Американски колеж - десета тема

• 117 461
  • 779
  •   1
Отговори
# 360
Цитат
П.П. българската диплома е отчайващо ненужна. ничия практика в България не може да ме убеди в противното.
хайде да бъдем честни, нужна е и се ползва, защото е по-висока:), аз още чакам факти, но ще си  позволя да споделя - за прием в СУ английска филология (имена няма да цитирам поради ЗЛД).

# 361
mimi_block, не ви познавам, но като майка искрено ви съчувствам и се надявам всичко да остане само лош спомен! - живота и здравето на децата ни са най-важното нещо!

# 362
  • София
Непонятни са ми непрекъснатите подмятания в тази тема за това, колко "качествени" са децата, учещи в колежа.  Извинявайте, но постоянно има някой, който да го обясни, къде открито, къде не толкова.

Питах моето дете, дали знае има ли развитие по въпроса с момчето на Мими, тя каза, че не знае и няма представа дали ще има и други деца, на които няма да подновят договорите.

Призма, за съжаление не мога да коментирам въпросите, които задаваш, защото опита ни с Колежа е едва 3 месеца. Това, което мога да кажа за преподавателите на моето дете е:
По АЕ - има двама преподаватели - американец и българка. Всеки ден имат по два часа с всеки от тях. Моето дете е изключително доволно. Дават достатъчно домашни, часовете са интересни и различни от тези, които е имала по езика в старото училище.
БЕЛ - взискателна и по мои наблюдения добра госпожа. Гледах уроците, които качва в класрум-а и съм с прекрасни впечaтления - няма ги клишетата, с които сме свикнали по този предмет. Нещо, което за мен е ценно, че много достъпно се обяснява например как се пише есе, от това как да се оформи, чисто визуално, до това, кои са важните моменти, къде трябва да се акцентира.
Мат. - тук чувствата са ми смесени. След първите много негативни впечатления, сега сякаш нещата са по-добре. Детето ми разбира всичко в час, не е необходимо допълнително да се обяснява. Нивото обаче е ЗП и е далеч от това в Мат. гимназия.
Информатика - прекрасна, наистина прекрасна млада преподавателка. Направила си е канал в ютуб и качва филмчета в помощ на децата, обяснява добре и разбираемо, дори и за моето дете, което има нулев интерес към компютри, игри и т.н.
ИТ - хм, не знам, нямам мнение. Последно проекта им беше да правят сайт по зададена тема.
Философия - много ерудиран и респектираш преподавател. Според мен не е свикнала да работи с малки деца и критериите и са много завишени.
Спорт - и тук нямам мнение, според мен заниманията са си е съвсем сериозни.

Относно проектите - до сега един път е имало "издънка", другото дете беше свършило работата през пръсти. От тогава моята иска задължително да се разгледа проекта предварително и да се обсъди, дооправи или каквото е нужно.

Пиша, докато се опитвам да работя и междувременно много се изписа.
mimi_block - това, което пишеш ме изумява, явно съм пропуснала - кой е казал, че познава "дилъра", можеш ли да на посочиш. Това трябва ясно да се декларира и да се предостави информацията и на колежа и на полицията.
Радвам се, че от колежа са се свързали с Вас и се надявам да споделите, това което ще ви отговорят.

Последна редакция: ср, 17 яну 2018, 11:50 от rosita_ta

# 363
  • София
Без отчайващо ненужната бг диплома няма в общия случай кандидатстване във Великобритания, Холандия,  Германия, Австрия, Франция, Дания.. Колко от завършилите Колежа и следващи към днешна дата в упоменатите държави не са си  ползвали бг дипломата, а са кандидатствали с американската? Може ли статистика някаква да дадеш,  отношение между ползвалите я и  неползвалите я, Боб Марли, конкретно в изброените държави? Или само се самонавиваш колко е ненужна.. Хубава или лоша,  висока или не толкова, за огромен процент деца е необходима. И докато е такава (не вярвам скоро да има промяна в посока това изискване от европейски университети), децата ще драпат да я имат и ще се стремят всячески да е оптимално висока.

Росита, надявам се да не визираш моето включване като скрита нападка към децата в Колежа, никога не съм си позволява подобни изказвания, нито явни, нито скрити, понеже не го и мисля това.  В Колежа, както и в други добри училища, има всякакви деца - умни, амбициозни, мотивирани, възпитани, организирани, праволинейни и не чак толкова...Но няма как да не се реагира на някои откровени безмислици като тази за дипломата, които се вменяват в тази тема.

