Отговори
# 90
Въпросът на авторката е принципен - против всички технологии.

# 91
aninica, в първия пост го наричаш проблем, затова използвам тази дума, не съм имала друго предвид. Не 30-40%, а сигурно 90% от децата в училище си носят от вкъщи или купуват нездравословна храна. Но не бих започнала кампания за забрана на внасянето на храна или купуване преди след училище. Може да кажа мнението си, ако някой ме попита, но как той ще си храни детето е негова работа. Ако моето дете се храни така, бих казала, че има проблеми с храненето. Но за друг човек, който харесва този начин на хранене проблем няма. Това имам предвид под думата проблем.
В случая - лично за мен ползването на телефон в междучасието не е проблем. Вероятно и за другите родители на тези 30-40% деца не е.

Уважавам разбиранията ти и смятам, че е твое право да възпитаваш и налагаш забрани на твоите деца. Същото очаквам като право и за мен, съответно моето дете Hands Plus1

# 92
Заменете в постовете на тази тема ползването на телефони с продаване на боклуци за ядене до училищата. Имало е и такива и е все също.

Някой ще се похвали, че няма проблем с това, друг ще размаха пръст - научете си децата на правилно хранене, на трети му се иска да не хрупат всички зрънчовци, докато обяснява на детето си ползата от плодовете.

И задължително българинът казва, как ще ми забранявате вие на мене!

Както писах по-горе, убедена съм, че дискусията, щеше да е различна, ако темата беше пусната от възмутена майка, че са им забранили телефоните в училище.

Не мисля, че някой тук мисли, ползването в повече на електронните устройства е полезно, пък дори и само за четене на енциклопедии, ама дискусията взе съвсем друга посока.

Не се сърди човече, писали сме едновременно! И на теб темата ти е докарала тази асоциация.

# 93
На теб, като ти потрябва нещо, енциклопедия ли търсиш? Или надникваш в Гугъл?

# 94
На теб, като ти потрябва нещо, енциклопедия ли търсиш? Или надникваш в Гугъл?

Уф, пусто четене с разбиране.
Говоря за ползване на телефона като енциклопедия. В енциклопедия влагам място, където търсиш информация и воала стигаме и до гугъл.

# 95
Джуди,значи забрана за оставане в сградата през междучасията ти е ок  Joy
Не знам дали ти четеш или съдиш само по собствените си деца, но темата слава богу не е за теб и тях.

Солничке, цялата групипка от двайсетина деца беше на телефоните си. Някои гледаха от един или си показваха клипове.

# 96
Заменете в постовете на тази тема ползването на телефони с продаване на боклуци за ядене до училищата. Имало е и такива и е все също.

...

И какво предлагате?

Джуди,значи забрана за оставане в сградата през междучасията ти е ок  Joy
Не знам дали ти четеш или съдиш само по собствените си деца, но темата слава богу не е за теб и тях.

Солничке, цялата групипка от двайсетина деца беше на телефоните си. Някои гледаха от един или си показваха клипове.
Темата е обобщено неправилно поставена. Затова има такъв отзвук.
Това предполага, че при липса на официални статистически данни, които да подкрепят твърденията на авторката за общите злини, които причиняват телефоните на малките деца поголовно у нас, е нормално родителите да споделят, че това не се отнася до всички.
Защото е така. Не се отнася.
Което пък значи, че който има подобен проблем е добре да си седне на трибуквието и да си помисли как да си го реши.
Върни се пак на първия пост и виж за какво и как е поставена темата.
...
Скрит текст:
Как би било добре и началните учители да се научат да четат, наистина... Винаги съм си мечтала да идат по курсове и те. Че да има кой да учи и децата на това.

Цитат
С какво пречеха тези деца на теб или на себе си? Или на някой друг?
Колко време стояха така?
Какво им предложиха от училище да правят?

# 97
  • София
Orhid,
може ли да споделиш защо сте купили на 7 годишно дете смартфон, а не обикновен телефон?
Смяташ ли игрите за нещо полезно?
Смяташ ли рекламите върху деца за нещо полезно?
Смяташ ли, че така се изгражда самочувствие?
А всъщност вие нямате проблем, защото децата нямат достъп до телефоните.

В смартфона на дъщеря ми игри няма. За тази цел си има таблет и ако иска да играе игри, го прави вкъщи. Но...това с игрите вече премина. Сега й е по-интересно да проверява неща, които я интересуват в гугъл и да слуша музика. Всъщност тя никога не е била "пристрастена" към игрите. Разбирам за какво говорите, имам наблюдения върху други деца, но проблемът не се решава с колективни забрани и вето. 

# 98
На мен с нищо не ми пречеха. Както писах, при нас въпросът е уреден. Стояха около час така. После си тръгнах и не знам какво са правили. Какво да им предложат от училище, докато обядват, не знам. Клоуни може би за развлечение, защото гледане в чинията и водене на разговор е недостатъчно?

Няма какво да ме пращаш да чета първия пост, тъй като въпросът ми изобщо не беше за забрана на телефоните и никъде не съм писала, че трябва да се забранят. Напротив, дори в два поста споменах, че са нужни. Хубаво е да прилагаш собствените си принципи за четене с разбиране.

# 99
Аз искам в метрото да се забранят. Омръзна ми да слушам лични и служебни драми.

# 100
И задължително българинът казва, как ще ми забранявате вие на мене!
Както писах по-горе, убедена съм, че дискусията, щеше да е различна, ако темата беше пусната от възмутена майка, че са им забранили телефоните в училище.

Чела съм подобна дискусия:
Цитат
Can a school legally confiscate an item from a child for a month? My daughter forgot to switch her phone off and received a text message so the phone beeped, it has been confiscated for a MONTH and then a fine is payable to have it returned!
и ето отговор: 
Цитат
I agree that a month is slightly excessive but bottom line your daughter broke school rules.
What kind of message are you sending your child about respecting rules if you undermine the school and demand the phone back?

Но тук говорим за една друга държава, която не е "разграден двор". Децата не учат по електронни учебници, нямат лафки, ритат навън под погледа на учител в голямото междучасие.

Телефоните се ползват само у дома -  децата нямат никакви ограничения кога, колко и защо. Не понасям термини като screen time най-малкото, т.к. аз самата съм онлайн над хх часа дневно от 90те г. Телефоните и всякакви други електронни устройства са част от нашето ежедневие.

Screens are a part of children's lives. If we pretend that they aren't, kids are never going to learn how and why to use them!

# 101
На мен с нищо не ми пречеха. Както писах, при нас въпросът е уреден. Стояха около час така. После си тръгнах и не знам какво са правили. Какво да им предложат от училище, докато обядват, не знам. Клоуни може би за развлечение, защото гледане в чинията и водене на разговор е недостатъчно?

Няма какво да ме пращаш да чета първия пост, тъй като въпросът ми изобщо не беше за забрана на телефоните и никъде не съм писала, че трябва да се забранят. Напротив, дори в два поста споменах, че са нужни. Хубаво е да прилагаш собствените си принципи за четене с разбиране.
Ми собствените си прочети, тогава, като не искаш да видиш за какво е темата.

Щом се затрудняваш, аз ще ти помогна:
Цитат
Аз съм категорично за това, да се забрани носенето им в училище от толкова малки деца, за всички училища.

Ми други не сме. И пишем защо не сме.
На което ти репликираш:
Цитат
съдиш само по собствените си деца, но темата слава богу не е за теб и тях
По чии да съдя? По твоите или по на авторката?
Просто обобщенията и претенциите за рестрикции, които следвало да важат за всички, следва да се поне подплатят с реални доводи.
Не аз имам претенции.
Друг има претенции да се забраняло нещо на всички деца.

