НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 119

• 103 582
  • 749
  •   1
Отговори
# 720
Добро утро! Simple Smile

- В нета има доста разнопосочна информация и не ми стана ясно: Колкото повече мазнини, толкова по-добре или по-икономично да го давам?

Рано ми е за съвети, но по мои наблюдения, хубаво е мазнините ти да са повече отколкото всички останали компоненти в храненето ти, но не бива да се слага излишно допълнително, ако хапваш мазно месо, не е нужно да го къпеш в мазнина, докато го готвиш Simple Smile Умерено от всичко Two Hearts

Такаа, да се отчета, толкова да съм яла и да съм сваляла не е било - снощи пропуснах обяда, та може да се каже, че вечерях два пъти Laughing Днес отчитам само -100грама, но продължавам.
Леко взех да усещам въглехидратния глад, имам моменти на замайване, но хич не мисля да му се давам. И сега попаднах на една много готина рецепта, не мога да не ви я споделя, надявам се дане нарушавам правилата на форума, ако е така, който има власт - да трие Simple Smile https://hranene.framar.bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D … D0%B2%D0%B0%D0%BB

# 721
  • София
Отново се връщам от пазар в Пирот.
отново яйцата са по 5 лева за кора, размерът съответства на тукашните L, жълтъците са оранжеви и са много вкусни.
Свинска мас 2 кг за около 2, 30 лв. Няма гадна миризма.
Заквасена сметана 20% 700 гр за без малко 3 лева.
Свинско бонфиле, не мога да кажа само пушено ли е или има и друга обработка, за под 10 лв/кг.
За дюлевата ракия няма да споменавам. Laughing

# 722
Вече стана година и месец, откакто съм на режима, но досега не съм мерила грамажи и калории. От няколко дни реших да видя какво е положението. Стремя се към 1600 калории. Исках да попитам Амур и другите постигнали значително отслабване, засичали ли сте колко калории приемате дневно? Интересно ми е дали и с примерно 2000 и кусур калории, но с режимна храна може да се отслабне много.

# 723
  • София
Вече стана година и месец, откакто съм на режима, но досега не съм мерила грамажи и калории. От няколко дни реших да видя какво е положението. Стремя се към 1600 калории. Исках да попитам Амур и другите постигнали значително отслабване, засичали ли сте колко калории приемате дневно? Интересно ми е дали и с примерно 2000 и кусур калории, но с режимна храна може да се отслабне много.

в началото на режима съм стигала и до 3000 калории и отслабвах. Но аз свалих 3-4 кг и след това не съм сваляла повече. Няма да откажа да сваля още 2, но явно тялото ми не си ги дава.
Минаха 2 години от началото.

Чувствам се добре така.

# 724
Здравейте! Респект пред постигнатите резултати!  bouquet
Вече 3-ти ден се старая да спазвам този режим на хранене и никак не искам да бъркам, много съм нахъсана  Wink Ще съм много благодарна, ако ми помогнете да се ориентирам в някои чуденки.
- В нета има доста разнопосочна информация и не ми стана ясно: Колкото повече мазнини, толкова по-добре или по-икономично да го давам?
- Обожавам сметана, но какво е препоръчителното дневно количество? И може ли някъде да се намери с масленост над 20%? /В Березка няма/
Относно първия въпрос тази статия: http://lichentrenior.com/kolichestvoto-ima-znachenie/ дава доста насоки но понеже е писана от треньор по фитнес има броене на калории, изчисляване на тегло, следене на храната в приложение. Всичко това не е нужно на хора, сега започващи режима или имащи да свалят много кг. Тези "затормозявания", според мен са такива, са за спортисти или хора, които искат изчистен релеф, мускулна маса и прочие. Прочетете статията, но следете само обясненията как да не се прекалява с мазнините( защото според мен противно на мнението, че не може да се прекали, понеже на човек ще му стане тежко, не винаги е така. Лесно се прекалява с тахани, сметана, мазните сирена, ядките, режимните десери...така че е хубаво да се внимава, (не да не се консуморат изобщо), с тях, за да не се окаже, че от толкова "режимни" храни всъщност са качени кг. Идеята е, че, да,  Вие се храните с мазна храна, но в смисъла на не-постни меса, риби, органи. Ако ще ядете пилешко филе, бяла риба, дробчета, е хубаво да сложите сметана, масло, мас, по-мазно сирене/кашкавал. Но, ако ще ядете вратна пържола, тя си е достатъчно "мазна" и един сметанов сос би дошъл в повече. Цялото яйце е храна с перфектно съотношение, но пък някои.хапват яйца със сметана, майонеза, масло. Няма лошо, но мазнините( към вече мазните храни, е хубаво да са ограничени). Отделно е добре да се ограничат олиото и другите олиа от семена. Добри растителни мазнини са зехтинът, авокадовото олио, студенопресованото кокосово масло. За животинските е ясно, че са полезни.
Относно сметаната-  30% съм виждала по името Creme Fraishe( или нещо от сорта)май не нито заквасена, но пък и течна не е, обаче р много вкусна✌. Течна 30% има на много места под името Heavy whipping cream, само следете да е без захар. Иначе за готвене- аз готвя с 12-20% масленост, защото ккал са по-малко, а вкусът е същият и понеже обичам да сложа и топено сирене примерно или кашкавал, то "спестените" ккал от сметаната се конпенсират.

