Американски колеж - десета тема

 • 112 529
 • 779
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 425
***
Tema Номер 1   Тема Номер 2  Тема Номер 3   Тема Номер 4   Тема Номер 5   Тема Номер 6   Тема Номер 7  Тема Номер 8
Тема Номер 9
***

Официална страница - http://www.acs.bg/
И във фейсбук - https://www.facebook.com/americancollegeofsofia

Учителско-родителска асоциация:
https://www.facebook.com/groups/193048750886232/

Група във фейсбук: Родители на бивши, настоящи и бъдещи възпитаници на ACS:
https://www.facebook.com/groups/382016905331183/

Два много полезни поста, свързани с обучението в колежа.
Благодарности на zuri   bouquet:
Скрит текст:
8-ми клас е опознавателния.
Малко е досадно, но и Вие и учениците да си прочетат правилника до края. Най-тежките провинения не са като в останалите училища. А наказанията се прилагат „с най-голямата строгост на закона“. Действително в 8-ми и 9-ти клас ги гледат под лупа , за да ги стегнат и научат на порядките на колежа. След това учениците стават по-отговорни и не се налага толкова строг контрол за дисциплината.
Най-тежките провинения са плагиатство и преписване.  Първо наказанието е пробация и след това не се преподписва  договора за обучение.
През тази година им предстои да се научат да спазват сроковете и изискванията на заданията. Ако е казано до 00 ч. на еди-коя си дата – това е срокът. След това или се намалява оценката с 20 и повече процента или се пише 0т.  Друг важен момент е спазване на параметрите на заданието . Ако е казано 200 думи и 1 параграф се пише толкова. Може да е и най-добре написаното домашно, но ако е по-дълго се отнемат точки. Или може да бъде ограничена тезата и се пише само според тези изискванията.
В 8-ми клас е важна социализацията им. Част от децата се познават, защото са учили в едно и също училище или от курсове, но това няма да е достатъчно. От 9-ти клас нататък имат да пишат съвместни проекти и ги разпределят на случаен принцип. Колкото повече съученици познават , толкова по-лесно ще се справят  със заданията.
Най-добре е да се запишат в някой от клубовете с много членове и които имат повече събирания. Например мюзикъл, бг драма, баскетбол. Преди са били популярни народните танци. В последните 5 години – не. Последната година имаше много участници в бг драмата и имат интересни представления. Мюзикълът има натоварени репетиции 3 пъти седмично по 2 часа и месеца преди представленията репетират почти всеки ден. Добре е за 8-ми клас, но после става по-трудно. Участията в тези извънкласни форми им помага да се запознаят и с ученици от по-горните випуски. Съветите им за учители, начин на учене, какви дейности да развиват в горните класове и всякакви други ще са им от полза.
Тази година не е необходимо гоненето на успех.
В края на тази година се прави избор на 2-ри език. Най-много се учи в часовете по немски език. Казват, че те достигат ниво за покриване на езикови сертификати. Едната учителка по исп. Език била много добра.
Повечето ученици, които искат да научат език ходят на допълнителни курсове.  За това си преценете добре дали ще заложите на нов език и мноооого учене или надграждане на вече изучаван.
9-ти клас е адаптационния.
През тази година в дипломата влизат оценките по БЕЛ, математика, англ. Език, чужд език, музика, изобразително изкуство и психология. Първите 4 са включени и във втората част на дипломата. Към края на тази година потърсете и таблицата за изчисляване на дипломата, за да прецените кои предмети с каква тежест са при формиране на окончателния бал.
В този клас са най-много изучаваните предмети и според мен е един от най-тежките. Другата тежка година е в 11-ти клас  за тези, които ще кандидатстват в САЩ.
По всеки предмет има различни изисквания и скала за оформяне на срочната оценка.  Във формирането на оценката влиза участие в клас, домашни работи, тестове, куизове и при някои и дисциплина. Заданията, които имат за вкъщи са за седмицата и дългосрочни. За вторите е необходимо да си разпределят времето, а не да се пишат в последния момент. Поне 1 седмица преди крайния срок е добре да имат нещо подготвено и с него да отидат при съответния учител, за да го погледне и да им даде насоки какво да подобрят. В това училище е важно ходенето на консултации и те не протичат формално. Наистина се помага на учениците и те постигат напредък. Ако имат пропуски в материала, отсъствали са, не им е ясно нещо по задание, домашно, грешки в тест – консултации. Още нещо се сетих във връзка с отсъствията независимо по каква причина, след това се налага да се направят всички тестове и куизове, а по някои предмети се отработват. Детето ми беше един път с конюнктивит . Наложи ми се да предупредя, че не може да си изпрати домашните и да му се удължат сроковете.
По-горе бях споменала за съвместните проекти, които правят.За тях е необходимо всички да се включат и когато учениците се познават добре по-лесно могат да си разпределят задачите. Оценката е една и съща за целия екип. Няма как да се каже, че някой не се е включил, а друг е направил всичко. Обикновено има и презентация, на която се вижда ако някой не е участвал. Но това слабо представяне на 1 човек се отразява и на останалите.
В края на 9-ти клас е избора на профил – хуманитарен(учи се допълнително чужд език, БЕЛ и история), химия, физика и информатика. Децата на някои от вас добре са се ориентирали и са  избрали дисциплина, която им е най-лесна. Никой от университетите в ЮК не се интересува от профила, важен е общия успех.
След тази година вече учениците са по-добре ориентирани от родителите и се оправят сами. По-малко съвети мога да дам за 10, 11 и 12-ти клас.
На този етап преценете дали ученикът има изявени способности в дадена област и дали да ходи на олимпиади. При кандидатстване за университетите на Острова са важни постиженията на национално равнище, а не многобройни участия.
В 9-ти клас могат да избират между много клубове според интересите си. Вече имат изискване за покриване на 75 кас часа. Ако не успеят да ги покрият догодина трябва да си ги доотработят. От тази година голяма популярност набира клуба по дебати.
В 10-ти клас решете къде ще се насочите за кандидатстване в САЩ или само в ЮК. Ако искате детето ви да учи в Америка е важно да наблегнете на социални дейности и други изяви. Колкото повече, толкова по-добре  Само с академични постижения не може да се спечели стипендия за Брашлянената лига. Россс, е специалист по кандидатстване в САЩ и тя може да даде най-ценни съвети.От моите наблюдения за там освен високите резултати на САТ-ове (над 1900 т) е нужно участие в извънкласни дейности, в ученически съвети , олимпиади. Пише се писмо до всеки университет и в него кандидата се изтъква максимално за разлика от мотив. Писмо за ЮК(за него ще разказвам в друг пост).
В 10-ти клас може да се явят на първите изпити за АР. Полезно е за САЩ. За Англия не е толкова важно. Но подготовката дадено АР ги въвежда в част от материала, който ще изучават в университетите. Част от университетите на Острова  приемат да се кандидатства при тях със сборни оценки от САТ-ове и АР.
На САТ-овете може да се явят няколко пъти, за да си повишат резултатите. За това е добре да почнат подготовката от лятото преди 11-ти клас.
Добре е в 10ти или 11-ти клас да отидете на среща с представители на различни университети. Може да нямате конкретни въпроси, но те могат да ви дадат интересни насоки. Така например разбрах, че университета в Бристол държи на математиката независимо от специалността, защото показвала начин на мислене. Преподавател от друг университет ми каза, че бъдещите работодатели предпочитали студенти , които имат някакъв трудов стаж , защото имат изградени навици.
11-ти и 12-ти е свързан с кандидатстването и за това ще пиша в друг пост, че стана доста дълго.


