Американски колеж - десета тема

• 117 483
  • 779
  •   1
Отговори
# 345
Мими,
Още веднъж благодаря за споделената информация. Мисля, че всички разбрахме твоето виждане за ситуацията и всеки от нас ще направи каквото смята за необходимо по въпроса.
Това с което ти можеш допълнително да бъдеш полезна, е да уведомиш полицията за станалото, като приложиш и споменатите разпечатки.
Всички тук ти съчувстваме. И понеже желая да ти бъда полезен на свой ред, ще си позволя да ти дам непоискан съвет:
Виновни за създалата се ситуация има много и степента на вината им е различна. ОТГОВОРНОСТТА обаче за случилото се е ТВОЯ и на ТВОЯ съпруг (бих казал на сина ти, ако беше поне на 16). Време е да направиш по-обстоен анализ къде ВИЕ сте сбъркали и да почнете да коригирате нещата. Няма кой да го направи вместо вас.
Търсенето и преследването на виновни няма да ви помогне да излезете от проблема.
Какво е станало разбрах и отново благодаря за споделеното. Оттук нататък няма смисъл да бъркаме повече в раната ви и да я правим тема на обществена сапунка. Времето за анализ и приказки приключва. Време е за конкретни действия!
Пак пожелавам бързо да излезете от сегашната ситуация.

# 346
  • Русе
  А какво се случва с детето, предложило хапчетата. Аз ли не съм разбрала. Останах с впечатление, че то не е публично наказано, изключено.

# 347
  • София
  А какво се случва с детето, предложило хапчетата. Аз ли не съм разбрала. Останах с впечатление, че то не е публично наказано, изключено.

Хайде сега, колко публично да е наказано? Мъмрене пред строя?  Laughing
 Ще бъде наказано и, надявам се, изключено, ако се докаже вината му. В момента доказателства има само mimi_block. Ако тя ги е запазила и пожелае да ги покаже на компетентните органи, би трябвало да има наказания. Силно се надявам!
   Иначе има няколко версии, казани от нейното дете, всеки път различни. И нищо повече! Няма как да са достатъчни и надеждни за каквито и да било санкции. Колежът би могъл да проведе някакво "разследване", надявам се да го прави, но такива неща се доказват много трудно и само думи не са достатъчни.  Confused
  И аз спирам по темата, защото наистина не искам да тормозим допълнително mimi_block.

Последна редакция: ср, 17 яну 2018, 09:11 от aunt Ogg

# 348
  • София
1. Защо миналата година е имало масово напускане на преподаватели? –Доколкото ми е известно, чуждестранните преподаватели в колежа са със срочни договори (което е проблем, защото какво ще правим когато Йънгс си замине…ще си останем с “Йънгс” Хол, по проекта и изграждането на който нашите деца участват доброволно и извън всякакви елективи и клубове.)
2. Защо АК вече на са на първо място по успех от матурата по БЕЛ? – Аз продължавам да не разбирам за какво ми е (му е на сина ми) българската диплома, хале пък матурата по БЕЛ.
3. Защо преобладават преподавателите, които са българи? При моя син съотношението е 5 към 9 в полза на българите (изкуство, музика, спорт и испански в това  число…ако ги извадим, излиза паритет).
4. Защо в някои от часовете се говори на български език? Според сина ми, на български се говори в час по математика, когато се обясняват/превеждат термините, през останалото време по математика се говори на английски.
5. Защо има възможност за преписване и това се толерира? Според сина ми не се толерира.
6. Защо някои от тестовете не се правят в клас, а се дават за домашна работа, при това заедно с отговорите? В 8 клас имаше такъв тест, беше за тренировка за истинския тест.
7. Защо някои от тестовете, че дори и файнълите се знаят предварително от учениците? – И аз нямам такава информация.
8. Наистина ли децата работят в екип или един ученик прави проектите, а другите спят и ги мързи? Имаше опити да се мързелува в 8 клас, миналата година, децата обаче след първите няколко сформирани екипа се усетиха кой ги дърпа надолу и започнаха с натиска върху “тутката” достатъчно дни предварително.
9. Защо плагиатството не е наказуемо както преди, а се толерира? Синът ми твърди, че това за толерирането не е вярно.

А сега аз имам въпрос към Фран Ческа: Откъде  тя има информация за въпросите, които зададе? Има дете в Колежа ли?

# 349
  • София
Шарки, тук пишат не повече от 20-тина родители на деца /бивши или настоящи/ в колежа, не ги ли знаеш кои са?

