Информация за МБАЛ Надежда (на д-р Стаменов) - 13

• 118 257
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Пънче, не бъркам специализант със стажант! Тук не коментираме стажанти. Изобщо се съмнявам в частна клиника да има стажанти.
Специализант няма право да преглежда в отсъствието на лакаря при когото е зачислен. Просто пациентите не си знаят правата. Аз отказвам преглед при специализант и си искам час за титуляра, който ми осигуряват. Това е мое право. Вие след, като сте съгласни си е ваш проблем. Лекаря, който има специализант е длъжен да попита пациента дали е съгласен с присъствието на специализанта на прегледа и трябвя да го представи на пациента. От болницете разчитат, че пациентите не са запознати с тези правила и действат, както на тях им е удобно.А парите, които плащате по-малко ли са? Не, естествено! Плащате все едно ви е прегледал титуляра, а не обучаващ се.
А предложените на авторката лекари  - при тях винаги има свободни часове.

# 601
  • София
Специализантите са пълноправни лекари и могат да преглеждат сами. Те са на работа и дори дават дежурства.

# 602
Специализантите на са пълноправни лекари! Нямат право да преглеждат без титуляр. Те се обучават. Стават пълноправни лекари, след взимане на специалност. Титулярните лекари нарушават закона, като ги оставаят да работят сами. Титулярните лекари са отговорни за всяко нещо извършено от специализанта! Запозната съм. Вярвайте.

# 603
  • София
дай закона да видим какво пише.

# 604
  • В сърцето на любимия човек
Мелани - моля обърнете внимание, че може да запазите час за д-р Станева за кабинет "Гинекология"

Смятате ли, че болницата щеше да си позволи такова грандиозно нарушаване правата на пациентите, при това официално?

# 605
http://www.mu-pleven.bg/forms/Naredba_1_SDO.pdf

НАРЕДБА № 1 от 22.01.2015 г. за придобиване на
специалност в системата на здравеопазването
Издадена от министъра на здравеопазването, обн., ДВ, бр. 7 от 27.01.2015 г.

Чл. 4. (1) Специалност по реда на тази наредба могат да придобиват правоспособни
медицински специалисти
с висше образование по специалностите от професионални
направления "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация" и "Здравни грижи".

Чл. 15. (1) Теоретичното обучение се провежда в редовна форма, а ако е предвидено в учебната
програма, може да се провежда и дистанционно.
(2) Практическото обучение по клиничните специалности се провежда на пълно работно
време съобразно характера на дейностите по съответната специалност. Обучението се
осъществява чрез личното участие на специализанта в дейностите, извършвани в
базата за обучение, като той носи отговорност за извършваната от него дейност в
съответствие с действащите медицински стандарти и правилата за добра медицинска
практика.

Чл. 20. (1) Ръководителят на базата за обучение определя за ръководител на специализанта
лице с призната съответна специалност и трудов стаж по нея не по-малко от 5 години.
8
(2) Ръководителят на специализанта:
1. изработва индивидуален учебен план в срок до един месец от сключването на
трудовия договор или от издаването на заповедта за провеждане на обучението, който
включва и списък със задължителните умения и компетентности, които
специализантът следва да придобие по време на обучението си; индивидуалният
учебен план се утвърждава от ръководителя на базата за обучение;
2. участва в провеждането на колоквиумите;
3. контролира и съдейства за изпълнението на изискваните по учебната програма
практически дейности (изследвания, операции, манипулации и други);
4. оценява напредъка на специализанта в края на всяка година от обучението на
специализанта и отбелязва задължителните умения и компетентности, които
специализантът е овладял до момента;
5. изготвя атестат за практическата дейност, реализирана по време на обучението и
изпълнението на индивидуалния учебен план;
6. може да присъства на държавния изпит на специализанта.

# 606
  • София
пънче, търсим закона, в който пише че не могат, тоя не става  Mr. Green

# 607
Моята медицински и юридически некомпетентна личност откри само това. А и честно казано предпочитам да ме преглежда д-р Станева пред някои други, знаеш ми "симпатиите" Mr. Green

# 608
Излишно е повече да коментираме въпроса. Всеки решава за себе си и сам отстоява правата си.
 Цитат:  "Съгласно Наредба № 34, не само в работното време, но и при даване на дежурства, специализантите работят под ръководството на лекар с придобита специалност."

Който има интерес може да си намери материали по разизскваната тема.

# 609
 Цитат от Наредба 20: Лекарят-специализант, дори няма трудов договор с болницата, а само договор за обучение. Съгласно договора с НЗОК, той няма право да подписва медицински документи, нито да бъде посочван в графика и отчетите към НЗОК. Болницата е длъжна преди началото на всеки месец да предоставя на РЗОК график за работата и дежурствата на всички специалисти.

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 14:47 от *Melanie*

# 610
Копирам член от посочената от мен наредба:

Чл. 11. (1) Обучението за придобиване на специалност, при която се извършват лечебнодиагностична
дейност или здравни грижи, наричана за краткост "клинична
специалност", се осъществява въз основа на сключен срочен трудов договор на
основание чл. 68, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда на пълно работно време с база за
обучение по съответната специалност на длъжност за специализант
, посочена в чл. 17,
ал. 1. Договорът е със срок до датата на придобиване на права на специалист, но не
по-късно от една година от допускането на специализанта до държавен изпит.

Освен това "под ръководството" не означава буквално "в присъствието на ръководителя". Ако се касаеше за второто, то щеше да е изрично написано "в личното присъствие на ръководителя".

# 611

Лекарите без специалност и прилагането на медицинските стандарти

Адвокат по медицинско право Мария Радева:

Отговорността на лекарите без специалност е предмет на обсъждане в публикация от ноември 2010 (http://mariaradeva.com/?p=925). В материала поставих въпроса „как практически се осъществява „ръководството и контрола” на лекарите без специалност?  … Ако отговорът е положителен то това означава, че лицата с и без специалност следва да работят заедно, с идентичен график, за да се осъществява непосредствено ръководство. При такова тълкуване следва, че лицето без специалност не може да извършва дейности, както и да дава дежурства самостоятелно.”

В потвърждение на застъпената от мен теза, е и Решение на Районен съд – Варна

от Мария Радева   

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 14:58 от *Melanie*

# 612
  • Пловдив
*Melanie* работя в болница в друг областен град и специализантите си преглеждат самостоятелно и дават дежурства напълно законно!!!

# 613
  • София
И аз работя в болница от само 22 години и не говоря на изуст

# 614
Сега ще ви обяснят как това е незаконно и се нарушават правата на пациентите.

Лично на мен ми омръзна от всичко знаещи хора, които смятайки, че като заплащат дадена услуга, стоящият отсреща специалист, независимо какъв, е длъжен да търпи грубо отношение, само защото му е платено.

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 17:02 от пънче-мънче

Общи условия

Активация на акаунт