Още един много полезен пост на
Ezhko:

Скрит текст:
Първо: Поздравления за успеха!
На темата: И СМГ, и Немската, и Американския колеж са качествени училища (съжалявам, че не мога да изредя и коментирам всички качествени). Но предлагат различни неща. Надолу излагам ЛИЧНИ становища, а не окончателни и единствено верни присъди.
 
СМГ предлага невероятна подготовка и уникални преподаватели по математика. Твърди се, че предлага и добро ниво по немски в съответните паралелки. За мене обаче, каквато и да е подготовка извън математиката, ще изисква допълнителни и то сериозни инвестиции от време и пари. Нека не се лъжем: часовете в училище са ограничен брой и ако ударението е върху математиката, няма начин това да не се отрази на другите дисциплини. Друг недостатък е, че като държавно училище е осъдено да страда от всички безумия на чиновниците от МОН, както и от финансиране несравнимо с частните училища. За съжаление. Но ако детето Ви е изявен математик, диша математика и няма медал от олимпиадите само ако е тежко болно - няма по-добра алтернатива в България!

Немската гимназия дава абсолютна подготовка по Немски и отлична подготовка по общообразователните предмети. Стъпало е към следване в Германия и Австрия и защо не - Швейцария. Благодарение на добрата общообразователна подготовка нейните ученици се нуждаят от по-малко допълнителни усилия при кандидатстване в Щатите и Великобритания. Но със сигурност ще се нуждаят от такива. Има и потенциалните недостатъци на държавните училища, но не толкова изразени по една или друга причина както при СМГ.

Американския колеж е съвършено друго нещо. На първо четене прилича на Немската гимназия с разлика в езика. Да ама не. Типично по американски се тръгва от крайната цел - цитирам: Изграждане на щастливи хора. А после следва като решаване на задача: За да са щастливи трябва да са самостоятелни, да имат добри отношения в общността си и да постигат целите, които са важни за тях. И така до като стигнат до какви учебници ще се ползват и до последния параграф в правилника на колежа. Правилата на колежа изглеждат твърде строги и лишени от гъвкавост. Това е защото сме свикнали да не ни обясняват смисъла на правилата, а да ги налагат с наказания. В колежа е точно наопаки: първите седмици са посветени на това да обяснят на учениците откъде идва всяко едно правило и как то е от полза за самите тях. Затова при нарушение се предполага, че ученикът не е разбрал добре нещата или е имал трудности при спазването им. И вместо наказание обикновено следват опити да му се помогне (е, лекарствата не са обезателно и винаги приятни на вкус)! И само в крайни случаи на безнадеждни, непоправими индивиди или на злостни съзнателни нарушители следва изключване.
Много усилия се полагат да се помогне на ВСЕКИ ученик индивидуално да осъзнае собствените си ценности, да изгради визия за своето бъдеще съобразно силните си страни, да си постави реалистични цели и систематично да ги преследва. Това в други Български училища не съм видял като систематичен подход.
Разбира се учениците от колежа получават подготовка и методическа помощ за кандидатстване в Щатски и Британски университети, която им дава много съществени предимства пред съучениците им от другите училища в България.
Като недостатъци бих изтъкнал незабележимото внедряване на американска култура в децата (с нейните недостатъци като индивидуализъм и материализъм), както и развиването на определена арогантност във възпитаниците на колежа, базирано на чувството за елитарност. Чувството на елитарност е само донякъде оправдано - знанията и уменията не свършват с тези в колежа. Има много хора, постигнали също толкова, а и повече, по един или друг начин.

Успех в избора!

Благодарности на rosss   bouquet:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=852778.msg31057028#msg31057028


Система на оценяване в колежа:

Grading Scale
6: 91.5% - 100%
5: 80.5% - 91.4%
4: 70.5% - 80.4%
3: 59.5% - 70.4%
2: 0% - 59.4%

Брой кандидати през годините в АК:

За 2008 - около 550 ученици
За 2009 - около 500 ученици
За 2010- 454 ученици
За 2011- 355 ученици
За 2012- 384 ученици
За 2013 - 399 ученици
За 2014 - 457 ученици
За 2015 - 460 ученици
За 2016 - 415 ученици
За 2017 - 492 ученици
За 2018 - 538 ученици

Последна редакция: вт, 13 мар 2018, 19:09 от Фран Ческа

# 1
 • Мнения: 807
Благодаря за новата тема!

# 2
 • София
 • Мнения: 461
Благодарности за новата тема! В очакване на родителската среща тази седмица.
Миналата година много чаках пред някои кабинети.
LUCY, и дъщеря ми не разбира учителката по физика. Мисля, че са при една и съща учителка. Много зле тази година с предмета.

# 3
 • Мнения: 8 144
Вместо запис, нещо от осмокласната тема Simple Smile Махнах името на авторката, която цитирах (не съм я питала), но реших, че може да бъде полезно тук Simple Smile
Цитат
...Не пиша често, че ми идва да го удуша магарето. Успя да надрънка две нули и не знам как ще се оправи. При тях под 60% е двойка, но не е все едно дали има 55% или 0%. Ама като е заплес , така е! Писал нещо, но изобщо не видял , че са им пратили определен формат и са му забили нулата. За следващото задание много внимателно проверяваше всичко , но и със 100-те % пак остава двойка. Дано се стресне, че работата е сериозна!
А дотогава- дайте гьостерицата!
Цитат
...не са се объркали. За брошурата си отнесе 0 при мис I. Първи драфт, втори драфт-нито дума. И накрая 0%. 5-6 страници с картинки и текст, но кой да прочете, че им е изпратила точно определен формат.  ooooh! Ама да свиква, неговата разсеяност е болестно състояние и ако там не го излекуват, никой няма да може.  Crossing Arms
А при нея шега не бива, щом е казала (обикновено и показала и то многократно), 0% не им мърдат!
А ако се прати нещо до 24часа пак има санкция в % надолу, но не по всичко може... особено тези проекти които са дългосрочни и имат първи/втори драфт... имаш време да си разбрал какво (и за кога) се иска!
Ще ги оправи тия %, но за първия срок може и да не успее, зависи с каква тежест е точно брошурата и в кое перо... мейджърите си тежат доста! Не пропускай родителската среща и то нарочния час с нея и другия учител по английски, вече добре познават децата (особено тя доста добре им влиза зад тийн пердето, където уж се крият)!