# 725
Аз съм от два месеца на режима.Имам около 10 кила за сваляне.Установих че при мен без ограничение на калориите нещата не се случват.От около седмица ги следя .С калкулатор сметнах, че за да свалям по 2 кг на месец при моята възраст и кг, трябва да ям до 1300 кал на ден.Оказа се, че това е доста ограничено количество храна за тези мен.За сега упявам да ги огранича до 1500-1600 на ден.Без вчера- бях ресторант и хапнах едно пиле жулиен и селска салата , като само тези две ясния се оказаха 1000 кал😲.Като цяло- трудна работа и очаквам скоро да ми писне, та ще си пподължавам на режима без броене и когато отслабна-тогава.Пиша от телефона, извинете за грешките.

# 726
  • Бургас
При само 10 излишни килограма, да се свалят по два килограма на месец на мен ми се струва прекалено големи очаквания. Нормално е да пада по килограм на месец. Без ограничение на калориите. При 1300 калории скоро свалянето ще спре, просто няма как да не се мине в режим на оцеляване.
Ако нямате поне 15-20 кг. за сваляне, не очаквайте бързи резултати. Организмът първо запълва липси, след това започва истинското отслабване. Дайте време на телата си да се адаптират, да се излекуват и нещата ще се случат. Понякога отнема време. Може да са два, три, шест месеца и повече. Важното е да сте убедени, че правите нещо хубаво за себе си.

# 727
  • Sofia
Благодаря за отговорите  bouquet
Аз имам да свалям 15 кг - трупнах ги в последните 5-6 години, но съм си на възраст /53г/ и обожавам хляб, сладкиши и плодове. 4-ти ден не съм лизнала от забранените продукти и съм много горда със себе си  Simple Smile Много се надявам на успех и много разчитам на вашите съвети и подкрепа  bouquet

# 728
  • Бургас
Ядосана съм. Да ви споделя, че да ми мине.
Родителите ми идваха да видят децата днес. Донесоха им по нещо: на малкия Зрънчо, на каката КитКат и близалка Smiling Imp През цялото време слушах колко кльощав бил дребния. А той си е много добре: 13 кг, на 2 г. е все пак. Ноооо според майка ми трябва почти да се търкаля, за да изглежда добре. Нямал бузи, нямало къде да го нащипеш. Припомних си как беше ,,оправила,, каката в първи клас. Тъпчеше я с храна по пет-шест пъти на ден, основно тестяано, всяко хранене завършваше с нещо сладко, за три месеца не можех да я позная. После цяла година оправяхме щетите. Как пък не можаха да донесат на децата банани, ябълки, хем знаят че обичат.
Преди малко пък четох една майка, чието детенце е с онкологично заболяване, която търсеше съвет с какво да му заместила захарта. Една дама преди мен беше изказала мнение, че в случая няма никаква нужда да се подслажда каквото и да било, спират захарта и всичките и аналози, децата нямат нужда от такива неща. Как я бяха нападнали не е истина. Не издържах и се включих. Как пък може да не се прочете поне малко по въпроса, въпреки всичките разностранни виждания за ,,здравословно,, хранене, едва ли има някъде информация, че захарта във всичките и разновидности може да е полезна. Особено в този случай.
Айде, намрънках се, че не ми дава мира.

# 729
  • Scotland
Майка ми идва рядко, но винаги носи сладки неща. Скарах се веднъж и казах, че вместо сладки неща може да донесе банани, например. На следващото идване донесе вафли... и по един банан Grin Свекито, хем прекара рак, и уж знае...и тя ги тъпче със сладко. Няма оправия - аз съм лудата майка в очите на близките си Grin

# 730
За всички баби децата са слабички. Вече съ се отказала - виждаме рядко нашите, те нямат навик да нодят, но майка ми има хранителен магазин, като ходим там водя детето гладно, знам че ще му да де от всичко! Joy и аз съм имала вашите терзания, Но те не се научават.. затова презостаналото време си гледайте децата да не ядат боклуци, нека получават от време на време от бабите. Simple Smile

Сега едно въпросче, канрара ми от два дена е тръгнал нагоре... идеи? Sad не съм вкусвала въглехидрат. Но пък имам проблени с посещението на 00-лите. Sad как се справяте с този проблем? Simple Smile

# 731
  • на Мелмак
Аз започнах да слагам масло в кафето, вместо кокос.
А ако хапна някакъв въглехидрат -веднага съм в нулите 😊.
Хапвам домати, също.

# 732
2-3 месеца, след като започнах, реших, че е добре да видя какво и по колко точно ям.Вече имах резултати, и видими, но идея нямах колко калории като храна ядях.Не помня сайта, в който смятах, но 2-3 дни въвеждах храната, единия ден (по спомен) я изкара около 3000 калории, на другия май беше около 2400-2500.И се отказах от сметките.....   Laughing
Аз съм писала неведнъж, че съм скарана с математиката и хич не съм по сметки, следене на калории, грамажи, нутриенти и т.н.Или ще ям и нещата ще се случват, или просто този режим няма да е за мен.Ако се налага да гладувам, да смятам, да броя калории, значи има нещо сбъркано в режима/в храната/в мен/в начина на хранене, след като не се получава по естествен път.
Едно здраво и балансирано тяло не се нуждае от калкулатор, за да поддържа самО нормално и оптимално тегло.
Природата ни е заложила механизъм, който да се грижи при нормална, естествена и добра храна, тялото да се самоподдържа в нормални за него кг.
Затова, тогава реших, че ако не се получават нещата от само себе си, явно това няма да е моето хранене.
Или ще отслабна с нормална храна и без много-много мислене, или просто ще сменя режима.
Е, слава Богу, не се наложи.Режимът си свърши перфектно работата.
Скрит текст:
Целта, която си поставих започвайки преди почти 2 години, почти е постигната.
Кръвното ми е в норма, не пия вече хапчета.
Показатели-почти перфектни, всичко в норма, инсулин идеален.
Килограми-почти перфектни, последните дни съм 64-65.Предвид факта, че и млада се харесвах на 61-62, а сега на 51 год. никак не е зле да дам предпочитание на лицето-не искам да изглеждам като изсушена скумрия, мисля, а и явно огледалото е съгласно с мен    , че тези кг ми "стоят" чудесно.
А пиша "почти постигната", защото първоначалната ми цел беше именно 62-63 кг.
Но, предвид, че аз ще продължавам да се храня ВМ НВ, а и не мисля, че отслабването е спряло, нищо чудно все пак да стигна до фаза "напълно постигнати цели".Ако отслабна много, или пък не харесам вида в огледалото, винаги мога да кача кг.Просто ще ям по-често картофки и плодове.
Та така, излизайки от "режим диета", влизам в режим "нормален начин на живот, без мислене за храна, без наблюдения върху храната и себе си, без мисли за отслабване и диети".Както съм живяла през по-голямата част от живота си.
Чувствам осезаема лекота, предимно психическа, че мога да да "сложа" настрана всякакви мисли за диети, отслабване, режими, храни и т.н.Преди този ми период, посветен доста на гореописаното, животът ми не се въртеше около това и беше чудесно.Смятам, че връщането ми в света на слабите/неотслабващите/недиетуващите, е супер.
Ще продължавам да си готвя месо, риба, яйца, масла и зеленчуци.Вече всичко става автоматично, влизам в магазина, купувам си нужните храни, останалите "храни" просто не ме вълнуват, не ми липсват, не "привличат" нито погледа, нито мисълта.
Доволна съм от себе си.
Скрит текст:
Здравейте! Респект пред постигнатите резултати!  bouquet
Вече 3-ти ден се старая да спазвам този режим на хранене и никак не искам да бъркам, много съм нахъсана  Wink Ще съм много благодарна, ако ми помогнете да се ориентирам в някои чуденки.
- Обожавам сметана, но какво е препоръчителното дневно количество? И може ли някъде да се намери с масленост над 20%? /В Березка няма/
Относно първия въпрос тази статия: http://lichentrenior.com/kolichestvoto-ima-znachenie/ дава доста насоки но понеже е писана от треньор по фитнес има броене на калории, изчисляване на тегло, следене на храната в приложение. Всичко това не е нужно на хора, сега започващи режима или имащи да свалят много кг. Тези "затормозявания", според мен са такива, са за спортисти или хора, които искат изчистен релеф, мускулна маса и прочие. Прочетете статията, но следете само обясненията как да не се прекалява с мазнините( защото
според мен противно на мнението, че не може да се прекали, понеже на човек ще му стане тежко, не винаги е така. Лесно се прекалява с тахани, сметана, мазните сирена, ядките, режимните десери...
Скрит текст:
така че е хубаво да се внимава, (не да не се консуморат изобщо), с тях, за да не се окаже, че от толкова "режимни" храни всъщност са качени кг. Идеята е, че, да,  Вие се храните с мазна храна, но в смисъла на не-постни меса, риби, органи. Ако ще ядете пилешко филе, бяла риба, дробчета, е хубаво да сложите сметана, масло, мас, по-мазно сирене/кашкавал. Но, ако ще ядете вратна пържола, тя си е достатъчно "мазна" и един сметанов сос би дошъл в повече. Цялото яйце е храна с перфектно съотношение, но пък някои.хапват яйца със сметана, майонеза, масло. Няма лошо, но мазнините( към вече мазните храни, е хубаво да са ограничени). Отделно е добре да се ограничат олиото и другите олиа от семена. Добри растителни мазнини са зехтинът, авокадовото олио, студенопресованото кокосово масло. За животинските е ясно, че са полезни.
Относно сметаната-  30% съм виждала по името Creme Fraishe( или нещо от сорта)май не нито заквасена, но пък и течна не е, обаче р много вкусна✌. Течна 30% има на много места под името Heavy whipping cream, само следете да е без захар. Иначе за готвене- аз готвя с 12-20% масленост, защото ккал са по-малко, а вкусът е същият и понеже обичам да сложа и топено сирене примерно или кашкавал, то "спестените" ккал от сметаната се конпенсират.
Изброените храни изобщо не са задължителни.И неведнъж е писано и ууточнявано, че са храни за глезене, за удоволствие, за разкош, а не за ЕЖЕДНЕВНА консумация.
Основната храна са :
месо-всякакво
риба-всякаква
яйца
масла-краве, кокосово, зехтин, мас
зеленчуци-
С тези храни е доста трудно да се преяжда системно.

Всичко останало е добавка, която не е задължително да присъства в менюто.
А вече, каква да е добавката, всеки решава според предпочитанията си.Честотата на включване на добавките зависи от това дали пречат или не на отслабването.
обичащите млечни включват отвреме-навреме млечни.
обичащите плодове включват плод (аз съм от тях)
обичащите ядки ядат ядки (аз не съм им фен, ям изключително рядко)
И така, за всяка храна на удоволствието.Пречи ли на целите, по-добре без нея, поне временно.
Ако здраве и кг се подобряват и с нея, значи може по малко.

# 733
Пак съм аз да ви потормозя с един- два въпроса. Днес закусих - обичайнити, яйца. Но съм адски гладна, направо не издържам! Дали трябва да увеличавам количествата? И главата ми се мотае яко... от днес съм и в цикъл, но обикновено не ми влияе, а сега съм гладна изтривалка за крака Head Band

# 734
  • София
Пак съм аз да ви потормозя с един- два въпроса. Днес закусих - обичайнити, яйца. Но съм адски гладна, направо не издържам! Дали трябва да увеличавам количествата? И главата ми се мотае яко... от днес съм и в цикъл, но обикновено не ми влияе, а сега съм гладна изтривалка за крака Head Band

Щом си гладна, яж.
Колко яйца изяде? И как бяха приготвени?

Общи условия

Активация на акаунт