Отговори
# 45
А пък една учителка, която даже ми е приятелка, ми обясни, че на нея можело за нещо важно да й се обадят, затова си държи тел включен в час.

# 46
  • София
А пък една учителка, която даже ми е приятелка, ми обясни, че на нея можело за нещо важно да й се обадят, затова си държи тел включен в час.
Учителката е възрастен човек, на нея може да разчитат деца, родители.

# 47
Да се говори по телефон в час и дори да се пуска звук на такъв в час е недопустимо  - и за ученици, и за учител.
За учител е още по-недопустимо - той дава страхотен пример, като показва как сам спазва правилата. Такъв човек няма право да изисква друг да ги спазва различно от него. Виждала съм невъзпитани преподаватели на лекции така - със звънящи телефони и разговарящи по тях по време на лекция. Нищо спешно не е имало. Нищо, което да не може да почака до почивка.
Манталитет. А после имаме претенции към децата!

# 48
Неприятната ситуация е, когато в час вместо да се слуша кскво се говори, определени деца си дрънчат с телефоните.Тогава се губи нишката, разсейват се всички.И ако в такава ситуация можеш да въздействаш на своето дете, на чуждите няма как, а може и твоето да се окаже потърпевшо.Затова ако не забрана, поне регламент за ползване трябва да има.
Децата, които пречат в час ще си намерят как да пречат и без телефон. Тук опираме до възпитание. В такава ситуация се действа като при всяка друга - отнема се и стои при учителя.

Проблемът на авторката си е с нейното дете. Натам трябва да насочи усилията си, не към другите деца. Всяко си има родители, които да мислят как да го възпитават.

# 49
  • София
Мобилните телефони може би ще бъдат забранени в час  /2015г./
Сн.: Bulphoto

Директори на училища забраняват ползването на GSM-и в час, дори в училище, предвидени са и санкции. Според образователния министър ще настъпи абсолютен хаос.
Училищни ръководства са написали специални допълнения към правилниците за дейността на училището. Досега забрана има в правилника за приложение на Закона за народната просвета, но масово не се спазва - нито от учители, нито от ученици.

"Педагогическата колегия настоятелно препоръчва в училище да не се носят смартфони (с тъчскрийн, с възможности за използване на социални мрежи, електронни игри)", е решило столичното 51-о СОУ "Елисавета Багряна", пише "24 часа".

От ръководството настояват учениците да не ползват в училище модели над 50 лв.  Забранено е вкарването в класната стая на таблети, MP-3 и други електронни устройства без разрешението на учителя.

В наръчника за родители с деца в първи клас вече се препоръчва да купят на своя първокласник възможно най-евтиния модел на телефон, защото никой не може да гарантира, че няма да бъде откраднат или изгубен в училище.
Значи, сега всички родители ще трябва да купим и по един-два телефона за по 50 лева за ползване в училище... Интересно решение... А това, че не могат да овладеят положението и да спрат ползване на телефони в час не е ли проблем на учителите.
Интересно
"Използването на смартфони в час намалява успеха поне с една единица", коментира директорът на 51-о училище Асен Александров.

Според него 5-10-минутно разсейване заради чатене във Facebook или пращане на съобщение е равнозначно на отсъствие.

Идеята му е била да има тотална забрана на джиесемите в училище, както в Англия и Испания.

"Щеше да има отпор от родителите. Майките държат да се чуват с децата, особено по-малките", каза директорът.

В едно от частните училища в София - "Дорис Тенеди" ползването на мобилните телефони е забранено не просто по време на час, а изобщо на територията на школото, пише „Монитор”. Правилото важи за учениците от 1 до 7-и клас.

Тотална забрана на джиесемите при децата има и в някои от началните класове на 20 ОУ „Тодор Минков” в София.
Решението за забрана е взето от родителите.
Децата в училище имат ежедневно важна среща със знанието следователно телефоните трябва да са абсолютно забранени в час. Употребата им по време на междучасия е напълно допустима според мен. Относно вида на устройството отново съм съгласен с ...
гост
Ползването на евтини телефони било и с възпитателна цел - да не се дразнят децата на по-малко заможните родители.

"Направихме референдум по въпроса, събирахме мнения на сайта от април до края на юни", каза директорът на 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, който също е дописал правилника за дейността на училището.

На определено място в стаята ще има списък с номерата на учениците, където те ще оставят телефона си на безшумен режим.
Срещу нарушителите са предвидени санкции - разговор с учителя, отстраняване от час, изпращане при директора, среща с родител, забележка, предупреждение за преместване, ако става система от нарушения.

В 31 СУЧЕМ, известно като Бастилията учениците трябва да изключват телефоните си по време на час.

„Не можем да спрем прогреса, трябва да се нагодим към него”, коментира директорката на училището Николина Николчева.

Образователният министър Румяна Коларова коментира обаче, че не знае как ще се забрани използването на мобилни телефони в клас.

"Правила съм го това със студентите, винаги се притеснявам. Когато е важен изпитът, ги молим да си оставят телефоните на една банка, след което непрекъснато се притеснявам дали всеки си взима своя телефон. Ако това го въведат в училищата, ще настъпи абсолютен хаос”, заяви министърът пред Нова телевизия.

Тя обаче не е съгласна с варианта децата изобщо да не ходят с телефони на училище.

# 50
  • Sofia
За събирането на телефоните съм съгласна. В нашата класна стая има специална кутия с гнезда където мсеки си оставя телефона. Дават се само в обедната почивка. Но ги има като се случи нещо спешно.
Интересно ми е колко от вас ходят на работа без телефон, за да не ги разсейва?  newsm78 Сигурна съм, че никой. Защо тогава искате децата да са без телефон? Аз пък искам да имам връзка с моите. Всичко се случва. Случват се и спешни случаи.

# 51
Този, който не иска, да не дава на детето си телефон.
Но да се меси в това, какво носят останалите по точно този въпрос е нелепо. Телефонът не е опасна вещ, че да се забранява по принцип да се носи в училище. Само щото някой не можел да се оправи със собствените си деца не е причина останалите родители да останат без връзка с децата си.

# 52
  • София
Савина, правиш ли разлика между дете и възрастен?
Виж какво казват лекарите:

"Днес вече знаем, че тези ай-пади, смартфони и ексбоксове са вид дигитална дрога. Скорошни изследвания на мозъчната дейност показаха, че те поразяват фронталния кортекс, който отговаря за контрола над действията, включително и над импулсите, по точно същия начин, по който поразява и кокаинът. Технологиите възбуждат до такава степен, че покачват нивото на допамина – невротрансмитера, който ни кара да се чувстваме добре, и който е най-пряко отговорен за динамиката на пристрастяването – в същата степен като секса.
Този ефект на пристрастяване е причина д-р Петър Уиброу, директор на Катедрата по неврология към UCLA да нарича екраните „електронен кокаин“, а китайските изследователи да ги наричат „дигитален хероин“. Фактически, д-р Ендрю Доун, ръководител на Института за изследване на пристрастяванията към Пентагона и Морската пехота, където се изследва пристрастяването към видеоигри – нарича видеоигрите и екранните технологии „дигитална фармакия“"

Джуди,
съгласна съм с теб, аз искам да има училища в които да е забранено използването и такива, в които да не е. Всеки родител да си избира сам. Мога да ти гарантирам, че връзката между нивото на образование и тази забрана ще е пряко пропорционална. Само виж в кои училища вече е забранено.

# 53
Не мисля, че родителите по някакъв начин могат да контролират какво прави детето им с тел. в училище. Могат да говорят, но колко ще влезе в главата, е друг въпрос. Задача на училището е да се справи, ако има проблем. Телефони в час е меко казано нелепо, освен в редки изключения за разнообразяване на часа и търсене на инфо в интернет.

За събирането на телефоните съм съгласна. В нашата класна стая има специална кутия с гнезда където мсеки си оставя телефона. Дават се само в обедната почивка. Но ги има като се случи нещо спешно.
Интересно ми е колко от вас ходят на работа без телефон, за да не ги разсейва?  newsm78 Сигурна съм, че никой. Защо тогава искате децата да са без телефон? Аз пък искам да имам връзка с моите. Всичко се случва. Случват се и спешни случаи.
Това ми се струва удачен вариант, но  как имаш връзка с детето след първи час например след като тел са в кутията Simple Smile

# 54
  • Sofia
Правя да. Но имам доста колеги, които си играят игрички в работно време.
Исках да кажа, че има начин децата да имат телефон и да не играят нон стоп. Моите в училище не играят. Обясних как. Прибират се с 80% батерия. Не отнемането на телефона и връзката с детето е начинът да не се играе.

# 55
  • Sofia
Това ми се струва удачен вариант, но  как имаш връзка с детето след първи час например след като тел са в кутията Simple Smile
По-важно е то да има връзка с мен, не аз с него. Ако на мен ми трябва нещо супер спешно (което до сега не се е случвало) звъня на госпожата. За неспешни неща им звъня в обедната почивка.

Последна редакция: пн, 04 дек 2017, 11:52 от savina_33

# 56
Така съм съгласна Peace
Аз още в първия пост писах, че в събирането е решението, защото пък има деца, които се прибират сами. И аз да съм, няма да си пусна детето без телефон по улиците. Да се разчита обаче на 6-7-8 годишни, че и по-големи, че няма да стоят залепени за дисплея, когато няма контрол, е кауза пердута.

А сравнението между възрастни и деца не е уместно. Не даваме кафе или алкохол на децата си, въпреки че възрастните пият. Има достатъчно изследвания за вредата от телефоните в детска възраст.

Последна редакция: пн, 04 дек 2017, 12:00 от Пролетен дъждец

# 57
...
Джуди,
съгласна съм с теб, аз искам да има училища в които да е забранено използването и такива, в които да не е. Всеки родител да си избира сам. Мога да ти гарантирам, че връзката между нивото на образование и тази забрана ще е пряко пропорционална. Само виж в кои училища вече е забранено.

Благодаря. Хороскопи отдавна не чета и не си гледам на карти.
Няма установена такава зависимост у нас по училища.
Ако има официална - постни я. До тогава твърдението си остава като хороскопите за деня.  Grinning
...
Дали на някого децата му играя в междучасията или не и какво играят не е мой проблем.
Не виждам и какво касае същият въпрос по отношение на моите деца друг родител.  Laughing
...
За ползване на телефони в час май в темата тук никой не е бил "за". Но това зависи изцяло от училището - как то ще процедира. Родителят там не пее.

# 58
  • София
Звъннах до ПЧМГ и "Дорис Тенеди", и на двете места са забранени, до 7 клас. Взимат се при влизане в училище и се дават в 16 часа.
Както обикновено държавата изостава след частната инициатива.
В статията, която постнах става ясно, че и в 51 у-ще са забранени.

Джуди,
вярно е, че няма официални данни, но виж от кои училища тръгва инициативата и вече има паралелки, където са забранени.

# 59
И как реши, че частните училища и специално точно пък това, е с "по-високо ниво на образование" и това е тъй, защото били забранили телефоните?
По-вероятно е като частно училище там да няма свободни часкове и децата да ходят и да си тръгват с уреден транспорт, в двора му да не влиза всеки, който си ще и децата да имат по-малко нужда да го ползват.
Да се въведе една забрана просто ей-тъй, без логична наложителна причина си остава нелепица.

Общи условия

Активация на акаунт