Плащане на сметката

• 37 904
  • 584
  •   1
Отговори
# 345
  • град-държава
Неко не работи, Красива. Разбрахме се вече по този въпрос.

# 346
  • Насред хаоса
Нели, това, което казвам, е, че тук за това положение голяма вина си носят самите жени. Защо - посочих по-горе. И ако някоя не е съгласна с това положение, я изкарат луда феминистка, която не си знае мястото.

# 347
  • София
Ей, Нели, как го извъртя! Не мога да цитирам добре от тел. Съвсем за друго говорех.
А онези 370 бяха само за работните дни. Това прави към 6 лв на час.

Последна редакция: пт, 01 дек 2017, 13:49 от Free Agent

# 348
Защо - посочих по-горе. И ако някоя не е съгласна с това положение, я изкарат луда феминистка, която не си знае мястото.

Не бе, супер е жената да бъде способна да се справя без мъж, това дава сигурност при всякакви положения, но защо тази жена да не харесва повече мъже, които са склонни да издържат семейство? Това, че са склонни, дава още по-голяма сигурност в случай на неприятни събития в живота, не означава, че щом докопат този мъж, ще тупнат на дивана и ще се превърнат в безпомощни същества.

# 349
  • Пловдив
Сега остава да уточниш, какво за теб означава да е натоварена с работа. И защо се смята, че жената и мъжът трябва да са еднакво "натоварени с работа".
Ох, добре - не трябва. Мъжът трябва да е натоварен, на жената, понеже е нежна и слаба, и се полага чистачка + бавачка + да не ходи на работа. Wink
Определение на "натоварен с работа" няма как да дам в момента, беден ми е речникът и въображението също.

-----

Цитат на: nelig
В пазар на труда, на който около 50 % от жените не работят, какъв е шансът на жена, която 10-20 години е била домакиня по взаимно съгласие (и е отменяла мъжа в много неща, позволявайки му да расте по-бързо), да си намери НЯКАКВА работа, позволяваща й да живее що-годе сносно,че и за децата да се грижи?
Това е така - ако жената 10 или 20 години не е работила, няма големи шансове за добре платена работа и е напълно справедливо мъжът да поеме поне част от издръжката и, след като тя на свой ред през тези години му е давала възможност да повишава доходите си. Другият вариант е да и плати при развода обезщетение за това, от което тя да може да харчи в бъдеще.
За "предишния стандарт" вече не съм съгласна, че безусловно трябва да се гони - защото и възможностите на мъжа може да не го позволяват вече. Колкото е справедливо изоставената домакиня да си брои стотинките без шансове за добра работа, толкова е справедливо и бившият и мъж да спи в колата.

Нашият закон наистина изхожда от идеята, че всеки здрав възрастен под пенсионна възраст може да се издържа сам, затова и само при неработоспособност се дължи издръжка на съпруга (а и на съпруг) след развод. Израз обаче на идеята за приноса чрез домакинстване е съпружеската имуществена общност, все е нещо.

# 350
  • Наблизо
Нели, това, което казвам, е, че тук за това положение голяма вина си носят самите жени. Защо - посочих по-горе. И ако някоя не е съгласна с това положение, я изкарат луда феминистка, която не си знае мястото.
Абсолютно.
Хем олеле мале турци и араби как карат жените си само да си гледат децата и да стоят вкъщи,хем вие за това се борите.Щеше да ви е много по-добре тогава преди 140 години в България,а не сега.
За мен няма ''женска работа'' - и двамата сме човеци и двамата ще я вършим.Ако не щем - плащаш си или си намираш машинка да го върши.Смятам,че съм много повече от чистачка,перачка и прочие.Много повече предпочитам да излезем навън или да хапнем кетъринг,докато си говорим за днескашните ни постижения,отколкото да съм щастлива,че съм излизала къщата за пореден път тази седмица и съм сготвила 3 степенно меню или пък да съм изгледала всички сериали по телевизията и съм бляла в мола,защото имам домашна помощница.
Много повече имам да дам на света от това ''първенец в домашното чистене и готвене'' или ''изгледала най-много сериали''.

# 351
  • MI

Какво работи една ''домакиня'' ,ако децата й са от 8.15 до 16.30 и има домашна помощница или като мен машинки с които чистенето се свежда до 10-15 минутно действие за включване и изключване?Говорим за времето,докато децата са на училище.
Остави останалото, кажи как чистиш за 15 минути?! Имам много хубава прахосмукачка и ютия, хубава миялна, кухненски робот (не готвещ, но е голямао улеснение) и т.н. За 15 минути не знам точно какво бих свършила - може би да изпразня миялната, ако преди това съм я напълнила едно хууубаво както аз си знам.

Това го пиша не за да си мерим домакинстването, а за да не омаловажаваме и обезценяваме този труд.

Магдена, за мен нашият закон е просто несправедлив спрямо жените.

Ей, Нели, как го извъртя! Не мога да цитирам добре от тел. Съвсем за друго говорех.
А онези 370 бяха само за работните дни и то даже не сме определяли колко точно да стои там.
Не извъртам, така го разбрах и се потресох колко малко сте й плащали. Ако стои по 3 часа всеки ден, може и да свърши добре всичко, включително да сготви както аз искам. Но за толкова пари нито е идвала всеки ден, нито е вършила всичко или поне не добре. Т.е. не може да се сравни с ежедневно готвене и поддържане на къщата в добро състояние. А ако е и къща наистина или голям апартамент, съвсем.

