Майчинството счетоводно-75

• 67 027
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
Въпросът ми е - е ли е възможно по време на майчинство да се сключи нов, основен трудов договор (не втори, а основен)? Работодателят е същия, просто сегашният ТД е срочен и с настъпването на определено обстоятелство той се прекратява и в същия ден, пак заради това обстоятелство трябва да се сключи нов ТД. Идеята е, че това обстоятелство може да настъпи по време на отпуска за майчинство.

# 556
Мисля, че може но за един ден се прекъсва един вид майчинството, за да те назначат но не съм на 100% сигурна и при мен го има този казус в момента съм по заместване до връщане на титуляра, който почти сигурно няма да се върне и въпроса е как аз докато съм в майчинство да бъда назначена на постоянен договор, обясняваха ми от човешки ресурси, че има вариант. Това, което знам със сигурност е, че тези действия могат да се предприемат след изтичане на 135 дни от датата на 45 дневния болничен, защото до тогава се водиш в болнични по време, на който няма как да стане. Все пак да отговори и някой по запознат, че на мен ми е обяснена процедурата, но не съм минала още през нея да твърдя със сигурност. 

# 557
Ако не настъпи промяна - освобождаване, срочният договор минава във безсрочен автоматично. Няма нужда да се преподписва.
http://www.odit.info/?s=6&i=301134&f=668
https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=21053.0

http://accountingnews.bg/промяна-основанието-на-трудовия-договор-от-срочен-в-безсрочен-от-допълнителен-в-основен-118.html

http://www.odit.info/?s=6&i=169010&f=668

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 19:48 от Анонимен

# 558
Ми не е да мине в безсрочен, не става, той е за извършване на определена работа, тя ще бъде извършена, с което той автоматично се прекратява и после трябва да се сключи нов за извършване на друга работа. Въпросът е може ли просто да се подпише нов, без да се полага труд по него и без да се плаща заплата, съответно. Просто сключване на нов договор.

# 559
Докато си в болничен не може да подписваш нищо.
Трябва да си на работа.
Щом има трудов догов трябва да има и заплащане.
Освен да се разбереш с ряботодателя и като ти свърши болничния се явьваш един ден на рябота и подписваш новият трудов договор. Докато си в болничен не е възможно да ти прекратят договора.

# 560
Не е така със срочния Герда, той се прекратява автоматично с извършване на въпросната работа или срок, примерно, без значение дали си болничен. Ще го мисля де, ама в крайна сметка как дойде.

# 561
Провери го хубаво. Докато си в болнични не може да те освободят.

# 562
Провери го хубаво. Докато си в болнични не може да те освободят.
То там е работата, че те дефакто и не искат Joy Общото желание е да се подпише нов договор, по ред причини (реално и на още по-добри условия, от които аз ще се възползвам като се върна от майчинство де). Просто статута ни е по-особен и затова така се получава с това прекратяване-подписване...

# 563
Денят след изтичане на трудовият догов трябва да се водиш един ден ня работа.
Пресмяташ го да си в болничен до деня ня изтичане на трудовия договор. Другият вариант е да ппекъснеш болничен, за да идеш един ден на работа и да продължиш след това с болничен.
Ако имаш право на отпуск е най-добре в тия дни да лавиряш с него и да него да прекъсваш.

# 564
А мога да прекъсна 135 дневния болничен за 1 ден и после пак да си изляза и да си получавам обезщетението? То по това време ще стане или по време на 45 дневния, но аз него няма да го ползвам и ако нещата се случат тогава няма драма. Но след раждането ми пускат 135 дневния и там е въпросът, ако тогава следва да си подпиша новия ТД.

# 565
  • Плевен
Здравейте отново!На 12 или 13.02. ми изтича третият болничен от педиатъра на детето.Какво трябва да попълвам при работодателя за ползване на майчинство до 410 дни?Звънях в счетоводството,но са много заети и казаха,че има време.Аз обаче съм сама с бебето и искам от рано да си приготвя каквото трябва.

# 566
  • Sofia
Здравейте. Искам да попитам един въпрос, за да се уверя, че правилно съм разбрала. Ако излезна болничен за 4 мес ще получавам обезщетение от средно аритм 18 мес назад. А когато излезна в майчинство, тези 4 мес ще ми се броят за минимална заплата, въпреки ме взимам повече бруто, нали така? Дефакто става 4 мес на мин заплата плюс 20 мес реално колкото съм получавала (общо 24 месеца)?

# 567
Здравейте, на 07.03.2018 год. ми изтичат 180 дни болничен. В 45 дневен преди раждане следва да излезна на 17.03.2018 год. Това реално са 5 работни дни разлика. Има ли смисъл да се явявам на ТЕЛК или е достатъчно да си пусна платен отпуск. Тоест, ще повлияе ли това по някакъв начин на майчинството, което ще получавам? Кое е по-изгодно за мен?
Предварително благодаря! Simple Smile

# 568
Здравейте, аз си подадох молбата за пранен отпуск от 19.02. Накараха ме да попълня и заявление 53 и 54 от КСО. Въпроса ми е, не трябваше ли само второто заявление?

# 569
Здравейте!Имам следнията казус:Имам 13г трудов стаж-осигурявана съм на 1300лв.Ползвах майчинство 2г,след което 4месеца платен отпуск.В момента от 2месеца съм в неплатен отпуск за гледане на дете до 8г.Ще напусна и близки ще ме назначат в тяхната фирма и след това ще ме съкратят,за да се регистрирам в БТ.Въпросът ми е при изчисляване на обезщетението за безработица какъв доход се взима за първата година от майчинството(1300лв или 0лв) и за втората година от майчинството(340лв или мин.работна заплата)?
За втората година МРЗ към тогавашния момент, за първата сумата от която е изчислено обезщетението.
Ала-Бала,благодаря много!
Нали ще имам право на обезщетение,въпреки че съм ползвала неплатен отпуск?Той се води за трудов стаж и реално нямам прекъсване.

Общи условия

Активация на акаунт