Последна редакция: ср, 17 яну 2018, 11:42 от пенсионирана русалка

# 364
  • София
Предполагам Боб е имал предвид, че за работа в България е отчайващо ненужна. Чистосърдечно си признавам, че ние при интервю за работа проверяваме "твърденията в дипломата" с тестове, на дипломите не вярваме, "квалификации" и реални умения много често се разминават.

# 365
  • София
Предполагам Боб е имал предвид, че за работа в България е отчайващо ненужна. Чистосърдечно си признавам, че ние при интервю за работа проверяваме "твърденията в дипломата" с тестове, на дипломите не вярваме, "квалификации" и реални умения много често се разминават.

Факт са разминаванията. Но чисто документално кандидатстването на много места е невъзможно без тази бг диплома. Или ако не невъзможно, то трудно и финансово много по-неизгодно.

# 366
Отново задавм въпросите си за преподавателите с молба за отговор:

1. Само чужди преподаватели ли са напуснали?
2. Напусналите чужди преподаватели с български ли са заменени?
3. В темата прочетох за двама чужденци с изтекъл договор. Това ли се има предвид под "масово напускане"?
Преподавателския състав е наличен със списък, снимки и квалофикации на сайта на Колежа. Не можем родителите да знаем кой конкретно с кой конкретно е "заменен", но аз лично нямам впечатление за намалено съотношение на чужденци към българи... даже тази година 12ти клас имат американка по математика, което ми е леко непонятно.
Традиционно в 8ми клас имат нейтв спиич преподавател и бългатин с английска филология.

# 367
  • София
но имам доста лоши лични впечатления от англичани, завършили Кейбридж и Оксфорд и не бих искала детето ми да учи в Англия. Отделно впечатленията ми от българския Милениум клуб Head Band...

Уау, наистина ли?
Винаги съм мислела, че Охфорд, Кеймбридж, Харвард, Принстън, МИТ и Станфорд са номер едно, без значение коя точно позиция заемат в класацията за определена година. Струват ми се и много трудно достижими за бг деца. Нямам мечта децата ми да учат там, защото не е реалистично, но бих била много щастлива, ако се случи.  
Вие къде ще се целите?

# 368
  • София
И аз така си мислех...и после започнах по бизнес линия да се срещам с хора, които са завършили Оксфорд, Кейбридж и Йейл+МВА Уортън. Последният спечели по обем на знания, качество на работата и професионална етика с 10 дължини. Та ще се целим натам, откъдето съм впечатлена. Дали чавето ще успее да уцели е друга тема, полагам максимални усилия откъм мотивация, ама една гола мотивация не стига.

# 369
  • София
Благодаря, peneva_a! Ориентирах се. Не мислех, че поддържат актуален списъка на преподавателите, но съм била в заблуда.

# 370
Призма, зададе въпроса си няколко пъти и си направих труда да прегледам преподавателския състав.
Измежду чужденците мисля, че всички са се сменили без МакКлинтън. Както са ти обяснили те си сменят локациите на 2-4 години. Някой се връщат в САЩ, а други отиват в друг АК в Европа.
Погледнах имената на българите и повечето са си от наше време. Има нови имена при чуждите езици, математика и още примерно трима до пет, но не мисля, че се е нарушило съотношението българи/ чужденци от преди 5 години или е съвсем незабележимо.

В 8 клас за всеки клас винаги е имало по англ един българин и един чужденец.
По химия, физика, история- винаги е имало българи и чужденци. По математика не помня за 5- те години да сме имали чужденец. По музика, рисуване са българи и са си познатите имена. Катедра български е логично какви са

# 371
  • София
Мерси, ross. Много полезен коментар.

Как се формират класовете след 8 клас - на база на избрания език или след профилирането това става на база избрания профил?

# 372
Да кажем, че Дафне Чандра и Тайлър Дейвис например си седят също. За Крис Йънгс да не говорим. И т.н.
Ротацията на чужденците винаги си е била ясна.
ПС re:UK unis. Наистина. За Оксфорд отдавна се знае,че безсъвестно дои бранда. И чужденците, които захапват въдицата. Има различни колежи и разпределението в тях се решава от администрацията.

Последна редакция: ср, 17 яну 2018, 14:14 от Ezhko

# 373
Писах, писах и ми се изтри...
В 9, 10, 11 клас класовете са по втори език, като пак се разместват децата ежегодно. В 10 и 11 часовете по профил са по едно и също време и се "преформатират" за конкретния блок. В 12 са по профил, като разместването е за езика.

# 374
Фран,
По Химия спец предмет ни е било / винаги ни е била Калпакова и не бих я заменила за никой чужденец
По физика пак сме имали все българи
по мат- ка същ
по испански
по БЕЛ
по спорт

Тези винаги са ни били българи. Докарах ги до шест

Общи условия

Активация на акаунт