязан от родителите, че му се събират пари за яке, а никой няма да си направи труда да звънне, да пише един ред на тия хора....Не го разбирам!
А аз разбирам...Всички тези деца, които са помагали, са положили много труд за да влязат в АК. И разглеждат АК като изключителен шанс в живота си. И са искали да помогнат според силите си на своя другар да запази този постигнат с много труд шанс.
Причината децата да не пишат на родителите е ясна - "ами, че те са го оставили на това дередже; какво да очакваме от тях?!"
Причината да не споделят с адвайзърите също е ясна - "ами те ще го изключат веднага!"
Родителите също не са се намесили - "Не е наша работа да се бъркаме в чужди работи, които не разбираме..."
Относно учителите - познавам Цветкова по ESL (преподаваше и на големия). Невероятно ерудиран, тактичен и мотивиран преподавател. Не допускам, че не е уведомила ръководството за проблема. Опитала се е в рамките на възможностите си да влезе и в диалог с родителите, но намека и не е бил разбран (доколкото мога да съдя от написаното от Мими). Влезте и в нейното положение. Детето взима лекарства. По лекарско предписание. Има семейни проблеми. Какво очаквате от нея да  направи повече, без да навлезе опасно в личните работи на детето и неговото семейство? Все пак, тя е учител, а не социален работник.
Ръководството на колежа - няма много варианти за превенция, но може да реагира на възникнал проблем. Бързо или бавно, правилно или не - реагирало е. Можело ли е по-добре? Имало ли е неизползвани варианти за превенция? Сигурно. Ще направи ли изводи от случката? Ще видим. Ще питаме. Ще водим диалог. Ще изискваме. Но предлагам да не бързаме да съдим.

ПС Колко родители участват активно в родителско-учителската асоциация? Като искаме, следва да можем и да даваме!

# 323
...
това че образованието е по-добро е необходимо да се доказва със статистически факти, защото най-добрата страна на АК е това, че готви грамотни лидери, което се пропуква в момента.

статистическите факти за последните 15 години показват точно това - АК е водеща гимназия в създаването на грамотни и независими млади граждани след средно образование в България.

ако разполагаш с други факти - сподели ги. ако разполагаш само с "интуиция", мен лично не ме интересува.

# 324
  • София
Цитат
Колко родители участват активно в родителско-учителската асоциация? Като искаме, следва да можем и да даваме!

Аз. Но не активно, не съм в ръководството (а и бях в чужбина по време на последната им отчетно-изборна сбирка).

# 325
Дано болезнената тема от последните страници лека полека не се измести и отново започнат да се изтъкват големите плюсове на колежа, възможностите които той дава, работата в екип и т.н. и т.н.

Ако аз сега имам дете, което ще кандидатства в колежа бих задала следните въпроси:

1. Защо миналата година е имало масово напускане на преподаватели?
2. Защо АК вече на са на първо място по успех от матурата по БЕЛ?
3. Защо преобладават преподавателите, които са българи?
4. Защо в някои от часовете се говори на български език?
5. Защо има възможност за преписване и това се толерира?
6. Защо някои от тестовете не се правят в клас, а се дават за домашна работа, при това заедно с отговорите?
7. Защо някои от тестовете, че дори и файнълите се знаят предварително от учениците?
8. Наистина ли децата работят в екип или един ученик прави проектите, а другите спят и ги мързи?
9. Защо плагиатството не е наказуемо както преди, а се толерира?
...

доколко е вярно, че има масово напускане на преподаватели и какви са те? северно-американци? европейци?българи?
защо да се толерира преписването, плагиатството и т.н.? кои учители толерират такова поведение? западните? българските?

питам с интерес, защото въпросите ти звучат като общоизвестни факти. а се съмнявам, че това са факти. но искам да разбера доколко достоверна е тази информация.

# 326
Редактирам се за едно единствено нещо: "Плагиатството се толерира"

Не, не се толерира, просто не се "хваща".
Има си трикове. Питайте децата си. Дори и тези, които не плагиатстват ги знаят!

Ето пример, как само една дума преобръща действителността на 180 градуса!
Това не е нищо ново. Методи винаги е имало да се надхитри машината, която те проверява. Но дали ти стиска да рискуваш, защото можеш да налетиш и на мозъка на учителя, който не можеш да измамиш и тогава си буквално на дъното. ( няма как учителят да знае всичко, което има в нета, но случи ли се да те хване, прошка няма) Въпрос на личен избор, както и в живота, както и в случая с работата в екип. Скатавковците не са новост, но и с това е хубаво да се научиш да се справяш, защото го има в живота. а кой и как ще накаже скатавковците е друг въпрос, но рано или късно не им се разминава.

# 327
  • София
Въпросите са силно "натоварени" (biased), но реших да не споря преди да съм разпитала моя източник на информация (надявам се поне такава да ми даде).

# 328
Цитат
статистическите факти за последните 15 години показват точно това - АК е водеща гимназия в създаването на грамотни и независими млади граждани след средно образование в България.

ако разполагаш с други факти - сподели ги. ако разполагаш само с "интуиция", мен лично не ме интересува.

нямам факти, ще се радвам Боб Марли Фарук, ако ги споделиш!-и аз не обичам лозунги

# 329
Скатавковците не са новост, но и с това е хубаво да се научиш да се справяш, защото го има в живота. а кой и как ще накаже скатавковците е друг въпрос, но рано или късно не им се разминава.

Подобно и за "навитаците" Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт