Американски колеж - десета тема

• 117 378
  • 779
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Peneva_a, University of Indiana, Indianapolis, бяха пратили писмо на дъщеря ми (само на база техния достъп до резултатите от GMAT в тяхната система, тя не беше изобщо подавала документи при тях) с предложение да й финансират на 100% МВАто, плюс стипендия, плюс резидънс. А универитетът не е от 5ти картофен пояс, има си реноме в Щатите. (Дъщеря ми не ги "отрази", заради бъдещия си съпруг си остана в Европа, замина за Тилбург, Холандия - от които, след завършване, и двете не сме очаровани,  като получени знания...)

Може би не е лоша идея вашия батко да пробва на различни места, може и да не са в горните 5%?

# 466
Peneva_a, силно стиснати палци. Той към Щатите се е ориентирал, нали? Там стипендиите за non-citizens не са ли силно орязани покрай Тръмп?
Изобщо не е ли Европа по-реалистичния вариант за хора, които очакват стипендии. Също след брекзит има ли промяна в таксите и условията за стипендии в UK. Aз съм все още страшно далеч от кандидатстване, та си нямам на идея. Споделяйте всички как върви кампанията, мисля че ще е много интересно.

"Според мен е много по-свободен и лежерен отколкото в 11 клас по същото време... отколкото и в 9ти и в 10ти... " Моята кара ултра лежерен 9-и клас, ама ултра. Не само че няма голямо учене. Няма никакво. Ама к'вото, такова. За едни 91.43 по англ е извън президентс листа, ама каза, че щяла да прави поправки на параграфите си, все още можело.

И да. Йънгс рулз. Какво ще правят децата, като си замине Weary
За щатите Интернешънълите са с финансирани от фондовете към университетите, а не от държавата, т.е. Тръмп няма пръст в цялата работа. НО, има много интересни щатски университети които си финансират citizens, т.е. дори само местните, щатски кадри... Частните университети от своя страна имат два начина на прием<-> финансиране. Едните първо те приемат, после ти гледат финансовия формуляр и ти предоставят финансиране според нуждите, другите гледат едновременно и двете апликационни форми и... може и да им се окажеш кандидат "не по джоба". В щатите таксата включва и настаняването, и изхранването в кампуса... и джобните. Сумата която ти показват за Англия е само за университетска такса, другото си е за твоя сметка и можеш да го финансираш със студентски заем. Брекзита (формало) не касае тазгодишните кандидати. Догодина не е ясно още. Шотландия финансира таксите за университети, а уж там са по-ниски разходите за издръжка, та там е "резервата". Хубавото е че офертите за щатите излизат на 30.03-02.04. и не са с условия за още 2-3-4 матури.. както някои в UK се "изцепват" тази година... За другите европейски не съм се и зачела даже, че моя с неговата теоретична физика се е запънал за конкретни програми на обучение... "ако трябва свободна година ще си взема, спокойно!"...
Това за университетите, толкова знам, от мен се искаше само да следя сроковете за финансовите формуляри, да осигуря документите и преводите им... Всичко друго той си действа, споделя, разказва, иска да коментираме... рядко, отделни нещица, които са капка в морето на кандидатстването.

Шарки, (...ххх...) не, че е чак толкова грандоман, ама "Ако ще е университет Х в Тексас, на 1668мо място за физика, ми аз по-добре да уча в Софийския, той за физика е по-напред!". Постарал се е дотук и се надява да отговори на критериите им все пак!
(Поразчистих, че много хвалебствено стана Simple Smile Шарки, мога да ти го пусна пак на лични)
Това с "пробването" вече приключи - 01.01. беше крайния срок за апликационните форми за доста от университетите!

Последна редакция: ср, 14 фев 2018, 13:09 от peneva_a

# 467
Само да има с какво, веднага ще се похваля!
Пенева,
Ще има с какво да се похвалиш.
Успех!

# 468
Вчера са "набивали канчетата" на дванадесетокласниците по математика (поне в класа на сина ми) Rolling Eyes Той ми казваше, че имало ученици с оценка паднала с повече от 10% след файнъла (20% от срочната)... Толкова много да са се отпуснали последната година, или просто са уморени от гонене на всякакви срокове за кандидатстване Thinking Обяснение нямам, но ми е странно! материала не ми се вижда по-тежък от миналогодишния...
В Engage имаме добавка в коментара по математика, явно от учителя по "профил".

От снощи има оферта от Глазгоу, изпълнима, но неприятна... при условие, че това му е дълбок резерв. Беше малко със странно високи изисквания, но на фона на споделените в темата за студенти в UK оферти оттам, съвсем очаквано... Ще я обмисля дали да й се старае да изпълни изискванията, след като получи офертите от щатите. Така или иначе в момента нищо не може да направи, освен да чака и да поддържа същия успех в училище...
Хайде да идва края на март, нещо нямам хич търпение!

# 469
peneva_a,
Стискам ви палци за постижими оферти и детето да е щастливо с избора си!
Някога проверявал ли е холандските университети?
Снощи, като ви прочетох и говорих с професор, на който му е на сърце теоретичната физика. Каза, че за Европа след Кембридж би погледнал УВА Амстердам и Утрехт. Според него имали постижения в теоретичната физика.

# 470
peneva_a,
Стискам ви палци за постижими оферти и детето да е щастливо с избора си!
Някога проверявал ли е холандските университети?
Снощи, като ви прочетох и говорих с професор, на който му е на сърце теоретичната физика. Каза, че за Европа след Кембридж би погледнал УВА Амстердам и Утрехт. Според него имали постижения в теоретичната физика.
Благодаря! За Европа разсъждава за магистратура или след магистратура. Евентуално това което е подал в UK пак си е избирал по учебни планове и степен при завършването...
За щатите го влече по-гъвкавата програма и възможностите сам да си комбинираш дисциплините които учиш и "забиването" в някой сектор от дисциплината... Че тя теоретичната физика е супер пространна Wink
А и той си иска да не си зарязва писането и ученето на литература и философия и ... Наскоро водихме разговор за "какво е общото на квантова и астрофизика и философия..."  и накрая стигнахме до извода, че то всичко накрая ще вземе да избие на теология Thinking Оставила съм го той да си гледа учебните програми, аз няма да ги уча тези неща, аз няма да ги работя тези неща... аз няма да го живея този живот... основа съм дала някаква, подкрепа давам някаква(колкото ми се поиска и ми се разреши и колкото мога),  решения обаче вече не вземам, той е достатъчно голям да чете, да сравнява и да избира. Hands V

# 471
  • София
Още съм нова по темата с кандидатстването в унита и ни е далеч, но някой може ли да сподели мнение (извод/опит) каква е разликата в кандидатстването с IB диплома и без такава. Някои училища имат IB, други не, а децата, завършили и двата вида, изглежда кандидатстват в едни и същи университети.

# 472
В ACS IB диплома вземат само Internationals. Май няма да има в тази тема кой да ти даде становище Simple Smile Златарски вземат такава, поразпитай за там...
Ако тук откриеш нещо... http://www.ibo.org/university-admission/

# 473
Здравейте. Моля , насочете ме към тема за кандидатстване в американския колеж... /не след 12 клас, а след 7ми/, тук както гледам обсъждате вече влезлите там... Видях някакъв курс, който евентуално започва след пролетната ваканция, така ли се провеждат курсовете - от 2рия срок на 6ти клас още? Благодаря ви много и се извинявам за нахлуването, ако въпросът ми не е за тук...

# 474
Здравейте. Моля , насочете ме към тема за кандидатстване в американския колеж... /не след 12 клас, а след 7ми/, тук както гледам обсъждате вече влезлите там... Видях някакъв курс, който евентуално започва след пролетната ваканция, така ли се провеждат курсовете - от 2рия срок на 6ти клас още? Благодаря ви много и се извинявам за нахлуването, ако въпросът ми не е за тук...

Въпросът ти е за тук. Търси отговорите в тази и предишните теми. Един от моите отговори е http://www.bg-mamma.com/?topic=971181.450 ,  друг - http://www.bg-mamma.com/?topic=1006938.msg36113647. Прегледайте и дискусията наоколо.

# 475
  • София
Кое частно училище беше вашето второ желание, когато децата ви кандидатстваха в АК?
Чета за МГ Златарски например, явява ли се конкуренция на АК по някакъв начин? Тук дискусиите винаги са били АК vs СМГ. Някоя друга частна гимназия, която да си заслужава? 😊

# 476
  • София
Познавам деца, които не успяха да влязат в колежа, и се записаха в "Иван Апостолов". Други отидоха в 1 АЕГ или 2 АЕГ.

# 477
Кое частно училище беше вашето второ желание, когато децата ви кандидатстваха в АК?
Чета за МГ Златарски например, явява ли се конкуренция на АК по някакъв начин? Тук дискусиите винаги са били АК vs СМГ. Някоя друга частна гимназия, която да си заслужава? 😊
Всъщност масовите алтернативи на АК са езиковите гимназии. ГПЧИЕ, НЕГ, английските. СМГ има друга таргет група.

# 478
  • София
При нас алтернативата беше СМГ (имаше си бал и за паралелката с немски там). Златарски категорично не. На близки приятели девойката, изключително умно и свястно дете, се разочарова много още в осми клас (беше приета и в първа АЕГ и след доста мислене взеха решение за златарски и знам, че после много съжалиха). Детето замина 11 и 12 клас в колеж на Острова.

# 479
Ако трябва да цитираме г-н декана на АК: "Нашето училище е най-доброто училище в България.  Най-доброто училище на Балканите!" 
т.е. каква алтернатива?

Peruanka много добра стратегия е да имате алтернатива и в случай на неуспешно кандидатстване и в случай, че влезете, но това не е най-доброто училище за Вас.

Общи условия

Активация на акаунт