Майчинството счетоводно-75

• 66 834
  • 762
  •   1
Отговори
# 225
Ако съм чела правилно предните постове, след 10.01. тази година ще бъде изплатен Simple Smile Ако бъркам, нека някой ме поправи.

Аз имам един малко тъп въпрос... Осигурявам се на 230 лв. (4 часа), въвеждам си нещата в калкулаторите, които намирам в Интернет и ми се получават суми за майчинство от порядъка на над 400 лв. Изчетох всички указания на калкулаторите и пак... Това обаче ми изглежда нереално предвид тези 230 лв... Аз ли бъркам някъде ? Thinking
Не може да взимаш по-малко от минималното майчинство, което е в размер на МРЗ, т.е. ще взимаш първата година по 510 лв., а втората по 380 лв., стига да имаш 12 месеца стаж.

# 226
О, това не го знаех, беше ми много полезно!
Тоест, ако правилно разбирам, няма значение, че съм се осигурявала на 4ч., защото според закона най-малко трябва да получават МРЗ през първата година? Ако е така, калкулаторът не ме е излъгал Smile

# 227
Благодаря на всички за отговорите.Не бях запозната и ми помогнахте много!

# 228
Първата година майчинство 510 лв. ли се взима или 90% от сумата на която ме осигуряват

# 229
  • София-Младост
Първата година майчинство 510 лв. ли се взима или 90% от сумата на която ме осигуряват
Минимума е МРЗ, която от 01.01.2018 е 510лв...колко е другото и дали е повече няма как да знаем.

# 230
   Здравейте. Безработна съм - на борсата, взимам обезщетение до февруари 2018г. В начална бременност съм. Имам над 12г трудов стаж. В момента уча и магистратура. Имам няколко въпроса.
Ако се регистрирам като самоосигуряващо се лице на свободна професия и си плащам пълни осигуровки:

- ще мога ли да изляза в болничен веднага?
- ще мога ли да се възползвам от еднократната помощ за майки студентки (2880лв)?
- има ли минимална заплата, върху която да се осигурявам, в зависимост от избраната професията?
- ако се осирурявам на МРЗ и не осъществявам дейност, т.е. нямам приходи, какъв ще бъде разхдът ми на месец?
Благодаря предварително!

# 231
  • Варна
   Здравейте. Безработна съм - на борсата, взимам обезщетение до февруари 2018г. В начална бременност съм. Имам над 12г трудов стаж. В момента уча и магистратура. Имам няколко въпроса.
Ако се регистрирам като самоосигуряващо се лице на свободна професия и си плащам пълни осигуровки:

- ще мога ли да се възползвам от еднократната помощ за майки студентки (2880лв)?
- има ли минимална заплата, върху която да се осигурявам, в зависимост от избраната професията?
- ако се осирурявам на МРЗ и не осъществявам дейност, т.е. нямам приходи, какъв ще бъде разхдът ми на месец?
Благодаря предварително!

Не,нали ще трябва да се осигурявате преди болничния

ще мога ли да се възползвам от еднократната помощ за майки студентки (2880лв)?
Смятам,че ще можете

има ли минимална заплата, върху която да се осигурявам, в зависимост от избраната професията?
Не,няма.Минимума е 510 лв колкото е минимума за самоосигуряващите се лица

# 232

Благодаря предварително!
Не можете да взимате и майчинство и помощ. Ако се осигурявате и взимате майчинство, то няма как да вземете помощта за студенти. Тя е за безработни, редовни студенти, именно защото те няма да взимат майчинство.

# 233
Боряна Георгиева, докато съм на борсата не съм ли осигурявана? Помня, че ми казаха, че за тези месеци не ми се прекъсва трудовия стаж. Не попитах за осигуровки, но останах с впечатление, че съм осигурена... (ако има значение - от октомври съм безработна, напуснах по взаимно съгласие)

Есен Снежнобяла, някъде прочетох, че НЕ трябва да съм на трудов договор, затова търся вариант със свободна професия. От социалните ли мога да изискам пордобна информация?

Благодаря ви!

# 234
Боряна Георгиева, докато съм на борсата не съм ли осигурявана? Помня, че ми казаха, че за тези месеци не ми се прекъсва трудовия стаж. Не попитах за осигуровки, но останах с впечатление, че съм осигурена... (ако има значение - от октомври съм безработна, напуснах по взаимно съгласие)

Есен Снежнобяла, някъде прочетох, че НЕ трябва да съм на трудов договор, затова търся вариант със свободна професия. От социалните ли мога да изискам пордобна информация?

Благодаря ви!
Цитат
Чл. 8в. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2015 г., в сила от 28.07.2015 г.) Майка (осиновителка) студентка има право на еднократна помощ за отглеждане на дете независимо от доходите на семейството, при условие че:
1. детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
2. майката (осиновителката) живее постоянно в страната и е студентка в редовна форма на обучение във висше училище, получило акредитация и създадено при условията и по реда на Закона за висшето образование;
3. майката (осиновителката) е записана като студентка в редовна форма на обучение към датата на раждане на детето;
4. майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване.

# 235
  • Варна

Благодаря ви!

Зависи какво имате в предвид под осигурена.За времето с право на обезщетение ви се поемат здравните осигуровки от държавния бюджет

# 236
Имам 30-дневен болничен подаден на 15 декември и още нямам ведомост Confused Знаете ли кога трябва да бъде изплатен ?
Другата седмица вторник или четвъртък.

# 237
  • София
Добро утро!
Намирам се в следната ситуация: малкото ми дете в края на януари прави 2г,в момента ползвам втората година майчинство. В края на март трябва да се роди третото ни детенце. Проучвам най-правилния вариант за действие? 
Да си пусна болничен за времето до 45 дневния за бебка или да си пусна неплатена за същия период. Четох първа страница в частта застъпване на майчинство, не съм сигурна дали правилно съм разбрала опцията счита ли се за застъпване, ако съм в неплатена за отглеждане на дете до 8 г възраст.
Втори въпрос: размерът на майчинството ми 1 г очевидно ще е 510 лв, в случай че няма застъпване на двете?
Благодаря предварително.

# 238
  • В полите на Пирин планина
Застъпват се само, ако в момента на излизане в болничния 45 дни преди термин се ползва отпуск за гледане на дете до две годишна възраст.

# 239
  • София
Застъпват се само, ако в момента на излизане в болничния 45 дни преди термин се ползва отпуск за гледане на дете до две годишна възраст.
Да, значи правилно съм разбрала. Тогава по- добре да си пусна болничен, хем да си пазя отпуската-платена или неплатена за като и дойде времето, че с тия градини...

Общи условия

Активация на акаунт