Като даваш пример с тези деца, дето си цъкали, докато обядват, какво искаш да кажеш, тогава?
Пак да попитам - на кого пречеха децата и с какво?
Според теб какво трябва да правят в това време?
Нашите в училище, например, на обяд ... обядват.  Laughing Някои може и да цъкат, други си говорят, трети се замерят с трохи - който каквото си намислил.
Обядът трае около час в начална степен - докато отидат в стола, докато чакат на опашка, докато обядват - минал почти час. После тези, които са занималня, играят навън с топката. Имам поглед, т.к. в първи клас ходех да си вземам детето, което искаше да се наиграе, преди да си тръгне. А понякога оставаше и след това. От втори до четвърти клас беше същото - обядваше в стола, играеше навън с останалите /той не рита топка сам/ и когато на тях им дойдеше времето за занималня, той си тръгваше - в началото го вземах с колата, обаждаше ми се, когато беше готов, после започна да си ходи с автобуса.
И ако не са пречка децата ти от примера, защо го даваш? В каква връзка?

Цитат
Но тук говорим за една друга държава, която не е "разграден двор". Децата не учат по електронни учебници, нямат лафки, ритат навън под погледа на учител в голямото междучасие.
Важно е, когато се дават примери, да се уточнява за къде точно става въпрос.  Peace

Последна редакция: вт, 05 дек 2017, 14:07 от Judy

# 102
Джуди, ставаш смешна в опитите си да се заяждаш. Хубаво е, че наблюденията ти свършват само с твоите деца и училището им, но в България има много училища и различни деца.

И ако не са пречка децата ти от примера, защо го даваш? В каква връзка?

След като не разбираш защо съм дала примера, ще ти го обясня като на първолак в цитати и разяснения към тях  Joy  В ето този цитат:
В училище смешното 10 минутно междучасие без друго едва им стига да се изредят за тоалетната, а в голямото - писах вече, докато се налапат, докато поритат малко и то времето минало.
Не ви знам как децата ви намират по час време за телефон в училище, наистина.

се чудиш как децата в други училища имали време за телефон и кога им се събира по час пред дисплея след като междучасията са по 10 мин.
И ето аз още тук отговарям, че някои деца ходят на занималня и прекарват много време в училище, съответно им се събират и по-големи паузи и ти давам пример какво съм наблюдавала и за колко време:
Реално за децата, които са до обяд, не е такъв проблем. На тези по 10 часа в училище спокойно може и повече от час да им се събере. Почивките по обяд и следобяд са достатъчно големи, а зимата съвсем не излизат да ритат. Да не говорим, че ритат момчетата.
В училището, в което ми се наложи да чакам, децата разцъкваха телефоните, докато обядваха.
Сега стана ли ти ясно?
Какво точно да си прочета в собствените мнения?
Кажи какво те притеснява в тях и кое не по темата:
При нас са забранени тел.до 4-ти клас. Намирам го за полезно. Другият вариант е да се събират сутрин и при тръгване децата да си ги вземат. Не виждам как ще помогне, ако авторката забрани тел само на собственото си дете след като децата се събират по групички и гледат от един телефон.

Ясно е, че няма как да се забранят напълно най-малкото защото децата се прибират сами.

За събирането на телефоните съм съгласна. В нашата класна стая има специална кутия с гнезда където мсеки си оставя телефона. Дават се само в обедната почивка. Но ги има като се случи нещо спешно.
Интересно ми е колко от вас ходят на работа без телефон, за да не ги разсейва?  newsm78 Сигурна съм, че никой. Защо тогава искате децата да са без телефон? Аз пък искам да имам връзка с моите. Всичко се случва. Случват се и спешни случаи.
Това ми се струва удачен вариант, но  как имаш връзка с детето след първи час например след като тел са в кутията Simple Smile
Това ми се струва удачен вариант, но  как имаш връзка с детето след първи час например след като тел са в кутията Simple Smile
По-важно е то да има връзка с мен, не аз с него. Ако на мен ми трябва нещо супер спешно (което до сега не се е случвало) звъня на госпожата. За неспешни неща им звъня в обедната почивка.
и. Така съм съгласна Peace
Аз още в първия пост писах, че в събирането е решението, защото пък има деца, които се прибират сами.
И аз да съм, няма да си пусна детето без телефон по улиците. Да се разчита обаче на 6-7-8 годишни, че и по-големи, че няма да стоят залепени за дисплея, когато няма контрол, е кауза пердута.

Ми собствените си прочети, тогава, като не искаш да видиш за какво е темата.

Щом се затрудняваш, аз ще ти помогна:
Цитат
Аз съм категорично за това, да се забрани носенето им в училище от толкова малки деца, за всички училища.

Посочи ми линк къде твърдя такова нещо или цитирай коректно.

# 103
Задавам ти прости въпроси само. Като не искаш не отговаряй, щом е проблем.
Темата е безумно поставена.
Ако все пак решиш и я почетеш, преди да пишеш, то ще да видиш, че далеч не опира само до моите деца. Дори училищата, в които учат
Скрит текст:
/до сега поне 4 на брой, включват много други деца. А из темата писаха и други родители. Само да чете човек. Но то от смеене дали му остава пък време?  Simple Smile
Като пишеш едно и също, не ми отговаряш на въпросите. Не че очаквам. Като не ги прочетеш, то как да отговориш?
Питах нещо простичко два пъти, този - трети - на кого и с какво пречат децата, които си играят на телефона не в час. Дори и да обядват в момента. Те, докато обядват, ако не играят с него, могат да играят на какво ли не. Могат и с вилици да се бодат, което вече би било кофти.

Скрит текст:
Мили Боже, трудно е - цитатът ти в червено къде пиша, че е твой? Той е от пост № 1. Но ако не си го чела, как да знаеш, наистина.  Hug Многократно връщам към темата. За да не пишем излишни глупости и да разводняваме. Цитирам, т.к. вече ти писах, че е добре да се върнеш към този пост. Той касае всички. Следователно и мен. И е нормално да взема отношентие. Като давам пример с моите деца. Ако чуждите имат проблеми - хубаво. Но се съмнявам, че касае всички. Ти пък не пожела да го четеш. Може да ти е дълъг. Приемам. Добре. Затова цитирам важното от него. Това, което накара родителите да са против идеята на автора на тази тема.  

За занималните си писахме също. За обедната почивка - пак. Аз прочетох какво пишеш - децата си играели, докато обядвали. Ми хубаво. Аз за тях те питах на кого и с какво пречат. Да оставим настрана, че това не касае всички деца, дори и тези, дето са на занималня. Дадох и пример.
Ще споделя как в училището на малкия в първи клас се провеждаше занималнята, т.к. съм ходила и виждала.
И пак да подчертая - пиша за това, т.к. съм лично засегната от първия пост и от темата, посочих ясно защо. Както вече писах - до началото й имаше обяд и игра навън. И не само момчетата, момичетата също бяха навън. И играеха - кои с момчетата, кои отделно. След това писане на домашни. Родителите бяхме доставили разни игри и книги. Даже имаше и диван ъглов в стаята /пак от родители/. Учителката от занималнята им даваше или да четат, когато са свободни, или да играят с нещата, които бяхме донесли. Често съм виждала вечер децата да играят и навън, докато чакат да ги приберат родителите. Всяко има телефон от първи клас. Не съм виждала ни едно да щъка по него на занималнята, когато съм влизала да си взема моето. Занимаваха се. Виждала съм госпожата да проверява домашни в това време, да прави диктовка на отделно дете, да обяснява задачи на друго. Т.е. не ги пасе постоянно. За другите класове не мога да кажа. Зависи от учителката.  Sunglasses Не от наличието на телефон. И никой не им е събирал телефоните в кутии. Не става въпрос за "моите деца", а за цял клас деца. И най-вече за учител. И основен, и на занималня.

Последна редакция: вт, 05 дек 2017, 16:11 от Judy

# 104
  • София
Не се сърди човече,
моля да се консултираш с някой, ако не правиш разлика м/у “проблема”, който искам да обсъдим и “проблемни” деца, както го наричаш ти.

Трещеница,
защо реши че съм против всички технологии?

Исках от модераторите да допълнят заглавието, защото не става ясно, че всъщност искам само за времето през което са в училище да се забранят, но вече втори ден не са направили нищо.

Общи условия

Активация на акаунт