# 352
  • Наблизо

Какво работи една ''домакиня'' ,ако децата й са от 8.15 до 16.30 и има домашна помощница или като мен машинки с които чистенето се свежда до 10-15 минутно действие за включване и изключване?Говорим за времето,докато децата са на училище.
Остави останалото, кажи как чистиш за 15 минути?! Имам много хубава прахосмукачка и ютия, хубава миялна, кухненски робот (не готвещ, но е голямао улеснение) и т.н. За 15 минути не знам точно какво бих свършила - може би да изпразня миялната, ако преди това съм я напълнила едно хууубаво както аз си знам.

Не гладя,ако ММ иска нещо да си глади - си глади сам.Прахосмукачка -робот (ще си купя по Коледа,все още нямам) - трябва само да я пуснеш и после да й изхвърлиш контейнерчето(2-3 минути),миялната я празним за 2-3-4 минути.Готвенето вече ,аз не готвя много и не повече от 1 час (това не е чистене за мен).

# 353
  • София
Не, не. Ставаше дума за гледане ма възрастен. Да му донесе, сготви, купи нещо малко, да му даде лекарствата, да постои при него, да почисти малко в малък апартамент. Както и да е.

Мен най-много ме мори подреждането ма дрехите.🤣

# 354
  • Пловдив
Цитат на: nelig
Магдена, за мен нашият закон е просто несправедлив спрямо жените.
Е, малко жени у нас са дългогодишни домакини все пак.

# 355
Да създадеш, поддържаш уютен дом, в който всички да се чувстват приятно и спокойно, е изкуство, а не просто домакинска работа, както предполагат някои. И атмосферата в дома я създава и определя именно жената, така че хич и не ща да ми е равен мъжа в чистенето, готвенето и избирането на завесите. Само да ми се пречка и да ми отговаря, че всякак е добре като го питам червените или зелените завеси.Simple Smile)
Аз обичам да готвим двамата с моя половин, той започва да философства, докато бели картофите, а аз го подстрекавам като му подавам теми. И докато се изприказваме и неусетно яденето е сготвено. Никой не е прецакан, мързелив или минат. А в повечето случаи обичам сама да се вихря в кухнята, такъв ми е маниера – много по-организирана и спокойна съм, когато сама си върша нещата. И не виждам нищо слугинско в това, когато знам, че го правя за някой, който ме уважава като човек, а не като помощен персонал. И че може и без моите старания в кухнята, а да хапне сандвич. Но е различно, за мен това не е дом и семейство, а съжителство между съквартиранти.

# 356
  • София - Рим и обратно

За мен няма ''женска работа'' - и двамата сме човеци и двамата ще я вършим.Ако не щем - плащаш си или си намираш машинка да го върши.Смятам,че съм много повече от чистачка,перачка и прочие.Много повече предпочитам да излезем навън или да хапнем кетъринг,докато си говорим за днескашните ни постижения,отколкото да съм щастлива,че съм излизала къщата за пореден път тази седмица и съм сготвила 3 степенно меню или пък да съм изгледала всички сериали по телевизията и съм бляла в мола,защото имам домашна помощница.
Много повече имам да дам на света от това ''първенец в домашното чистене и готвене'' или ''изгледала най-много сериали''.
Ама ти едно си знаеш, едно си баеш - или цял ден готвене и блеене, или цял ден постижения в офиса. Няма друго, според теб, в живота.

# 357
  • MI
Не гладя,ако ММ иска нещо да си глади - си глади сам.Прахосмукачка -робот (ще си купя по Коледа,все още нямам) - трябва само да я пуснеш и после да й изхвърлиш контейнерчето(2-3 минути),миялната я празним за 2-3-4 минути.Готвенето вече ,аз не готвя много и не повече от 1 час (това не е чистене за мен).
Прахосмукачките робот не стават за постоянно ползване, защото не стигат до всякъде заради формата си и периодично пак трябва да минеш с основната прахосмукачка. Миялната я празните за толквоа време ако не сте готвили, иначе не виждам тенджери, тигани, лъжици, купи и т.н. как ще стане за толкова време. Да не говорим и на робота частите само докато сглобя. Пропусна миенето на банята и миенето на пода, които са по-неприятни и трудни за оптимизиране. Както и бърсането на прах. Не може да не гладим, мъжът ми е почти винаги с риза, много мои дрехи също се мачкат. А простирането къде го сложи в сметката? И то отнема време. Пак казвам, изброявам не за да мерим нещо, а за да се види колко много е реално домакинския труд и че наистина не е честно да се гледа с такова презрение към него.

Магдена, малко са в България домакините, но са много суперзле платените защото са се примирявали за да могат да гледат семейството. Не са малко и безработните над 50 години.

# 358
  • MI
Не, не. Ставаше дума за гледане ма възрастен. Да му донесе, сготви, купи нещо малко, да му даде лекарствата, да постои при него, да почисти малко в малък апартамент. Както и да е.

Мен най-много ме мори подреждането ма дрехите.🤣
А, така може, уплаших се да не са легализирали робството. Stuck Out Tongue Winking Eye Уф, и аз не обичам, гледам да слагам всичко веднага на място че да си го спестя.

# 359
  • София
Аз например, и домскинствам, и дете гледам /той е 4 ч на ПГ/, и работя. И мм пак ми вдига гири понвкога какъв бил " гребец". Като само ходи на работа и се прибрира. И готви като му е кеф.
Подпалих пак!

Общи условия

Активация на акаунт