# 350
  • София
Отново задавм въпросите си за преподавателите с молба за отговор:

1. Само чужди преподаватели ли са напуснали?
2. Напусналите чужди преподаватели с български ли са заменени?
3. В темата прочетох за двама чужденци с изтекъл договор. Това ли се има предвид под "масово напускане"?

# 351
  • София
Мими-блок, съчувствия за случилото се.  Дано всичко бързо остане зад гърба ви.

Нямам никакви намерения да бистря тема, за която не знам детайли. Само да попитам Ежко как с лека ръка  се произнася чия е основната вина. Нима не сте виждали деца на тази възраст със стабилно възпитание  вкъщи, на които им е достатъчно говорено, да кривнат? Родителите са си родители,  учителите също, но децата на 14 са податливи на влияния в стремежа си да бъдат харесани и определени като готини. И всички страни трябва да са ангажиранис предотвратяването на такова подхлъзване.

И един въпрос към Шарки - вероятно синът ти се е насочил към САЩ, където наистина бг дипломата не му трябва. Изненада обаче, има деца , желаещи да учат в Европа. За хубавите унита на Острова се иска висока диплома, тя без ДЗИ по БЕЛ на ниво няма как да бъде такава, понеже двете матури имат тежест 1/3 от дипломата. И именно затова има деца, ходещи на курсове по БЕЛ в 12 клас И от Колежа с цел застраховане.  И какво, щом на сина ти не му е необходима, значи и за другите  ученици е така? Поне сред познатите ми деца от Колежа преобладават ориентиралите се към Европа, не към САЩ, което прави бг дипломата необходимост, оттам и отличното справяне по БЕЛ.  Аз не съм отрекла, че децата се справят, стотните разлика не са от значение (макар че когато конфигурацията до преди няколко години беше обратна, бяха според потребители тук много важни стотните преднина и се изтъкваха нееднократно, явно тогава ДЗИ по БЕЛ е имал по-голямо значение Simple Smile). Отричам обаче констатацията колко ненужна е бг дипломата. Практиката показва съвсем друго.

Последна редакция: ср, 17 яну 2018, 09:50 от пенсионирана русалка

# 352
  • София
Въпросът с първото място на матурата по БЕЛ говори за нивото, което АК дършеже години наред. Ако тенденцията да отстъпва се запази, то това само по себе си ще е достатъчно красноречиво.

# 353
  • София
Въпросът с първото място на матурата по БЕЛ говори за нивото, което АК дършеже години наред. Ако тенденцията да отстъпва се запази, то това само по себе си ще е достатъчно красноречиво.

Нивото на едно училище зависи от подбора на учениците и от преподавателите.
За преподавателите съм задала въпроси в темата.
Относно подбора - изпитът сам по себе си е добър. Тази година приемът ще се увеличи на 180 деца.

# 354
  • София
Шарки, тук пишат не повече от 20-тина родители на деца /бивши или настоящи/ в колежа, не ги ли знаеш кои са?
С Амели се познаваме лично (от началото на учебната година). Останалите ги запомням по писаното от тях тук (Ежко, Тинки), но искрено си признавам, че Фран Ческа не съм я запомнила.  Видях, че е бг-мамма модератор и реших, че вероятно покрай модерирането  е  в темата за АК.

пенсионирана русалка, аз уточних,че за мен и сина ми матурата по БЕЛ няма значение, особено ако има начин да си ползва само американската диплома при кандидатстването в САЩ. Не помня дали съм го писала по-рано, но имам доста лоши лични впечатления от англичани, завършили Кейбридж и Оксфорд и не бих искала детето ми да учи в Англия. Отделно впечатленията ми от българския Милениум клуб Head Band...

# 355
  • София

Нивото на едно училище зависи от подбора на учениците и от преподавателите.
За преподавателите съм задала въпроси в темата.
Относно подбора - изпитът сам по себе си е добър. Тази година приемът ще се увеличи на 180 деца.

Изпитът е добър, но подборът е само между тези, които кандидатстват там (дори да пренебрегнем тези, които са приети, но не се записват).

# 356
  • София
Съгласна съм, че таргет групата е от съществено значение за подбора.
Ако не получа отговори на поставните въпроси, ще се озадача от мълчанието относно ситуацията с преподавателите в горните класове.
Надявам се и Lucy да се включи, тя май е с десетокласичка в колежа.

