Майчинството счетоводно-75

• 67 043
  • 762
  •   1
Отговори
# 510
Някой може ли да ми обясни как мога да си изчисля колко ще ми превеждат за болничен. Дали има някаква готова формула, примерно ? Ако през последните няколко месеца съм ползвала болничен (например имам цял август + 3 дена от септември; след това още 10-на дни в ноември) - каква база трябва да взема за тези дни?
Не знам доколко го обясних, но ще се радвам ако някой ме е разбрал и ще ми помогне.

# 511
То изобщо има ли някакво значение на колко ще те осигуряват като в крайна сметка се изчислява средно-дневното възнаграждение от 24 месеца назад?

Здравейте и аз смятам че няма много смисъл имайки предвид че осредняват освен ако не го направиш за 24 месеца и пак няма да си компенсираш даденого

# 512
Да, застъпват се детето ми е на 1г и 6месеца, а терминът на второто е две-три седмици след като навърши първото ми дете 2 годинки.

Благодаря, Ала Бала!
Тогава преди издаването на 45 дневния се върни в майчинство, за да се отрази това застъпване.
Т.е. не ползвай болничен до издаването на 45 дневния за бременост и раждане.
 Това при положение, че искаш да получаваш същото обезщетение като за първото дете.
А колко време преди 45 болничен трябва да се върна оново в майчинството?
А сигурно ли, че ще вземат по- благоприятния за мен период  т. е.  по чл. 49 от КСО?

# 513
  • София
45-дневния ми започна на 02.01. Обаче родих на 21.01. Болницата издадоха 42-дневния. И двата са подадени от работодателя на 31.01. Нищо друго не трябва да правя, нали? (Въпреки застъпването)

# 514
  • София-Младост
Да, застъпват се детето ми е на 1г и 6месеца, а терминът на второто е две-три седмици след като навърши първото ми дете 2 годинки.

Благодаря, Ала Бала!
Тогава преди издаването на 45 дневния се върни в майчинство, за да се отрази това застъпване.
Т.е. не ползвай болничен до издаването на 45 дневния за бременост и раждане.
 Това при положение, че искаш да получаваш същото обезщетение като за първото дете.
А колко време преди 45 болничен трябва да се върна оново в майчинството?
А сигурно ли, че ще вземат по- благоприятния за мен период  т. е.  по чл. 49 от КСО?
Няма правило, но аз би заложила на поне 2 седмици. В другото-ДА, ако се появи разлика винаги можеш да обжалваш.

# 515
Ала Бала, много ти благодаря за помощта и за разясненията.

# 516
В началото лежах за задържане в болницата от където ми издадоха болничен който беше 36 дена. Тези дни влизат ли в тия 180 дена? Говорих с една мама която ми каза благодарение на болничните от болницата дните са и стигнали. Объркана съм точно 30 дена не ми стигат до 45 дневния.

# 517
Здравейте. Моля за малко съдействие. На 14.02 ми изтича последният болничен до 135 дни от педиатъра, какво трябва да подам към работодателя. Питах ТРЗ но тя въобще не е наясно, все проверява и само ме обърква и така и не нищо не казва в крайна сметка...

# 518
Тук можете да откриете много подробна информация какво трябва да подадете Вие, а и какво трябва да направи фирмата:

http://accountingnews.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0 … %BD%D0%B0-91.html

Вас Ви интересува точка Майчинство за остатъка до 410 ден.

# 519
Момичета, какви документи се искат за подаване на молба за детски надбавки.

# 520
  • София-Младост
Момичета, какви документи се искат за подаване на молба за детски надбавки.
В самата молба-декларация са изброени накрая!

# 521
  • София
Здравейте.Родих на 10.12 и на 21.01 ми свърши болничният от болницата. Педиатърката ми е издала нов с начална дата 23.01.
Въпросът ми е дали ще е валиден щом е от 23-и, а не от 22-и.Доколкото знам болничен може да се издаде 1 ден по-рано или ден по-късно.
Имах проблем с един болничен от ЛКК, който получих 2 месеца по-късно поради същата причина и не ми се иска пак да става така.
Да знам, за да кажа на лекарката да го анулира и издаде пак преди да е дошло 10-о число на следващия месец.

# 522
Добър вечер,казвам се Светозара работя в лаборатория на една винарска изба от година и половина.... бременна съм във 50 ден и в момента съм много объркана,защото бях болна,дори още съм 14 дни вече съм в болнични.....на 21 септември ми е термина..
Понеже работя нон стоп с сярна киселина,фосфорна; натриева основа,формалин и т.н при това доста концентрирани.... искам да не излагам бебето на опасност от техните изпарения ,а и не само всичкото това го смуча само и единствено с уста..без помощта на круши и всякакви други приспособления, които могат да засмукват тези химикали... Та въпроса ми е понеже четох,че имам право на 180 дни +45 дена преди термина от 22.01.18г до 4.02.18 съм използвала за бронхит болничен...дали гинеколожката може да ми даде тези пълни 180 дена или 166дена.... които ще се падат точно до 20 юли, ако са 166 включително и от 8 август до 21 септември да са тези 45 дни... Тези висящи 18 дни какво ги правя...болничен или отпуска мога да пускам не знам...можете ли да ми помогнете?...  
А в понеделник съм на гинеколог между другото.

# 523
Всички тези болнични не се дават наведнъж.
от тези 180 дни личният има право да ти даде общо 40 дни за цялата годшна, след това аг ти дава болнични всеки месец чрез комиисия. Трябва да има комисия към ДКЦто. И като свършат тия болнични те ти подготвят документи и те пращат на Телк и от там ти издават решение за тези 18 дни до 45-дневния болничен.

# 524
  • Пловдив
здравейте, имам един въпрос бременна съм и в началото и работя, но до края на бременност ще имам около 21 месеца трудов стаж, та въпросът ми е това значи ли, че не мога да взимам майчинство, защото се гледа 24 месеца назад ? Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт