Майчинството счетоводно-75

• 67 052
  • 762
  •   1
Отговори
# 480
Мога да споделя за ТЕЛК в моя град, но отсега ви казвам, че е различно за София, например, където четох, че става по-бързо. Документите, обаче, предполагам, са си същите.

Работодателя ми изготви "производствена характеристика", а клиниката, в която се следях, ми издадоха "протокол". С тях отидох да се запиша за евентуална дата в ТЕЛК. Издадоха ми номерче и с него чаках "писмо-покана" да отида на определената от ТЕЛК-комисия дата за среща с тях за удължаване на болничния до влизане в сила на 45-дневния.
Вместо "писмо-покана", получих обаждане по телефона, което е по-добрият вариант, защото става по-бързо (все пак им отне 2 седмици да ми се обадят). Датата за среща с тях беше седмица по-късно.
В уречената сутрин се наредих, бременна в 9-тия месец, да чакам да ме извикат пред комисията, заедно с още възрастни хора и такива с инвалидност, с психически проблеми и придружители. Не беше приятно. Накрая, понеже идваха да извикват, а мен все ме подминаваха, "настоях" поне да ми кажат кога ще мина, защото имах най-ранен час за среща с тях, посочен в "писмо-поканата" и те много бързо се ориентираха и ме взеха. Самата среща е с лекар, който ми измери кръвното и задава въпроси (аз съм след инвитро опит), но ако пожелае може да удължи прегледа и повече - с миналата бременност в един отделен кабинет ме гледаха повече. После общо взето ми разгледаха документите, изчаках да оформят техните, които ми ги дадоха и това беше с ТЕЛК.
Ако имате епикризи от лежане в болница по време на бременността, носете ги.

Както казах, два пъти минах тази процедура - и с миналата бременност, и сега, с тази. На мен ми е важно да не си прекъсвам болничните, защото ако си пусна отпуск, всъщност се нарушава периода, който взимат назад за оформянето на бъдещото майчинство. А аз съм и с осигуряване от две места и щеше да стане манджа с грозде. Не го обясних добре, но горе-долу това е смисълът. Simple Smile

Забравих да вметна, че няма проблем ако вече сте в периода за болничен от ТЕЛК, а тепърва ви е срещата с тях - те покриват с болничния назад от датата, която ви трябва. При мен стана точно така, защото съвпадна с коледните и новогодишни празници. Съответно, сега и плащането на болничния ми се бави, имайте си го в предвид. Също, трябва счетоводството на фирмата ви да е съгласно да поизчака да му дадете новия болничен... Simple Smile

# 481
Да попитам третия болничен който се издава от педиатъра на детето може ли да го взема по късно или трябва да е на датата?

# 482
  • Плевен
Здравейте, извинявам се, че въпросът не е много свързан с майчинството, но пък е за облекченията за деца, които се полагат. Подала съм декларация при работодателя, след което ми дадоха да попълня и декларации, че не съм под запор/запрещение и в ликвидация.Интерсува ме горе долу кога да очаквам превод?

# 483
  • Harmanli, Bulgaria
Здравейте, днес получих писмо от НОИ за грешно пресметни болнични дни. Към писното имам два билнични листа, единият е от АГ, а другият е от педиатъра на бебчо. Знаете ли как се процедира в такъв случай? Пише че до 7 работни дни трябва да представя нови иначе глоба. И болничните листове отново ли към работодателя да ги пратя?

# 484
На твоето писмо пише Копие до кой друг са пратили, техни са грешките, те ще си ги отстранят.

# 485
  • София-Младост
Здравейте, извинявам се, че въпросът не е много свързан с майчинството, но пък е за облекченията за деца, които се полагат. Подала съм декларация при работодателя, след което ми дадоха да попълня и декларации, че не съм под запор/запрещение и в ликвидация.Интерсува ме горе долу кога да очаквам превод?
Превод? Работодателят намалява годишната данъчна основа със съответната сума (според брой деца), така че с някоя заплата, предполагам тази за януари.

# 486
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, днес получих писмо от НОИ за грешно пресметни болнични дни. Към писното имам два билнични листа, единият е от АГ, а другият е от педиатъра на бебчо. Знаете ли как се процедира в такъв случай? Пише че до 7 работни дни трябва да представя нови иначе глоба. И болничните листове отново ли към работодателя да ги пратя?

Грешните БЛ се анулират и се издават верни. Лекарите и работодателят подават новите в НОИ и анулират старите данни.

mi6u-to, ползването на платен отпуск по никакъв начин не променя начина, по който се изчислява обезщетението за бременност и раждане. Така, че ходенето на ТЕЛК изобщо не е задължително. Не знам защо съществува тази заблуда.

# 487
  • Плевен
Превод? Работодателят намалява годишната данъчна основа със съответната сума (според брой деца), така че с някоя заплата, предполагам тази за януари.
Забравих да кажа че съм в майчинство,но до средата на юни 2017 съм била на работа.

# 488
Има ли някакво забавяне този месец на майчинството? Последно получих превод на 28.12 и от тогава нищо. Имам и ПИК и проверявах дали има нещо в сайта,но пише само “липсват данни... “  Имате ли представа каква може да е причината?

# 489
  • София-Младост
Има ли някакво забавяне този месец на майчинството? Последно получих превод на 28.12 и от тогава нищо. Имам и ПИК и проверявах дали има нещо в сайта,но пише само “липсват данни... “  Имате ли представа каква може да е причината?
Обезщетението за януари се получава в началото на следващия месец, декември обикновено е изключение и правят превода в самия месец.

# 490
Моето обещетение за януари го получих на 24.01.Болничният ми е от 6.01.Да не би да не е подаден.

# 491
И аз получих днес само за януари частта. При мен се застъпват по два месеца и ми ги превеждат на 2 пъти.

# 492
  • пазарджик
И при мен по същия начин-днес пилучих януарските,понеже бл обхваща 2 месеца.

# 493
Подадено е всичко,мисля. Ето какво ми излиза за 2017:
Сигурно е както писа Ала-Бала (благодаря ти) и ще ги получа началото на февруари.

# 494
Здравейте, понеже последния болничен от педиатъра ми изтича на 17.02 (събота), може ли след това да се попълни документа за майчинството или трябва преди това (примерно 16.02 петък) Има ли срок за подаване в НОИ, за да не го изпусна  и да стане проблем после. Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт