Отговори
# 105
aninica, мисля че разбрахме, че искаш
Цитат
само за времето през което са в училище да се забранят
, но доста хора пишем именно, че няма смисъл от това. И пишем защо. Няма нужда от промяна в заглавието, ако искаш точно това - то е ясно.
Ако искаш забрана само по време на учебен час е вече друго. Но "времето в училище" включва и свободното време на децата. Ако то се запълни с активна смислена друга дейност забраните са напълно излишни. Малките деца обаче искат някой учител да ги насочва в избора на дейности. Ако той си прави пас, те хващат телефоните, ако няма нищо друго, което да им се предложи.
Виж, например, как са организирани междучасията в Швейцария:
http://www.lifebites.bg/uchiliste-swiss/
"Междучасието задължително навън. Никое дете не остава в училището." - отговорността на родителите е само да облекат децата подходящо за времето навън. Когато са в училище, децата са свободни да се движат из стаята. Заниманията им се сменят на 20-30 минути. Т.е. не се налага да стоят силом седнали в една стая с часове без работа и занимания.
Не мисля, че у нас проблемът идва от телефона. Той е последица - от неуредиците в българските училища, наличието на несигурност, на липса на организирани занимания, подходящи за децата на съответната възраст, които са редуващи се и разнообразни и включват физическа активност. Ще им забраниш телефоните, те ще почнат да се замерят, да си пишат бележки, да играят на бикове и крави или на бесеница.  Ами това го имат и на телефоните си. Сега сред децата, например, че и големи съм виждала, е модна една нелоша игра като кръстословици - дават се букви и от тях се съставят определен брой думи с определен брой буквички и се напредва по нива. Че какво й е лошото на тази игра? С какво е по-лоша от бесеницата на лист?

Последна редакция: вт, 05 дек 2017, 16:22 от Judy

# 106
На кои от четирите ти въпроса не съм отговорила? Я, дай тук цитат да видим.
Не ми отговаряш ти кой от моите постове не е по темата? Многократно съм отговорила, че не трябва да се забраняват, а е добре да се мисли в друга посока. Може да не си съгласна с мен и това е ок, но не е ок да се опитваш да изкривяваш написаното от мен в дребни заяждания.
Цитат
Питах нещо простичко два пъти, този - трети - на кого и с какво пречат децата, които си играят на телефона не в час. Дори и да обядват в момента. Те, докато обядват, ако не играят с него, могат да играят на какво ли не. Могат и с вилици да се бодат, което вече би било кофти.
Писала съм какво за мен е проблем в дългото стоене над телефона, но на теб ти е трудно да го разбереш и се опитваш да го извъртиш.
Е, то детето ако е 9-10 часа в училище, колко време да му остава вкъщи за телефон? Но пък в училище вместо да играе, се събират на групички и разцъкват. Наскоро ми се наложи да чакам пред едно училище и по обяд това правеха. За мен е проблем, защото след даден час е нужно очите да отпочинат малко и позата на тялото да се смени.

# 107
“проблемни” деца, както го наричаш ти...
Никъде не съм ги нарекла проблемни.

# 108
Исках от модераторите да допълнят заглавието, защото не става ясно, че всъщност искам само за времето през което са в училище да се забранят, но вече втори ден не са направили нищо.

Здравейте,
може ли да допълня нещо към заглавието на темата, която съм пуснала и евентуално как?

Пишете ми лично съобщение с линк към темата и новото заглавие.

Здравейте,
може ли да допълня нещо към заглавието на темата, която съм пуснала и евентуално как?

Пишете ми ЛС.
Simple Smile Имате избор на модератор

Коректно беше да отговорите по някакъв начин на лично съобщение или в темата в "Правила", тъй като е възможно да сте се отказала от желанието си за промяна в заглавието. Промених го по своя преценка. Ако не Ви удовлетворява, пишете ми лс с Вашето предложение.

Последна редакция: вт, 05 дек 2017, 17:22 от bubanka

# 109
Не, Пролетен дъждец, аз задавам кратки и ясни въпроси. Но нямам такива отговори.
Даваш пример как едни деца в обедната почивка стоят един час на телефон. След като си писала че някои деца са по 10 часа в училище.
Дали ще е на телефон или ще се занимават с нещо друго седнали - все са много 10 часа в училище. Акцентирах на това - проблемът е в часовете там, не в телефона. Защо точно 1 час телефон на обяд е проблем? Защо точно телефонът е проблемът?
Ако децата нямат физическа активност, всяко стоене ще създава същия проблем - на стол на чина или дори на пейка, независимо дали се чете и пише, играе се на бесеница, на бикове и крави или на телефон.
Пак участват "очите" и пак е същата "позата на тялото".
Писах къде според мен са проблемите - лошо разпределение на часовете, липса на кътове за игра на малките деца, липса на подходящи занимания и редуване на умствена с физическа активност. Това е залегнато дори в програмите и следва да се организира от възрастните в училището. Понеже е техен ангажимент.
Дадох пример как може да стане това в най-обикновено българско училище. Което не се бие на бързея за разни класации. Понеже беше твърдяно тук как имало пряка връзка /причина-следствие/ между телефонна забрана и качествено обучение /което бе неизменно свързано с подобни класирания/. С което пак не само аз не се съгласих. 

Скрит текст:
Къде пък те цитирам теб, че ти искаш забрана? Авторката цитирах, че го и поясних. Ти разводняваш и въртиш, при това безсмислено. И тъй като е безсмислено, слагам в скрит текст, да не тормозя темата поне аз.

# 110
Да, това в скрития текст вече го каза в предния пост и няма нужда да го повтаряш. Не съм го коментирала повече.
Разбира се, че има значение дали ще гледат в телефон, а това, че училищата не предоставят достатъчно поле за движение, изобщо не съм го оспорвала.
Познавам достатъчно деца с гръбначни изкривявания, постоянно общувам и с кинезитерапевти и ортопеди. Всички са на мнение, че прекомерното висене пред телефона поставя шийните прешлени в неправилна позиция и наред с други фактори като тежките раници, несъобразени спортове с физиката на децата, създава предпоставки за задълбочаване на гръбначните изкривявания. Затова и колкото по-малко, толкова по-добре според мен. Затова и намирам за по-полезно ако искат да се замерят с трохи по време на обяд, отколкото главите им да са в позиция "г" един допълнителен час.
www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/11/20/text-neck- … erm=.1de6be6d0d5d

Последна редакция: ср, 06 дек 2017, 08:22 от Пролетен дъждец

# 111
......че всъщност искам само за времето през което са в училище да се забранят......
Аз пък искам да забранят на готините майчета да ходят по родителски срещи ,ама на не ме огряава и никой не ми влиза в положение. Защо ли ,защото като записвам детето си в държавно училище ,демек такова което се издържа от данъците на всички автоматично приемам да спазвам съществуващите правила ,а не аз да ги пренаписвам тепърва.
Иначе всеки е в правото си ,като държавното не покрива високите му стандарти да си потърси частно ,което да ги покрива. Те точно за това съществуват. За да отговарят напълно на нуждите на клиентите си и да има мир по форумите.
Скрит текст:
Ето ви пример за нуждата на такива технологии точно по време на час. Станало в час  на въпрос за растителността в ''Сребърна'' и някой казал папур ,ама друг си помислил за папрат. И нали се сещате г-жата  няма диапозитиви  или картинки ,та повикали на помощ ''гадните'' телефони и до едно всички разбрали кое е папрат и кое папур. Най важното :отнело само минута. Бог да ги пази тези г-жи дето не са застинали в миналия век  !

Последна редакция: вт, 05 дек 2017, 20:26 от mamamari

# 112
  • София
Бубанка,
благодаря че го допълнихте.

Мама мари,
правилата в училищата не са Конституция, а дори да бяха и тя може да се промени.
Живота е динамичен и изобщо не мисля, че държавните училища трябва да изостават от тенденциите.
Аз също плащам данъци и искам, като прочета че световни авторитети твърдят, че смартфоните са вредни за децата, училището за което вече съм платила да осигури безопасна среда. Ние тук на Балканите вечно трябва да сме последни!!!
В Англия е същата работа, до сега не съм се интересувала.
Нашите деца са като опитни мишки!!
Не забравяйте, че става въпрос за възраст от 7-10 години.

Последна редакция: вт, 05 дек 2017, 22:12 от aninica

# 113
Понеже непрекъснато давате пример с чужбина ще споделя за Франция (поне там, където учат племенничките ми) - режимът на достъп до двора е строг, не само до сградата като при нас, там в самия двор не може пиле да прехвръкне. Освен това в сградата са само малки ученици, т.е. само началната степен. Имат и непрекъснато учител с тях.
Няма нищо общо с отворения достъп в нашите училища, който е практика в училищата ни откакто са създадени. Нито са в огромни училища с ученици от 1-ви клас до пълнолетие.
Т.е. условията са като при нас в детската градина. В тези условия, и ако учителят ми праща тестовете снимани, също няма да държа детето ми да има телефон.

А ако ще говорим за резултати, можем да споменем финландската система, която държи първите места по ефективност. Там телефоните са позволени не само в междучасията, а и в час.
Аз пък искам тази система да се приеме тук Simple Smile

# 114
  • София
Именно, голямо сравнение с медените чужбини, голямо чудо! Че и с нашенски ЧУ. Ми, повечето нашенски ЧУ са като детска градина - затворени, макар да ги гледам, че от Питагор си влизат и излизат, не е като да са под ключ.
Аз съм съгласна, че телфоните трябва през часа да са в раницата, но някои учители и училища вече изпадат в истерия, че и родители също. Дали и колко са вредни самите телефони няма как да знаем все още, но много ми напомня на това как едно време, при кабелните телефони, е имало същата истерия колко били вредни, всякакви фантастични версии е имало, включително как ще ти изпържат мозъка,ще те удари ток...

# 115

Аз също плащам данъци и искам, като прочета че световни авторитети твърдят, че смартфоните са вредни за децата, училището за което вече съм платила да осигури безопасна среда. Ние тук на Балканите вечно трябва да сме последни!!!

Малко плащаш. Виж в частните училища са забранени.

# 116
  • София
...
правилата в училищата не са Конституция, а дори да бяха и тя може да се промени.
Живота е динамичен и изобщо не мисля, че държавните училища трябва да изостават от тенденциите.
...

Да ти разкажа ли как в едно частно училище раздадоха лаптопи на учениците и домашни и упражнения са основно онлайн? А част от упражненията са приложения за телефоните и децата се насърчават да ги ползват докато чакат на спирката или пътуват в метрото.  Wink Та тенденцията не е точно в посока забрани, според мен.  Party

Проблем има, но той не е в смартфоните. Някои родители нямат необходимия авторитет пред децата си и не могат да обяснят/наложат определени ограничения. И вместо да потърсят и отстранят истинския проблем, те си намират оправдания в обществото, Балканите и опитните мишки.  Joy

# 117
Няма смисъл. Авторката просто си го е навила на пръста и изобщо не чува какво й се говори.

# 118
  • София
...
...

Да ти разкажа ли как в едно частно училище раздадоха лаптопи на учениците и домашни и упражнения са основно онлайн? А част от упражненията са приложения за телефоните и децата се насърчават да ги ползват докато чакат на спирката или пътуват в метрото.  Wink Та тенденцията не е точно в посока забрани, според мен.  Party

Проблем има, но той не е в смартфоните. Някои родители нямат необходимия авторитет пред децата си и не могат да обяснят/наложат определени ограничения. И вместо да потърсят и отстранят истинския проблем, те си намират оправдания в обществото, Балканите и опитните мишки.  Joy
Моля Ти се да не говорим празни приказки, за частното училище, за което предполагам че говорите учат деца над 14 години?
Какви лаптопи за толкова малки деца?
Но съм съгласна, че тенденцията е да се изкарват все повече пари, от все по-малки деца!

Андариел,
тук не става въпрос за някакви магии, а за данни от скенер през времето на игра, доктора работи за Пентагона.
В нета има много данни, вижте поне това, което съм постнала тук.

# 119
Дали и колко са вредни самите телефони няма как да знаем все още,

Аз съм чела по темата в сериозен източник,не в популярна литература но става въпрос за преди около 10 години. Не мога да преценя колко са правилни изводите.

Извън темата, нещо ми стана интересно- защо се снимат контролните, а не се дават? Това го прочетох в няколко поста и ми стана интересно. При нас се дават задължително за подпис от родител и след това се връщат, но не всички.

Общи условия

Активация на акаунт