# 357
  • гр. София
Обещах Ви да задам въпросите на единадесетокласника. Ето неговите отговори - кратки и лаконични:

1. Защо миналата година е имало масово напускане на преподаватели? – В това няма нищо лошо, даже някои от новите учители са по-добри от напусналите!
2. Защо АК вече на са на първо място по успех от матурата по БЕЛ? – Нашият випуск ще бъде на първо място на  матурата по БЕЛ през 2019 г.
3. Защо преобладават преподавателите, които са българи?  - Какво лошо има в това? Някои от българските преподаватели са по-добри от чуждите! Например учителката ни по математика в 11 клас е българка, завършила в САЩ и нейният английски е отличен, даже някои от децата първия месец не знаеха, че тя е българка!!!!!
4. Защо в някои от часовете се говори на български език? - това не е вярно!
5. Защо има възможност за преписване и това се толерира? - Много по-лесно е да се подготвиш за изпита, отколкото до се опиташ да препишеш в Колежа!
6. Защо някои от тестовете не се правят в клас, а се дават за домашна работа, при това заедно с отговорите? - Не е вярно! Само по география ни дадоха тест от 50 въпроса и учителката ни зададе няколко примерни въпроса като разяснение, без да ни казва отговорите!!!!
7. Защо някои от тестовете, че дори и файнълите се знаят предварително от учениците? – Не е вярно, но аз нямам нищо против някой да ми даде файнълите предварително!!!!
8. Наистина ли децата работят в екип или един ученик прави проектите, а другите спят и ги мързи?  - Имаше в началото някои хитреци, които се опитваха да се измъкнат, но бързо разбраха че така не може и си свършиха задачите навреме!
9. Защо плагиатството не е наказуемо както преди, а се толерира?  - Не е вярно! Никои не би рискувал да бъде академично нечестен, защото рискува много да бъде хванат!!!!.

Това са отговорите на сина ми. Очаквам да чуя мнението на вашите деца!

# 358
Мими-блок, съчувствия за случилото се.  Дано всичко бързо остане зад гърба ви.

Нямам никакви намерения да бистря тема, за която не знам детайли. Само да попитам Ежко как с лека ръка  се произнася чия е основната вина. Нима не сте виждали деца на тази възраст със стабилно възпитание  вкъщи, на които им е достатъчно говорено, да кривнат? Родителите са си родители,  учителите също, но децата на 14 са податливи на влияния в стремежа си да бъдат харесани и определени като готини. И всички страни трябва да са ангажиранис предотвратяването на такова подхлъзване.

И един въпрос към Шарки - вероятно синът ти се е насочил към САЩ, където наистина бг дипломата не му трябва. Изненада обаче, има деца , желаещи да учат в Европа. За хубавите унита на Острова се иска висока диплома, тя без ДЗИ по БЕЛ на ниво няма как да бъде такава, понеже двете матури имат тежест 1/3 от дипломата. И именно затова има деца, ходещи на курсове по БЕЛ в 12 клас И от Колежа с цел застраховане.  И какво, щом на сина ти не му е необходима, значи и за другите  ученици е така? Поне сред познатите ми деца от Колежа преобладават ориентиралите се към Европа, не към САЩ, което прави бг дипломата необходимост, оттам и отличното справяне по БЕЛ.  Аз не съм отрекла, че децата се справят, стотните разлика не са от значение (макар че когато конфигурацията до преди няколко години беше обратна, бяха според потребители тук много важни стотните преднина и се изтъкваха нееднократно, явно тогава ДЗИ по БЕЛ е имал по-голямо значение Simple Smile). Отричам обаче констатацията колко ненужна е бг дипломата. Практиката показва съвсем друго.

не съм адвокат на Ежко, но той не се е произнесъл чия е основната вина, а чия е главната отговорност.

за който българската диплома е от значение, ще си постави цели, ще си планира подготовката и ще изкара висока оценка на матурата по БЕЛ.

П.П. българската диплома е отчайващо ненужна. ничия практика в България не може да ме убеди в противното.

# 359

Не знам.  Останах с впечатление, че тук го познават и че е интелигентно дете, любознателно и ерудирано.
Предполагам е попаднало в ситуация подобна на сина ми някога, нещо се е случило, нямам идея.
Просто това правят модерните деца, цитирам лекар от Пирогов.
Само някои като мене още четат пресата и й вярват, че нямало наркотици в АК.

Искрено се надявам да не пострада лично, защото и на него някой му е дал тези неща.
И като страничен момент сина ми каза, че нали си давам сметка, че това което съм писала ще бъде свързано с неговия случай и ще разберат дилърите на колежа, които се занимават с това сериозно.  Той нито се сърди на момчето, което му е дало хапчетата, нито смята, че ако и то бъде изключено нещо ще се промени сериозно.
Явно това дете или дори нито едно дете самостоятелно, не е истинския проблем.  Не знам какво да мисля.

От колежа се свързаха с мен.  Ще получа отговор.

Успех и здраве на вашите деца!

Общи условия

Активация на акаунт