Плащане на сметката

• 37 978
  • 584
  •   1
Отговори
# 330
  • София - Рим и обратно
Което не значи че от утре някой като у нас ще може да си скрие доходите и да не издържа жена си, която е била домакиня защото е решил да се ожени за по-млада. Както казах, някои и до спане в колата стигат така.

Точно от това са защитени жените, да. А тука при нас, великият гребец решава, че ще смени гребкинята и старата да се оправя, нали и тя може да гребе.

Мъжът след развода реално може да си почне на чисто. Децата не са при него, не е спирал да работи заради гледане на деца и раждане. Трябва само собствения си гъз да гледа. Миличкият. Дори и новата гребкиня няма да гледа, защото и тя ще гребе наравно.

# 331
За мен все още изглежда странно, че на нещо толкова важно като отглеждането на собствените ти деца, започна да се гледа като на долнопробна работа, която е добре да се делегира срещу някаква не много голяма сума на детегледачки (най-често безработни възрастни жени, нямащи стаж за пенсия) и яслено-градински персонал. Българите по принцип много си обичаме децата, милеем за тях и не ни е все едно как ще пораснат, откъде дойде тази нагласа, че майчинството е обидно за жената едва ли не и ѝ сваля стойността. Даже във форум като този доста често биват нападани жени, които са решили да посветят част от живота си, за да си отгледат добре децата, а не с компромис.

# 332
  • София - Рим и обратно
Ами не, не си обичаме чак толкова децата, колкото страдаме от комплекси. Ама големи комплекси. Че не сме се развили достатъчно кариерно, че не изкарваме много много пари, за да сме независими... Малко са жените, които се грижат пълноценно за децата си и не се свенят от това.
Може би значение за това има, че сме се лашкали много през годините от най-различни стереотипи. Ту строг патриархат, ти еманципация по социалистически, ту модерна работеща западноевропейска кариеристка... Не знаем кое по-напред и кое е вярното.

# 333
  • Пловдив
Въпросът е в отношението Магдена. Когато са чужди деца е работеща жена, когато са твои и мъжа ти е тъпак да ви издържа е държанка легнала на дивана. 😉
Е, трудно някой ще оспори, че гледането на деца + домакинската работа са си работа, която иска време и усилия, другото най-често е злобни съсканици, двоен стандарт на оценяване или обикновена глупост.

Има обаче две уговорки. Първо - при бавачка, чистачка и т.н. на неработеща жена нещата отиват към цопване на дивана - в различна степен. Пак няма нищо лошо, разбира се, ако и двамата партньори са ОК.

И второ - бавачката и домашната помощница освен онова, за което им се плаща, гледат и собствените си деца и чистят и собствените си къщи, както правят и работещите извън къщи жени, а и мъже, които нямат помощници, та малко по-различно се получава натоварването на бавачките и помощниците в сравнение с това на домакинята. С което не искам да кажа, че задължително трябва да мерим всичко до стотинка, а още по-малко искам да омаловажа труда на домакинята, пак казвам, че за мен и нейното си е натоварване, и физическо, и понякога психическо.

# 334
  • София
Въпросът е в отношението Магдена. Когато са чужди деца е работеща жена, когато са твои и мъжа ти е тъпак да ви издържа е държанка легнала на дивана. 😉

Ами, преброй тук колко жени имат точно такова виждане и не се чуди, защо И мъжете го мислят!
Колко жени отъждествяват стойността си като хора само с парите, които изкарват?

# 335
  • MI
Честна дума, понеже си "нямам друга работа", ще седна да изчисля колко ще струва една гледачка и готвачка. Ааа, всъщност, ние плащахме допреди месец 370 лв за по 3 часа на ден. Ахаа!
Can you pay my bills? Както се пее в песента.
370 лв. за цял месец с по 3 часа всеки ден?!!! Това е като да си имаш личен роб. Не искам да мисля какви "манджи" ще ми сготви, честно.

Да, и на мен ми е най-странно това - какво толкова унизително има да сготвиш или да почистиш ще му се не види?! Като че друг ще живее там и друг ще яде. И децата са голяма минавка явно освен готвенето. Съвсем ни се покривиха вече разбиранията. Имах едни съквартирантки преди много години, дето червеи бяха завъдили докато бях извън града и никой не е правил график за чистене. Не преувеличавам - червеи, бели. Така че какво се учудвам и аз.

Магдена, тези които имат помощница и не работят почти винаги идват от семейства, които също са можели да си позволят този стандарт. Не е точно като да са се омъжили за пари.

# 336
  • Насред хаоса
Ла Сомбра, ако беше прочела внимателно поста ми щеше да разбереш това, което питаш. Казах АКО не може да се издържа сносно със собствени пари - ако няма работа или не е достатъчна заплатата й. Това е новото, защото досега задължително трябваше да й осигури продължаване на стандарта. Което не значи че от утре някой като у нас ще може да си скрие доходите и да не издържа жена си, която е била домакиня защото е решил да се ожени за по-млада. Както казах, някои и до спане в колата стигат така.

Тогава не виждам защо се посочва Италия като някакъв пример, след като тук такова нещо няма. Тук жената по никакъв начин не е защитена в случай на развод, раздяла и така нататък - говоря на практика, иначе на хартия са много силни. Затова и много жени работят нещо, което ги натоварва много и не е подходящо за тях, за да имат някаква сигурност, ако утре грижовният глава на семейството вземе, та си бие камшика. А не за да се доказват колко са "равноправни". Освен това, както споменах, самите жени там имат друго мислене относно гледането на децата и домакинстването, което мъжете приемат, щат или не щат. Тук ако ги питаш (жените), ще ти кажат, че това си е женска работа, която трябва да вършиш просто щото си жена, и при това не е кой знае какво, че да закачаш негово величество.

# 337
  • Пловдив
Цитат на: nelig
Магдена, тези които имат помощница и не работят почти винаги идват от семейства, които също са можели да си позволят този стандарт. Не е точно като да са се омъжили за пари.
А, не съм и намеквала, че са се омъжили за пари, казвам само, че не са натоварени с работа.

Цитат на: Янечек
За мен все още изглежда странно, че на нещо толкова важно като отглеждането на собствените ти деца, започна да се гледа като на долнопробна работа, която е добре да се делегира срещу някаква не много голяма сума на детегледачки (най-често безработни възрастни жени, нямащи стаж за пенсия) и яслено-градински персонал.
На баба ти хвърчилото. Трудът на медицинската сестра или началния учител също нито е маловажен, нито е долнопробен, ама не на всеки му е кеф да го върши, особено пък с години, дори за собствените си деца.
И то щото ако не си 24 часа в денонощието с децата, явно не ги отглеждаш.

# 338
  • София - Рим и обратно

Ами, преброй тук колко жени имат точно такова виждане и не се чуди, защо И мъжете го мислят!
Колко жени отъждествяват стойността си като хора само с парите, които изкарват?

Да, а най-тъжното е, че тези жени отглеждат и бъдещи мъже-гребци, които ще са с това мислене.

# 339
  • София - Рим и обратно
Цитат
А, не съм и намеквала, че са се омъжили за пари, казвам само, че не са натоварени с работа.
Сега остава да уточниш, какво за теб означава да е натоварена с работа. И защо се смята, че жената и мъжът трябва да са еднакво "натоварени с работа".

# 340
  • MI
Тогава не виждам защо се посочва Италия като някакъв пример, след като тук такова нещо няма. Тук жената по никакъв начин не е защитена в случай на развод, раздяла и така нататък - говоря на практика, иначе на хартия са много силни. Затова и много жени работят нещо, което ги натоварва много и не е подходящо за тях, за да имат някаква сигурност, ако утре грижовният глава на семейството вземе, та си бие камшика. А не за да се доказват колко са "равноправни". Освен това, както споменах, самите жени там имат друго мислене относно гледането на децата и домакинстването, което мъжете приемат, щат или не щат. Тук ако ги питаш (жените), ще ти кажат, че това си е женска работа, която трябва да вършиш просто щото си жена, и при това не е кой знае какво, че да закачаш негово величество.
Кафе я даде за пример именно затова - за да покаже, че жените в Европа всъщност много повече си търсят правата и са по-защитени, докато у нас е едно гребане на всички фронтове, горди сме с това, а реално сме прецакани отвсякъде. Поне така го разбрах аз. И на мен ми е странно защо тази енергия не се впрегне в борба за права, вместо да се оплюват останалите жени.

Магдена, да, по-леко им е. Въпреки че аз чисто рационално не го приемам, предпочитам да използвам по друг начин тези пари или да ги спестя. За мен е оправдано само в семейства, които са наистина презадоволени, не само със заплата, а и с множество имоти например. Но всеки сам решава как да си харчи парите. Има и други, които мислят като мен.

# 341
  • град-държава
Защото мъжът е неосъзнат и има нужда от друг мъж? 😆

# 342
Да, а най-тъжното е, че тези жени отглеждат и бъдещи мъже-гребци, които ще са с това мислене.

А с друго мислене можеха да отгледат капитани...
Но ако цял живот не си видял нищо по-добро от гребеца в трюма, когото шибат с камшик, за да върви галерата, колкото бързо трябва, няма как да знаеш, че като излезеш на палубата има доста по-вълнуващи неща, които можеш да бъдеш.

# 343
  • Наблизо

За да докараш нормална заплата трябва да гледаш няколко деца,не само 1-2 и то когато не са на училище.
Затова и бавачка основно работят студентите,а в България пенсионерите. - първите нямат времето за целодневна работа,вторите имат и друг доход.
Какво работи една ''домакиня'' ,ако децата й са от 8.15 до 16.30 и има домашна помощница или като мен машинки с които чистенето се свежда до 10-15 минутно действие за включване и изключване?Говорим за времето,докато децата са на училище.

# 344
  • София - Рим и обратно
Кафе я даде за пример именно затова - за да покаже, че жените в Европа всъщност много повече си търсят правата и са по-защитени, докато у нас е едно гребане на всички фронтове, горди сме с това, а реално сме прецакани отвсякъде. Поне така го разбрах аз. И на мен ми е странно защо тази енергия не се впрегне в борба за права, вместо да се оплюват останалите жени.

Да, точно това имах предвид. Понеже ползвах цитата ти на Бояна, която казва, че в Европа реално нямат майчинство. Да, но са компенсирани и защитени по друг, доста по-стабилен начин.
И аз не схващам как само у нас сме способни да се плюем една друга и се мерим коя е по-отрудена и следователно заслужила, вместо да се борим да ни е по-леко. По арабските страни и в Анадола така се държат жените една с друга май. Ма те пък не ходят и на работа....

Общи условия

Активация на акаунт