Майчинството счетоводно-75

• 67 050
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
  • София-Младост
Здравейте, понеже последния болничен от педиатъра ми изтича на 17.02 (събота), може ли след това да се попълни документа за майчинството или трябва преди това (примерно 16.02 петък) Има ли срок за подаване в НОИ, за да не го изпусна  и да стане проблем после. Благодаря
Попълни и предай документите за обезщетението 135-410 ден преди да е изтекъл болничния.

# 496
Здравейте, в момента съм по майчинство 2 година за гледане на дете  до  2г. и съм бременна в 4 месец. Исках да попитам има ли някакви ограничения  като общ  брой дни за няколко години, тък като пред 2016г. ползвах болничен 170дни преди раждане? А искам да изляза болничен, тъй като ще ми е по- изгодно.
Знам,че трябва да попълня  приложение 7за излизане в болничен.
   Предполагам, че сумите, които ще получавам ще са за същия период,както и при предната бременност , както и самото обещетение за 1 година пак ще е за същия период, както и за първото  дете.

Благодаря предварително.

# 497
  • София-Младост
   Предполагам, че сумите, които ще получавам ще са за същия период,както и при предната бременност , както и самото обещетение за 1 година пак ще е за същия период, както и за първото  дете.
Това са твои предположения, аз не разбрах точно какво питаш.

ЛКК може да издава болнични без прекъсване до 180 дни в една календарна година.

# 498
Като прекъсна майчинството и изляза в платен отпуск трябва ли да си пусна болничен, ако малката се разболее? Дали ще е нарушение да я гледам вкъщи, при условие, че е записана на ясла?

# 499
Момичета помагайте казусът е следния не ми достигат болничните да 45 дневния и подадох документи за ТЕЛК. Издадоха ми само входящ номер и казаха ми че ще ми пратят писмо до 14 дена в който ще ми посоча кога да се явя.
Писах молба до фимата която работя и обясних положението и поисках да ме водят неплатен докато им представя болничния.
Но молбата ми беше отказана. До 05.02.2017 влк. съм в болничен след това щели да ми пращат някакви уведомителни писма на които трябвало да им отговоря. Могат ли да ме уволнят през това време и какъв документ аз мога да им представя докато мина през ТЕЛК и взема болничния?
Много съм разстоена за тия частници просто нямам думи...

# 500
  • София-Младост
Като прекъсна майчинството и изляза в платен отпуск трябва ли да си пусна болничен, ако малката се разболее? Дали ще е нарушение да я гледам вкъщи, при условие, че е записана на ясла?
Не е задължително, възможни са  идвата варианта, като можеш да си я гледаш и да си в платен отпуск. Просто казваш на ЛЛ да не ти издава болничен. За яслата си даваш бележка от ЛЛ, че детето е било болно...тя не е обвързана с болничен

# 501

В момента съм по майчинство 2 година за гледане на дете  до  2г. и съм бременна в 4 месец.
Ако изляза  болничен до раждането и прекъсна отпуската за гледане на дете до 2г. сумата за болничния  ще бъде ли изчислена на същия период от преди раждането на първото ми дете, т. е. за същите 18месеца, преди да изляза болничен за първото ми дете, когато съм била на работа?
По същия ли начин ще бъде изчислението и за обезщетението за второто ми дете, живот и здраве?

# 502
  • София-Младост

В момента съм по майчинство 2 година за гледане на дете  до  2г. и съм бременна в 4 месец.
Ако изляза  болничен до раждането и прекъсна отпуската за гледане на дете до 2г. сумата за болничния  ще бъде ли изчислена на същия период от преди раждането на първото ми дете, т. е. за същите 18месеца, преди да изляза болничен за първото ми дете, когато съм била на работа?
По същия ли начин ще бъде изчислението и за обезщетението за второто ми дете, живот и здраве?
обезщетението за временна неработоспособност се изчислява на база 18 календарни месеца назад, преди месец в който е издаден болничния лист. Никога не се прескачат периоди и не се връщат назад...
За същият период имате право и на 50% от обезщетението за майчинство.
Обезщетението за бременост и раждане за второто дете ще се изчисли на база 24 календарни месеца назад, спрямо месеца на издаване на болничния.
Не става ясно дали има застъпване на двата отпуска, т.е. ако пор време на издаване на болничния за бременост и раждане за второто дете вие ползвате отпуск за отглеждане на първото, тогава имате право на обезщетение в размера като за първото дете.

# 503
За телка, ппедставяш на работодателя вход. номер от телка с уведомление.
чакаш да минеш комисия. болничния го дават със задна дата
водиш се в болншчнш.

Последна редакция: чт, 01 фев 2018, 14:34 от Анонимен

# 504
Да, застъпват се детето ми е на 1г и 6месеца, а терминът на второто е две-три седмици след като навърши първото ми дете 2 годинки.

Благодаря, Ала Бала!

# 505
  • София-Младост
Да, застъпват се детето ми е на 1г и 6месеца, а терминът на второто е две-три седмици след като навърши първото ми дете 2 годинки.

Благодаря, Ала Бала!
Тогава преди издаването на 45 дневния се върни в майчинство, за да се отрази това застъпване.
Т.е. не ползвай болничен до издаването на 45 дневния за бременост и раждане.
 Това при положение, че искаш да получаваш същото обезщетение като за първото дете.

# 506
За телка, ппедставяш им писмото от телка с уведомление.
чакаш да минеш комисия. болничния го дават със задна дата
водиш се в болншчнш.

Златна си миличка Hug
На уведомлението какво трябва да напиша?
Ти мина ли такава комисия? Ако си минала за колко дена ти изпратиха писмото с уведомлението от ТЕЛК?

# 507
  • Бургас
Момичета имам следния казус: последният ми болничен преди 45-дневния беше до 28.01.2018 г  и от 29.01.2018 тръгва 45-дневния. От работа обаче виждайки, че съм в болничен до 28ми ме водят последните 3 дни на работа и ми превеждат заплата. Аз на 30ти вече съм им пратила новия болничен, но те явно са си оформили месеца. Въпросът е сега какво следва, хем имам болничен за тези 3 дни, хем са отработени.

# 508
  • София-Младост
Момичета имам следния казус: последният ми болничен преди 45-дневния беше до 28.01.2018 г  и от 29.01.2018 тръгва 45-дневния. От работа обаче виждайки, че съм в болничен до 28ми ме водят последните 3 дни на работа и ми превеждат заплата. Аз на 30ти вече съм им пратила новия болничен, но те явно са си оформили месеца. Въпросът е сега какво следва, хем имам болничен за тези 3 дни, хем са отработени.
Е на какво основание те водят, че си на работа...нали си уведомила че от 29.01. излизаш в отпуск з абременост и раждане... Разбери се с тях, да върнеш превода, а те да си сторнират във ведомостта нещата.

# 509
  • Бургас
От НОИ могат ли нещо да ми оспорят 45- дневния? Сега до 10ти февруари би трябвало да ми входират двата вида болничен, нали - този до 28ми и този от 29.01?

Общи условия

Активация на акаунт