Отговори
# 345
  • София
Грешките са доста като за учител, особено учител, който ограмотява децата. Всеки може  да допусне някакви грешки, ама никой учител не слага по пет точки вместо многоточие, нито по две въпросителни, да не говорим за "3 ти кл".  И аз си позволявам небрежно писане откъм печатни грешки, но не и грешки, които са очевидно не от бързо писане, а са системни. На работа двете най-важни книги са ми фонетиката на българския език и един ученически правописен речни, запазен още от времето, когато децата ми бяха първолаци. Не ме е срам да ги ползвам, дори уча децата, с които работя, че когато човек не е сигурен в правописа на някоя дума е добре да отвори речника (или да пита Гугъл, ако има интернет под ръка).

# 346
Срещу злоупотреби си има вътрешни правилници, дори някои учители прилагат модела да се събират в кутия преди час. Стига да има воля и желание, има си начини нахалника да бъде рестриктиран. Извън час какво правят с телефоните си мен лично не ме касае. По време на час, който не е усвоил принципа да бъде изключен телефона-прибира се в кутията и чака там до края на часа. По мое време телефони нямаше, но имаше Тетрис Simple Smile, който се вадеше и се започваше "цъкането".

# 347
  • Буркина Фасо
Срещу злоупотреби си има вътрешни правилници, дори някои учители прилагат модела да се събират в кутия преди час.
при нас ги събираха , но дечурлигата извадиха други телефони  Laughing
даже на бюрото на учителката започнаха да слагат стари телефони, които може и да не са работили, а в тях оставаше смартфона.

# 348
  • София
Катюша, като учител малко повече да внимаваш за правописа си 😆 дори да смяташ, че форумът не е училище, щом си заявила, че си учител на 1-2 клас, от теб очакваме правилно членуване и правилни форми на глаголите 🤗

Аз пак да си кажа, има проблем със смартфоните. Някои от тези прекрасни дечица, на които е разрешено, които уж на теория знаят кога може и кога не може, на практика злоупотребяват в час.  

Разказваха ми преди време за първокласници, които ядат в час...
За щастие все още никому не е хрумнала идеята да забрани внасянето на храна в училищата, за да се справи с проблема...
Някак логично ми се струва да се работи с онези, които нарушават правилата, не да бъдат наказани останалите...

Срещу злоупотреби си има вътрешни правилници, дори някои учители прилагат модела да се събират в кутия преди час.
при нас ги събираха , но дечурлигата извадиха други телефони  Laughing
даже на бюрото на учителката започнаха да слагат стари телефони, които може и да не са работили, а в тях оставаше смартфона.

И какво доказва това?
Че забраната би била напълно безполезна с/у нарушителите - те ще продължат по същия начин - но би засегнала само онези, които без друго спазват правилата.
Хитро, нали?

Последна редакция: ср, 10 яну 2018, 00:03 от katiABV

# 349
Не се завръщам в темата за забраната на телефоните, така и не стана дискусия по нея.

Вече съм почти сигурна, обаче, че ако не замре темата е въпрос на време да получим предложение да разрешат цигари, алкохол, наркотици, сбивания със залагания, и прочие в училище, щото нали вкъщи сме им обяснили на децата, че не бива. WinkWinkWink

Има места, където и внасянето на определени храни в училище е забранено, че и до такъв пример се прибегна по-горе. Някои от забраните са храни, към които има алергии. Що ли никой не се е сетил да роптае там, че за училищното му време детето му няма достъп до фъстъци, заради некадърни родители, дето не си учат алергичното дете. WinkWinkWink
 (Само пример, казах, че не се връщам в темата и НЕ СЪМ ЗА забрана за храни, преди да сте ме прочели в този смисъл.)

Последна редакция: ср, 10 яну 2018, 01:20 от solnichka

# 350
  • София
[
Интересно, там, където работиш разрешени ли са цигари, алкохол, сбивания със залагания и... каквото и друго да имаше?
Някак идеята за приравняване на телефона с, примерно, лично автоматично огнестрелно оръжие ми е леко... как да кажа, екзотична.
/color]

# 351
Постът ми започна с това, че не е по темата за телефоните, а за това, че аргументите залитнаха в посока  не на забраните - ако не е това ще е друго
Обаче, като се споменаха цигарите, можем да ги сравним на ниво аргументи с телефоните за децата В училище.
1. Пушенето вреди само на ненаучения да не пуши и всички са достатъчно възпитани да не пречат с това на останалите (всеки да си учи детето, 99% така или иначе ползват телефоните само за научни цели)
2. Пушещите на работа нито карат и други да пушат, нито пушат повече, щото около тях се пуши (7-8-9-10 годишните не се увличат едни от други за недобрата страна на използването)
3. Пушещите ако не пречат на останалите с цигарите, ще намерят с какво друго да го правят (децата ако не се разсейват с телефоните, ще го правят с нещо друго).
4. Забраната за цигарите нарушава правата на пушещите (ако за няколко часа на ден на децата се забраняват телефони, това ще е краят на света)
Та за цигарите има ЗАКОНОВА забрана за ползване на обществено място.
Да уточня,че не сравнявам телефони и цигари и не съм по темата (модератор да ми изтрие съобщението, ако реши). Просто ползвам аргументите от темата, за да защитя теза, че цигарите не бива да са забранени.

# 352
Темата не мисля, че върви в посока НЕ на забраните.
Забрани има и ще има и когато има, като правила, е добре те да се спазват.
Например, има забрана за употреба на телефон на определени места. Не за внасянето, притежанието, а за употребата му. Темата е-да се забранят ли смартфоните на деца 1-4 клас за времето, прекарвано в училище-т.е. да носят смартфони въобще в себе си докато са на училище. Аз съм против такава забрана, защото първо е неефективна, второ-няма кой да съблюдава за спазването. Защото то сега си има забрана за употреба в час, ама кой налага проверка, как се спазва и защо не се справят някъде?
Правила има, забрани има. Въпросът е как се работи в посока да се спазват.

# 353
solnichka ,убегнало ви е най-важното а именно причината за забраната на тютюнопушенето е че уврежда здравето на не пушещите  принудени да вдишват дима.
По повод събирането на телефони  в кошница на учителското бюро нямам възражение против самото събиране ,но само ако събиращия носи отговорност за събраното.Причината  случка с дете ,което хванаха  да пипа и ползва чужд телефон .Познавайки вкуса към забавления на въпросното хлапе всеки би изтръпнал.
Представете си ако вашето дете се окаже разследвано за шеги в стил терористични заплахи.Върви доказвай после ,че монахинята нямала брат.
Та АКО ще се събират телефоните само под ключ и да се следо кой на кого е .

# 354
  • Буркина Фасо

И какво доказва това?
Че забраната би била напълно безполезна с/у нарушителите - те ще продължат по същия начин - но би засегнала само онези, които без друго спазват правилата.
Хитро, нали?

не може да се каже какъв ефект ще има забраната защото на практика такава няма.
има ли забрана тогава доста от "нарушителите" ще я спазват. примери от живота колкото щеш.
проблемът, ако се въведете такава забрана, ще е за тези, които не я спазват - сиреч използващите смартфони в час.  когато няма забрана виновните са децата , които сега не носят телефони.
самият смартфон е предпоставка да изкуши децата да го използват в часовете. ние възрастните не може да издържим на това изкушение , та камо ли децата
между другото какво пречи вместо смартфони децата да носят най-обикновени GSM- и  и когато действително има необходимост да се обадят на родителите си?  новината, добра или лоша, звучи еднакво при GSM и смартфон.

# 355
Че то забрана си има - това се пише от началото на тази тема. Забрана за ползване в час. И се вижда как се "спазва" по места - според учителя е. Децата не са виновни, че учителят не може да съблюдава за спазването й. Нито за това, че някои родители не могат да си възпитават собствените питомци. 

А аналогия между телефони и наркотици, алкохол, цигари, оръжия и т.н. е смехотворна. Дори не си струва обсъждането. Може да се дава като пример на учениците, изучаващи логика, за липса на такава.

# 356
  • Варна
https://www.edna.bg/za-roditeli/koi-sa-priznacite-na-kompiutyrna … avisimost-4629650
Пускам го просто ей така. Още през 2013 СЗО била обявила някакви неща. Четох, че през 2018 ще включва пристрастяването към игрите в списъка на заболяванията. Не ми се търси сега статията. Някой ден сигурно ще е смислено да правим аналогия между това и другите пристрастявания. Още не е дошъл момента.

# 357
Ако ще се обсъжда "пристрастяването към игрите", то моля нека се отвори специална тема.
Тази е за смартфоните, които следвало да се забранят в училище ей-така, по принцип.  Peace
Да сравниш телефон с пристрастеност към дрога е като да сравниш хартия с цигари горе-долу. То понеже в хартия човек може да си свие цигари, пък към тях можеш да се пристрастиш. Или да забраните да се ползват кафе-машини, щот, видите ли, те предлагат кафе, към кафето можеш да се пристрастиш, а СЗО включва и това пристрастие към останалите. Може и сладко да се забрани да се носи в училище, всъщност. Понеже и към него човек се пристрастява. И като ще забраняваме сладкото да сложим стоп  въобще на храните и напитките в училище, щото знае ли се пък кой какво си носи, кога, колко и как го ползва?
Повечето хора ползваме смарфони. Това няма връзка с пристрастяване към игрите, обаче. Аз, например, не играя такива нито на телефона, нито на компютъра. Големият син също. Малкият играе Фифа у нас на компа. На телефона има някаква също, но тя иска интернет, в училище нямат, а мобилният му е много малък и не би издържал.
Но това за игрите, още повече пък за пристрастяването към тях, е съвсем друга тема.

Последна редакция: ср, 10 яну 2018, 15:32 от Judy

# 358
  • Буркина Фасо
ако ще се обвиняват родителите и децата им , че не са научили отрочетата си да не зяпат в чуждите телефони , да се правят на непукисти когато другите деца ги използват и показват в час (а това е повсеместно), нека се отвори друга тема.
аз така и не разбрах защо моето дете трябва да се чувства виновно/ненаучило се за нещо , което не е направило ?  все пак то не е извършител.
смартфона не е най-доброто решение за малките ученици. с обикновен телефон (евтин и често подарък при подписване на нов договор) биха си свършили същата работа - да се обаждат на родителите си през всяко междучасие понеже те не са ги научили да се обаждат след края на часовете или пък като се приберат у дома.

# 359
Какъв тип телефон ти харесна та теб си е лично твоя работа. Какъвта си харесаш, такъв ще купиш. Което важи и да останалите, колкото и да не ти е удоволствие.
Нито другите деца, нито техните родители са пък "виновни", ако ще си говорив за вина, че имате проблем с вашите.Innocent

Общи условия

Активация на акаунт