# 4
 • София
 • Мнения: 5 047
Приемате ли кротки наблюдатели? Simple Smile

# 5
 • Мнения: 5 425
Приемате ли кротки наблюдатели? Simple Smile
Добре си дошла Prizma! Simple Smile

# 6
 • Мнения: 7 162
Приемате ли кротки наблюдатели? Simple Smile

И аз от тези.

Имам да споделям много, но ще изчакам девойката да завърши...т.е. след около година и половина ще се включа с мнения по темата. Joy

# 7
 • Мнения: 8 144
Приемате ли кротки наблюдатели? Simple Smile

И аз от тези.

Имам да споделям много, но ще изчакам девойката да завърши...т.е. след около година и половина ще се включа с мнения по темата. Joy
Е защо чак тогава!?! Моя е завършващ, тресе го нервата яко (май няма да стане с ранното кандидатстване, та ще има голям напън декември...), недоспиването му е повече от обикновено, текущите проекти вървят по план и... така! Мама да има нерви да издържи (и) тази година Tired Face

# 8
 • София
 • Мнения: 9 563
Ее Фран, защо чак след година и половина, не може ли нещичко и сега Simple Smile?

# 9
 • София
 • Мнения: 1 754
И аз да благодаря за новата тема.

Не помня дали споделих каква е мъка, носталгия и либофф по АК от моя Дивак, който миналата учебна година ми проглуши душата и нервите с обвинения как не съм разбирала колко е тежко в АК (дрън-дрън, де. тежко само за енергоспестяващи на макс като него), колко ощетен бил сега с тази по-ниска диплома и как аз съм била виновна, че не си е изкарал пълното шест на куц крак другаде и все в тоя стил подобни класики, та всичкият този хейт изведнъж се трансформира в мнението, че това е страхотно място, където е преживял страхотни години със страхотни хора... и че, нали много добре съм знаела, че непрестанно изливащият се водопад от обвинения и истерии през 12 клас бил преувеличен и естествен резултат от напрежението и стреса, на които бил подложен Close

Споделям, в случай че има и други drama-queen, да не им се връзвате грам.

# 10
 • софия
 • Мнения: 4 992
Приемате ли кротки наблюдатели? Simple Smile

И аз от тези.

Имам да споделям много, но ще изчакам девойката да завърши...т.е. след около година и половина ще се включа с мнения по темата. Joy

Ужасна си! Stuck Out Tongue Winking Eye
Бъди милостива!

# 11
 • София
 • Мнения: 1 062
Благодаря за новата тема.
И за да не е без хич - при нас подготовката тече, ту супер добре се представя, ту зле. Куцат и задачите с проценти и някои особености на есето, но там поне взе да схваща.

# 12
 • София
 • Мнения: 5 572
Записвам се и аз в новата тема като кротък наблюдател. Благодаря за нея!

# 13
 • Мнения: 8 144
President's breakfast Nov 30, 2017 Закуска на учениците от почетния списък на Президента за отличен успех
https://www.facebook.com/pg/americancollegeofsofia/photos/?tab=a … =1605466872832661
Relaxed И мойто гардже там

# 14
 • Мнения: 842
President's breakfast Nov 30, 2017 Закуска на учениците от почетния списък на Президента за отличен успех
https://www.facebook.com/pg/americancollegeofsofia/photos/?tab=a … =1605466872832661
Relaxed И мойто гардже там
Много хубава инициатива. Поздравления, peneva_a!
А какъв успех трябва да имаш, за да бъдеш включен в този почетен списък? Пълно шест от всичките години или?

Общи условия

Активация на акаунт